Neko tamo pitanje na brzinu

PRISTOJANDECKO007

Početnik
Poruka
19
Pozdrav ekipa jedno pitanje na brzinu da li se isplati imati antivirusni program na kompu ako upalim komp svakih 10 dana I da li je avira antivirus u besplatnoj verziji zaista toliko dobar ili je za baciti u smece I ne valja nista sta bi se reklo

Hvala na odgovoru ljudi moji I uzivajte

Poslednja izmena od moderatora:
Pozdrav ekipa jedno pitanje na brzinu da li se isplati imati antivirusni program na kompu ako upalim komp svakih 10 dana I da li je avira antivirus u besplatnoj verziji zaista toliko dobar ili je za baciti u smece I ne valja nista sta bi se reklo

Мораш јер вирус можеш и преко флеша да добијеш, као и преко бесплатних програма са нета.
Вируси су сада много опаснији

Ako koristis Winodws 10 / 11,vec imas ugradjen antivirus "Defender" koji je daleko superiornije AV resenje od Avire i definitivno ni jedan besplatni antivirus nije bolji od Defendera.

Avira pogotovo free, nije smece ali je klasican antivirus koji se uglavnom oslanja na signature baze

Defender pored toga ima i behavior-based detekciju, cloud reputaciju i pracenje zloupotrebe legitimnih Windows binarija (tzv. LOLBins), plus deli istu malware i cloud bazu kao i korporativni Defender for Endpoint (EDR), koji se koristi u velikim organizacijama. Ukratko ima veoma naprednu heuristiku.

Avira ne nudi nista sto Defender vec ne radi i plus je dodatni bloat jer zna da ubaci reklame i dodatne procese.

Avira nudi koliko znam neke dodatke tipa VPN, password manager i sta vec ne koji su vise marketing nego realna potreba i samo bespotrebno opterecuju sistem.

Za komp kojeg palis povremeno, Defender plus malo higijene je sasvim dobra kombinacija koja ce ujedno i da ti rastereti racunar, ali antivirus bar neku najosnovniju zastitu uvek moras da imas.

Ja sigurno 15 godina ne koristim nikakav AV. Čak mi je isključen i onaj defender u win10. Nikad virus nijedan nije uleteo. Imam adblocker samo u browseru. Antivirus treba ljudima starim i koji klikću na svakakve reklame i ne znaju engleski jezik.

Tvom računaru ne treba antivirus nego bacač plamena.

Upravo obrnuto, stariji i tehnički slabiji korisnici veruju da im antivirus ne treba, pogotovo na Windows mašini.

Ako ti računar 15 godina radi "savrseno" i "ne koči" bez ikakve zaštite to je samo znak da malware radi posao savršeno, ko zna kakva se enciklopedija APT -a vrti na njemu jer je nemoguće da nisi pokupio nešto dosad.

Tvom računaru ne treba antivirus nego bacač plamena.

Upravo obrnuto, stariji i tehnički slabiji korisnici veruju da im antivirus ne treba, pogotovo na Windows mašini.

Ako ti računar 15 godina radi "savrseno" i "ne koči" bez ikakve zaštite to je samo znak da malware radi posao savršeno, ko zna kakva se enciklopedija APT -a vrti na njemu jer je nemoguće da nisi pokupio nešto dosad.
ajde uči me oko računara molim te i o malveru XD Ne može ni jedan sistem da radi 15godina bez kočenja i pogotovu to je zastarela mašina, reinstaliram sistem možda na godinu-dve. Prodaš ljudima priču da kupe AV, 90% korisnika nema pojma o životu. Pravom štovaocu računara i računarskim genijima ne treba AV i defender koji mi crack za igricu obriše odma XD

ajde uči me oko računara molim te i o malveru XD Ne može ni jedan sistem da radi 15godina bez kočenja i pogotovu to je zastarela mašina, reinstaliram sistem možda na godinu-dve. Prodaš ljudima priču da kupe AV, 90% korisnika nema pojma o životu. Pravom štovaocu računara i računarskim genijima ne treba AV i defender koji mi crack za igricu obriše odma XD
Da, da pravi računarski HC stručnjak prosto vidi golim iskusnim okom i zna po osećaju da li taj crack otvara neke portove, uspostavlja SSH, radi eksfiltraciju ,pravi c2 komunikaciju, dns posioning ili pravi neki masquerading preko legitimnog servisa. Još ako ume da koristi virus total pa to je vrhunac forenzike🤣🤣

To što govoris je nažalost klasican stav preko 90 % korisnika računara u Srbiji što privatnih što zaposlenih ( pogotovo u državnim firmama) , zato nas busi ko stigne.

Poslednja izmena:
Da, da pravi računarski HC stručnjak prosto vidi golim iskusnim okom i zna po osećaju da li taj crack otvara neke portove, uspostavlja SSH, radi eksfiltraciju ,pravi c2 komunikaciju, dns posioning ili pravi neki masquerading preko legitimnog servisa. Još ako ume da koristi virus total pa to je vrhunac forenzike🤣🤣

To što govoris je nažalost klasican stav preko 90 % korisnika računara u Srbiji što privatnih što zaposlenih ( pogotovo u državnim firmama) , zato nas busi ko stigne.
brt to su krekovi sa proverenog privatnog torent pretraživača. Nekome je krivo što drugome ne ulaze virusi i ta sranjca XD instaliraj sve moguće defendere, budi siguran da ti ne upadne neko u računar da ti pokrade word fajlove.

brt to su krekovi sa proverenog privatnog torent pretraživača. Nekome je krivo što drugome ne ulaze virusi i ta sranjca XD instaliraj sve moguće defendere, budi siguran da ti ne upadne neko u računar da ti pokrade word fajlove.

Ahaa :lol:
istock-153696622.jpg

Meni bi bilo krivo da te neko ne daj Boze poslusa, jer iz ovoga sto si ispricao tvoj racunar je izbusen kao Mia Khalifa.

Sam si sve rekao, ja nema sta vise da dodam, covek skida piratske patcheve, sa torrent "pretrazivaca" koji je proveren na osnovu "trust me bro" i tvrdi da nije nikad kompromitovan nakon 15 godina koriscenja WINDOWS racunara bez ikakve AV zastite. Pa ovo je neverovatno :rotf:

A da ne pricam o tome da ti nemas ni elementarno znanje kako uopste funkcionise malware, srecom ne radis definitivno u IT-u pa ti je i oprosteno.

Ko nakon ovog zeli da poslusa njegov savet to je njegova odgovornost.

Meni je na Win.7 skoro sve pachovano i dradkovano,pa i sam Win.7 je sa Torrenta.I vec dugo godina nemam problema sa njim.Imam za AV Microsoft Securiti Essentials.Inace na ovom OS-u apdejtujem sve aplikacije,koje trebaju da se apdejtuju i normalno rade.Win.10 sam apgrejtovao sa crack-ovane Win,8.1,a posle apgrejtovao na Win 11 i sve radi kako treba.Treba paziti sta se skida i sa Torrenta.Ne valja sve.Imam regularan Ubuntu i Linux Mint.

Poslednja izmena:
Ahaa :lol:
istock-153696622.jpg

Meni bi bilo krivo da te neko ne daj Boze poslusa, jer iz ovoga sto si ispricao tvoj racunar je izbusen kao Mia Khalifa.

Sam si sve rekao, ja nema sta vise da dodam, covek skida piratske patcheve, sa torrent "pretrazivaca" koji je proveren na osnovu "trust me bro" i tvrdi da nije nikad kompromitovan nakon 15 godina koriscenja WINDOWS racunara bez ikakve AV zastite. Pa ovo je neverovatno :rotf:

A da ne pricam o tome da ti nemas ni elementarno znanje kako uopste funkcionise malware, srecom ne radis definitivno u IT-u pa ti je i oprosteno.

Ko nakon ovog zeli da poslusa njegov savet to je njegova odgovornost.
Ti moraš da znaš šta i gde skidaš kuda i gde klikćeš. Verovao ili ne ali je tako, win defender prepozna patch kao virus (valjda ne treba da ti objašnjavam zašto ga prepoznaje), zato sam i njega isključio. Drugu zaštitu nemam sem adblockera u browseru. Komp mi je čist kao suza. A nekom je krivo što sam kompjuterski genije još od detinjstva.

Back