Nema spasenja bez Hrista

Kao sto znas ako si upoznat sa starim zavetom Greh koji je ucinjen od Adama i Eve doneo je ljudskoj prirodi smrt i proklestvo.
Ta smrt i proklestvo se odnosilo na celo covecanstvo,jos i danas vidimo strasnu smrt koja grabi nase bliznje i voljene.
Svi ljudi su do Hrista isli u ad jer im je tako moralo biti,a ada je bilo neko mesto gde su te duse obitavale, samo nazalost odaljene od Boga, sama covekova otudjenost od tvorca je bolna
Ali kao sto si upoznat kroz stari zavet su proroci govorili o spasitelju koji ce doci i iskupiti sve te duse i buduce koje ce se roiditi i radjati.
Tako se i rodio spasitelj posle mnogo vekova i mi Hriscani mislimo da je to Isus Hristos..
Isus je rodjen cudesno kao sto se i opisuje, od zene Marije i Duha Svetoga i utelovila se rec Bozija i postala covek .
Istiniti Bog je postao covek od krvi i mesa.
Jer ni jednom coveku ma koliko bio pobozan nije polazilo za rukom ,da umilostivi Boga i spase ljude od grehova i ada.
Nicija krv ni zivotinska ni ljudska nije mogla da spere greehove odnosno onaj praroditeljski greh.
Dakle, morao je sin Boziji da sidje da se muci ,da bude mucen i ubijen da bi njegova krv sprala grehove nase.
Raspet bese na mestu zvanom lobanja ,gde je slucajno ili namero po predanju lezae adamove kosti.
I tako Isus bese u adu i pripovedase jevandjelje i mrtvima, odnosno dusama koje su tu obitavale i koji poverovase behu spaseni i u raj preneti ,da obitavaju sa tvorcem.
A kao sto si upitao da li se Isus molio samom sebi ,nije naravno, jer je on i istiniti covek koji je ucio nas kako treba da se molimo Bogu.
Dakle on je svoju Bozansku prirodu pokazao nekoliko puta,kada je lecio ,isterivao demone ,hodao po vodi, preobrazio se na gori i kada je Vaskrsnuo.
A u ostalim stvarima je bio poput nas jer je u svemu trebao da ispuni zakon i proroke.
Eto ako imas jos nekih pitanja rado cu ti odgovoriti.

Zašto je morao? Zašto ako je već htio nije odmah oprostio.... Ne razumijem što su ovi prije Isusa morali u pakao, zašto Isus nije ranije došao da ,,spase čovječanstvo'' već je došao puuuno godina nakon što su ti ljudi pomrli, i onda je otišao da im propovjeda (a oni već izmučeni).... Kako nam je pokazivao da se molimo Bogu tako što se sam molio Njemu, ako je kako ti kažeš ,,Istiniti Bog je postao covek od krvi i mesa.'' znači po tvojoj logici Isus se molio nekome ko je na nebu, ali toga na nebu nema.....

Zašto je morao? Zašto ako je već htio nije odmah oprostio.... Ne razumijem što su ovi prije Isusa morali u pakao, zašto Isus nije ranije došao da ,,spase čovječanstvo'' već je došao puuuno godina nakon što su ti ljudi pomrli, i onda je otišao da im propovjeda (a oni već izmučeni).... Kako nam je pokazivao da se molimo Bogu tako što se sam molio Njemu, ako je kako ti kažeš ,,Istiniti Bog je postao covek od krvi i mesa.'' znači po tvojoj logici Isus se molio nekome ko je na nebu, ali toga na nebu nema.....

Bog je sve stvorio NI IZ CEGA a spasenje covecanstva nije ucinio snagom volje i recju, vec je morao da "sidje" na zemlju i postane covek? :think:

Nije morao, mozda sam se ja pogresno izrazio, on je iz velike ljubavi prema covecanstvu to ucinio ne iz moranja.
Zato sto to nije tako jednostavno,za oprostiti jer su ljudi tog vremena bili mnoo izopaceni radili sve i svasta kao i mi sada u ovom vremenu,moralo je vreme da prodje da se ispune neka zbivanja ,namnozi natod,shvati tezinu greha.
Jer tamo gde je blagostanje i dobrota nije potrebno isto, vec se u grehu spoznaje silina ljubavi oprastanja.
Pa zbog praroditeljskog greha su svi morali osim pojedinaca, recimo Mojsija za ciju se dusu i Satan umesao da je stovali u ad,i Enoha i Ilije koji su odneseni Bogu ali koji po prorocanstvu moraju da oikuse smrt vidi otkrivenje.
A medju ljudima u adu vecina je bila i zasluzila svoj boravak tamo jer su mnogo gresili, ali tu nije bilo mucenja jer mucenje je bilo sama odsutnost Boga.
Nije takva logika.
Kao sto znas kada je Bog stvarao coveka on se dogovarao sa nekim, i rece :da nacinimo coveka kao sto smo mi?
Niko nije kao Bog ni andjeli,ali je stvorio coveka po svome obliciju.
Zato i dovede sve andjele da se poklone coveku.
Dakle kao sto rekoh Bog je jedan,ali sa tri ipostasi.
Bog Otac koji od vecnosti postoji Bog sin rec koji se od vecnosti radja i Bog Duh Sveti koji od vecnosti ishodi od Oca.
Ovo troje su jedno na nebu..
A sto se tice Isusa on je postao i istiniti covek ovaplotivsi se u krv i meso.
Zato se i ponasao kao covek da bi u svemu bio jednak sa nama,da bi nas usinovio,jer smo sada mi njegova braca,a ako smo braca sa njim onda smo i sinovi Boziji, inace bi bili samo stvorenja.-

- - - - - - - - - -

A sta ako bog kakav je predstavljen u bibliji nema veze sa istinitim Bogom? :think:

To sto nekome smeta ovakav ili onakav Bog ili veruje u njega ili ne, ne utice na Boga jerr on postoji,i ne zavisi od nase vere ili nevere svidelo se to nama ili ne.

Nije morao, mozda sam se ja pogresno izrazio, on je iz velike ljubavi prema covecanstvu to ucinio ne iz moranja.
Zato sto to nije tako jednostavno,za oprostiti jer su ljudi tog vremena bili mnoo izopaceni radili sve i svasta kao i mi sada u ovom vremenu,moralo je vreme da prodje da se ispune neka zbivanja ,namnozi natod,shvati tezinu greha.
Jer tamo gde je blagostanje i dobrota nije potrebno isto, vec se u grehu spoznaje silina ljubavi oprastanja.
Pa zbog praroditeljskog greha su svi morali osim pojedinaca, recimo Mojsija za ciju se dusu i Satan umesao da je stovali u ad,i Enoha i Ilije koji su odneseni Bogu ali koji po prorocanstvu moraju da oikuse smrt vidi otkrivenje.
A medju ljudima u adu vecina je bila i zasluzila svoj boravak tamo jer su mnogo gresili, ali tu nije bilo mucenja jer mucenje je bilo sama odsutnost Boga.
Nije takva logika.
Kao sto znas kada je Bog stvarao coveka on se dogovarao sa nekim, i rece :da nacinimo coveka kao sto smo mi?
Niko nije kao Bog ni andjeli,ali je stvorio coveka po svome obliciju.
Zato i dovede sve andjele da se poklone coveku.
Dakle kao sto rekoh Bog je jedan,ali sa tri ipostasi.
Bog Otac koji od vecnosti postoji Bog sin rec koji se od vecnosti radja i Bog Duh Sveti koji od vecnosti ishodi od Oca.
Ovo troje su jedno na nebu..
A sto se tice Isusa on je postao i istiniti covek ovaplotivsi se u krv i meso.
Zato se i ponasao kao covek da bi u svemu bio jednak sa nama,da bi nas usinovio,jer smo sada mi njegova braca,a ako smo braca sa njim onda smo i sinovi Boziji, inace bi bili samo stvorenja.-

- - - - - - - - - -

To sto nekome smeta ovakav ili onakav Bog ili veruje u njega ili ne, ne utice na Boga jerr on postoji,i ne zavisi od nase vere ili nevere svidelo se to nama ili ne.

Sa kim se to Bog dogovarao, mi muslimani vjerujemo da Bog nema sudruga i da mu niko nije ravan, u hrišćanstvu izgleda nije tako ili?
Anđeli se nisu poklonili Adamu zato što su mu se molili ili mislili da je sličan Bogu... Imaš ovdje sve fino pojašnjeno (sa Islamskog gledišta) , i za mene je to najlogičnije;)
Well, da je ljubav toliko velika došao bi prije... I oni koji su otišli u pakao, bilo da su dobri ili loši su otišli kasnije u raj ili? Kada već pominješ đavola, misliš li da bi đavo iskušavao Boga pokazujući mu sve gore svijete i govoreći da će mu sve to dati ako mu se pokloni...

Isus ne zna kada će Sudnji dan,znači li to da i ostale ličnosti Boga ne znaju jer su navodno jedno?

Anđeli se nisu poklonili Adamu zato što su mu se molili ili mislili da je sličan Bogu... Imaš ovdje sve fino pojašnjeno (sa Islamskog gledišta) , i za mene je to najlogičnije;) [video=youtube;DD_5f6jIVdk]https://www.youtube.com/watch?v

Koliko sam ja informisan, andjeli prema ISLAMU ne mogu ni da zgrese i oni sluze ALAHU i izvrsavaju njegovu volju.

Eto opet postavljam pitanje, ako su andjeli ti koji ne grese a pritom se nisu poklonili ADAMU, zasto je palom andjelu Iblisu uzeto za zlo to sto je odbio da se pokloni ADAMU? :think:

Da ne govorim o tome da je Iblis pre ljudi na ovoj zemlji i vladao nad divovima i nakon "svetskog rata" ga je licno Alah uzeo ka sebi, i toliko je bio na dobrom putu da mu je jako malo trebalo da postane SAVRSEN.

Ali eto, nije se poklonio Adamu i ALAH ga je prokleo. A sto nije sve andjele? :think:

Poslednja izmena:
Sa kim se to Bog dogovarao, mi muslimani vjerujemo da Bog nema sudruga i da mu niko nije ravan, u hrišćanstvu izgleda nije tako ili?
Anđeli se nisu poklonili Adamu zato što su mu se molili ili mislili da je sličan Bogu... Imaš ovdje sve fino pojašnjeno (sa Islamskog gledišta) , i za mene je to najlogičnije;)
Well, da je ljubav toliko velika došao bi prije... I oni koji su otišli u pakao, bilo da su dobri ili loši su otišli kasnije u raj ili? Kada već pominješ đavola, misliš li da bi đavo iskušavao Boga pokazujući mu sve gore svijete i govoreći da će mu sve to dati ako mu se pokloni...

Isus ne zna kada će Sudnji dan,znači li to da i ostale ličnosti Boga ne znaju jer su navodno jedno?

Zavisi iz kojih istoriskih izvora izvlacis zakljucke?
Kojih knjiga ko ih je napisao, ja ti u ovom konkretnom slucaju govorim iz biblije.
A kao sto sam ti rekao on nije htreo ljudima da otkrije taj dan jer on nije fiksni ,odnosno tad i tad,vec ljudima je ostalo i da se pokaju.
Kao nanevljani kada iom je jona pripoverdao pa su se pokajali i nije im se desilo unistenje..
Ali pak Isus nam je ostavio znakove vremena koji ce se zbiti pre nego sto nastupi dan kada ce se suditi.i celoj vaseljeni.
A sto se tice njegovog dolaska pre ili kasnije nije na nama da komentarisemo ono sto je Bog odredio.

To ti mislis da postoji, odnosno verujes. Ako ja ne verujm ne znaci da ne postoji, opet, ako ti verujes da postoji, ne znaci da postoji. *Double Standard*

To su vec neke druge teme,.
Ali kazem ti da nasa dusa i savest nam svedoce da postoji ,dokaz su i svi ljudi sveta i sva plermena ,nigde nije otkriven ateist kao pleme narod ,vec u novije vreme kao pojedinci koji se bore protiv nevidljivog zandarma koji ih svuda prati.
Bilo kako bilo Bog je i u njihovoj dusi hteli oni to ili ne.

Ali kazem ti da nasa dusa i savest nam svedoce da postoji ,dokaz su i svi ljudi sveta i sva plermena ,nigde nije otkriven ateist kao pleme narod ,vec u novije vreme kao pojedinci koji se bore protiv nevidljivog zandarma koji ih svuda prati.
Al ga ti lupas ko maksim po diviziji . Svaki se covjek rodi bez znanja o bogu
a vjernik postane kad mu popovi ili familija popiju mozak .:cool:

Opet ti pises kao da je to cinjenica, to cak nije ni pretpostavka.

Al ga ti lupas ko maksim po diviziji . Svaki se covjek rodi bez znanja o bogu
a vjernik postane kad mu popovi ili familija popiju mozak .:cool:

Ne lupam ja nist,a to su cinjenice .da nigde na svetu nema naroda i plemena da su bez religije.
Lupanje je da su popovi postojali pre religije da ispiju mozak.

- - - - - - - - - -

Opet ti pises kao da je to cinjenica, to cak nije ni pretpostavka.

Pa mozes li se osloboditi pomisli da Boga ima, da ga ne pominjes uopste mozes li da budes prirodni ateista?

Jadni pacenici, bas mi ih je zao.

Moram da ti verujem na rec. A, jesmo li spaseni? I ako jesmo, da li na isti ili razliciti nacin?

Jesmo, kada u svom srcu primimo Boga i svoja dobra dela ne cinimo kao licemeri radi sopstvene koristi.
Ili kao ateisti dobro radi dobra ,iako ovaj vid dobrote nije pogresan on nije ni spasonosan.
Samo cinjenje dobra radi Hrista donosi plodove spasenja,a pre toga vera.

Hahahahaha, znas svako nekada posumnja u nesto tako i vernik,vera ti je kao plima i oseka.
Ali vernici kada padnu ,odmah ustaju i nastavljaju dalje.
Inace za tvoju informaciju nista ja ne sumnjam.
Jer imam i licno iskustvo koje me je naucilo da Boga ima.

Prvo kazes da i vernik sumnja i da je vera kao plima i oseka a onda kazes da ti nista ne sumnjas.

Po tvojoj logici ti onda nisi ni vernik. :hahaha:

Jesmo, kada u svom srcu primimo Boga i svoja dobra dela ne cinimo kao licemeri radi sopstvene koristi.
Ili kao ateisti dobro radi dobra ,iako ovaj vid dobrote nije pogresan on nije ni spasonosan.
Samo cinjenje dobra radi Hrista donosi plodove spasenja,a pre toga vera.

Dobra dela su dobra dela.

Po tvojoj logici ispada da se ljudi spasavaju samo ako veruju u Isusa Hrista, a da se oni koji cine dobra dela a pritom ne veruju u njega nece spasiti...

Znaci u prevodu, budisti, muslimani, ateisti i ostali se nece spasiti.

Ja sam opisao svoje trenutno stanje za sta me je i pitao, a dao sam i normalan odgovor .sto se tice sumnje, normalno je da svako nekada posumnja i padne u veri.
Zasto se cerekas?

Zato sto vernik i sumnja nikako ne idu jedno sa drugim.

Ako verujes ti ne sumnjas u tvoju veru. Ti verujes na rec i to ne dovodis u pitanje.

Cerekam se jer ti je logicno razmisljanje bas na "visokom" nivou.

Dobra dela su dobra dela.

Po tvojoj logici ispada da se ljudi spasavaju samo ako veruju u Isusa Hrista, a da se oni koji cine dobra dela a pritom ne veruju u njega nece spasiti...

Znaci u prevodu, budisti, muslimani, ateisti i ostali se nece spasiti.

Po toj logici moracu da se nadovezem ljudi dobiju sansu da se promene,kao sto je to slucaj kornelija kojem se zbog dobrih dela javilo u snu kako ce se spasti on i dom njegov.
Oni koji cine dobro radi dobra nemaju spasenje, jer u svom zivotu cine i zlo jer nema coveka koji ner gresi.
A kada se gresi nagomilaju oni nemaju posrednika kod Boga za oprostenje grehova.

- - - - - - - - - -

Zato sto vernik i sumnja nikako ne idu jedno sa drugim.

Ako verujes ti ne sumnjas u tvoju veru. Ti verujes na rec i to ne dovodis u pitanje.

Cerekam se jer ti je logicno razmisljanje bas na "visokom" nivou.

To su tvoja ocekivanja ,da su vernici tvrdokorni fanatici koji nikada ne sumnjaju u nista sto im se servira.
E pa gresis,i mi smo ljudi od krvi i mesa sa svim manama i slabostima kao i ostali ljudi.

Back