Небојша Зеленовић, странка "Заједно": Србија ће донети одлуку о санкцијама Руској Федерацији, околности су промењене

комшија

Stara legenda
Poruka
83.612

1666016016377.png

Zelenović: „Zašto mi imamo najskuplji dizel u regionu?“


Poslanička grupa Moramo - Zajedno je održala konferenciju za štampu povodom zahteva za hitno zasedanje Odbora za poljoprivredu, regionalni razvoj, turizam, trgovinu i energetiku zbog tajnog izbora konsultanta za energetsku tranziciju, vrtoglavih profita pojedinih kompanija i lošeg tretmana poljoprivrede i poljoprivrednika.


Nebojša Zelenović


Mašina 17.10.2022.

„Povod za sazivanje hitne sednice Odbora je bio ugovor koji je na tajni način naša Vlada potpisala sa norveškom konsultantskom kućom sa idejom da se izradi jedna nova energetska strategija, odnosno način na koji će se desiti energetska tranzicija u Srbiji“, izjavio je na konferenciji za medije član odbora, Nebojša Zelenović. On je dodao da se Moramo – Zajedno slažu sa time da našoj Vladi treba konsultant, ali ne i sa time da se on bira tajno, kao i da sumnju u izbor i način izbora konsultanta ne izražavaju samo opozicioni poslanici, nego i nadležno ministarstvo energetike, na čijem sajtu stoji da „oni o tome ne znaju ništa i da nisu upućeni“. Upravo o tome su opozicioni poslanici hteli da razgovaraju na sednici Odbora za poljoprivredu, regionalni razvoj, turizam, trgovinu i energetiku.

„Ako treba neki odbor da bude u stalnom zasedanju u Skupštini, onda je to taj odbor“, izjavio je Zelenović, dodavši da „odbor ne da nije u zasedanju, nego ne možete da nađete nikog da odgovori na telefon“.

Naime, skupštinski Odbor za poljoprivredu, regionalni razvoj, turizam, trgovinu i energetiku je poslednji put zasedao 7. septembra, kaže Zelenović. Od avgusta su održane svega dve sednice, jedna redovna i jedna vanredna.

Poslanike opozicije, kao i građane, muči i pitanje zašto je dizel u Srbiji najskuplji u regionu, kad Srbija, kako obašnjava Zelenović, i dalje kupuje jeftiniju naftu, a kupovali smo je i sve vreme u prethodnih godinu dana.

„To znači da ovde neko nama skida kožu s leđa i voleli bismo da znamo ko je to odlučio“, izjavio je Zelenović.

Još jedan povod za sazivanje hitne sednice je bilo pitanje „da li su NIS i Ziđin zaista ostvarili dobit od preko pola milijarde evra svaka, i ako jesu kako je do toga došlo, i da razgovaramo o posledicama“. Poslanici Moramo-Zajedno žele da saznaju i koliko je Srbija uvezla uglja ove i prošle godine, koliko je on koštao, koliko je to više nego što smo uvozili ikada ranije, i „zašto mi uopšte uvozimo ugalj“.

Zelenović tvrdi da je odgovore na ova pitanja u prethodnim mesecima pokušao da sazna na različitim nadležnim adresama, u čemu nije uspeo i naglašava da bi nadležni na njih morali da odgovore na sednici Odbora za poljoprivredu, regionalni razvoj, turizam, trgovinu i energetiku.
 

комшија

Stara legenda
Poruka
83.612
1667313634907.png
Germany tells Serbia: you have to choose between EU and Russia


NATO's Stoltenberg meets Serbian President Vucic, in Brussels

Serbian President Aleksandar Vucic speaks during a joint news conference with NATO Secretary General Jens Stoltenberg (not pictured) at the alliance's headquarters in Brussels, Belgium August 17, 2022.

November 1, 20221:32 PM GMT+1Last Updated 2 hours ago


BERLIN, Nov 1 (Reuters) - Serbia must decide whether it wants to join the European Union or enter into a partnership with Russia, Germany told Belgrade on Tuesday, two days before six Western Balkan countries are scheduled to discuss closer cooperation in Berlin.
"The need for a decision is coming to a head in view of geopolitical developments," a German government representative said in reference to Russia's war in Ukraine.

Serbia, which was bombed by NATO two decades ago but now seeks to join the European Union, has long struggled to balance historically close ties with Russia against aspirations for economic and political integration with the West.

Register for free to Reuters and know the full story


An agreement between Serbia and Russia on enhanced cooperation had been met with surprise and disappointment, and was a poor fit with expectations that EU accession candidates should also adopt EU sanctions against Russia, the representative said.

Serbia, an accession candidate since 2012, decided in September to hold regular foreign policy consultations on bilateral and multilateral activities with Russia. The move prompted harsh criticism from the EU.

One got the impression that Serbian President Aleksandar Vucic was well aware of his pendulum position, the German government representative said.

If he decided to lead his country in the direction of the European Union, he had the German government's support.

"Should he decide to go the other way, this will have consequences in reverse."
 

комшија

Stara legenda
Poruka
83.612

1668946887625.png

Zelenović: Invazija na Ukrajinu stvorila novu realnost

"Srbija je u pogrešnom vozu"


Nebojsa-Zelenovic-foto-Medija-centar-Beograd.jpg


19. nov 2022.

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović ocenio je da je ruska invazija na Ukrajinu stvorila “novu realnost” i da Srbija treba da postigne “strateški dogovor” sa EU i SAD, saopšteno je danas.

Kako je prenela ta stranka, Zelenović je na jesenjem zasedanju Parlamentarne skupštine NATO u Španiji ocenio da svet “nije isti” od 24. februara i ruskog napada na Ukrajinu, a da je u tim promenjenim okolnostima, Srbija “u pogrešnom vozu”.

“Opasnost invazije na Ukrajinu proizvela je rast zabrinutosti da bi se invazija u budućnosti mogla desiti i prema drugim državama u Evropi. Odgovor Zapada će biti u jačanju zajedništva i koordinaciji i saradnji svih koji su protiv rata. Proizvešće jačanje podrške Ukrajini u finansijskom i vojnom pogledu, sa naročitom brigom prema stanovništvu”, naveo je Zelenović.

Ocenio je i da EU treba da izađe sa “nedvosmislenim konceptom uključenja celog Zapadnog Balkana u punopravno članstvo”.

Država treba da izađe sa jasnom vizijom Zapadnog Balkana kao regiona gde je zagarantovan mir i gde svaka porodica ima istinsku perspektivu dobrog života”, naveo je Zelenović.
 
Poruka
15.290
Па ниси чуо зато што ниси из Србије и зато што немаш везе са Србијом, иначе би морао да чујеш хтео не-хтео и сматрао га ти "издајником" или не, јер је он био градоначелник Шапца :kafa:
King Crimson fan ima problema sa percepcijom
 
Poruka
15.290
@комшија @ziltoid
Kao da se The Orchestra sprema da otvori filijalu u Srbiji:

Ni punih mesec dana od kada je u Rusiji otvoren, vojno-tehnološki centar paravojne grupe Vagner ugostio je srpskog ultradesničara.

Damjan Knežević, vođa ultradesničarske organizacije “Narodna patrola” pohvalio se na Telegram kanalu svoje neformalne organizacije posetom centru paravojne grupe Vagner u Sankt Peterburgu.

Vagner, koji učestvuje u agresiji na Ukrajinu, otvorio je 4. novembra vojno-tehnološki centar u drugom po veličini gradu u Rusiji.

Grupe za ljudska prava i ukrajinska vlada optužuju pripadnike ove plaćeničke grupe – koju je pre osam godina osnovao ruski biznismen blizak Kremlju Jevgenij Prigožin – za ratne zločine u Siriji i na istoku Ukrajine od 2014. godine.

Desničarske organizacije u Srbiji od početka agresije na Ukrajinu glasno pružaju podršku politici Kremlja i protive se uvođenju sankcija Rusiji.

U razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE), Damjan Knežević naveo je da će ovaj, kao i prethodni odlasci u Rusiju, doneti njegovoj organizaciji “nešto novo u smislu novih kontakata”.

“Narodna patrola”, organizacija na čijem je čelu, široj javnosti je poznata po antimigrantskim akcijama i organizovanju protesta podrške Ruskoj Federaciji u Beogradu, nakon što je Kremlj pokrenuo invaziju na Ukrajinu.
 
Poruka
15.290
Umesto da u centar razgovora sa poslanikom Zelenovićem bude neka tema iz unutrašnje politike koja se ne dotiče direktno rata u Ukrajini, đilasovka Danica Vučenić je temu sankcija Rusiji u centar svoje emisije stavila. Valjda se nadajući da Nebojša Zelenović neće biti "na visini zadatka". Međutim, Nebojša je bio sjajan. Na njeno potpitanje zašto misli će se Srbija uvesti sankcije kada to nije učinila do sada , Nebojša Zelenović joj je odgovorio da su se okolnosti promenile. I jesu se okolnosti znatno promenile od proletos. Rusija je od tada počinila ogromne i stravične zločine nad civilima u Ukrajini. I, ono što je najvažnije, Rusija gubi rat. Tome se Aleksandar Vučić nije nadao.
Dok je sa druge strane EU sve oštrija u svom ispravnom stavu da Srbija kao kandidat za EU mora Rusiji uvesti sankcije. Kako javljaju agencije, za koji dan i Bosna i Hercegovina dobija kandidaturu za članstvo u EU. Jasno je svakom da je to politička odluka zbog Ukrajine. Isto tako EU može doneti političku odluku i da Srbiji ne samo zamrzne kandidaturu za članstvo već i da se Srbiji uvedu sankcije kao savezniku terorističke države. Ekonomija Srbija ne bi preživela zapadne sankcije . A Srbija je već pod nekim vidom sankcija. Aleksandar Vučić je, baš kako reče Zelenović, morao ići moliti Arape za milijardu kredita, a Hrvatska je upravo dobila devet milijardi od EU. Zelenović je u pravu kada kaže da nema Srbiji života bez Zapada jer je političkim zapadom Srbija okružena sa svih strana. Takođe je 100% pravu kada kaže da je kremljofilija ovih razmera u Srbiji kreirana i da nije prirodna.
Zapad - šta je to?
 

комшија

Stara legenda
Poruka
83.612

1669870188216.png

Nebojša Zelenović: Odmetanje od Zapada gura Srbiju u novi krug pakla


1669282755-zeleni-e1669028308169-999x560.jpg

„Danas Srbija pokušava da vodi politiku kao da rat u Ukrajini nije izbio. Svet se promenio 24. februara i na Evropu je pala gvozdena zavesa. Ako ne donesemo odluku da podržavamo herojsku borbu Ukrajinskog naroda za slobodu i da sankcijama osuđujemo vladu koja preti nuklearnom katastrofom celom čovečanstvu, gurnućemo Srbiju u novi krug političkog pakla čije su posledice nesagledive“, kaže za Danas Nebojša Zelenović, poslanik koalicije Zajedno Moramo.


Zelenović tako odgovara na pitanje kakav generalni utisak donosi sa samita Parlamentarne skupštine NATO, kojoj je prisustvovao kao član Delegacije Narodne skupštine, dodajući da vreme ne radi za Srbiju, i da su „nekoliko poslednjih izveštaja EK, EP i sada PS NATO upozoravajući“.

*Kako je izgledalo zasedanje Komiteta za ekonomiju I bezbednost Parlamentarne skupštine NATO u Madridu?

– Zasedanje Komiteta za ekonomiju i bezbednost održano je 19. novembra i na njemu je nacrt izveštaja o Zapadnom Balkanu predstavio Mihal Ščerba, izvestilac iz Poljske. Taj dokument je usvojen i u njegovom zaključku se ističe da EU treba da bude glavna po pitanju konsolidacije demokratije u regionu. Zatim da događaji, koji su se odigrali na ovim prostorima devedesetih godina, zajedno sa trenutnim dešavanjima u Ukrajini, treba sve strane da podsete na to koliki su ulozi tu u pitanju.Takođe, u izveštaju se posredno govori i o aktuelnoj srpskoj vlasti. To je prikaz regionalnih političara koji krše demokratska pravila, igraju na rusku kartu I u Putinovoj Rusiji vide podršku svojoj politici. To je, kako piše u izveštaju, mešavinama ultranacionalizma i autoritarizma. Ta vrsta politike vodi zarobljavanju države. Međutim, takva vlast gubi tlo pod nogama kada Rusija postane odmetnik od međunarodnog pravnog poretka. Sve to se upravo desilo kada je počela agresija na Ukrajinu.


Žestok udarac za Vučića: Najveća partija u Evropi mu je zabila nož u leđa


*Šta je ko u našoj delegaciji zastupao?

– Parlamentarnu skupštinu NATO čini skup narodnih poslanika iz celog sveta koji dolaze iz zemalja NATO članica, ali i onih koji imaju određni vid saradnje, kao što ima Srbija, kao učesnica programa ,,Partnerstvao za mir’’. S obzirom da Srbija nije član, nemamo pravo glasa i imamo status pridruženog člana. Narodni poslanik Vladimir Đukanović stavio je primedbe na ovaj izveštaj i sve to je odbijeno na glasanju.
 

комшија

Stara legenda
Poruka
83.612

1670303715457.png

Brisel zgrožen ponašanjem Beograda: Dok Srbija ne podrži sankcije Rusiji, pregovori ne idu dalje


evrointegracije-2-1024x576.jpg


05. dec 2022.

Uoči ključnih rasprava o zapadnom Balkanu u Vijeću EU, prvo na razini ministara, a potom eventualno i na sastanku šefova država ili vlada zemalja članica, pripremljen je nacrt zaključaka o svim zemljama u procesu proširenja, stabilizacije i pridruživanja.

O tim se zaključcima raspravljalo na razini radnih skupina i na sastancima stalnih predstavnika. Tekst nacrta zaključaka na više od 35 stranica, u koji je Jutarnji list imao uvid, daje manje-više istu sliku stanja zemalja regije zapadnog Balkana, kao i Turske, kakvu je prije dva mjeseca dala Europska komisija u godišnjim izvješćima o napretku.

Tekst je uglavnom usuglašen, a jedino pitanje oko kojeg nema suglasnosti među zemljama članicama je treba li Bosni i Hercegovini dati status kandidata ili ne. Europska komisija je predložila, uz nekoliko uvjeta, dodjelu statusa kandidata i većina zemalja članica je spremna na ministarskom sastanku u Bruxellesu 13. prosinca, ili dva dana poslije na sastanku Europskog vijeća, dodijeliti taj status.

Pritisak zbog BiH

Međutim, neke utjecajne zemlje, prije svih Nizozemska, nisu tome sklone. Kao argument koriste upravo izvješće Europske komisije koje je izuzetno negativno po BiH, te smatraju da bi dodjela statusa kandidata u takvim okolnostima bila kontraproduktivna i značila bi odustajanje od politike uvjetovanosti koju je EU zagovarala u procesu proširenja. No, nakon što je EU dala status kandidata Ukrajini i Moldaviji, slično obećala i Gruziji, Bruxelles je pod velikim pritiskom da takav status dade i Bosni i Hercegovini. O tome će se, kažu za Jutarnji list diplomatski izvori u Bruxellesu, rasprava voditi do zadnjeg trenutka. Ako ne bude suglasnosti na razini ministara na sastanku Vijeća općih poslova 13. prosinca, odluka bi se mogla prebaciti na šefove država ili vlada koji se sastaju dva dana poslije.

Ove je godine fokus zaključaka i na utjecaju koji ruska agresija na Ukrajinu ima na regiju zapadnog Balkana, od energetske krize do pokušaja Rusije da neke od zemalja regije, prije svih Srbija, nastave širenje lažnih vijesti i vode hibridni rat. Zato su glavne kritike upućene upravo Srbiji koja, iako je kandidat za članstvo u EU i u procesu je pregovaranja, ne pokazuje nikakve znakove da će se prikloniti politici Europske unije prema Rusiji.
Europska unija je praktički već zamrznula pristupne pregovore sa Srbijom,
iako formalne odluke o suspenziji tih pregovora nema.

Vanjske manipulacije

I, kažu diplomatski izvori u Bruxellesu, “neće biti otvaranja ili zatvaranja bilo kakvog novog poglavlja sve dok Srbija ne dokaže da doista, iskreno i nedvosmisleno, želi pripadati našoj obitelji i dijeliti iste vrijednosti”. Dakle, dok Srbija ne podrži sankcije EU protiv Rusije, pristupni pregovori sa Srbijom neće ići dalje. Srbija je tek otvorila 22 od 35 pregovaračkih poglavlja, a privremeno zatvorila samo dva, i to one o kojima se zapravo i ne pregovara. Svakako premalo s obzirom na to da je pristupne pregovore otvorila prije skoro devet godina. Zadnja poglavlja je otvorila prije točno godinu dana, a 2022. godinu će završiti bez otvaranja novog pregovaračkog poglavlja ili zatvaranja.

“Dok pozdravljamo što je nova Vlada Srbije ponovila EU integracije kao strateški cilj, Vijeće napominje da to treba slijediti djelima. Pogotovo u kontekstu ratne agresije Rusije na Ukrajinu, Vijeće očekuje od Srbije da pokaže bezrezervnu privrženost EU i založi se za naše zajedničke vrijednosti i načela. Vijeće isto tako poziva vlasti u Srbiji da objektivno i nedvosmisleno komuniciraju o EU i aktivno se uključe u sprječavanje i suočavanje sa svim oblicima dezinformacija i vanjskih informativnih manipulacija u svim medijskim kanalima”, stoji u tekstu zaključaka koje će usvojiti EU.

Diplomati u EU kažu da je razočaranje zbog ponašanja Srbije povećalo i otvaranje posebnog TV kanala za Balkan, sa sjedištem u Beogradu, ruske postaje Russia Today, koja je pod sankcijama EU. Uz to lideri u Srbiji, koji su dobili značajna mjesta i u novoj vladi, nastavljaju negativno u javnosti govoriti o EU, a pozitivno o Rusiji.

Politička obaveza

EU podsjeća Srbiju da je usklađivanje sa stavovima oko vanjske politike istovremeno dokaz privrženosti i strateškog izbora, ali i politička obaveza koja proizlazi iz pregovaračkog okvira za članstvo u EU.

“Dok pozitivno gledamo na potporu koju je Srbija dala Rezolucijama Opće skupštine UN-a o ratnoj agresiji Rusije protiv Ukrajine, kao i druge relevantne korake, Vijeće duboko žali što je Srbija nazadovala u usklađivanju s EU zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom, posebno zbog neusklađivanja s EU sankcijama protiv Rusije i Bjelorusije, kao i zbog postupaka Srbije u vanjskoj politici koji su u suprotnosti sa zajedničkim pristupom EU”, stoji u dokumentu.

“Vijeće naglašava snažno očekivanje od Srbije da ispuni obveze preuzete pregovaračkim okvirom i poveća svoju usklađenost s EU vanjskom i sigurnosnom politikom i restriktivnim mjerama kao stvar visokog prioriteta”, naglašava se.
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.