Neko da mi objasni sve za fakultete u Srbiji

halvariya

Početnik
Poruka
3
Zdravo,
Momak sam 18 godina imam, iz Crne Gore. Zelja mi je da upisem fakultet u Beogradu. Beograd iako posjecen samo jednom u mom zivotu, ostavio je neopisive cari ljepote, otvorenih mogucnosti i cari jednog velegrada dolazeci iz veoma male sredine. Danima trazim smjernice i korisne informacije o apliciranju na fakultetima, kakav je zivot u Beogradu, da li je skup za studente, da li ici u domu ili uzimati stan, busevi- nacin transporta, koji fakultet upisati itd, itd. Odlican sam djak sve cetiri godine gimnazije tako da ne mislim da ce mi biti problem upisati ga. E sad, ja sam se uvjek iskreno osjecao kao Srbin po narodnosti a Crnogorac po nacionalnosti, volim Crnu Goru (onu istinsku, bez zatrovanosti politike i milogoraca) jer opet sam se rodio u njoj i svoj dom moram postovati ali koliko volim Crnu Goru toliko volim i Srbiju, bratski narodi. Tako sam i podignut da se osjecam kao Srbin, govori mogucnost i upisivanja Vojne Akademije u Srbiji. Da li tu postoji neka mogucnost da izvadim drzavljanstvo pa da studiram na racun budzeta ili se moram upisati kao stranac i placati skolarinu. Sve informacije mi dolaze u korist! Hvala u svakom slucaju, svako dobro!

mrvica17

Primećen član
Poruka
701
Što se tiče Vojne akademije tu moraš da imaš državljanstvo. U prilog tome govori link koji ti šaljem (opšte odredbe). http://www.va.mod.gov.rs/cir/759/ko...osnovne-akademske-studije-vojne-akademije-759
Sad što se tiče ostalih fakulteta mislim da nije pravilo i tu se najbolje informisati na samom sajtu fakulteta koji te zanima. Sve informacije imaju samo treba pročešljati i iščitati sva dokumenta gdje stoji na sajtu UPIS.

mrvica17

Primećen član
Poruka
701
Dje bih mogao to da proverim? Mozda srpski konzulat u Podgorici?
Ja bih na tvom mjestu prvo zvala faks i studentsku službu fakulteta koji želiš da upišeš. Njih da pitaš pod kojim uslovima možeš sa CG državljanstvom da pristupiš prijemnom. Ambasada SR u Podgovrici mislim da to ne zna. Oni su ti polazna stanica za dobijanje državljanstva Srbije.

canavaro

Aktivan član
Poruka
1.312
Mislim da državljani CG ne plaćaju školarinu u BG ako se izjasne kao Srbi. Znam da je važilo uvek to pravilo, a mislim da važi i danas.
najdebilnije moguce pravilo koje moze da postoji! Crnogorac, Bosanac, stranac si u Srbiji.... izvol'te cenovnik studiranja za strane drzavljane, ako vam je skupo pravac Niksic, Podgorica, Banja Luka, Sarajevo...

halvariya

Početnik
Poruka
3
najdebilnije moguce pravilo koje moze da postoji! Crnogorac, Bosanac, stranac si u Srbiji.... izvol'te cenovnik studiranja za strane drzavljane, ako vam je skupo pravac Niksic, Podgorica, Banja Luka, Sarajevo...
Kao prvo Banja Luka pripada RS tako da su oni Srbi, Istocno sarajevo takodje. Ocigledno ne razumijes polozaj Srba u Bosni, Crnoj Gori, Hrvatskoj. Narod je nemocan u ove zemlje, unutrasnja i spoljna politika zavisi od 30-tak ljudi koji gledaju ko ce bolje mjesto da zauzme za guzicu na fotelje. u Crnoj Gori zivi vise od 35% ljudi koji se izjasnjavaju kao Srbi, govori cinjenica da se jos popis stanovnista u CG nije radio bas iz tog razloga sto se Milo, DPS i ostala bagra boji stvarne cifre Srba u CG, te onda Srbi u CG sa Srpskim drzavljanstvom jos nemaju crnogorsko zbog DPS-sovske vlasti, dosta stvari tu ima... Vidim smisao u tom pravilu jer su Srbiji potrebni mladi umovi koji ce sebi napraviti dobru buducnost i mnogo doprinijeti Srbiji jer mahom mlado stanovnistvo u Srbiji ide dalje u zapadnu Evropu. Da mene pitas prije bih gledao studente ,,komsije'' i njima dao besplatnu skolarinu nego Pakistance, Indijce i ostale mjesavine koji zive apsolutno za dzabe sve na racun naseg poreza a pazimo djecu od njih. Nista manji Srbi od tebe nismo ti koji si iz Srbije. Rodjen sam u Saveznoj republici CG i SRB i Srbin sam, ali dobro ovo nije tema za raspravljanje nego trazim savjet. Svako dobro!

Poslednja izmena:

Belgradeboy

Veoma poznat
Moderator
Poruka
10.242
Kao prvo Banja Luka pripada RS tako da su oni Srbi, Istocno sarajevo takodje. Ocigledno ne razumijes polozaj Srba u Bosni, Crnoj Gori, Hrvatskoj. Narod je nemocan u ove zemlje, unutrasnja i spoljna politika zavisi od 30-tak ljudi koji gledaju ko ce bolje mjesto da zauzme za guzicu na fotelje. u Crnoj Gori zivi vise od 35% ljudi koji se izjasnjavaju kao Srbi, govori cinjenica da se jos popis stanovnista u CG nije radio bas iz tog razloga sto se Milo, DPS i ostala bagra boji stvarne cifre Srba u CG, te onda Srbi u CG sa Srpskim drzavljanstvom jos nemaju crnogorsko zbog DPS-sovske vlasti, dosta stvari tu ima... Vidim smisao u tom pravilu jer su Srbiji potrebni mladi umovi koji ce sebi napraviti dobru buducnost i mnogo doprinijeti Srbiji jer mahom mlado stanovnistvo u Srbiji ide dalje u zapadnu Evropu. Da mene pitas prije bih gledao studente ,,komsije'' i njima dao besplatnu skolarinu nego Pakistance, Indijce i ostale mjesavine koji zive apsolutno za dzabe sve na racun naseg poreza a pazimo djecu od njih. Nista manji Srbi od tebe nismo ti koji si iz Srbije. Rodjen sam u Saveznoj republici CG i SRB i Srbin sam, ali dobro ovo nije tema za raspravljanje nego trazim savjet. Svako dobro!
Narod nije moćan ni u ovoj svojoj zemlji. Tamo gde su juce postali nacija sto se tretira kao manjina i ugnjetava je problem srbofobije. Ovo nije za temu malo odoh u off.

----------------------

Decko, srećno i sve najbolje! 🙂🍻

cronnin

Veoma poznat
Moderator
Poruka
12.586
То је сад политичко питање, да ли нпр. Мађар из Суботице треба да плаћа школарину као страни држављанин, ако хоће да студира у Будимпешти. То вероватно зависи од материјалних могућности једне државе ( а и других фактора ) и може се расправљати на некој од тема, но њему сад треба конкретна информација.

Alter_Ego_

Legenda
Banovan
Poruka
67.168

Мека моћ којом Србија врши утицај на друго око у глави. Битно је да наши људи из окружења студирају у Србији.