Neće biti života

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
60.705

Научници: На дијеловима Земље неће бити могуће живјети​

20230720101112_478713.jpg
Foto: Earth.org
Ако се настави садашњи ниво загријавања, на Земљи ће се појавити дијелови на којима неће бити могуће живјети - тако научници предвиђају да ће у Чикагу до краја вијека чак 16 пута бити повећаван интензитет "топлотних валова" .

Екстремно опасан "топлински стрес" постаће редовна појава у подсахарској Африци, дијеловима Арапског полуострва и великом дијелу Индије, упозоравају научници у студији објављеној у часопису "Нејчер".

Како истичу, до краја 21. вијека, та подручја ће већину године имати веома високе температуре које се сматрају опасним.
Без прилагођавања, то ће увелико повећати број болести повезаних са врућином те смањити способност рада на отвореном простору.
Регије које готово никада нису искусиле екстремну врућину, имаће између једног и 15 дана екстремно опасних температура сваке године.
Наиме, према индексу топлине, горња граница температуре која се може преживјети износи 93 степена Целзијуса.
Али, на отпорност људског организма на врућину утиче и влага.

Тако при 100-одстотној влажности опасна постаје и температура која прелази 31 степен Целзијусов.
Опасним се сматра температура изнад 40, а изузетно опасним она изнад 51 степен Целзијусов.

До 2050, опасни индекс топлоте могао би бити премашен током 50 одсто године у тропским регијама.
До 2100. већина дана у години спадаће у ту категорију, а чак 25 одсто године могло би спадати у изузетно опасну категорију.
Научници упозоравају да ће екстремне врућине утицати на здравље старијих, сиромашних и особа које раде на отвореном, а какве ће посљедице оставити на пољопривреду, сточарство и економију - тешко је и замислити сада.
https://www.glassrpske.com/cir/tehn...lovima-zemlje-nece-biti-moguce-zivjeti/478713
 
Fora je sto u srpskom ne postoje glasovi pa samim tim ni slova (niti kombinacija slova) za mnoge strane reci, tako da je jako glupo pisati izgovor neke strane reci na srpskom po sablonu pisi kao sto govoris. Ispada smesno, rogobatno i jako ruzno. Da ne kazem, retardirano.
 
Ekstremne suše su uobičajen, i hroničan problem u Africi, bez obzira što Afrika ima dovoljno velikih reka, i navodnjavanje poljoprivrednih površina bi bilo moguce.
Evropa, Rusija, i Arktik će biti najviše zahvačeni sa povišenom temperaturom
 

Back
Top