Миле саКлисе
Elita
- Poruka
- 20.637
http://www.novosti.rs/code/navigate...&kword_add=vlada srbije, višak administracije
Нема договора ко кога да отпусти. На крају ће народ изгледа отпустити све
Nema sloge oko otkaza
Ministri Marković i Mrkonjić u Skupštini Srbije
NIJE tačno da ne postoji politička volja unutar vladajuće koalicije da se smanji broj zaposlenih u Vladi. Ona postoji, i srpski ministri će u četvrtak usvojiti predloge zakona koji predviđaju rezove i na republičkom i na lokalnom nivou - zvanično tvrde u vladajućoj koaliciji. Ali, kada smo počeli pojedinačno da pitamo ministre da li će da ”raščiste” višak u svojim kabinetima, došli smo do ne baš tako jedinstvenog odgovora. Neki od članova Vlade, ili lidera koalicije, otvoreno poručuju da otpuštanja neće biti!
Očigledno upućen u ove različite stavove, Rasim Ljajić je zatražio i politički konsenzus o ovom pitanju. Izneo je i konkretan predlog - da se u otpuštanju krene od viška državnih sekretara kojih ima 70, i koji su, mahom, dobili funkciju na osnovu stranačke knjižice. To je, po njemu, jedan od načina da iskusni profesionalci u Vladi nastave da rade.
- Imamo 239 državnih sekretara i pomoćnika, što je rezultat preglomazne koalicije i političkih ustupaka. Potreban je novi politički dogovor koalicionih partnera. Na primer, od šest državnih sekretara koji su u mom resoru, mogao bih efikasno da radim sa dva - preneo nam je Ljajić.
Oliver Dulić, ministar za prostorno planiranje
i životnu sredinu, koji u svom resoru ima pet državnih sekretara, za ”Novosti” je izjavio:
- Moje ministarstvo će ispoštovati u potpunosti sve preporuke Vlade, pa i one koje se budu odnosile na smanjenje državnih sekretara.
Ministar za upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković rekao je da Vlada ima detaljan plan za racionalizaciju, a da bi u njegovom resoru mogao da se smanji boj državnih sekretara sa dva na jednog.
U Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, koje predvodi Svetozar Čiplić, preneli su nam da ne žele da javno licitiraju s viškom državnih sekretara, već će da sačekaju odluke Vlade i da ih ispoštuju.
- Već smo ukinuli mesto državnog sekretara za zapošljavanje, a za koji dan ćemo ukinuti i onog zaduženog za regionalni razvoj - rečeno nam je u Dinkićevom Ministarstvu za ekonomiju, koje je imalo šest državnih sekretara, a spašće na četiri.
Šest državnih sekretara koji rade u Ministarstvu za infrastrukturu, sudeći po odlučnosti ministra Milutina Mrkonjića, ne moraju da brinu za svoje fotelje:
- Neću nikog da otpuštam! Ja sam tu da zapošljavam - ponovio je za ”Novosti” Mrkonjić.
Srđan Srećković, ministar za dijasporu, objašnjava da su državni sekretari zapravo zamenici ministara i da su praktično neophodni:
- Naravno, verovatno ima prostora da se razgovara o smanjenju njihovog broja - rekao nam je Srećković.
Predsednik ”Jedinstvene Srbije” Dragan Marković izjavio je u ponedeljak da se ta stranka protivi otpuštanju radnika iz državne administracije.
- Ja sam protiv smanjenja radnika uopšte, u bilo kom sektoru.
RITAM ZA REZOVE
ZAKONI o državnim službenicima i o potrebnom broju zaposlenih na republičkom i lokalnom nivou, koji bi trebalo da budu usvojeni na zasedanju Vlade u četvrtak, biće prvi formalni korak za rezove u administraciji. Ti propisi će biti po hitnom postupku poslati u Narodnu skupštinu. Detaljan plan za smanjenje tako će biti spreman pred dolazak Misije MMF u Beograd. Do kraja godine, sva ministarstva treba da sačine i novu sistematizaciju radnih mesta u kojoj će viškovi već biti precrtani.
Нема договора ко кога да отпусти. На крају ће народ изгледа отпустити све