Nelojalna konkurencija i nedostatak radnika najveći problemi pekara u Srbiji

Scientist welder

Buduća legenda
Poruka
37.694
Više od povećanja uvoza pekarskih proizvoda, pekare u Srbiji brine nelojalna konkurencija i nedostatak radnika.


U Srbiji je prošle godine uvezeno hleba i peciva u vrednosti od 6,8 miliona evra, što je duplo više u odnosnu na 2018. kada je uvoz vredeo 3,1 milion evra. Predsednik Unije pekara Srbije Zoran Pralica kaže za Danas da je uvoz hleba skočio najviše zbog Lidla, koji ima proizvodnju u Nemačkoj i sve svoje radnje u Evropi snabdeva hlebom i pecivima odatle. Za pekare u Uniji nemački trgovinski lanac, međutim, ne predstavlja problem, koliko nelojalna konkurencija.

"Problem je to što ne postoji krovni zakon koji bi regulisao ko i kako može da otvori radnju. Vi sada imate u svakoj ulici po 3-4 pekare, kada krenete samo se ređaju pekara, kladionica, apoteka, banka... Sa Ministarstvom privrede radimo na zakonu o zanatstvu, koji bi mogao da sredi situaciju", priča Pralica za Danas.

U Srbiji trenutno ima 7.000 maloprodajnih objekata koji prodaju hleb i zato je, napominje, neophodan zakon koji bi regulisao situaciju na tržištu.

"Da bi neko u ovom poslu bio na nuli, mora da ima promet od minimum od 35.000 do 40.000 dinara dnevno, jer treba da plati radnike, struju i sve ostale troškove. Ako imate nelojalnu konkurenciju, to utiče na posao, ona vam usitnjava promet", ističe Pralica.

Osim toga, hleb je kod nas, napominje on, među najjeftinijima u Evropi, jer košta između 35 i 45 dinara, što je znatno niže nego u BiH ili Crnoj Gori.

Dodatni problem za pekarsku industriju jeste i nedostatak radnika. "Suština je da nemamo dovoljan broj kvalitetnih radnika, oni koji znaju da rade odlaze za Nemačku, pogledajte - u svakoj pekari traže radnike", napominje Pralica.

Svakog dana u Srbiji se proizvede 3,5 miliona vekni hleba, a potrošnja se nije povećala mnogo jer, kako kaže Pralica, i ne može jer nam populacija opada te je nelogično očekivati da potrošnja hleba raste, piše Danas. Prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, godišnje se proizvede oko 200.000 tona hleba i peciva, a prosečna potrošnja po stanovniku je 90 kilograma.

U Privrednoj komori Srbije za Danas kažu da pekarska industrija sve više prati svetske trendove i da se asortiman proizvoda svake godine uvećava, pa je zemlja karakteristična po velikom broju malih pekara. Samim tim, proizvodnja hleba i peciva, sigurno je i veća od 200.000 tona godišnje.

Dok je prethodnih godina zabeleženo znatno povećanje uvoza pekarskih proizvoda iz Rumunije, Bugarske i Nemačke, istovremeno raste i izvoz za nekih 13 odsto tvrde u Privrednoj komori. "Značajan broj pekarskih proizvoda uvoze trgovinski lanci koji posluju na tržištu Srbije, ali to još uvek ne remeti tržište hleba i peciva", kažu u PKS.

Pojedini trgovinski lanci ističu da je veliki procenat hleba i pekarskih proizvoda iz domaće proizvodnje.



https://www.021.rs/story/Info/Srbij...radnika-najveci-problemi-pekara-u-Srbiji.html
 
Do sada su radnici kukali kako je minimalac pravilo za platu i kako ih kapitalisti otpuštaju kako hoće i kad hoće.
O godišnjim odmorima, fiksnom radnom vremenu, prekovremenom radu, radu na praznik i vikendom ... da ne govorimo.
Sada dolazimo polako do obrnute situacije.

Siguran sam da će kapitalisti to rešiti jer živimo u kapitalističkoj državi koja štiti kapitaliste.

Eto, konkretno sa pekarima rešiće se lako uz pomoć Šiptara.
Oni su vrsni pekari i poslastičari (to stoji) pa kad proradi ovaj mini šengen, problem će biti rešen.
 
Jeste ali nije lak pekarski posao.
Nije lak niti jedan posao. Ali se zato poslovi ne uče vremenski svi isto. Pekarski se npr. vrlo brzo nauči i može da ga nauči, da ne kažem majmun, ali svako ko god poželi. Srećom, plate određuje tržište rada i zato pekari imaju baš dobre plate u Srbiji.
 

Back
Top