NEKA PITANJA NA KOJA SNS ĆUTI .... ZAŠTO ?

Jedno je sigurno ..ponašanje radikala u skupštini je žalosno ...naročito N Jovanović , Pop -Lazić , Radeta ...očaj ......ali ....istina je još jedno njihovi poslanici su najprisutniji i najaktivniji u radu ... prate ih poslanici SNS-a, DSS-a i dolaze i LDP-ovci ...međutim ekipe iz vladajuće koalicije DS , G17+ , SPS itd ... gotovo da nema....njima obično sede po 2-3 poslanika a ostali dolaze samo na glasanje da stegnu dugme kako im je rečeno .... po meni je to JEDNAKO NEPOŠTOVANJE SKUPŠTINE KAO I ONO RADIKALSKO ......

pogresio si temu

ostavi ti vadikale na miru.

ti i tomini ako nesto valjate...tek treba da se pokazete, ma, sumnjam
 


Da Šomi ali te izjave su date ranije ...pre nego što je Tabakovićka .... koja sigurno nije nebitni član te stranke .... rekla da je koalicija ipak moguća .....razumeš ...Toma , vučić ili bar neko u ime stranke moraju to da demantuju inače ostaje nedoumica .....
 
ŠTA ĆE NAPREDNJACI U KOALICIJI ZA PROMENU USTAVA?

DRAGAN MARKOVIĆ utorak, 14 decembar 2010

Kao da je aktuelni Ustav donet u 19 veku, a ne pre samo četiri godine

Svedoci smo da je ovih dana aktuelizovana tema promene Ustava Srbije. Koja je argumentacija stranaka koje se zalažu za promenu Ustava i koliko su one dosledne?

„Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković izjavio je da trajnog, obostrano prihvatljivog rešenja kosovskog problema ne može biti dok god je na snazi preambula Ustava Srbije, kojom se negira realnost i stvara lažni utisak da Srbija ima nekakav suverenitet nad Kosovom." Draškovićev cilj je jasan, samo se pitam šta bi na to rekao onaj Vuk Drašković,sa početka 90-ih? Ujedinjeni Regioni Srbije se zalažu za stvaranje regiona, što zahteva promene Ustava. Međutim, iz tog konglomerata stranaka i lokalnih lidera idu i korak dalje i predlažu zajedničko delovanje zarad promene Ustava.„Član Predsedništva Ujedinjenih regiona Srbije Suzana Grubješić izjavila je da je potreban razgovor svih stranaka koje traže ustavne promene, kako bi se utvrdilo o kojim promenama je reč i koji bi bio rok za izmenu najvišeg pravog akta države." Vlatko Ratković, funkcioner Demokratske stranke, u tekstu „Menjaćemo Ustav" kaže: „Pitanje regionalizacije je imperativ koji treba uneti u Ustav jer se pokazalo da su centralizovane države neefikasne zbog ekonomskog i demografskog razvoja i, na kraju krajeva, zbog bezbednosti zemlje". Šutanovac ističe da „moramo ići na promenu Ustava ne samo iz tog razloga (smanjivanja broja poslanika) već ima mnogo toga što može u Ustavu da se definiše za Srbiju u 21. veku." Kao da je aktuelni Ustav donet u 19 veku, a ne pre samo četiri godine.

Važno je podsetiti da su sve ove stranke podržale donošenje aktuelnog Ustava. Zašto su tako brzo promenili svoj stav? Sada opet na značaju dobijaju optužbe na račun ovih stranaka da su prilikom referenduma 2006. javno podržavale donošenje Ustava, a na terenu sprovodile tih bojkot, priželjkujući da za njegovo potvrđivanje ne glasa 50 odsto biračkog tela, koliko je bilo neophodno da bi referendum uspeo.

Za promenu Ustava je i LDP i njen lider Čedomir Jovanović. Oni su od samog početka oštri protivnici ovog Ustava, pa se njihovo zalaganje može smatrati doslednim političkim delovanjem. Naravno i njima smeta preambula, ali ne samo to "nego ceo Ustav".

REGIONALNI RAZVOJ? Nit koja spaja insistiranje ovih stranaka za promenu Ustava je navodna briga za ravnomernim regionalnim razvojem. Međutim, Ustav koji je usvojen 2006. godine sadrži radi ublažavanja posledica nejednakog ekonomskog razvoja odredbe o obavezi države da se stara o ravnomernom i održivom ekonomskom razvoju (član 94), proširene izvorne nadležnosti AP Vojvodine (član 183), proširene izvorne nadležnosti lokalnih samouprava (član 190), pravo na pokrajinsku (član 183. stav 5) i lokalnu imovinu (član 190. stav 4), pravo na neposredne izvorne prihode (član 183. stav 6. i član 184). Zanimljivo bi bilo da čujemo od predstavnika ovih stranaka šta je u ovom Ustavu smetnja ravnomernijem razvoju? Još zanimljivije bi bilo da čujemo zašto hoće da menjaju Ustav zbog decentralizacije, a lokalnim samoupravama nisu dali ono što im po Ustavu pripada (lokalna imovina i izvorni prihodi), smanjili su transferne prihode za prethodne dve godine za preko 40 odsto ili za oko 36,8 milijardi dinara. I za kakvu se decentralizaciju zalažu ako su reformom sudstva ugasili desetine sudova po manjim gradovima, a "racionalizacijom u prosveti" gase sve više seoskih škola?

Mene je najviše iznenadio stav Srpske napredne stranke, najjače opozicione stranke koja je započela prikupljanje potpisa za promenu Ustava. Naprednjaci traže da se smanji broj poslanika sa 250 na 125. Broj od 250 poslanika za broj stanovnika i veličinu Srbije se u evropskim okvirima smatra prosečnim, ali u Srbiji je Skupština toliko ponižena da je praktično sramota protiviti se smanjenju broja poslanika. Ali bez obzira na nezadovoljstvo naroda ponašanjem poslanika, ovom inicijativom sam iznenađen iz dva razloga:

1. Nikolić je (tada zamenik predsednika SRS) bio veoma angažovan u pisanju ovog Ustava i kampanji za njegovo donošenje. Zašto neke od primedbi koje sada iznosi protiv Ustava nije tada zagovarao? Šta ga je sprečavalo u tome da ih sprovede? Šta se desilo za samo nekoliko godina da Nikolić toliko promeni svoje stavove (ne samo po ovom pitanju)?

2. Veoma važno je i pitanje zbog čega uopšte SNS prihvata igru vlasti i otvara temu promene Ustava? Naprednjaci su samo pre desetak dana izneli platformu za pregovore sa vlašću, u kojima iznose pet zahteva (odgovornost za ubistvo Ranka Panića, obustavu prodaje Telekoma, smene u RTS i Studiu B, odgovornost za izbornu prevaru u Boru i dogovor o izborima) i, ukoliko ih vlast ne ispuni, SNS će organizovati proteste. Ovaj zahtev je delovao kao ozbiljan opozicioni nastup. Ali zašto u te zahteve nisu uvrstili i promene Ustava? I zbog čega potpise ne skupljaju za neke od tih pet zahteva, već za promenu Ustava iako smanjenje broja poslanika neće rešiti nijedan problem u Srbiji? Ovo je veoma važno pitanje jer govori o programskom opredeljenju naprednjaka. Očigledno je u njihovom dosadašnjem delovanju da izbegavaju jasne i čvrste programske stavove po mnogim pitanjima pokušavajući da pridobiju što više birača, ali i funkcionera ostalih stranaka. Neki patriotski nastrojeni intelektualci i analitičari su takvo ponašanje smatrali taktikom da bi SNS došao na vlast, a onda sprovodio politiku, za koju su se Nikolić i Vučić do skora zalagali. Međutim, po nekim pitanjima, njihovo balansiranje je nedopustivo. Tako Aleksandar Pavić u tekstu „Tačka na naprednjake" jasno iskazuje nezadovoljstvo zbog zalaganja SNS za saradnju sa Hagom i zbog veoma tihog protivljenja prodaji Telekoma. SNS javno istupa protiv prodaje Telekoma, a obustavljanje prodaje je i među pet tačaka za pregovore sa Vladom, što je, imajući u vidu štetnost prodaje Telekoma, veoma razuman i hvale vredan zahtev. Ali zbog čega onda nisu podržali inicijativu SRS u Skupštini da se raspravlja o prodaji Telekoma? Zbog čega ne podrže peticiju uglednih stručnjaka da se Telekom ne prodaje? Zbog čega ne podrže peticiju DSS "Stop prodaji Telekoma", koja se sprovodi na ulicama cele Srbije? Zbog čega sami nešto ne organizuju po tom pitanju, pre mesec dana su u Areni imali impozantan skup preko 20.000 ljudi, zašto nisu prošetali do Vlade i Predsedništva sa tim zahtevom?

NAPREDNJAČKA PITANJA Željko Cvijanović u skorašnjem tekstu o SNS, piše zbog čega su naprednjaci manje loše rešenje od aktuelne vlasti, ali pokušava da ojača njihove programske zahteve, da ne bi postali obična kopija režima: „Treba ih nagovoriti da izađu na ulicu i tamo zarade svoje izbore i započnu proces promena; da na tim protestima istraju na svojim zahtevima vlasti da se mane prodaje Telekoma i da oslobodi makar državne medije." Hajde da vidimo na čemu će SNS insistirati u narednim danima, da li na pitanjima koja su zaista važna za budućnost Srbije ili na ispraznoj inicijativi o promeni Ustava, koja podseća na veoma popularnu seriju, Selo gori, a baba se češlja...

P.S. U kontekstu novog poniženja oko (ne)odlaska na dodelu Nobelove nagrade za mir, predlažem da nova preambula Ustava glasi: „Srbija nije država, pogotovo ne srpskog naroda, već je Srbija prćija koalicije nevladinih organizacija pod tutorstvom Jelka Kacina!"Fond Sobodan Jovanović

Slažem se sa ovim crvenim što sam boldirao .....
 
Vidi Aco , za mene se zna da sam daleko i od radikala i od Ds ....možda sam potencijalni birač tvoje stranke ali moram imati odgovore na postavljena pitanja da bih mogao tako da glasam .....
Mora se samo umreti. Ako te zanimaju ova pitanja otidjji na zvanicni sajt SNS-a, pitaj nekoga od njih (imaju svi svoje imelj adrese) pa neka ti odgovore, a ne moras uopste da glasas za SNS. Glasaj za one koji su na SVA postavljena pitanja ovde odgovorili, ja ne znam nijednu partriju (stranku) da jeste) ali znam recimo da je Krkobabic obecavao penzioneraima povisice penzija od Nove godine, i odobrio je JEDAN ODSTO, dobro si procitao, tako da ima onih koji su na sva pitanja mogli mirne duse da odgovore onako kako ti (izgleda) zelis, ali da nista ne ispune.

Jedina prava opcija ti je da ne glasas za SNS nego za PUPS, oni su jasno deklarisali svoje planove i OBECANJA, to sto ih nisu ispunili, to se od njih i ne trazi, vazno je obecati:mrgreen:
 
Mora se samo umreti. Ako te zanimaju ova pitanja otidjji na zvanicni sajt SNS-a, pitaj nekoga od njih (imaju svi svoje imelj adrese) pa neka ti odgovore, a ne moras uopste da glasas za SNS. Glasaj za one koji su na SVA postavljena pitanja ovde odgovorili, ja ne znam nijednu partriju (stranku) da jeste) ali znam recimo da je Krkobabic obecavao penzioneraima povisice penzija od Nove godine, i odobrio je JEDAN ODSTO, dobro si procitao, tako da ima onih koji su na sva pitanja mogli mirne duse da odgovore onako kako ti (izgleda) zelis, ali da nista ne ispune.

Jedina prava opcija ti je da ne glasas za SNS nego za PUPS, oni su jasno deklarisali svoje planove i OBECANJA, to sto ih nisu ispunili, to se od njih i ne trazi, vazno je obecati:mrgreen:


Lepo je kada je neko duhovit ...ti si na žalost samo smešna....

što se tiče sajta sns-a tamo nema odgovora na ova pitanja .....

a zašto bih glasao za njih ...možda? pa zato što ostali koji su ponudili odgovore na ova pitanja nisu dali one koje bih ja mogao da prihvatim ili i ako jesu ...onda nisu na neka druga bitna pitanja ....
 
Lepo je kada je neko duhovit ...ti si na žalost samo smešna....

što se tiče sajta sns-a tamo nema odgovora na ova pitanja .....

a zašto bih glasao za njih ...možda? pa zato što ostali koji su ponudili odgovore na ova pitanja nisu dali one koje bih ja mogao da prihvatim ili i ako jesu ...onda nisu na neka druga bitna pitanja ....

Ti si, na zalost, samo glup!
 
INTERESANTNO ...ALI POSLE OVOLIKO POSTOVA GOTOVO DA NEMA ODGOVORA NI NA JEDNO PITANJE ..... jedino je Šomi pokušao da valjano odgovori na prva dva ....ostalo ....ostaje nepoznanica ....

Pitam se da li iko , pa i simpatizeri SNS-a znaju odgovore na ta pitanja .......?

U opisu mog radnog mesta nije dozvoljeno uopste govoriti o politici, ni u opisu mogu ucesca ovde nema klauzule da sam duzna kao simpatizer da odgovaram na nesuvisla pitanja, a i kad to ucinim, proglase me smesnom. Sto da budem, glupa, kad to inace nisam:manikir:
 
U opisu mog radnog mesta nije dozvoljeno uopste govoriti o politici, ni u opisu mogu ucesca ovde nema klauzule da sam duzna kao simpatizer da odgovaram na nesuvisla pitanja, a i kad to ucinim, proglase me smesnom. Sto da budem, glupa, kad to inace nisam:manikir:

1. Ne znam šta onda tražiš ovde ako ne želiš da se baviš politikom .....

2. Ako si simpatizer SNS-a onda ti je cilj da istima privučeš glasače, bar bi trebao da bude ..... ja bih mogao da budem jedan od tih ukoliko dobijem adekvatne odgovore na postavljena pitanja .....

3. A što se tiče ovog smešna-glupa ... ja nisam rekao da si glupa ...ali kada neko ne uspe da bude duhovit on ispadne smešan ...eto to se tebi dogodilo kada si pravila neke aluzije vezano za PUPS .....
 
1. Ne znam šta onda tražiš ovde ako ne želiš da se baviš politikom .....

2. Ako si simpatizer SNS-a onda ti je cilj da istima privučeš glasače, bar bi trebao da bude ..... ja bih mogao da budem jedan od tih ukoliko dobijem adekvatne odgovore na postavljena pitanja .....

3. A što se tiče ovog smešna-glupa ... ja nisam rekao da si glupa ...ali kada neko ne uspe da bude duhovit on ispadne smešan ...eto to se tebi dogodilo kada si pravila neke aluzije vezano za PUPS .....

Ja ne zelim da budem U politici, ali se njome bavim kao posmatrac jer mi se mesa u zivot i odredjuje ga. Imam pravo da KOMENTARISEM iz mog ugla.

Simpatizer jesam, i cilj mi je ponekad samo da privucem glasace, ali samo one za koje mislim da su vredni toga! Ti ne spadas u te...

Aluzije na PUPS su bili potrebne, jer su oni ti koji su imali sve odgovore na sva pitanja, a dosli do toga da penzionerima daju obecanu" povisicu" od JEDAN ODSTO!
 
Poslednja izmena:
Idi begaj!
Nemas pojma sta hoces, osim da dodkazes da reka tece, a ni to nije tacno:lol:

Evo šta hoću ....odgovore na ova pitanja ...i svaki ozbiljan protivnik ove vlasti u SRBIJI i opozicionar ih očekuje od SNS-a kao stranke koja se tretira kao trenutno najjača opoziciona :

1 . Kakav je stav SNS vezano o pitanju Kosova? Da li je za njih Kosovo Srbija i ako nije šta je? Da li su možda za podelu Kosova? Kako će se ponašati ukoliko im Eu bude zahtevala da sa Kosovom održavaju dobrosusedske odnose , što praktično znači da ga DE FACTO priznaju .....da bi Srbija ušla u EU .....

2. Kakav je stav SNS-a prema NATO paktu ..... ukoliko nato bude uslov ulaska u EU da li će SNS ispuniti taj uslov ......

3. Da li je moguća koalicija SNS-a sa DS , tj . da li je to stav samo Jorgovanke Tabaković koja je tako što izjavila ili i NIKOLIĆA I VUČIĆA ?

4 . Da li će SNS podržati eventualnu regionalizaciju Srbije?

5 . Nikolić je izjavio kako je dok je bio na čelu SRS-a , SRS primao naloge za razna politička ubistva od strane Šešelja , ali i da ih je on stopirao .... postavlja se pitanje , zašto Nikolić nije postupio po zakonu i ako je Šešelj zaista naručivao ubistva, zašto ga Toma nije prijavio , što mu je bila zakonska obaveza ... da li zato da stranka ne izgubi na kredibilitetu ..... Ako je zato da li će iz istog razloga štititi i Karića nakon što dođu na vlast .....

6. SNS se zalaže za promenu Ustava da bi se smanjio br poslanika . Jasno je da je ustav isuviše ozbiljan akt da bi se menjao zbog samo jedne odredbe, naročito ovako trivijalne.... šta NIKOLIĆ JOŠ ŽELI DA BUDE PROMENJENO????? Ako ne žele ništa više da li će ipak pristati na još nešto ako im neko obeća da će podržati smanjenje poslanika a da oni pristanu na nešto drugo ...recimo regionalizaciju .....


To je to ... draga moja Biljo .... pred tim pitanjima da li sam ja glup a ti smešna ili smo obadvoje i jedno i drugo .... ili smo najpametniji na svetu .... nebitno je ...SNS nam duguje svima ..pa i tebi kao simpatizeru odgovore na ta pitanja ......
 
Ja ne zelim da budem u politici, ali se njome bavim kao posmatrac jer mi se mesa u zivot i odredjuje ga. Imam pravo da KOMENTARISEM iz mog ugla.

Simpatizer jesam, i cilj mi je ponekad samo da privucem glasace, ali samo one za koje mislim da su vredni toga! Ti ne spadas u te...

Aluzije na PUPS su bili potrebne, jer su oni ti koji su imali sve odgovore na sva pitanja, a dosli do toga da penzionerima daju obecanu povisicu od JEDAN ODSTO!


Dakle opet imamo 2 Srbije ..nedostojnu i dostojnu ...ja sam uvek u tim podelama bio ona nedostojna ...tako da nema veze , neka budem i dalje .....

Što se tiče PUPSA ...o dotičnima mislim sve najgore ..i nikada ne bih glasao za njih ...

ALI JA PROSTO NE MOGU DA GLASAM NA SLEPO ...... sns davanjem pravih odgovora na ona pitanja može da postane najbolja stranka u Srbiji ali davanjem pogrešnih može da postane najgora ...

TO HTELA TI DA PRIZNAŠ ILI NE ...NISU BEZNAČAJNA PITANJA ...VEĆ SUŠTINSKA ....
 
INTERESANTNO ...ALI POSLE OVOLIKO POSTOVA GOTOVO DA NEMA ODGOVORA NI NA JEDNO PITANJE ..... jedino je Šomi pokušao da valjano odgovori na prva dva ....ostalo ....ostaje nepoznanica ....

Pitam se da li iko , pa i simpatizeri SNS-a znaju odgovore na ta pitanja .......?
Pokusao sam i na trece da odgovorim, no ajde da se slozim da je i tu u nardenim danima potrebna izjava Vucica i Nikolica, kako bi svima bilo jasno sta misle pod tackom tri :)
 
Evo šta hoću ....odgovore na ova pitanja ...i svaki ozbiljan protivnik ove vlasti u SRBIJI i opozicionar ih očekuje od SNS-a kao stranke koja se tretira kao trenutno najjača opoziciona :

1 . Kakav je stav SNS vezano o pitanju Kosova? Da li je za njih Kosovo Srbija i ako nije šta je? Da li su možda za podelu Kosova? Kako će se ponašati ukoliko im Eu bude zahtevala da sa Kosovom održavaju dobrosusedske odnose , što praktično znači da ga DE FACTO priznaju .....da bi Srbija ušla u EU .....

2. Kakav je stav SNS-a prema NATO paktu ..... ukoliko nato bude uslov ulaska u EU da li će SNS ispuniti taj uslov ......

3. Da li je moguća koalicija SNS-a sa DS , tj . da li je to stav samo Jorgovanke Tabaković koja je tako što izjavila ili i NIKOLIĆA I VUČIĆA ?

4 . Da li će SNS podržati eventualnu regionalizaciju Srbije?

5 . Nikolić je izjavio kako je dok je bio na čelu SRS-a , SRS primao naloge za razna politička ubistva od strane Šešelja , ali i da ih je on stopirao .... postavlja se pitanje , zašto Nikolić nije postupio po zakonu i ako je Šešelj zaista naručivao ubistva, zašto ga Toma nije prijavio , što mu je bila zakonska obaveza ... da li zato da stranka ne izgubi na kredibilitetu ..... Ako je zato da li će iz istog razloga štititi i Karića nakon što dođu na vlast .....

6. SNS se zalaže za promenu Ustava da bi se smanjio br poslanika . Jasno je da je ustav isuviše ozbiljan akt da bi se menjao zbog samo jedne odredbe, naročito ovako trivijalne.... šta NIKOLIĆ JOŠ ŽELI DA BUDE PROMENJENO????? Ako ne žele ništa više da li će ipak pristati na još nešto ako im neko obeća da će podržati smanjenje poslanika a da oni pristanu na nešto drugo ...recimo regionalizaciju .....


To je to ... draga moja Biljo .... pred tim pitanjima da li sam ja glup a ti smešna ili smo obadvoje i jedno i drugo .... ili smo najpametniji na svetu .... nebitno je ...SNS nam duguje svima ..pa i tebi kao simpatizeru odgovore na ta pitanja ......


E, sto rece neko: Bio sam normalan a onda sam uveo Internet:dash:

NISTA meni ne duguje SNS, oni nisu nikada bili na vlasti niti U vlasti, nisu dobili nijedan glas od mene jer nije bilo prilike (jos), duguju mi radikali koji su mi svasta obecali, starije su varali godinama a uvek bili opozicija. Nikakve koristi....

SNS NIKOME NE DUGUJE NISTA, kad budu na vlasti a nista ne urade-dugovace.
Nisam clan, ne placam clanarinu, ne zavisi mi plata od njih, previsoke cene i mnogo cega jos, tako da i to otpada.

Posto ne mozemo da nadjemo zajednicki jezik, bice najbolje da ne komuniciramo uopste.

Jer, reci da meni i bilo kome SNS duguje, netacno je. NIsam ih birala pa me ovako za**ebali, a na kraju citiracu Koelja (cini mi se da je on): Da bi verovao u svoj vlastiti put, nema potrebe da dokazujes kako je tudji pogresan.
 
Zao mi je sto se dvoje pametnih ljudi, Bilja i Bolja Srbija, ovde svadjaju, a oboje su iskreni opozicionari, i to oni pravi, patriote i zele dobro Srbiji.
Verujem i da dele 60 % politickih uverenja.


Vidi Šomi , ja ne želim da se sa njom svađam ...taman posla .... ali nju kao da boli što sam ja ova pitanja postavio ...možda ona i ja imamo 90 % iste stavove a ne 60% ali ...čekaj čoveče ...JA NISAM ČLAN NI JEDNE STRANKE .... smem li ja da kritikujem i postavljam pitanja svakoj .... UZIMAM SEBI ZA PRAVO DA SMEM ...dotična se ljuti što ja postavljam pitanja SNS-u ...da li iko smatra da su oni nedodirljivi ...da li je iko nedodirljiv .... JESU MNOGI JESU ....

ALI JA SE ZA PROMENU TAKVE SRBIJE I BORIM ...... SHVATITE TO PRIJATELJI .... a to neka shvate i oni koji me gledaju kao NEPRIJATELJA .....
 

Back
Top