"Neka se mama vrati, biću dobar " (za roditelje koji prete djeci da će ih ostaviti)

Gospođetina 👑

Buduća legenda
Moderator
Poruka
30.139
Ne postoji veći strah kod dece, pogotovu mlađeg uzrasta, od straha da će ga roditelji napustiti ili da ga neće voleti.
Redakcija
Izvor: Zelena učionicaIspunjeno takvim strahovima dete ne samo što deluje bojažljivo i nesigurno već može i da ispoljava “bezrazložnu” ljutnju, može da odbija maženje i ljubav za kojom čezne, a kasnije da počne da kinji životinje, tuče drugove, da neposlušnošću privlači pažnju i proverava ljubav, da krade da bi novcem i kupovinom žvaka i čokolada pribavilo ljubav na drugoj strani itd.
“Pa šta ako mu pretim da ću ga ostaviti, valjda vidi da sam tu i da nisam otišla”odgovorila je jedna mlada mama kad su je upozorili da ne treba ovako da postupa. A onda je jedne noći dobila bolove u stomaku i hitno je preneta u bolnicu i operisana od slepog creva.
Njen trogodišnji sin počeo je da je traži čim je otvorio oči. Prvih nekoliko dana bio je plačljiv, uplašen, povremeno je vriskao tražeći mamu: “Biću dobar, neka dođe.”
Zatim je počeo da pravi štetu po kući, da udara svakoga ko mu priđe da ga pomazi, da odbija hranu.


Objašnjenje da je mama u bolnici i da će se brzo vratiti nije pomoglo. A onda, na opšte iznenađenje, kad je mama došla kući, on nije hteo ni da je pogleda, ni da joj priđe, a njegovo ponašanje bilo je sve gore.

Počeo je da besni, da se valja po podu, da vrišti bez razloga ili ako se nekoj njegovoj želji odmah ne izađe u susret.

Uplašeni roditelji obratili su se lekaru.
Majka je zahtevala da dete ostane u bolnici na lečenju, ne shvatajući da bi ga to još više ugrozilo jer bi se još jednom ostvarile njene pretnje da će ga ostaviti.

Ona, kao i bezbroj drugih roditelja koji na taj način prete detetu da bi postigli trenutnu poslušnost, sigurno nije ni jedan trenutak pomislila da ostavi svoje dete. Ali iznenadna bolest (a mogao je to biti i iznenadni službeni put ili nešto drugo), pretvorila je detinje strahovanje u stvarnost.

Posledice su bile takve da je mami i detetu bila potrebna pomoć dečjeg psihijatra.
Vaspitavajući dete i trudeći se da ga nauče da se lepo ponaša i da ih sluša,roditelji nikada ne bi trebalo da pribegavaju ovim, za dete strašnim pretnjama – da ga neće voleti ili da će ga napustiti.

Olga Hadži Antonović, iz knjige: “Malo dete – velika zagonetka”

Copy sa Lola
 
Ne postoji veći strah kod dece, pogotovu mlađeg uzrasta, od straha da će ga roditelji napustiti ili da ga neće voleti.
Redakcija
Izvor: Zelena učionica
Istina. Nažalost dešava se da roditelji izlanu takvu ili slične gluposti djetetu, da se roditelji svađaju pred djecom, govore pred djecom takve stvari koje nisu za njihove uši, da ne govorim o neprilagođenom rječniku uzrastu djeteta kom se obraćaju.

Opisaću svoje iskustvo koje se desilo posve slučajno, ali je povuklo za sobom posljedice.
Naime, moja najstarija kćerka koja je tada imala 5 god se ozbiljno razboljela. Primljena je u gradsku bolnicu, ali pošto je stanje postalo alarmantno hitno smo prebačene sanitetom za Beograd. Blizanke koje su tada imale nepune 2 godine su ostale kući sa tatom i bakom.
U bolnici sa kćerkom u Bg sam ostala nekih mjesec dana. Kada smo se vratile kući, jedna od blizanki mi je potrčala u zagrljaj srećna što me vidi a druga je pobjegla od mene. Ta koja je bježala, dok još me nije ni bilo kući prestala je da govori, zanijemila je posve, samo što to meni nisu htjeli da kažu jer je situacija sa starijom kćerkom bila teška, ljekari su joj se borili za život.

Onda je uslijedila druga borba za kćerku koja je bježala. Odlasci psihologu, logopedu, pasve pažljivo polako puštajući njoj da se ponovo navikne na mene nekim svojim tempom i da shvati da je nisam napustila. To smo prebrodile relativno brzo, ali smo se sa otežanim govorom mučile nekoliko godina.

To su teške životne situacije koje se nažalost dogode. Vrlo mučno jer ja sam morala da odem za Bg, a sa druge strane nije bilo ni vremena a ni načina -kako objasniti tako maloj djeci?-šta se događa. Djeca pa i ona najmlađa su emotivne spužve, upijaju sve i kada ne razumiju, a to za sobom uvijek vuče neke posljedice.
 
Meni je mama pretila da ako ne budem dobra, dace me romima sto je meni delovalo kao svetska avantura, zamisli zivis u satoru 😆

Salu na stranu, moja keva bas nije imala mnogo takta.
Da, djeluje smiješno kad ti ovako to ispričaš, kako si na svoju sreću to doživljela kao nešto što bi moglo biti uzbudljivo, ali realno takve prijetnje nisu nimalo naivne. Ja znam za djecu koje su roditelji plašili babarogama kao malim, pa poslije i kad su poodrasli i znali da ona ne postoji, se plašili i izbjegavali da hodaju po mraku.
 

Back
Top