Nedostaci montažnih kuća

Neno

Elita
Moderator
Poruka
16.666
Montažne kuće imaju obilje prednosti, kao što je na primer cena, ali i određene nedostatke. Neki su možda značajni i za nekoga nepremostivi, dok drugi mogu da se izbegnu uz malo više planiranja, tako da je dobro znati se u čemu montažne kuće ne mogu da pariraju konvencionalnoj čvrstoj gradnji.
Kada se piše o montažnim kućama obično se u prvi plan ističu njihove prednosti u odnosu na čvrstu gradnju. Te prednosti, kao što je na primer cena, su očigledne što je i doprinelo velikoj popularnsti montažnih objekata. Ipak, postoje i neki nedostaci koje je možda dobro znati. I često to ne može da se nazove nedostacima, pre možda specifičnostima ili osobinama montažnih kuća, ali one ipak prave neka ogrničenja u odnosu na objekte čvrste gradnje.

Manja termička stabilnost objekta​

Jedna od najvećih prednosti montažnih kuća je fantastična toplotna izolacija, čime se obezbeđuju veoma niski troškovi grejanja. To je ostvareno zahvaljujući već gotovim prefabrikovanim zidovima koji se sklapaju na licu mesta. U pitanju su zidovi sendvič tipa napravljeni od gips ploča, drveta i izolacionog materijala.

Ovakva struktura poprečnog preseka zida omogućava da se prostor unutar objekta veoma lako zagreje. Ipak, problem je što se zbog toga prostor veoma brzo i lako ohladi. Kod klasičnog zida sa unutrašnje strane se nalazi cigla ili blok, a sa spoljašnje strane je izolacioni materijal. Kada se kuća zagreva blok akumulira toplotnu energiju i po prestanku grejanja je lagano ispušta.

montazne-kuce-nedostaci-cena-prednosti-mane-3.jpg

Zahvaljujući tome temperatura u objektima čvrste gradnje je mnogo stabilnija. S druge strane, kod montažnih objekata čim prestane grejanje i sama kuća se hladi. To zači da su klasične kuće ugodnije za boravak tokom letnjih meseci, jer duže odolevaju dnevnim naletim vreline, a prijatnija je klima i tokom zime.

Nosivost zidova je manja​

Prefabrikovani sendvič zidovi u kombinaciji gips-karon ploča sa izolacionom ispunom imaju manju nosivost od klasičnog bloka ili cigle. Dakle, velike i masivne police i slični predmeti ne mogu da se kače gde god se poželi. Dobra strana je to što su sve montažne kuće planski napravljene, tako da se na mestima gde se kače masivni predmeti, poput bojlera ili kuhinjskih elemenata, u zidovima nalaze drvene grede koje imaju noseću ulogu.

Ipak, treba znati da naknadno neće moći da se prave velike izmene. Slike, manje police i sve ono što gips-karton može da nosi može da se kači. Za masivnije predmete su potrebne veće intervencije, odnosno rekostrukcija samog zida i njegovo naknadno ojačavanje drvenim gredama kako bi se napravila noseća mesta.

Ne postoji mogućnost nadogradnje​

Kod klasične gradnje postoji mogućnost da se u startu sa novcem koji je na raspolaganju podigne prizemna kuća, pa da se kasnije, možda i posle par decenija kada se porodica proširi, kvadretura poveća dogradnjom još jednog sprata.

Ako ste se opredelili za prizemnu montažnu kuću, računajte s tim da ona mora da ostane prizemna montažna kuća. Naknadna nadogradnja dodatnog sprata nije moguća ako projektom to nije predviđeno.

Manji izbor opcionala​

Montažne kuće se prave tipski i obično ne postoji mogućnost za izmene po pitanju rasporeda i broja prostorija, jer se takve promene obično ne isplate. Kod konvencionalne gradnje postoji mnogo više mogućnosti da se raspored prilagodi sopstvenim afinitetima.

Ipak, treba napomenuti da su sve montažne kuće koje se prave prema projektu osmišljene od strane profesionalaca, arhitekata, tako da su veoma funkcionalne. Često funkcionalnije od kuća gde se samoinicijativno unose izmene. Takođe, u ponudi proizvođača se nalazi mnoštvo tipova montažnih kuća, tako da nije teško odabrati idealan izgled, kvadaturu i funkcionalno rešenje.

Veći pad vrednosti, odnosno teža dalja prodaja​

Ako se odlučite za montažnu kuću treba da budete svesni činjenice da će za nju posle nekog vremena moći da se dobije osetno manje novca nego za isti objekat čvrste gradnje. Jednostavno, na tržištu nekretnina montažne kuće su dosta povoljnije, jer im je pad vrednosti veći. To je delom zbog nepoverenja u kvalitet montažnih kuća i njihovu trajnost.

Kvalitetan objekat od čvrstog materijala star nekoliko decenija, ako je u dobrom stanju, uvek može da se renovra, da se zameni stolarija, da se stavi nova fasada, pa da bude funkcionalan za još jedan veoma dug period. Kod montažnih kuća to, ipak, nije slučaj, pa treba biti svestan da inicijalno manja ulaganja u montažnu kuću i brže zvršena gradnja, imaju za posledicu veći pad vrednosti.

Krov.rs
 

Neno

Elita
Moderator
Poruka
16.666
Kao i kod većine dilema, odgovor na pitanje koja je kuća bolja zidana ili montažna, ne postoji.
Sve zavisi od naših potreba i mogućnosti. Sa klasičnom gradnjom, ako se sprovede kako treba, sigurno ne može da se pogriješi, ali činjenica je da su montažni objekti vrlo često praktičnije i bolje rešenje.
 

Top