Neke chinjenice

Harborym

Zainteresovan član
Poruka
172
(Sada cju pisati iz hrishcjanske perpsektive.)

Ako 'bog' ima sveti shematski plan za ovaj Univerzum, njegova volja ne mozhe biti promenjena. Ako sve fukcionishe po njegovoj volji, kako chovek mozhe da ima slobodnu volju.

1) bog ima nepromenljiv plan za sve shto se deshavalo u proshlosti i shto cje se desiti u buducjnosti i sadashnjosti
2) sve shto cje se desiti i deshavalo u proshlosti, sadashnjosti i buducjnosti je deo nepromenljivog plana/volje.
3) Misli i radnje koje se deshavaju su deo bozhijeg nepromenljivog plana
4) Misli i radnje ne mogu biti suprnotne od onih koje je bog zamislio
5) slobodna volja ne postoji

Kada vernik ode u raj, kako mozhe osoba da bude srecjna u njemu ako su voljeni od te osobe gore u paklu?
[neki kazhu da bog brishe secjanja, ali ako to bog uradi onda ti kao Joe ili Jane Doe prestajesh da postojish]

Chesto chujemo da je "Bog milostiv". Zar ne bi bilo milosrdnije da bog jednostavno uzme gresnike i da ih odmah posalje u pakao. Ili jos bolje, da ih uopshte ne stvara?

1) Bozhija ljubav je superlativna
2) Bozhija ljubav prevazilazi sopstvenu ljubav
3) Chovechija samo-pljubav zabranjuje muchenje
4) Ako uzmemo u obzir da nas bog voli vishe nego mi sami sebe, Pakao (vechno muchenje) deluje vrlo nelogichno.

Zashto bog nije jednostavo ubio Adam i Evu posle pada i pocheo ispochetka? Zapravo, ako je bog zna sve, zar ne bi on znao da cje chovek biti eventualno ubijen (potop). Zashto ih je stvorio uopshte?

1) Bog je omiscientan (sveznajucj)
2) Bog je znao josh pre nego shto je stvorio choveka da cje on jesti sa drveta znanja.
3) Bog je postavio drvo znanja u raj
4) Bog je hteo da greh udje u svet
[Ako bog nije zheleo da greh udje u svet, zashto je stvorio Adama i Evu? On je znao da cje to da se dogodi. Zashto je postavio zabranjena drvecja u bashtu?]

Ako je bog sveznajucji, kako on mozhe da bude razocharan u sopstvenu kreaciju?
[Zapravo, zar nije bog znao pre kreacije nasheg univerzuma koja cje stvorenja da ga razocharaju? Ako je to sluchaj, zashto je to uradio? Isto, ako je apsolutno upoznat sa ljudskim ponashanjem, onda ni nemozhe da bude razocharan. Zato shto je ovaj svet, ovakav kakav jeste tachno isplaniran. Ako je to tako, zashto nas je i stvorio?]

Zashto je bog poplavio zemlju? Da bi odstranio zlo? E pa nije delovalo! Zlo se odmah vratilo, bog je to trebalo da zna. Zashto se muchio uopshte?
[Jedan od dobrih primera koliko se brzo greh vratio je da se Noje odmah napio poshto je otkrio zemlju]

Ako je Edej savrsheni raj kako hrishcjani govore, zashto je onda Eva pozhelela da pojede vocje? Savrsheno mesto treba da obezbedi sve shta osoba zheli i pozheli.
[Chemu drvecja? Naravno da vole ovde da ubacuju zmiju, ali... koje dozvolio zmiji pristup? I zashto je bog stvorio takvu zhivotinju ako je znao shta cje da se desi? Ochigledno je zheleo to da se desi]

Biblija kazhe da je bog, ljubomoran bog. Kakav je ovo moralni apsolut koji chovek mora da sledi?

1.) "Bog je ljubav" 1 Jovan 4:8
2.) "Ljubav nije ljubomorna" 1 Kor 13:4
3. "Ja, tvoj Bog, sam ljubomoran Bog." Egzodus 20:5
4. Hrishcjanski bog po logici ne postoji.
[ Uglavnom ljubav NIJE ljubomorna, ali bog jeste. Onda bog ne mozhe da bude ljubav. Ali, ako je bog ljubav, on ne mozhe da bude ljubomoran. Ali on jeste.]

Ako je bog sveznajucji, i ako je "bog ljubav" zashto je dozvolio detetu da bude obmanjen, znajucji da cje ga dete odbaciti i provesti vechnost u plamenoj reci?

Koja je svrha politve? Zar mozhe ogranicheno ljudsko bicje na Zemlji da kazhe svemogucjem i sveznajucjem bozhanstvu ono shto on vecj ne zna?

1) Ljudi ne mogu da promene bozhiju volju, jer on ima sveti plan koji je nepromenljiv
2) Molitva necje izmeniti bozhiji plan
3) Molitva necje promeniti nishta
( Posle molitve chovek mozhe da se osecja emocionalno bolje, ali to necje promeniti volju bozhiju)

Na osnovu kog oblichija je bog stvorio choveka? Nije moglo biti moraln ili fizichko.
[ovde bi chovek pomislio da je bozhije oblichije perfektno, i da ono ne mozhe da greshi. Ups]

Kako mozhe sveznajucji i sveprashtajucji bog da gleda milijardu svoje dece kako vechno gore?

Pre nego shto su chitanje i pisanje stvoreni (5.000 pre hrista) na osnovu chega je bog odluchio da sudi ljudima koji su umrli pre pisanja biblije (hebrejski i grchki).

Mnogo hrishcjana govori da pakao nije u bozhijoj mocji. Ako je ovo sluchaj, Isus i nije mogao da sidje dole (predstavljajucji boga lichno). Da li si siguran da su ti gresi oproshteni?

Ako je bog zaista kreirao univerzum, solarne sisteme, galaksije... zashto bi troshio sav taj silni prostor ako smo mi jedina "inteligenta" bicja u svemiru? Ako se ispostavi da postoje josh inteligentnih bicja, izgleda da je bozhija teorija u nevolji.

To bi bilo to. Ochekujem da cje i ova tema biti obrisana, i da necju dobiti konkretan argument na ovo izlaganje. Mozhda cje mi i josh neko preporuchiti egzorcizam?
:roll:

Harborym:
(Sada cju pisati iz hrishcjanske perpsektive.)

Ako 'bog' ima sveti shematski plan za ovaj Univerzum, njegova volja ne mozhe biti promenjena. Ako sve fukcionishe po njegovoj volji, kako chovek mozhe da ima slobodnu volju.

Idemo redom: prvo, Bog se pise velikim slovom. Drugo, svaki covek ima slobodnu volju i to se vidi po tome sto te je Gospod ipak pustio da lupetas okolo. Porekni to? Tebe ne ugrozava Bog vec tvoje mozdane vijuge koje se napinju iz petnih zila da omalovaze Bozju rec i promisao.

1) bog ima nepromenljiv plan za sve shto se deshavalo u proshlosti i shto cje se desiti u buducjnosti i sadashnjosti
2) sve shto cje se desiti i deshavalo u proshlosti, sadashnjosti i buducjnosti je deo nepromenljivog plana/volje.
3) Misli i radnje koje se deshavaju su deo bozhijeg nepromenljivog plana
4) Misli i radnje ne mogu biti suprnotne od onih koje je bog zamislio
5) slobodna volja ne postoji

Kada vernik ode u raj, kako mozhe osoba da bude srecjna u njemu ako su voljeni od te osobe gore u paklu?
[neki kazhu da bog brishe secjanja, ali ako to bog uradi onda ti kao Joe ili Jane Doe prestajesh da postojish]

Chesto chujemo da je "Bog milostiv". Zar ne bi bilo milosrdnije da bog jednostavno uzme gresnike i da ih odmah posalje u pakao. Ili jos bolje, da ih uopshte ne stvara?

Ovde si bas svasta nalupetao, a ja ti bas govorim svo vreme da je dokaz slobodne volje svakog coveka upravo to sto ti je Gospod dao da izrazavas svoje misljenje. Naravno da je Bog milostiv, ali i zlo je veliko i treba ga prepoznati i boriti se protiv njega. Ne stvara Bog gresnike nego onaj drugi, izdajica Bozji. Svaki gresnik moze i treba da radi na spasenju svoje duse.

1) Bozhija ljubav je superlativna
2) Bozhija ljubav prevazilazi sopstvenu ljubav
3) Chovechija samo-pljubav zabranjuje muchenje
4) Ako uzmemo u obzir da nas bog voli vishe nego mi sami sebe, Pakao (vechno muchenje) deluje vrlo nelogichno.

Zashto bog nije jednostavo ubio Adam i Evu posle pada i pocheo ispochetka? Zapravo, ako je bog zna sve, zar ne bi on znao da cje chovek biti eventualno ubijen (potop). Zashto ih je stvorio uopshte?

Duhovno iznad telesnog! Nase materijalno bice je samo ovozemaljska ljustura o kojoj moramo voditi racuna i kroz taj trud se ucimo da budemo pazljivi i razvijamo svoj duh time sto necemo druge ugrozavati. Uf, zadih'o sam se od ovol'ke recenice.

1) Bog je omiscientan (sveznajucj)
2) Bog je znao josh pre nego shto je stvorio choveka da cje on jesti sa drveta znanja.
3) Bog je postavio drvo znanja u raj
4) Bog je hteo da greh udje u svet
[Ako bog nije zheleo da greh udje u svet, zashto je stvorio Adama i Evu? On je znao da cje to da se dogodi. Zashto je postavio zabranjena drvecja u bashtu?]

Duhovno iznad telesnog!

Ako je bog sveznajucji, kako on mozhe da bude razocharan u sopstvenu kreaciju?
[Zapravo, zar nije bog znao pre kreacije nasheg univerzuma koja cje stvorenja da ga razocharaju? Ako je to sluchaj, zashto je to uradio? Isto, ako je apsolutno upoznat sa ljudskim ponashanjem, onda ni nemozhe da bude razocharan. Zato shto je ovaj svet, ovakav kakav jeste tachno isplaniran. Ako je to tako, zashto nas je i stvorio?]

Ne zaboravi na ulogu zloga u svemu tome!

Zashto je bog poplavio zemlju? Da bi odstranio zlo? E pa nije delovalo! Zlo se odmah vratilo, bog je to trebalo da zna. Zashto se muchio uopshte?
[Jedan od dobrih primera koliko se brzo greh vratio je da se Noje odmah napio poshto je otkrio zemlju]

Bog se ne muci, on nas pusta da sami shvatimo. Bukvalno tumacenje Bozje promisli te nece nikuda odvesti.

Ako je Edej savrsheni raj kako hrishcjani govore, zashto je onda Eva pozhelela da pojede vocje? Savrsheno mesto treba da obezbedi sve shta osoba zheli i pozheli.
[Chemu drvecja? Naravno da vole ovde da ubacuju zmiju, ali... koje dozvolio zmiji pristup? I zashto je bog stvorio takvu zhivotinju ako je znao shta cje da se desi? Ochigledno je zheleo to da se desi]

Ama covece! Zapamti: ako ti neko da ribu, nahrani te za jedan dan, a ako te nauci da pecas - nahrani te za ceo zivot! Shvatas li ti da covek sam treba da nadje put i savlada prepreke? Lepo je kada imas bogatu tetku u New Yorku i ona ti salje dolare i dolare a ti uzivas, ali sta kad to prestane? Treba da naucis da zaradjujes sam! Isti to i Bog hoce od nas - DA KORISTIMO SVOJE SPOSOBNOSTI DA BI SMO DOSLI DO KONACNOG SPASENJA DUSE!

Biblija kazhe da je bog, ljubomoran bog. Kakav je ovo moralni apsolut koji chovek mora da sledi?

1.) "Bog je ljubav" 1 Jovan 4:8
2.) "Ljubav nije ljubomorna" 1 Kor 13:4
3. "Ja, tvoj Bog, sam ljubomoran Bog." Egzodus 20:5
4. Hrishcjanski bog po logici ne postoji.
[ Uglavnom ljubav NIJE ljubomorna, ali bog jeste. Onda bog ne mozhe da bude ljubav. Ali, ako je bog ljubav, on ne mozhe da bude ljubomoran. Ali on jeste.]

Idem sorom, *** te ciglom, dodji dragi nema veze...

Ako je bog sveznajucji, i ako je "bog ljubav" zashto je dozvolio detetu da bude obmanjen, znajucji da cje ga dete odbaciti i provesti vechnost u plamenoj reci?

Koja je svrha politve? Zar mozhe ogranicheno ljudsko bicje na Zemlji da kazhe svemogucjem i sveznajucjem bozhanstvu ono shto on vecj ne zna?

"Ograniceno" ljudsko bice je stvorio Bog, tako da mislim da se dobro razumeju. Pod uslovom da to ljudsko bice nije okrenulo ledja Stvoritelju.

1) Ljudi ne mogu da promene bozhiju volju, jer on ima sveti plan koji je nepromenljiv
2) Molitva necje izmeniti bozhiji plan
3) Molitva necje promeniti nishta
( Posle molitve chovek mozhe da se osecja emocionalno bolje, ali to necje promeniti volju bozhiju)

Paaa... Volja Bozja je uvek ista. Potrudi se da shvatis zasto se kaze "nepromenjiva".

Na osnovu kog oblichija je bog stvorio choveka? Nije moglo biti moraln ili fizichko.
[ovde bi chovek pomislio da je bozhije oblichije perfektno, i da ono ne mozhe da greshi. Ups]

Bas, ups...

Hey wait, even in Heaven apparently, evil can exist. At least for a
short while. Satan became evil and was in heaven. Apparently he even
had enough time to form an Army against God. Wow. Maybe Heaven won't
be as peaceful as many believe

Maybe it is so, but you wouldn'y know that before you get there (or you prefer some other place?).

Kako mozhe sveznajucji i sveprashtajucji bog da gleda milijardu svoje dece kako vechno gore?

Bog uvek i svakome da priliku da se odrekne zla, a ko nece... Vecno ce goreti. Pa da.

Pre nego shto su chitanje i pisanje stvoreni (5.000 pre hrista) na osnovu chega je bog odluchio da sudi ljudima koji su umrli pre pisanja biblije (hebrejski i grchki).

Na osnovu osnova. Gluplje pitanje u zivotu nisam cuo... Zato dajem ovako glup odgovor.

Mnogo hrishcjana govori da pakao nije u bozhijoj mocji. Ako je ovo sluchaj, Isus i nije mogao da sidje dole (predstavljajucji boga lichno). Da li si siguran da su ti gresi oproshteni?

Sta ti to znaci "mnogo Hriscana"? Koliko?

Ako je bog zaista kreirao univerzum, solarne sisteme, galaksije... zashto bi troshio sav taj silni prostor ako smo mi jedina "inteligenta" bicja u svemiru? Ako se ispostavi da postoje josh inteligentnih bicja, izgleda da je bozhija teorija u nevolji.

Krug je veliki, nesaglediv. Isto kao i Bozja promisao.

To bi bilo to. Ochekujem da cje i ova tema biti obrisana, i da necju dobiti konkretan argument na ovo izlaganje. Mozhda cje mi i josh neko preporuchiti egzorcizam?
:roll:

Da si pitanja postavljao razumno i sa zeljom da saznas nesto, dobio bi i adekvatne odgovore. Ali, nazalost, tvoja pitanja su sama sebi svrha i glupiranje, tako da su i moji odgovori takvi kakvi jesu. Ipak, ako se zamislis mozes iz njih izvuci i nesto korisno :wink: Pomaze Bog!

Radi se naravno o duhovnom napredku. Ako bi Adam I Eva vecito boravili u tadasnjem raju, ostali bi vecito 'glupi'. Bili bi kao roboti, a Bozija zamisao je da covek svesno i svojom voljom nadvlada zlo.

Svaki duhovni napredak podrazumeva smrt i ponovno radjanje. Da bi covek presao na bolje, staro mora ostaviti, i prihvatiti novo. Svaka smrt i novi porodjaj podlazu bolovima. Mi smo na pocetku radjanja savrsenih nebeskih kraljeva koji ce vladati celim univerzumom. Zato su i nasi bolovi izuzetno jaki. Ali obecanja su takva da ce ovo bolno proci.

Sve dok patimo mi rastemo, a cim smo veci nasa ce radost biti veca.
Svako ko voli zivot zavolece i Isusa. Svako ko zavoli Isusa zavolece i svakog coveka.
Svakog coveka su okolnosti navele da bude takav i onakav, ali ako zavoli zivot Isus mu ga velikodusno nudi.
Hrist je dosao za svakog, i samo onaj koga namerno odbacuje nece videti vecni zivot.
Bez Isusa nema zivota. A on nije dosao da podigne duse za pakao, zato ucenje o paklu nema nikakve osnove.
Kad bi isus bio razapet i zato da bi omogucio vaskrsenje i onima koji su namerno odbacili dar zivota, onda bi on bio pogubitelj a ne spasitelj.
Tu je slobodna volja - smrt ili zivot.

Idemo redom: prvo, Bog se pise velikim slovom. Drugo, svaki covek ima slobodnu volju i to se vidi po tome sto te je Gospod ipak pustio da lupetas okolo. Porekni to? Tebe ne ugrozava Bog vec tvoje mozdane vijuge koje se napinju iz petnih zila da omalovaze Bozju rec i promisao.

Za pochetak - "bog" je titula. Titule se pishu malim slovima.
Kao drugo - za mene biblijski bog nije bog. Ja da omalozhavam? Dovoljni ste mu vi kontradiktorni hrishcjani.

Ovde si bas svasta nalupetao, a ja ti bas govorim svo vreme da je dokaz slobodne volje svakog coveka upravo to sto ti je Gospod dao da izrazavas svoje misljenje. Naravno da je Bog milostiv, ali i zlo je veliko i treba ga prepoznati i boriti se protiv njega. Ne stvara Bog gresnike nego onaj drugi, izdajica Bozji. Svaki gresnik moze i treba da radi na spasenju svoje duse.

Zashto ja od hrishcjana trazhim argumente? Znachi greh postoji da bi izdvodjio zhito od kukolja? Uzmimo za obzir da je sveznajucji, onda bi i sam trebao da zna shta cje da se dogodi. Osim ako ga sve ovo ne zabalja?

Duhovno iznad telesnog! Nase materijalno bice je samo ovozemaljska ljustura o kojoj moramo voditi racuna i kroz taj trud se ucimo da budemo pazljivi i razvijamo svoj duh time sto necemo druge ugrozavati. Uf, zadih'o sam se od ovol'ke recenice.

Balans. Zashto nas nije stvorio kao duhove onda?

Ne zaboravi na ulogu zloga u svemu tome!

Mislish ulogu boga koji je stvorio "zloga"? Ako je toliko mocjan, onda je ovo trebao da predvidi. Necju da se ponavljam.

Bog se ne muci, on nas pusta da sami shvatimo. Bukvalno tumacenje Bozje promisli te nece nikuda odvesti.

Naravno da se ne muchi. On uzhiva u tome ochito.

Ama covece! Zapamti: ako ti neko da ribu, nahrani te za jedan dan, a ako te nauci da pecas - nahrani te za ceo zivot! Shvatas li ti da covek sam treba da nadje put i savlada prepreke? Lepo je kada imas bogatu tetku u New Yorku i ona ti salje dolare i dolare a ti uzivas, ali sta kad to prestane? Treba da naucis da zaradjujes sam! Isti to i Bog hoce od nas - DA KORISTIMO SVOJE SPOSOBNOSTI DA BI SMO DOSLI DO KONACNOG SPASENJA DUSE!

A koje su to sposobnosti hrishcjana?

Idem sorom, *** te ciglom, dodji dragi nema veze...

Jel ti imash takav stav izmedju sebe i svoje dece (pod uslovom da ih imash)?

Maybe it is so, but you wouldn'y know that before you get there (or you prefer some other place?).

Vecjina nas koji smo videli Pakao (Duat) imamo ista iskustva. Dakle, otishli smo i vratili smo se. I ne, ovo nije plamena reka. Koliko ljudi je videlo raj i vratilo se? 0? Mora da budu pojedeni tamo.

Bog uvek i svakome da priliku da se odrekne zla, a ko nece... Vecno ce goreti. Pa da.

To bi ti uradio svom detetu?

Sta ti to znaci "mnogo Hriscana"? Koliko?

skoro svaki sa kojim sam prichao.

Bio si u paklu i vratio si se? Grozno! Zelim ti da sledeci put odes u Raj, odande se ne vracas, garant. Isprazni su ti odgovori, te tvoje teorije vise nikoga ne interesuju. Padate polako u zaborav, to je ono sto vas svrbi... Necu vise odgovarati na tvoje postove jer im necu pridavati paznju. To je cisto gubljenje vremena. Molicu se Hristu i za tvoje spasenje. 8)

Neverovatno, ovde jedini ko ima solidne argumente je Mihail. A ne kao ovi pravoslavci.

Radi se naravno o duhovnom napredku. Ako bi Adam I Eva vecito boravili u tadasnjem raju, ostali bi vecito 'glupi'. Bili bi kao roboti, a Bozija zamisao je da covek svesno i svojom voljom nadvlada zlo.

Ali nismo li mi proterani bash iz tog razloga? Poshto su pojeli, otkrili su da su goli.

Sve dok patimo mi rastemo, a cim smo veci nasa ce radost biti veca.

Ja vishe volim da rastem u srecji, nego u patnji. U principu kontam shta hocjesh da kazhesh - tvoje mishljenje. E sad na onog smeshnog:

Bio si u paklu i vratio si se? Grozno!

Ljudi kazhu i za Srbiju da je grozna i odvratna, ali ochigledno promene mishljenje kada dodju ovde. Hrishcjanski Pakao ne postoji. Nije tamo grozno.

Zelim ti da sledeci put odes u Raj, odande se ne vracas, garant.

Da, sigurno bi mi se obrisalo pamcjenje i postao bi klonirana ovchica. Niko ikad se nije vratio da posvedochi, a kao shto sam ti rekao - moja iskustva i iskustva drugih su potpuno ista. Shta mislish, zashto se jehova uvek zaklanjao iza oblaka? Misli o tome.

Isprazni su ti odgovori, te tvoje teorije vise nikoga ne interesuju.

Moje "teorije"? Ja nisam dogmatik kao ti.

Padate polako u zaborav, to je ono sto vas svrbi...

Stvarno? A kako to da nama crkve i manastiri nisu popaljeni? Shta to mene svrbi? Ili nas? Djavo (ako uzmemo u obzir da hrishcjanska predstava njega postoji) drzhi crkvu sve ove godine u poslu.

Necu vise odgovarati na tvoje postove jer im necu pridavati paznju.

Hvala ti. Vecj sam pocheo da se davim u tvojoj verbalnoj diareji.

To je cisto gubljenje vremena. Molicu se Hristu i za tvoje spasenje.

I ja za tebe 8)
Zanimljivo, ovo je JOSH jedan primer narushavanja slobodne volje! Ha.

Tvoj mozak se pretvorio u diareju, Harboryme, i sada ljudi misle da ti smrdi iz usta, a u stvari tebi smrdi iz glave. Sizifeeee! Ovaj se vredja!!!
:lol:

Ovo je klasican ali istinit odgovor.
Da si jednom, ali samo jednom, procitao Bibliju bez predrasuda imao bi odgovor skoro na svako od ovih pitanja. Ovako, pokupio si neka pitanja koja su postavljali ljudi unazad nekoliko hiljada godina i mislis da si zbog toga pametan.
Sad, pamet ne mogu da ti izmerim, ali pitanja su ti glupa i na njih ne mozes da dobijes odgovor tako lako.
Mnogi su do sada pokusavali da dobiju instant odgovore, ali to nije moguce. Moras da trazi i istrazujes (ako te zanima) i naci ces. Mi smo ovde da ti pomognemo ako to zelis.

Pozdrav

Zex:

Tvoj mozak se pretvorio u diareju, Harboryme, i sada ljudi misle da ti smrdi iz usta, a u stvari tebi smrdi iz glave. Sizifeeee! Ovaj se vredja!!!
:lol:

Ali Satanistima nije zabranjeno kupanje i tushiranje :roll: Chak shta vishe. Ako je biblija bozhija rech, onda ne sme da bude sama sebi kontradiktorna, jer ako jeste - onda je bog kontradiktoran. Svako ko nije ispranog mozga mozhe to da zakljuchi. A ti Zex, strelicu napada okreni ka sebi i radi s njom shta hocjesh.

Inache, maleni - ne pravim se pametan, nego pitam.
Ovako, pokupio si neka pitanja koja su postavljali ljudi unazad nekoliko hiljada godina i mislis da si zbog toga pametan.

Hrishcjanstvo je staro 2 hiljade godina. Ljudi su znali vecjinu stvari koje sada ne znaju (ko smo, shta smo, kome smo i kome bi smo itd). I sigurno ne merim svoju inteligenciju na osnovu rasprava sa hrishcjanima. Puh-leez.

Back