Nema para ni za popis, inflacija 11,5 odsto

МАЧАК

Buduća legenda
Poruka
25.542
http://www.mondo.rs/s193399/Ekonomija/Nema_para_ni_za_popis_inflacija_115_odsto.html
Popis stanovništva i popis poljoprivrede u Srbiji, koji su planirani za 2011. godinu, biće odloženi zbog nedostatka novca u budžetu,
Zavod za statistiku je objavio da je inflacija ove godine 11,5 odsto, ostvarili smo deficit u trgovini od 4,74 milijarde evra, i beležimo blagi pad industrijske proizvodnje, dok je rast BDP-a 1,5 odsto
Procenjena inflacija u Srbiji u 2010. godini bila je 11,5 odsto, izjavio je danas direktor Republičkog zavoda za statistiku Dragan Vukmirović na konferenciji za novinare.

Prema procenama Zavoda, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini biće 1,5 odsto.

"Najveći rast posmatrano po aktivnostima BDP je zabeležio u sektoru saobraćaja, skladištenja i veza, finasijskog posredovanja i industrije, a najveći pad bio je u građevinarstvu, poljoprivredi, sektoru hotela i restorana, države i ostalih usluga", rekao je Vukmirović.

Prema statističkim podacima Srbija je za 11 meseci ove godine ubeležila deficit u trgovini robom sa svetom od 4,74 milijarde evra, za 5,8 odsto manji nego u periodu januar-novembar 2009, saopštio je Vukmirović.

Izražen u američkoj valuti, deficit Srbije je u posmatranih 11 meseci bio 6,3 milijarde dolara, za 9,7 odsto manji nego u odgovrajućem periodu prošle godine.

Pokrivenost srpskog uvoza izvozom je povećana i dostigla je 58,4 odsto dok je u istih 11 meseci prošle godine bila 52,1 odsto.
Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za period januar-novembar 2010. vredela je 18,08 milijardi evra i bila je 13,4 odsto veća nego u istom periodu prethodne godine.

Srbija je za 11 meseci izvezla robu u vrednosti 6,66 milijardi evra, za 22,3 odsto više nego u istom periode prethodne godine, a uvezla za 11,4 milijarde, što je 8,8 odsto više.

Rast izvoza je, kako je naveo RZS, pre svega rezultat izvoza proizvoda crne i obojene metalurgije, kao i poljoprivrednih proizvoda.

Na rezultate izvoza i uvoza određeni uticaj su imali i depresijacija dinara, kao i rast privrednih aktivnosti u svetu.

Glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije u izvozu su bili Italija, BiH i Nemačka, a u uvozu Ruska Federacija, Nemačka i Italija.

Prema njegovim rečima, zabeležen je i blagi pad industrijske proizvodnje koja je u Srbiji u novembru bila za pola procenta manja nego u istom mesecu 2009. dok je u odnosu na prosek 2009. bila veća za 10,3 odsto.
U periodu januar-novembar ove godine u poređenju sa istim periodom prethodne ostvaren je rast industrijske proizvodnje od 3,2 odsto.

Uključujući proizvodnju malih preduzeća koja se prati na uzorku, industrijska proizvodnja je u novembru 2010. u odnosu na prosek 2009. kod ukupne industrijske proizvodnje bila veća 9,9 odsto a kod prerađivačke industrije 13,4 odsto.

Popis stanovništva i popis poljoprivrede u Srbiji, koji su planirani za 2011. godinu, biće odloženi zbog nedostatka novca u budžetu, izjavio je Vukmirović.

"Suočeni sa nedostatkom sredstava, bili smo prinuđeni da predložimo odlaganje terenske realizacije popisa stanovništva za šest meseci, odnosno za period od 1. do 15. oktobra 2011. godine, a popis poljoprivrede za 2012. godinu u periodu od 1. oktobra do 15. decembra", rekao je on na konferenciji za novinare u Beogradu.

Vukmirović je podsetio da je zakonom bilo predviđeno se popis stanovništva obavi od 1. do 15. aprila, a popis poljoprivrede od 1. do 15. novembra 2011. godine.

Prema njegovim rečima, "za popis stanovništva je trebalo oko 32 miliona evra, a u budžetu je obezbeđeno 10 miliona evra, a za popis poljoprivrede bilo je predviđeno 16 miliona evra, dok budžetom za tu namenu nisu predviđena sredstva".

Vukmirović je istakao da odlaganje popisa neće uticati na kvalitet prikupljenih podataka.

..............................
..............................
:zskace: :zskace: :zskace:
Како ћемо знати, колико има Црногораца у Србији...?
z:mrgreen: z:mrgreen: z:mrgreen:
 
RAST GDP-A U 2010 JE CISTA LAZ

http://www.imf.org/external/pubs/ft...28,233,942&s=NGDPDPC&grp=0&a=&pr.x=40&pr.y=10Country Subject Descriptor Units Scale Country/Series-specific Notes 2009 2010
Botswana Gross domestic product per capita, current prices U.S. dollars Units See notes for: Gross domestic product, current prices (National currency) Population (Persons). 6,436.95 6,795.93
Colombia Gross domestic product per capita, current prices U.S. dollars Units See notes for: Gross domestic product, current prices (National currency) Population (Persons). 5,167.05 6,220.60
Namibia Gross domestic product per capita, current prices U.S. dollars Units See notes for: Gross domestic product, current prices (National currency) Population (Persons). 4,511.90 5,454.39
Serbia Gross domestic product per capita, current prices U.S. dollars Units See notes for: Gross domestic product, current prices (National currency) Population (Persons). 5,820.80 5,262.19
 
Država nema para za studente i zdravstvo, a ulazi u F1!?
Autor Dust u forumu Politika
#
Nema para za trudnice
Autor Torrente Bgd u forumu Politika
#
Nema para za penzije
Autor Тихи u forumu Politika
#
Nema para za Srbiju !
Autor misoni u forumu Politika
#
NEMA PARA ?!
Autor Pink Panter u forumu Politika

Ma neeee...!
Pitajte ministre da li imamo para.
Napipace dzep, stednu knjizicu, klimnuti glavom i reci: imamo!

DakleM, para ima, i to kredita i zajmova za koje ce i nasi unuci Nemcima robijati.
Imam utisak da niste zadovoljni kako su te pare rasporedjene.

Pa da cujem predloge, da ste ovlasceni da okrenete pozajmljene pare, sta bi sa njima radili?
(Ne mozete ih dati u Botswanu na kamatu, bogatiji su od nas.)
Gde?
 

Back
Top