Nebeska Liturgija Svetog vladike Nikolaja

Son_Goku

Početnik
Poruka
40
Na internetu se pojavio tekst koji opisuje kako se ispunjavaju stihovi pesme Nebeska Liturgija Svetog vladike Nikolaja pocev od 2009. godine, ovo je zaista neverovatno, da se na nase oci ispunjava pravoslavno prorocanstvo. Dokaz i potvrda nase vere pravoslavne. Tekst se zove "КАКО СЕ ИСПУНИЛО ПРОРОЧАНСТВО ВЛАДИКЕ НИКОЛАЈА: СВЕДОЧЕЊЕ ВЕСТИ И МЕДИЈА" tekst je priredio prof. dr. Vladimir Dimitrijevic. Pretrazite i procitajte tekst.

Pročitao sam navedeni tekst, kao i samu pesmu davno. Pesma ima univerzalni karakter, može se primeniti na bilo koje vreme. Prvo sam lično sam mislio da je vezana za Drugi svetski rat, stanje pre, u toku i posle. Sad vidim taj u univerzalni karakter. Komentar prof. Dimitrijevića izostavlja ukidanje viza za ulazak u zemlje EU i odlazak mnogih građana Republike Srbije na rad tamo.
Crkva ima, ovo je prema više odslušanih predavanja rus. profesora u penziji Osipova, dve osnovne zadaće: prva je da propoveda jevanđelje svim narodima sveta da bi oni postali Hristovi učenici, a druga je da nas (pre)vaspita da uvidimo svoje bolesno stanje, svoje grehe, svoje mane i da počnemo da se borimo (podvig). Zadaća crkve nije da radi išta od onoga što čini država, lokalna samouprava, NVO itd., već ove dve zadaće koje navodi prof. Osipov. Za političke i ekonomske neprilike da li je dobro poput Grgura Turskog kriviti grehe, pa zato imamo zemljotrese, poplave, glad... Da, dobro je. Sve se to može primeniti u bilo koje vreme. Tako je i Nebeska Liturgija univerzalna. I Njegoš šta kaže: Смијешна су својства наше земље,
пунана је лудијех премјенах.
Природа се сваколика пита
сунчанијем чистијем млијеком;
у пламен се и оно претвара,
данас жеже што јуче њивљаше.
Колијевке какве би требале
не имаду све наше ријеке;
видимо ли ми ова страшила
ђе пустоше немилосрдно земљу?
Zato sve treba gledati sa rezervom i baviti se sa svojim ličnim gresima i manama. Jer, nije greh: nisam ubio, nisam ukrao... Treba ispitivati i svoje misli. Misli i ono što maštamo to smo mi iznutra. Tu je potrebno pravo čišćenje i ispravljanje.

Na internetu se pojavio tekst koji opisuje kako se ispunjavaju stihovi pesme Nebeska Liturgija Svetog vladike Nikolaja pocev od 2009. godine, ovo je zaista neverovatno, da se na nase oci ispunjava pravoslavno prorocanstvo. Dokaz i potvrda nase vere pravoslavne. Tekst se zove "КАКО СЕ ИСПУНИЛО ПРОРОЧАНСТВО ВЛАДИКЕ НИКОЛАЈА: СВЕДОЧЕЊЕ ВЕСТИ И МЕДИЈА" tekst je priredio prof. dr. Vladimir Dimitrijevic. Pretrazite i procitajte tekst.
Димитријевић није нешто посебно признат нити се разуме у црквена питања.

Димитријевић није нешто посебно признат нити се разуме у црквена питања.
Dimitrijević je jako zamoran u svojim tekstovima. Previše piše. Njegovi tekstovi su predugački i napabirči svega i svačega. Uzmeš njegovu knjigu tu je iz to je kao neka hrestomatija. Razume se on dosta u crkvena pitanja. Čita puno toga na ruskom i prevodi sa ruskog. Nije baš da se ne razume.
Vladimir Dimitrijevića je fajter, borac. Bori se protiv ekumenizma i protiv izmena u Svetoj liturgiji i razume se u dosta toga. Nije lažov kao neki.

Vladimir Dimitrijevic ima veliko teolosko znanje, ne moze da mu se ospori borbenost. Kao mladi student knjizevnosti slusao je besede vladike budimskog Danila, bio mu je neka vrsta ucitelja.
Tako je. Čovek ima veliko znanje i dobro se razume u crkvena pitanja. Dok je pisao na "Borbi za veru" (mada taj sajt po više pitanja ne bih preporučio za čitanje), njegov glas se čuo daleko više. Problem crkvene "opozicije" je razdrobljenost, nesloga. Navedena "opozicija" je prosto neophodna jer su se liberali obukli u episkopske odežde i prosto vuku celu SPC na krivu stranu. A liberalizam nema granica, to je pad bez kraja, postepeno padanje do samog pakla.

Medju nasim intelektualcima je prisutna nesloga nema osobe sa autoritetom koja bi mogla da okupi crkvene intelektualce i povede ih, da dodje do ujedinjenja. Da se u javnosti cuje i njihov glas. Liberalizam je usao u sve pore drustva.
Da, na žalost je tako. Neki od intelektualaca su pokušali i da učine šta, ali nekadašnji ziloti koji su preobrazili u liberale poput ep. Atanasija (Jevtića), mitr. Amfilohija (Radovića) i ep. bačkog Irineja (Vulovića) su sve sasekli. Što je ironično, sve učenici velikog ave Justina, još su stalno pozivali na njega i od njegove slave uživali uvažavanje. Samo je jedan, kojeg su oterali, ostao veran. Postavili su svoje učenike liberale i sad je izgleda kasno. Bog može očistiti našu crkvu stradanjem, ako nije prekasno. Ali, možda je prekasno.
Dok se ne zabrazdi u jeres još nije kasno. Još ima pomoći. Ali, sve se više tone u jeres.

Vladimir Dimitrijevic ima veliko teolosko znanje, ne moze da mu se ospori borbenost.
Није теолог, стога не може имати велико теолошко знање.
Велико теолошко знање је дугогодишње бављење одређеном граном теологије (историја, канонско право, литургика, догматика ...). Ти пишеш да човек има изузетно теолошко знање а није теолог ?
Шта је следеће, изузетан познавалац историје који није историчар ?
Теологија је доста широка област.
Ретко кога па и да је теолог можеш наћи да има уопштено око свега велико знање.
Рецимо Зоран Јелисавчић је један од таквих теолога. Или Радован Биговић. Али ретки су такви.
Већина теолога се бави одређеном области.

Велико теолошко знање је дугогодишње бављење одређеном граном теологије (историја, канонско право, литургика, догматика ...). Ти пишеш да човек има изузетно теолошко знање а није теолог ?
Шта је следеће, изузетан познавалац историје који није историчар ?
Теологија је доста широка област.
Ретко кога па и да је теолог можеш наћи да има уопштено око свега велико знање.
Рецимо Зоран Јелисавчић је један од таквих теолога. Или Радован Биговић. Али ретки су такви.
Већина теолога се бави одређеном области.
Tako je i sa drugim naukama. Danas je specijalizacija svuda prisutna. Npr. danas je malo istoričara poput Vladimira Ćorovića, koji su se mogli okušati na svim poljima i bili veliki sistematizatori. Kod nas Srba su episkopi Nikodim Milaš i sveti vladika Nikolaj Velimirović, te sveti ava Justin Popović vrh. I još svestrani. Temelj su postavili sveti oci a ostalo je samo nadogradnja.

Priznajem gresku, ali titula sama po sebi nije pokazatelj znanja. Coveku ne moze da se ospori veliko znanje koje poseduje. Pa on je jedan od nasih najboljih pravoslavnih publicista i verskih analiticara.
a zasto nam ga ti ne potrazis? zar nije tvoja tema?
sad sam video zasto...
Da ja pretrazim za tebe tekst na internetu? :eek:
:eek:

Човек који није теолог пише теолошке памфлете да би био учитељ другима.
Његово "знање" је оспорено.
Nije istina. Prof. Vladimir Dimitrijević ne piše pamflete. Ima znanje. Nije formalno teolog, ali u praksi jeste. Načitan je više nego neki sa završenim "Bogoslovskim fakultetom".

Poslednja izmena od moderatora:
Da ja pretrazim za tebe tekst na internetu? :eek:
pa, rekoh ti da sam video zasto ga nisi postavio [kupusiste od teksta], naravno nisam ja razlog, misljah zbog teme koju si otvorio, a ona se svela na vrednovanje dimitrijevica, a o samom tekstu ni slova
ja da sam mod samo bih obrisao temu jer je nepravilno postavljena, ti ne shvatas i dalje sta si uradio, nema teksta, nema diskusije, ali neka budem ja lud vas zbunjene
Lično mi je preopširan za čitanje, ali je koristan. Ima neki guslarski mentalitet. Ava Justin Popović npr. je preizveštačen u stilu (Dogmatika), a od teologa su mi najdraži ruski profesor Osipov i Jozef Racinger.
sudis o tekstu koga nisi ni procitao?
pises o nekima koji nisu tema?
opet sam ja lud, a vi zbunjeni?
ne, ti se samo smejes rii77.
kao onaj nikfrik postavlja videe od 5 sati, i onda mene vredja, a ni sam ih nije pogledao, ili ne zna da nam ih predstavi, da neki size bar, nego prica nesto sasvim 10-o.

Poslednja izmena:
pa, rekoh ti da sam video zasto ga nisi postavio [kupusiste od teksta], naravno nisam ja razlog, misljah zbog teme koju si otvorio, a ona se svela na vrednovanje dimitrijevica, a o samom tekstu ni slova
Počeli smo da pišemo o autoru, i diskusija je poprimila taj tok. Napiši ti nešto o tekstu. Tekst sam pročitao i on je neverovatan, čudesno precizan. Zašto mejnstrim mediji ne objave ovaj tekst, to je glavno pitanje?

https://iskra.co/reagovanja/kako-se...esti-i-medija-priredio-vladimir-dimitrijevic/

Počeli smo da pišemo o autoru, i diskusija je poprimila taj tok. Napiši ti nešto o tekstu. Tekst sam pročitao i on je neverovatan, čudesno precizan. Zašto mejnstrim mediji ne objave ovaj tekst, to je glavno pitanje?

https://iskra.co/reagovanja/kako-se...esti-i-medija-priredio-vladimir-dimitrijevic/
juce sam citao taj link, i zato rekoh kupusiste, misljah od linkova... znaci, izvini stvarno, ali ne mogu da se osetim pozvanim/prozvanim
znaci pise "priredio", ali meni ne izgleda tako, eto nisam dorastao temi, ne mogu da se snadjem

znaci, zaista samo sa umetnicke strane bih mogao da se izjasnjavam, a ostalo bolje da cutim, jel tako

RIA77?​

Сва побјеле земља Србинова,

Ка’ од губе губава гријешница.

Ту 2010. годину памтим као годину када је падао велики снег,

Ima grafik, količinski najviše snega od 1949. godine.
i kako sad ja to da shvatim zasto je bas ta 2010 znak vremena? sta ako se sad rekord od metar i po prebaci?
sta je poenta?
nikolaj prorok?

@RIA77, pomagaj, ovaj me vuce za jezik​

У Светом писму пише: Лицемери, лице небеско умете распознавати, а знаке времена не можете?
ПРОРОЧАНСТВО ВЛАДИКЕ НИКОЛАЈА: СВЕДОЧЕЊЕ ВЕСТИ И МЕДИЈА" tekst je priredio prof. dr. Vladimir Dimitrijevic
dimitrijevic proglasio nikolaja za proroka, a ria omalovazava dimitrijevica, dok cuti na "proroka" hehehe

Poslednja izmena:
a od teologa su mi najdraži ruski profesor Osipov i Jozef Racinger.
gedo papisto, ajde zasto nas provociras na ovoj temi, da te covek lepo pita? sta ti to treba da nam bas ovde poturas papu pokojnog?
https://www.dw.com/bs/umro-je-jozef-racinger-bivši-papa-benedikt-xvi/a-64233394
1725314227709.png

Poslednja izmena:
Naravno da jeste, Sveti vladika Nikolaj Velimirovic je srpski prorok.

Bitan je redosled događaja, stradanja koja su opisana u pesmi i koja jos uvek dolaze su hronološki poređana.
hronologija jedne dekade?
meteorolozi znas da prognoziraju na bazi ciklusa, i ta 2010-a je ponovila, vidi se na grafikonu, 1970-u, ali hajde da se usredsredimo na 2010-2020, znaci vremena, ali kog?
zasto je ta decenija bitna?
moje misljenje znaju ljudi vec, nit' je svet, nit' je prorok, ali neka ti teme, da se vidi dokle seze pravljenje kulta od pojedinaca, ja kazem do praznoverja
Bitan je redosled događaja, stradanja koja su opisana u pesmi i koja jos uvek dolaze su hronološki poređana.
jedino redefinicijom samog termina "stradanja", drugacije je ovo puko praznoslovlje, i praznoverje, kontinuitet kulta licnosti, stradali ste mentalno mozda, duhovno poodavno vec, ali fizicki ne

Poslednja izmena:

Back