Nema lepih vesti, i ne očekujem ih! Vučić o NIS-u: Težak period je pred nama

Pekos
Radio sam u rafinerije Novi Sad, Topla cirkulacija znači bacanje para, fluid kruži, mora se grejati, moraju raditi pumpe, instrumenti, kontrolna sala, rezervoari, rezervoarske pumpe,... BACANjE PARA.
Inače, mislim da krvniku odgovara da rafinerija ne radi, moći će da nelegalno, a legalno uvozi, prodaje derivate nafte i uzima novac koji neće ići preko finansija, zajedno sa dog/dikom i or/banom.
Videćemo.

Problem je što Mađari nemaju beskonačne kapacitete, a region je spojen kao lego: ako se negde troši više, negde drugde mora da se skine.

Drugi je južni koridor, grčko-solunski put. Tu se derivati ubacuju brodovima, idu kamionima i cisternama ka Srbiji. Sporo, logistički skupo, ali potpuno izvan američko-ruskog pravnog ringa. Za krizni period, ovo je najčistiji izduvni ventil.

Treći je najegzotičniji: rumunska ruta, preko Konstance i njihovih rafinerija. Rumunija ima kapacitete, ali deo njih je već zaključan za EU tržišta. Ipak, u vanrednoj situaciji, trgovci vole pare više nego geopolitičke narative, pa protok uvek postoji. Tehnički, ovo je stabilan priliv malog do srednjeg intenziteta.

Najzanimljiviji element ove slagalice je da nijedan od tih pravaca ne zahteva da Pančevo odmah radi. Sistem može da “prebaci” rezervoar na uvoz gotovih proizvoda i tako amortizuje udar. Time se izbegava prava kriza: nestašica, redovi, panika.

Problem je što Mađari nemaju beskonačne kapacitete, a region je spojen kao lego: ako se negde troši više, negde drugde mora da se skine.

Drugi je južni koridor, grčko-solunski put. Tu se derivati ubacuju brodovima, idu kamionima i cisternama ka Srbiji. Sporo, logistički skupo, ali potpuno izvan američko-ruskog pravnog ringa. Za krizni period, ovo je najčistiji izduvni ventil.

Treći je najegzotičniji: rumunska ruta, preko Konstance i njihovih rafinerija. Rumunija ima kapacitete, ali deo njih je već zaključan za EU tržišta. Ipak, u vanrednoj situaciji, trgovci vole pare više nego geopolitičke narative, pa protok uvek postoji. Tehnički, ovo je stabilan priliv malog do srednjeg intenziteta.

Najzanimljiviji element ove slagalice je da nijedan od tih pravaca ne zahteva da Pančevo odmah radi. Sistem može da “prebaci” rezervoar na uvoz gotovih proizvoda i tako amortizuje udar. Time se izbegava prava kriza: nestašica, redovi, panika.

Problem sa Konstancom je sto nema tankova na Dunavu za veliki transport.

Prakticno tankovi na Dunavu su postojali samo zbog NIS-a.

A kad su dosli rusi oni su to ugasili i sve je dolazilo naftovodom iz hrvatske.

E sad sta se desilo sa tim kapacitetima za 17 godina, oni su unisteni, prodati u staro gvozdje ili eventualno preradjeni u neke pontone, pristanista na reci.

A ni rumuni nemaju recne tankove. Njima to ne treba. Navrom koji je imperija ima 450 brodova i barzi, ali samo 12 tankova.

Ako bi se to htelo, morala bi prvo infrastruktura da se obnovi.

Da se prave tankovi novi po EU standardima i da se vidi gde bi se to istovaralo ovde u Srbiji, a da nije rafinerija u Pančevu.

Problem sa Konstancom je sto nema tankova na Dunavu za veliki transport.

Prakticno tankovi na Dunavu su postojali samo zbog NIS-a.

A kad su dosli rusi oni su to ugasili i sve je dolazilo naftovodom iz hrvatske.

E sad sta se desilo sa tim kapacitetima za 17 godina, oni su unisteni, prodati u staro gvozdje ili eventualno preradjeni u neke pontone, pristanista na reci.

A ni rumuni nemaju recne tankove. Njima to ne treba. Navrom koji je imperija ima 450 brodova i barzi, ali samo 12 tankova.

Ako bi se to htelo, morala bi prvo infrastruktura da se obnovi.

Da se prave tankovi novi po EU standardima i da se vidi gde bi se to istovaralo ovde u Srbiji, a da nije rafinerija u Pančevu.
Tačno.

35 dinara malo veca plasticna kesa u Maksiju???

Evo vam patka
Edge Hill Duck GIF by Edge Hill University

Amerikanci su olos zato sto su lupili sankcije ruskim kompanijama i ruskoj drzavi a Rusi nisu jer su napali susednu i nezavisnu drzavu? O jbt, logike...

Na stranu da ne zele da prodaju svojih 56% u NIS-u, zabole ih za "bratju" Srbe, cak porucuju "ko vas y.ebe". I onda volite Ruse i dalje a govorite da su USA/EU olos.
Te sankcije Rusiji ne stete nikako, te sankcije stete Srbiji, Amerikancima ponestalo sankcija..pa ajd malo i ovo, i jesu olos, sta treba da kupijemo njihov preskupi gas, ko njihove EU sluge? Rusi neprijateljatelji jer nam nude jeftin gas? Kako ti izvrces stvari , nemam reci.
I sad krivi Ruse za svo zlo koje nam je Amerika ucinila, krivi Ruse sto Ametikanci podrzavaju genocid u Gazi... mani me americke pravdoljubivosti, sankcije su iskljucivo uperene protiv nas. A Gasprom kao kompanija gleda svoj interes. Joj, kakvo izvlacenje iz konteksta ... tvoj logika je kem mi Ameticki medved odgrize nogu morao je, al sram bilo tuskog komarca sto me je uboo.
Rusi su uvek nudili fer i postenu ekonomsku saradnju, za razliku od tvojih. I da bio sam nedavno h Moskvi, tako da americki san nekom drugom prosipaj, ni jedan americki grad ne moze da prismrdi, cisto, uredno, moderno, sredjeno, nema smeca, nema grafita, nema beskucnika.. Srbija je na losoj lokaciji, vetrometona, al ko ima Amerika za partnera, ne treba mu neprijatelj. I manje prati americke medije, poceces da razmisljas kao Amerikanac, a to nije dobro. Propaganda nikom nista dobro nije donela.

Poslednja izmena:
Te sankcije Rusiji ne stete nikako, te sankcije stete Srbiji, Amerikancima ponestalo sankcija..pa ajd malo i ovo, i jesu olos, sta treba da kupijemo njihov preskupi gas, ko njihove EU sluge? Rusi neprijateljatelji jer nam nude jeftin gas? Kako ti izvrces stvari , nemam reci.
I sad krivi Ruse za svo zlo koje nam je Amerika ucinila, krivi Ruse sto Ametikanci podrzavaju genocid u Gazi... mani me americke pravdoljubivosti, sankcije su iskljucivo uperene protiv nas. A Gasprom kao kompanija gleda svoj interes. Joj, kakvo izvlacenje iz konteksta ... tvoj logika je kem mi Ameticki medved odgrize nogu morao je, al sram bilo tuskog komarca sto me je uboo.
Rusi su uvek nudili fer i postenu ekonomsku saradnju, za razliku od tvojih. I da bio sam nedavno h Moskvi, tako da americki san nekom drugom prosipaj, ni jedan americki grad ne moze da prismrdi, cisto, uredno, moderno, sredjeno, nema smeca, nema grafita, nema beskucnika.. Srbija je na losoj lokaciji, vetrometona, al ko ima Amerika za partnera, ne treba mu neprijatelj. I manje prati americke medije, poceces da razmisljas kao Amerikanac, a to nije dobro. Propaganda nikom nista dobro nije donela.

Da, sankcije ne stete Rusiji i Rusija ce tako da izdrzi jos 10-15 godina bez problema... u kojoj paralelnoj stvarnosti ti zivis omladinac? U onoj u koju udjes kada zabodes glavu u pesak pustinje Takla Makan?

I manje prati americke medije, poceces da razmisljas kao Amerikanac, a to nije dobro. Propaganda nikom nista dobro nije donela.
:D
Klasican rusofil, treba vas ostaviti da zivite u svom svetu i ne treba vas pustati iz te ludnice u nas normalan svet.
Pa posto je dopisvanje sa vama rusofijucima totalno gubljenje vremena ides na moju ignore listu, u kavez, drmaj tamo resetkama.
(pitaj koleginice moderatkorinje kako ih drzim na ignore listi vec duze vremena)

Adio bacuska.

Poslednja izmena:
Da, sankcije ne stete Rusiji i Rusija ce tako da izdrzi jos 10-15 godina bez problema... u kojoj paralelnoj stvarnosti ti zivis omladinac? U onoj u koju udjes kada zabodes glavu u pesak pustinje Takla Makan?

:D
Opet gledas Americke medije, pa znas li ti koji je Sobir neogranicen izvor resursa? Zato za Amerika i sanja, Rusija je samo odrziva, Briks napreduje, slobodan svet radte, Rusi su se uvalili u Afriku, isterali Francuze, ne zovi u mitomaniji, Amerika je u krizi i kuburi sa resursima, Kina nikad jaca.
Klasican rusofil, treba vas ostaviti da zivite u svom svetu i ne treba vas pustati iz te ludnice u nas normalan svet.
Pa posto je dopisvanje sa vama rusofijucima totalno gubljenje vremena ides na moju ignore listu, u kavez, drmaj tamo resetkama.
(pitaj koleginice moderatkorinje kako ih drzim na ignore listi vec duze vremena)

Adio bacuska.
Uh a sta si ti, Evropejac, Amerikanac, Srbomrzac, jesi bio za demonkrate americke sluge, sto s iz sve rudnike prodali Americi za dolar, sram te bre bilo tako da pricas. I pri tom da poznajes istoriju, bez obzira na vlast, drzavno uredjene i slocno, jedino su nađ oni i Grci prijatelji, Rumuni drugari. Rusija bi sve uvezla, eto mom drugu je propalo 50 000 E meda, a Rusija bi kupila, popisam ti se na zapadne partnere u biznisu.

NIS navodi da još postoji mogućnost dobijanja OFAK licence, dok država privremeno obezbeđuje platni promet za kompaniju na sopstveni rizik, uprkos upozorenju NBS o potencijalnim sekundarnim sankcijama. Stručnjak za energetiku Stevica Deđanski kaže da poslednji potezi Vašingtona daju nadu za rešenje i da Srbija ima rezerve i alternative snabdevanja. Napominje da bi eventualne sekundarne sankcije ozbiljno ugrozile poslovanje i da je ishod u rukama Bele kuće i Kremlja.

Stručnjak za energetiku Stevica Deđanski kaže da potvrda američke administracije ruskom Lukoilu o produžetku dozvole za rad do 29. aprila ukazuje na dve stvari – Lukoilove benzinske stanice u Srbiji će nesmetano raditi i neko u Vašingtonu aktivno razmišlja o samoj temi.

Back