Nema dokaza da su statue sa Partenona kupljene legalno

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
344.970
Britanski muzej, u kom se čuvaju dragocene antičke statue iz atinskog Partenona, tvrdi da polaže prava na njih zato što ih je u ime Britanije od Osmanlija legalno otkupio izvesni Tomas Brus, ponzatiji kao lord Elgin, ali se ispostavilo da za to nema pisanih dokaza.
Zejnep Boz, načelnica Komiteta za borbu protiv krijumčarenja u turskom Ministarstvu kulture, tvrdi da nije pronađen bilo kakav dokument koji bi mogao da ide u prilog britanskoj verziji priče o mermernim skulpturama, oko kojih Britanija i Grčka decenijama vode diplomatski "rat".
"Turska je zemlja koja bi arhivirala dokument koji se odnosi na stvari koje su legalno prodavane u to vreme. Istoričari su godinama pretraživali otomanske arhive i nisu pronašli bilo kakav firman (sultanov ukaz) koji bi bio dokaz da je prodaja bila legalna", rekao je Boz za Associated Press.

Iako zbog napetih diplomatskih odnosa između Grčke i Turske deluje malo verovatno da bi turski zvaničnici stali na stranu Atine, u ovom slučaju reč je o zajedničkom cilju. Naime, obe zemlje se već dugo bore za vraćanje njihovog kulturnog blaga, koje je vekovima iznošeno sa njihovih teritorija i sada se nalazi širom sveta.

Kako su skulpture iz Atine završile u Londonu
Sporne skulpture su nastale između 447. i 432. godine pre nove ere i uključuju delove friza koji prikazuje Panatinski festival u čast rođenja grčke boginje Atine, kao i figure iz hrama.Ukupno 15 metopa, 17 pedimentalnih figura i komad friza dug ukupno 75 metara čuvaju se u Britanskom muzeju, a Grčka pokušava da ih vrati još od 1983. godine.Britanci tvrde da sporni artefakti nisu skinuti sa samog hrama, kako to tvrde predstavnici Grčke, nego da su uzeti iz "ruševina" oko spomenika.

Na strani Grčke je ugledni klasični arheolog Entoni Snodgras koji smatra nema dileme da je Lusijerijeva prva meta - metopi na južnoj strani Partenona - "nasilno skinuta" i prisetio se iskustava putnika koji su svedočili onome što je opisao kao "nepopravljivu štetu" nanetu građevini.
Međutim, istina je i to da želja Grčke da objedini spomenik možda nikada neće biti ostvarena, zato što je Partenon već bio u velikoj meri uništen kad je Elgin došao u Atinu.
Partenon je izgrađen u petom veku pre nove ere u znak pobede Grka nad Persijancima u Grčko-persijskim ratovima. Kao i većina drugih grčkih hramova, služio je i kao gradska riznica.U poslednjoj dekadi šestog veka nove ere pretvoren je u hrišćansku crkvu, posvećenu Bogorodici, a nakon velikog osvajanja Otomanskog carstva sredinom 15. veka, postao je džamija.

U Morejskom ratu 1687. tokom pohoda na Akropolj, mletačka bomba pala je na Partenon koji su otomanski vojnici koristili kao bunker. Eksplozija do koje je tom prilikom došlo ozbiljno je oštetila drevni spomenik...prenosi link

246763_tan2024-06-0516573087-9_f.jpg

246762_tan2024-06-0516572452-4_f.jpg
 

Back
Top