Nedostaje li vam 29. novembar?

Poruka
63.321
dan-republike-maskenbal-stefan-stojanovic-08.jpg


Sve je počelo tačno pre 75. godina kada je održano drugo zasedanje Antifašističkog veća narodnog oslobođenja Jugoslavije (AVNOJ), kada je u Jajcu doneta odluka o federalnom uređenju države, pod vođstvom Komunističke partije Jugoslavije.

Takođe je odlučeno da se formira Nacionalni komitet oslobađanja Jugoslavije (NKOJ) koji je imao izvesna svojstva vlade.

Sećanje generacije Titovih pionira: Praznik velike gozbe, priredbi i neradnih dana

„Sećam se kada sam bio mali televizije, crno-bele slike i grba SFRJ sa šest baklji i programa na kome je bila famozna fotografija sa drugog zasedanja AVNOJ-a. Meni to ništa nije bilo jasno, ja se samo sećam gomile nekih ćilima koji su na zidovima bili kao dekoracija“, priča Novak (60) o svojim prvim sećanjima na 29. novembar.

Bio sam najsrećniji što nisam tada četiri dana morao da idem u školu i što će kući biti svečan ručak sa prasetinom, podvarkom (ako se ukiseli kupus) i maminim najboljim kolačima.

Kada gleda danas, za Novaka prva asocijacija na Dan Republike je Jugoslavija.

„Svi smo mislili da je tada nastala Jugoslavija, iako je ona nastala mnogo ranije, što tada nije bilo popularno da se tvrdi“, rekao je Novak MONDU.

Njegova sestra koja je dve godine starija, seća se da je baš na 29.novembar bila primljena u pionire.

Đaci-prvaci su tada postajali pioniri, polagali svečanu zakletvu, "kitili" se pionirskim kapama i maramama.

„Svi smo morali da pišemo sastave o Danu Republike, i imali smo priredbe na kojima su se čitali najbolji radovi“, priča ona i dodaje da će uvek taj praznik vezivati za Jugoslovenstvo i zajedništvo.

Zoran (62) pamti 29. Novembar, ne kao praznik, već i po „svinjokolju" širom Jugoslavije.

Ljljana (86) se seća da su se za Dan Republike organizovale sindikalne turističke šoping ture u Trst.

Ona nostalgično kaže da ima žal što se više taj praznik ne obeležava i da će je 29. novembar uvek podsećati na zemlju koju više nemamo.

Do 1997. godine, 29. novembar slavljen je kao dan sećanja na Drugo zasedanje AVNOJ-a i dan kada Jugoslavija postaje formalno republika.

Međutim rat je doveo do raspada tada SFRJ, tako da je Srbija jedina bivša republika koja je nastavila da obelažava 29. novembar nepostojeće države.

Generacija osamdestih pamte taj praznik samo zato što su imali mini raspust pre kraja prvog polugodišta, ali na žalost retko ko je znao šta se zapravo tada obeležava, jer Jugoslavije više nije bilo.

Poslednji put Dan Republike u Srbiji je obeležen 2001. godine, a Savezna skupština SRJ ukinula ga je tek sredinom novembra sledeće godine.

U oktobru 2007. godine Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o državnim praznicima, čime je prestao da važi prethodni zakon SRJ.

Srbija je Zakonom o državnim praznicima utvrdila da se kao Dan državnosti praznuje Sretenje – 15. februar, kada je 1804. godine počelo stvaranje moderne srpske države.

pioniri-3.jpg

Neću kradem, neću lažem a i pomagaću drugome...

Šta bi od nabrojanog?
 
Praznik je poslednji put slavljen 2001 a ukinuli ga DOS pametnjakovići godinu dana kasnije.
Toliko im vremena trebalo kakva im pamet.
Znate ko beše DOS i šta su sve upropastili a nešto i ne umeju koliko su glupi a štetni.
Tako recimo Beobanka još uvek postoji, toliko su glupi da ne umeju da ugase.

Ej neko 40 godina stvarao za šta treba znanje
A neko 40 godina ne ume da upropasti?
Jel treba pomoć prijatelja?
 
Evo velikog privatnika:

cedomir-jovanovic-642x336.jpg

444392-1.png


Premotavam snimak DOSmanlijskog upadanja u Skupštinu.
U jednom momentu utrčava momak uličarske garderobe, stare farmerke, izlizane patike, zinuo gde je ušao a oči mu unezvereno zverlaju levo desno...

Ne samo Fidelinku, evo BIP i Žitomlin - preživeli oba rata, pa i "komuniste" ali EKSERPERTE OD BUŠNIH PATIKA NISU...

RADUJ SE NARODE!
 
Nedostaje mi i 29 novembar i 4 juli dan borca i 7 juli dan ustanka naroda i narodnosti SR Srbije a najvise mi nedostaje 25 maj - dan mladosti.Nedostaju mi ti praznici ali kao sto vidis zivim i bez njih.Istina sreca nije kompletna,okrnjena je zbog ukidanja tih praznika ali ostaje nada da ce se jednog dana vratiti i da ce sve biti isto kao pre.Missim ja sam vec u godinama ali za vas mlade...
 

Back
Top