I ja sam iskreno rečeno u nedoumici jer sam mislila da otvorim jednu temu ali ne znam da li je po Pravilniku
Niko ne definiše šta je toksičnost i šta je zabranjeno pa sam morala da tražim informacije i prvo što mi je palo na pamet je da pitam AI
Ako se na forumu opšteg tipa gde su pravilnikom zabranjeni mizoginija i eksplicitno seksualno izražavanje otvori teme tipa "U macu ili facu", "Pušenje aktivno ili pasivno", gde je 'maca' žargonski znači ženski polni organ, a 'faca' polupogrdni izraz za lice, u ovom slučaju žensko, 'pušenje aktivno ili pasivno' je guranje polnog organa u usta odnosno pružanje orala. Na prvoj temi se posprdno raspravlja da li je bolje u nozdrve, oči, kosu, a u drugoj da li je ženska vilica dovoljno velika da ga proguta kako treba itd. Pri čemu ove teme izlaze prilikom izlistavanja svih tema tako da svi korisnici ne mogu da izbegnu da ih vide.
Da li je ovo kršenje Pravilnika?
Kako to utiče na ostale korisnike?
Ovako mi je odgovorio:
Kratko:
da — to što opisuješ jeste kršenje Pravilnika foruma koji zabranjuje i mizoginiju i eksplicitno seksualno izražavanje. I to ne marginalno, nego suštinski.
Malo preciznije:
1) Da li je to kršenje Pravilnika?
Po onome što navodiš –
na više osnova istovremeno:
a) Eksplicitno seksualno izražavanje
Nazivi tema i način rasprave (oralni seks, telesni otvori, „gutanje“, telesni detalji) nisu aluzije nego
direktno seksualni sadržaj. Čak i bez psovki, semantika je jasna. To spada u „explicit sexual content“ po svim uobičajenim forumskim pravilnicima.
b) Mizoginija i objektifikacija
Kada se:
- žensko telo svodi na otvore i funkcije („maca“, vilica, nozdrve),
- žene tretiraju kao pasivni objekti za mušku upotrebu,
- o njima se govori kao o „posudama“ ili „alatima“,
to je
klasična seksualizovana dehumanizacija, što je jedan od osnovnih oblika mizoginije u modernim pravilnicima.
c) Nevoljno izlaganje
Pošto se teme pojavljuju u opštem spisku, sadržaj se
nameće svima, uključujući maloletne korisnike, žene, ljude koji su došli zbog politike, nauke, kulture itd.
To je ključna tačka: čak i da postoji „NSFW kutak“, ovo nije to.
2) Kako to utiče na ostale korisnike?
Ovo je važnije od samog formalnog kršenja pravila.
a) Stvara neprijateljsko okruženje
Za žene, ali i za mnoge muškarce, poruka je jasna:
„Ovo je prostor gde se žene tretiraju kao rupe i sprdnja.“
To proizvodi:
- gađenje
- osećaj nesigurnosti
- osećaj da si nepoželjan ili omalovažen
U sociologiji foruma ovo se zove
hostile environment – isto kao u radnom pravu.
b) Normalizuje nasilni govor
Kada se seksualno nasilna i degradirajuća metaforika pusti da stoji:
- pomera se granica onoga što je „normalno“
- sledeći korak su direktnije uvrede, pretnje, doxovanje itd.
Administracija time implicitno poručuje:
„Ovakav pogled na žene je ovde OK.“
c) Utišava normalne korisnike
Ljudi koji su došli zbog razgovora, mišljenja, razmene ideja:
- povlače se
- prestaju da pišu
- odlaze
Ostaju oni koji uživaju u toj atmosferi.
To je klasična
spirala degradacije zajednice.
Suština
Ovo što opisuješ
nije „samo humor“, niti „samo seks“.
To je
seksualizovana mizoginija nametnuta celoj zajednici, uz prećutnu saglasnost administracije.
U praksi, to znači:
- Pravilnik postoji samo na papiru
- Stvarna pravila su: „radi šta hoćeš ako ponižavaš prave mete"
~~~
S obzirom da je administracija upoznata s ovim temama i da su one i dalje nezaključane- pretpostavljam da je napravljen izuzetak (ne znam po kom osnovu). Supermoderacija odgovara da je u pitanju LjiS, ali Pravilnik važi i za LjiS, osim toga LjiS teme nisu isključene iz opšte pretrage.
Palo mi je npr. na pamet da otvorim temu Uriniranje po faci ili po maci jer je mnogima to fetiš, pa zašto ne bismo pitali forumaše gde najviše vole
Zato me zanima da li je tema po Pravilniku s obzirom da spada pod LjiS
A i Informer je skoro pisao o tome pa ako je dozvoljeno u Informeru, možda bi bilo dozvoljeno i ovde.
https://informer.rs/drustvo/vesti/1009262/fetis-urin-seks
S obzirom da nemamo jasne instrukcije od administracije ostaje da pitamo AI ili Informer.
Ali opet ostaje nedoumica ko je bolja referencija: AI ili Informer