Некада се смејао Трампу, сада бризнуо у плач: Пропаст ЕУ описана у два невероватна снимка

Poruka
17.201
Некада се смејао Трампу, сада бризнуо у плач: Пропаст ЕУ описана у два невероватна снимка

Председник Минхенске безбедносне конференције Кристоф Хојзген расплакао се пред учесницима на затварању овогодишњег скупа након говора америчког потпредседника Џеј-Ди Венса, који је критиковао европске лидере због игнорисања воље грађана и политичке репресије унутар самог континента.

Венс је такође изјавио да Европа није угрожена Русијом или Кином, већ сопственим политичким одлукама.

Хојзген је током завршног говора признао да конференција, која је првобитно замишљена као платформа за јачање трансатлантске сарадње, сада одражава дубоке поделе. Док је захваљивао присутнима, није успео да задржи емоције, а видео његовог говора брзо је постао виралан.

Али, ако се вратимо неколико година уназад, исти Кристоф Хојзген није био ни изблиза овако емотиван када се суочио са упозорењима бившег америчког председника Доналда Трампа. Напротив, тада је био међу онима који су се подсмевали његовим речима.

Како се Хојзген некада смејао Трампу​

На заседању Уједињених нација 2018. године, Доналд Трамп је јасно упозорио Немачку да ће постати зависна од руских енергената ако не промени свој енергетски курс.

- Немачка ће постати потпуно зависна од руске енергије ако одмах не промени правац - рекао је Трамп у говору пред Генералном скупштином УН.

Док је изговарао те речи, немачке дипломате су се смејали у публици, а међу њима је био и Кристоф Хојзген, тадашњи представник Берлина у УН. Немачка политичка елита није озбиљно схватила америчко упозорење и наставила је са политиком ослањања на јефтин руски гас, игноришући све геополитичке ризике.

Међутим, историја је убрзо показала да Трампова упозорења нису била нереална.

Крах немачке енергетске политике​

Годинама касније, Немачка се суочила са управо оним сценаријом који је Трамп предвиђао. Након што су односи са Русијом ескалирали, Берлин је остао без руског гаса и био приморан да тражи алтернативне изворе енергије по знатно вишим ценама.

Затварање гасовода Северни ток 2, који је требало да обезбеди стабилно снабдевање руским гасом, и одлука Берлина да прекине већину енергетских веза са Москвом, изазвали су велике проблеме немачкој економији. Индустријски гиганти, који су се ослањали на јефтину енергију из Русије, суочили су се са растућим трошковима и падом конкурентности.

Раст цена гаса и електричне енергије довео је до тога да многе немачке компаније смање производњу или чак преселе своје операције у земље са повољнијим енергетским условима. Становништво је било погођено вртоглавим растом трошкова грејања и електричне енергије, а влада је била принуђена да доноси хитне мере како би спречила потпуну економску катастрофу.

https://www.sd.rs/sr/vesti/svet/nek...ana-u-dva-neverovatna-snimka-video-2025-02-17

Вероватно ће плакати опет, пошто се се смејао и АфДу. :D
Зеленски капут !
Молимо Трампа, да више не шаље Џеј Ди Фенса, Европа је толико детињаста, да је довољно да пошаље оног Масковог клинца Екса.

Tekst nema veze sa logikom.
Evropa je sama sebi zavrnula jeftin gas.
A oni ludaci u Baltičkim zemljama sad će kupovati istu Rusku struju samo preko Evropskih posrednika , a ne direktno .
Naravno 3x skuplje .

Poslednja izmena:
Kada bi prosecan domaci kremljobot mogao da bira da li da Tramp cupa Ruse iz blata Ukrajine ili da Srbiji vrati Kosovo i prizna RS oni bi bez sumnje izabrali prvu opciju.
Tako je jer njima su interesi Rusije važniji i to većina njih ni ne krije.

Tramp je ljigavac koji mora da ćuti pred Sijem i Putinom, ali se bahati pred svojim saveznicima koji to naravno nisu očekivali. Što bi se reklo, brzi nož u leđa. Ali dobro, šta da se radi, lud čovek, tako je kako je, sad Evropa treba da radi na sopstvenoj samostalnosti i to je to. Nije smak sveta.

Tako je jer njima su interesi Rusije važniji i to većina njih ni ne krije.
Taко су и стаљинисти више волели СССР, него Југославију, а да не причамо тек Србију.

Koliko vidim, on se rasplakao što više nema zajedništva sa usa... a evropljani su mu tapšali... izgleda da ga podržavaju ? -za sve krive novu američku administraciju
Nova administracija je Američka administracija , za razliku od prethodne .

Nova administracija je Američka administracija , za razliku od prethodne .
Pa da, ali su Evropljani zbog pritiska USA prekinuli saradnju sa RUS, a sada USA i RUS sarađuju, a ovi su pukli što se tiče ekonomije i energenata. Takođe, ugledali su se na USA što se tiče multikulturalnosti, a sada USA više nije otvorena , a Evropa prepuna migranata. Naprosto,.. zajeb je.

Tramp je ljigavac koji mora da ćuti pred Sijem i Putinom, ali se bahati pred svojim saveznicima koji to naravno nisu očekivali. Što bi se reklo, brzi nož u leđa. Ali dobro, šta da se radi, lud čovek, tako je kako je, sad Evropa treba da radi na sopstvenoj samostalnosti i to je to. Nije smak sveta.

Da li mogu dovoljno brzo da se reorganizuju...veliko je pitanje. Mnogo je tu birokratije koju treba ispoštovati formalno. Mislim da će morati brzo da seku i da deluju van ustaljene matrice i bez obaziranja na pojedinačne interese.
Voleo bih da verujem da mogu, ali sam vrlo skeptičan.

Da li mogu dovoljno brzo da se reorganizuju...veliko je pitanje. Mnogo je tu birokratije koju treba ispoštovati formalno. Mislim da će morati brzo da seku i da deluju van ustaljene matrice i bez obaziranja na pojedinačne interese.
Voleo bih da verujem da mogu, ali sam vrlo skeptičan.

Da, sve je to kilavo. Potsećaju me na našu opoziciju (kontuzovani i nesposobni), a Tramp na Vučića (ljigav, bahat i manipulativan), bukvalno preslikane uloge ;)

Ja sam odavno rekao da je za EU najbolja opcija da postanu jedna federalna država, kao SAD. Ako su evropljani takav sistem mogli da naprave u Americi, i odlično funkcioniše, što ne bi mogli i u svom dvorištu. Ili to, ili propadanje->razdvajanje->rat.

Taко су и стаљинисти више волели СССР, него Југославију, а да не причамо тек Србију.
Putin ne može da prežali SSSR pa je odlučio da poradi na obnovi. Problem je u tome što većina ostalih bivših republika te tamnice naroda ne može da prežali što je uopšte bila u tome.

Ja sam odavno rekao da je za EU najbolja opcija da postanu jedna federalna država, kao SAD. Ako su evropljani takav sistem mogli da naprave u Americi, i odlično funkcioniše, što ne bi mogli i u svom dvorištu. Ili to, ili propadanje->razdvajanje->rat.

Pa da, ali mislim, svi znamo da su evropljani tamo napravili nešto novo, drugačije, pre svega više nacija je tamo došlo.. u EU su jasne nacionalen države i to se neće desiti. Naprotiv, moguća je decentralizacija i ona može da uspe, ali je nužno da se otrgnu od starih ideologija. Sad ih više niko ne tera da ne sarađuju sa RUS. Oni iz političke korektnosti prema Ukrajini sad oboljevaju.

Tramp je izjavio između redova ali vrlo jasno da je USA uništila severni tok. Znači... to nije bilo sad, već za vreme Bajdena. To je bio pravi nož u leđa.

Трамп нам дође као Хитлер, а Путин као Мусолини и неће да се меша у туђи блок, осим ако неспособни Мусолини не може да одради посао до краја, па му треба помоћ. Брат Си је Хидеки Тоџо.

Још само да Фирер узме Гренланд, па да први признамо нову државу и да се смејемо Данцима у брк. :lol: Сејали сте зло, сада жањите плодове гнева.

Жао ми је Укри, они су наши, али Зелени жидов је морао да игра дипломатску игру, а не политику рата.

Дошао је судњи дан за глобалисте и левичаре.

Da, sve je to kilavo. Potsećaju me na našu opoziciju (kontuzovani i nesposobni), a Tramp na Vučića (ljigav, bahat i manipulativan), bukvalno preslikane uloge ;)

Европа је издала себе када је напала Србију да би стварала Исламску Државу у срцу Европе и то не једну него две и то по налогу неевропљана односно Американаца.
Онда је Европа опет издала саму себе, када није хтела да прихвату европску Русију, него опет Америку.

Сада их Америка оставља на цедилу, као курву коју су из&ебали.

EU je morala da se reformiše već dok je Brexit trajao. Videlo se i tada šta radi neefikasna birokratija i sistem veta. Sa COVID-om je i slep progledao da to ne radi. Da, neka vrsta federalizacije je neophodna a ko to znači par članica manje...pa jbg.
Ovaj sistem je imalo smisla sa 12 članica sada je već suludo na taj način postavljati stvari.
Neće oni moći da donesu odluku dovoljno brzo a da ostanu u igri ako se budu držali svojih protokola.
A sa druge strane ako ne budu može doći do razlaza.
Nije im lako. Imaju načina i sredstva da se poseru na Putin-Tramp plan, i da prevaziđu američki izolacionizam i Trampove kaprice koji su luđi nego je iko pretpostavljao, ali ne mogu da se ne "uprljaju" u procesu, tj moraju žrtvovati komfor na koji su navikli i to možda na ne baš kratko vreme...i tu nastaje problem.

Kada bi prosecan domaci kremljobot mogao da bira da li da Tramp cupa Ruse iz blata Ukrajine ili da Srbiji vrati Kosovo i prizna RS oni bi bez sumnje izabrali prvu opciju.
1739913599523.png

Pa da, ali mislim, svi znamo da su evropljani tamo napravili nešto novo, drugačije, pre svega više nacija je tamo došlo.. u EU su jasne nacionalen države i to se neće desiti. Naprotiv, moguća je decentralizacija i ona može da uspe, ali je nužno da se otrgnu od starih ideologija. Sad ih više niko ne tera da ne sarađuju sa RUS. Oni iz političke korektnosti prema Ukrajini sad oboljevaju.

Evropa se sastoji od velikog broja sitnih država. Jedini način da te države budu konkurentne u svetu je ujedinjenje. EU je neka forma toga ali na žalost previše troma. Sve je to previše kilavo da bi moglo da odgovori na savremene izazove koji zahtevaju agilnost. Ako bi se EU raspao, svi redom bi krenuli da propadaju, pojavile bi se tenzije i novi rat u Evropi. Tako da tu nema mnogo izbora. Raspad znači rat, ostanak EU kakav jeste znači kilavi Đuro pa raspad pa rat, i jedino smisleno rešenje je čvršći oblik ujedinjenja -> federalna država. Znam da je to najzahtevniji korak, ali opet bolje nego rat ;)

Plakaće i Amerikanci, ustvari već ih ima dosta ljutih
Recimo uragan Helena pogodio je u septembru prošle godine američku državu Džordžiju i prouzrokovao ogromnu štetu na jugoistoku Sjedinjenih Država, Predsednik Bajden je 30. septembra 2024. proglasio veliku katastrofu i oganizovao pomoć.
Tramp je zaustavio pomoć građanima preko državne agencije FEMA. Inače, Tramp je bio pobednik izbora u Džordžiji.
Sad ga više nije briga jer zna da na sledećim izborima svakako ne može više da se kandiduje.

Na sledećim izborima republikanskom kandidatu biće veoma teško.

Evropa se sastoji od velikog broja sitnih država. Jedini način da te države budu konkurentne u svetu je ujedinjenje. EU je neka forma toga ali na žalost previše troma. Sve je to previše kilavo da bi moglo da odgovori na savremene izazove koji zahtevaju agilnost. Ako bi se EU raspao, svi redom bi krenuli da propadaju, pojavile bi se tenzije i novi rat u Evropi. Tako da tu nema mnogo izbora. Raspad znači rat, ostanak EU kakav jeste znači kilavi Đuro pa raspad pa rat, i jedino smisleno rešenje je čvršći oblik ujedinjenja -> federalna država. Znam da je to najzahtevniji korak, ali opet bolje nego rat ;)
Za jedno 50 godina Ili će Rusi da nas ujedne ili neki muslimani, nadam se Rusi.
USA je daleko. :roll:

EU je morala da se reformiše već dok je Brexit trajao. Videlo se i tada šta radi neefikasna birokratija i sistem veta. Sa COVID-om je i slep progledao da to ne radi. Da, neka vrsta federalizacije je neophodna a ko to znači par članica manje...pa jbg.
Ovaj sistem je imalo smisla sa 12 članica sada je već suludo na taj način postavljati stvari.
Neće oni moći da donesu odluku dovoljno brzo a da ostanu u igri ako se budu držali svojih protokola.
A sa druge strane ako ne budu može doći do razlaza.
Nije im lako. Imaju načina i sredstva da se poseru na Putin-Tramp plan, i da prevaziđu američki izolacionizam i Trampove kaprice koji su luđi nego je iko pretpostavljao, ali ne mogu da se ne "uprljaju" u procesu, tj moraju žrtvovati komfor na koji su navikli i to možda na ne baš kratko vreme...i tu nastaje problem.
Ако од%ебу разне Хрватске које су чланови и + разне Србије које су чекале чланство, то отвара широм врата за погубни амерички, руски, кинески и арапски утицај.

Back