Nećemo doživeti da dostignemo 1989.

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.396
Beograd -- Industrijska proizvodnja u Srbiji iznosi 40 odsto proizvodnje iz 1989. godine, kaže potpredsednica Privrdne komore Srbije Vidosava Džagić.
Ona dodaje i da, ako nastavi da raste svega 0,7 procenata godišnje, ni do kraja 21. veka neće uspeti da se vrati na nivo iz prošlog stoleća.Džagić je istakla da sve aktivnosti treba da budu usmerene na smanjenje javne potrošnje, održanje makroekonomske stabilnosti, ekonomski oporavak i povećanje zaposlenosti.Džagić je istakla da recesija u svetskoj i privredi EU ima direktnog uticaja na srpsku ekonomiju uz ocenu da "kada evrozona dobije kijavicu mi dobijemo grip".
[TABLE="class: antrfile right, width: 200, align: right"]
[TR]
[TD][TABLE="width: 200"]
[TR]
[TD][/TD]
[/TR]
[/TABLE]
[/TD]
[/TR]
[/TABLE]
Ona je ukazala da su i u 2012. godini prisustni negativni ekonomski trendovi iz druge polovine 2011. godine, realni pad Bruto domaćeg proizvoda, industrijske proizvodnje, izvoza, rast spoljnotrgovinskog deficita i nezaposlenosti kao i nestabilnost deviznog kursa.

Usporavanje industrijske proizvodnje ove godine, kao i trendovi od 1989. do danas govore da su u pitanju prevaziđeni modeli i da jenivo proizvodnje nizak a struktura neodgovarajuća, dodala je Džagić.

Prema njenim rečima, makroekonomski okvir za period 2012-2016. godine mora biti zasnovan na otklanjanju ključnih disproporcija, prisutnih između ukupne proizvodnje i potrošnje, domaće štednje i nivoa neophodnih investicija, uvoza i izvoza koji stvara jaz koji se pokriva zaduživanjem.

Takođe, treba otkloniti disproporcije između razvijenih i nerazvijenih regiona, odnosa između aktivnog i izdržavanog stanovništva, broja zaposlenih i nezaposlenih, zaposlenih u administraciji i proizvodnom sektoru, broja zaposlenih i broja penzionera.

Dugoročni cilj treba da bude dostizanje godišnje stope rasta od oko pet odsto u uslovima makroekonomske stabilnosti, niske i stabilne inflacije, održivosti fiskalne i platnobilansne pozicije, stabilnosti finansijskih tršišta i tržišta rada.
Za ostvarenje ovog cilja, kako je Džagić istakla neophodna je makroekonomska stabilnost i niska inflacija, fleksibilan kurs sa ciljem očuvanja konkurentnosti, konsolidacija javnih finansija sa smanjenjem javne potrošnje na oko 35 odsto BDP, kao i promena strukture te potrošnje.

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2012&mm=06&dd=27&nav_id=621930

Оно што су уништили лопови од 2000. да данас не може да се поправи.

Poslednja izmena:
A kakav je procenat od 2000 u odnosu na 1989 g.? Ispusteno je jedanaest godina. Cisto radi objektivnosti.
Ово што си написала је бесмислица.Од 2000. су покрадена предузећа и уништен машински фонд.Немамо чиме да радимо.Примера ради,Немци имају у својим фабрикама и машине које су старе више деценија и дан данас раде свој посао.

Ово што си написала је бесмислица.Од 2000. су покрадена предузећа и уништен машински фонд.Немамо чиме да радимо.Примера ради,Немци имају у својим фабрикама и машине које су старе више деценија и дан данас раде свој посао.

Kako to da je uvek tudje pitanje besmislica? Ja nisam osporila nista iz teksta, samo pitam zna li se kakvo je bilo stanje 2000. u odnosu na gorepomenutu 1989. Nije korektno pripisati bivsoj vlasti uspehe i neuspehe devedesetih.
Cini mi se da mnoge fabrike ne rade jos od devedesetih, nije bas sve rezultat bivse vlade. Nesto je zasluga i SPS-a

To je nama nasa borba dala.

Mislim ona pod Milosevicem.

Taj GAD je unistio Srbiju, a stvario Hrvatsku i Kosovo...

Srbija je POD SLOBOM bila bombardovana i UNISTENA MATERIJALNO, MORALNO i LJUDSKI.......

SLOMLJENA JOJ JE TADA KICMA...

I dugo, dugo nece da zaraste....

Kako to da je uvek tudje pitanje besmislica? Ja nisam osporila nista iz teksta, samo pitam zna li se kakvo je bilo stanje 2000. u odnosu na gorepomenutu 1989. Nije korektno pripisati bivsoj vlasti uspehe i neuspehe devedesetih.
Од 1989.-2000. је постојала некаква производња а данас не постоје фабрике у којима може да се производи то што се производило нити да се измени производни програм зато што треба све градити из почетка.Треба ли да цртам?Од 1989-2000. нисмо имали коме да продамо а данас имамо а немамо чиме то да направимо.

Од 1989.-2000. је постојала некаква производња а данас не постоје фабрике у којима може да се производи то што се производило нити да се измени производни програм зато што треба све градити из почетка.Треба ли да цртам?Од 1989-2000. нисмо имали коме да продамо а данас имамо а немамо чиме то да направимо.

Hvala na odgovoru, ali odgovor 'nekakva prozvodnja' nije nikakav validan podatak.
Nema potrebe da se pravis pametan, ja odlicno razumem i bez crtanja.

Милошевић није уништио фабрике и машински парк.

Naravno da je unistio.

Ostavio je KASE PRAZNE, a dug se mora vracati, pa su fabrike MORALE biti prodavane u bescenje.....

Ostavio je objekte BEZ LJUDI koji su SPOSOBNI da vode proizvodnju...

Drzavu u kreditima...

Normalno je da su NAJBOLJI ODLAZILI...

I danas ima objekata koji TRUNU jer NEMA NOVCA DA SE POKRENU, a ni LJUDI DA IH VODE...

A to STANJE nije STVORIO TADIC vec ONAJ PRE NJEGA! :evil:

Onaj sto je IZGUBIO RAT.

A kada se izgubi rat - tada se mnogo toga gubi....

Ostavio je KASE PRAZNE, a dug se mora vracati, pa su fabrike MORALE biti prodavane u bescenje.....

Drzavu u kreditima...

I danas ima objekata koji TRUNU jer NEMA NOVCA DA SE POKRENU, a ni LJUDI DA IH VODE...

Onaj sto je IZGUBIO RAT.

Нетачно да не може бити погрешније.Кад имаш фабрику,машине и људе који знају посао,лако је покренути посао.Железара Смедерево је око 30% своје производње један дужи период продавала нашим фабрикама,као и ваљаоница Севојна.Данас могу да гледају старе слике.

Naravno da je unistio.

Drzavu u kreditima...

Onaj sto je IZGUBIO RAT.

razumemo tvoj fatalizam
ti si chiovek kome je priroda podarila josh malo vremena na ovom svetu,u jeseni zivotnog doba
ali ja sam mlad i ne ochekujem da svi pocrkamo za godinu dve
tako da..zaebi ti to"sve je propalo polako i bez panike svi u kovcheg"
necemo svi 10000 godina ziveti u ropcu nego cesh samo ti jer si mator umreti
svet nece propasti,i dalje ce nam biti lepo
to je zivot

Nisam, ali su radili mnogi u mom okruzenju, pa i moji roditelji. I znam o cemu pricam. A ti pausalno pises, samo ono sto tebi odgovara, sve u cilju propagande i politike a ne konkretnih podataka i ekonomskih analiza.
:bye:
Какве економске анализе?0д 1989.-2000. нема производње јер нема тржишта а од 2000. нема фабрика.Каква је то економија?Правници и економисти су упропастили Србију а припомогла су им остала непотребна ''друштвена'' високошколска занимања.:lol:

Poslednja izmena:
razumemo tvoj fatalizam
ti si chiovek kome je priroda podarila josh malo vremena na ovom svetu,u jeseni zivotnog doba
ali ja sam mlad i ne ochekujem da svi pocrkamo za godinu dve
tako da..zaebi ti to"sve je propalo polako i bez panike svi u kovcheg"
necemo svi 10000 godina ziveti u ropcu nego cesh samo ti jer si mator umreti
svet nece propasti,i dalje ce nam biti lepo
to je zivot

E moj baja da ti znas koliko sam ja samo mladih ispratio.....:sad2:

Нетачно да не може бити погрешније.Кад имаш фабрику,машине и људе који знају посао,лако је покренути посао.Железара Смедерево је око 30% своје производње један дужи период продавала нашим фабрикама,као и ваљаоница Севојна.Данас могу да гледају старе слике.

Ако Србија нпр.за 20 година буде у овој ситуацији или још горој,Блајбију ће и даље бити крив Милошевић.

Nakon 2. sv. rata Ameri i Rusi su rascupali Nemacku...

Ameri su odnosili LJUDE, a Rusi - FABRIKE....

Pokazalo se da su ljudi DALEKO VREDNIJI od fabrika....

Какве економске анализе?0д 1989.-2000. нема производње јер нема тржишта а од 2000. нема фабрика.Каква је то економија?Правници и економисти су упропастили Србији а припомогла су им остала непотребна ''друштвена'' високошколска занимања.:lol:

Ali, ako nije bilo proizvodnje i trzista (mada ni to nije potpuno tacno), znaci da je industrija urusena u tom periodu. Ja pitam koji je procenat za taj period?
Analiza koju si naveo je ok sa ekonomske strane gledista, ali je bez osvrta na to ko je vladao za te dve decenije.
Kako mogu za sve biti krivi oni koji su dosli deceniju kasnije od pomenute 1989?
Vidis, nekima su krivi i oni pre 'zutih', pa bi valjalo objektivno diskutovati iako je pdf Politika.

Back