Pročitao sam navedeni tekst, kao i samu pesmu davno. Pesma ima univerzalni karakter, može se primeniti na bilo koje vreme. Prvo sam lično sam mislio da je vezana za Drugi svetski rat, stanje pre, u toku i posle. Sad vidim taj u univerzalni karakter. Komentar prof. Dimitrijevića izostavlja ukidanje viza za ulazak u zemlje EU i odlazak mnogih građana Republike Srbije na rad tamo.
Crkva ima, ovo je prema više odslušanih predavanja rus. profesora u penziji Osipova, dve osnovne zadaće: prva je da propoveda jevanđelje svim narodima sveta da bi oni postali Hristovi učenici, a druga je da nas (pre)vaspita da uvidimo svoje bolesno stanje, svoje grehe, svoje mane i da počnemo da se borimo (podvig). Zadaća crkve nije da radi išta od onoga što čini država, lokalna samouprava, NVO itd., već ove dve zadaće koje navodi prof. Osipov. Za političke i ekonomske neprilike da li je dobro poput Grgura Turskog kriviti grehe, pa zato imamo zemljotrese, poplave, glad... Da, dobro je. Sve se to može primeniti u bilo koje vreme. Tako je i Nebeska Liturgija univerzalna. I Njegoš šta kaže: Смијешна су својства наше земље,
пунана је лудијех премјенах.
Природа се сваколика пита
сунчанијем чистијем млијеком;
у пламен се и оно претвара,
данас жеже што јуче њивљаше.
Колијевке какве би требале
не имаду све наше ријеке;
видимо ли ми ова страшила
ђе пустоше немилосрдно земљу?
Zato sve treba gledati sa rezervom i baviti se sa svojim ličnim gresima i manama. Jer, nije greh: nisam ubio, nisam ukrao... Treba ispitivati i svoje misli. Misli i ono što maštamo to smo mi iznutra. Tu je potrebno pravo čišćenje i ispravljanje.