Ne znaju da vode državu, a znaju da napune svoj džep

gost 23146

Buduća legenda
Poruka
46.396
Ne znaju da vode državu, a znaju da napune svoj džep
Blic - Pre 51 minut
U zemlji u kojoj dva miliona građana (ili nešto manje od trećine ukupnog stanovništva) živi u bedi i siromaštvu, podatak da je više od 2.000 funkcionera uvećalo svoju imovinu u 2010. najmanje zvuči iritantno. Za dobronamerne, koji znaju da se u ovoj državi plate u javnom sektoru nisu povećavale gotovo tri godine, ovaj podatak može delovati kao enigma. Ali za one druge, koji su manje naklonjeni idealizovanju, neće biti teško da zaključe da bogaćenje ljudi koji se profesionalno bave politikom u godinama ekonomske propasti države nije uvek najčistija rabota. Spas za preživljavanje u SOS marketu

Dopune imovinskih karata koje su političari do 31. januara slali Agenciji za borbu protiv korupcije i dalje pristižu poštom u Palatu Srbije, gde je sedište ove institucije. Tamo je na jednom mestu sabrano sve novo bogatstvo naših političara, koje se i ne beleži ukoliko uvećanje u minuloj godini nije veće od 400.000 dinara. Iako je u Srbiji, sa zakonima i političkom voljom kakve imamo, veoma teško zaista utvrditi na koji način su se povlašćeni bogatili, iskustvo pokazuje da je sistem pravljen tako da iz njega korist izvlače upravo oni na pozicijama.

NAMEŠTANJE TENDERA

Čedomir Čupić, član odbora Agencije za borbu protiv korupcije, kaže da se, po njegovim procenama, radi o bogatstvu stečenom iz privatnog biznisa, odnosno njihovih firmi sa kojih su formalno preneli upravljačka prava, a nastavili da ubiraju profit.

- Jako je teško dokazati da se u takvim slučajevima radi o zloupotrebama ili malverzacijama, ali iskustvo nas uči da se u Srbiji privilegije koje proizlaze iz visokih funkcija upotrebljavaju za ličnu korist. U slučaju političara može biti reč o nameštanju tendera u korist firmi koje su bliske određenom funkcioneru, i to je ono što Agencija u ovom trenutku temeljno proverava češljajući celokupnu tendersku dokumentaciju u određenim slučajevima - kaže Čupić za "Blic nedelje".

Nameštanje tendera u javnim nabavkama spada među jedan od osnovnih izvora bogaćenja povlašćenih, rekao je za "Blic" Drago Kos, član Grupe zemalja za borbu protiv korupcije Saveta Evrope. I zaista, samo u javnim nabavkama koje na godišnjem nivou vrede četiri milijarde evra, na korupciju ode čitava milijarda. Taj novac se gubi u raznim elementima nabavke - kod planiranja, kada se nabavlja nešto što nije potrebno, eliminisanjem konkurencije nerealnim zahtevima koje fiktivno može da ispuni samo odabrana firma, i napokon, zaključivanjem ugovora na osnovu pogodbi, odnosno bez tendera. Za sve je zajednička činjenica da odlučujuću ulogu igra onaj ko ima najveću moć u datom sektoru, što je po pravilu politička ličnost.

http://vesti.krstarica.com/index.ph...sifra=4eeb0dab8def225988c31b7b30e4bb3f&lang=0

Vest je sa sajta Blica i odande je ekspresno sklonjena.Ima li još šta da se kaže o ovoj vlasti a da nismo rekli?
 
KOPRUPCIJA U VRHU

- Novac od korupcije završava u privatnim džepovima, odnosno u džepovima povlašćenih i onih kojima pozicija omogućava korupciju. Svakako, najviše je ima u vrhu države - kaže Danilo Šuković, ekonomista i član Saveta za borbu protiv korupcije.

PRIVILEGIJE

I Žarko Korać, poslanik LDP, smatra da je veoma čudno da se osobe koje su na javnoj funkciji iz godine u godinu bogate. On podseća da u pojedinim zemljama postoji zakon koji onemogućava da se osobe koje su bile na funkciji, pet godina nakon isteka mandata bave biznisom.

- Suština bogaćenja političara bazira se na privilegijama. Stvar je prosta, neko ko je na funkciji ne bi smeo da uvećava svoje bogatstvo, sem ako nije nešto nasledio ili prodao. Ostalo je sve razlog za sumnju - kaže Korać.

Sagovornici "Blica" se slažu da je većina političara u Srbiji svesna da su tu samo sada i zato ne propuštaju priliku da izvuku ličnu korist. Uz to, činjenica da u Srbiji do danas nijedna afera nije isterana na čistinu daje dodatni podsticaj onima koje žele da igraju izvan pravila, a u sopstvenu korist. A takvih je u Srbiji i previše.

- Mogu da sumnjam na koji se način bogate. Podsticaji su veliki jer su šanse za zaradu velike, a opasnost da se odgovara male - zaključuje Aleksandar Stevanović, ekonomista iz Centra za slobodno tržište.

Korejsko rešenje za javne nabavke

Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže da je rešenje za jednu od ključnih oblasti lova u mutnom, sistemu javnih nabavki, južnokorejski onlajn sistem javnih nabavki (KONEPS).

- Radi se o sistemu preko kojeg se prošle godine obavila transakcija u vrednosti od preko 45 milijardi dolara, pošto ga koriste praktično svi državni organi u Koreji. Sistem ima dve osnovne komponente - platformu za aukcije i tendere i "šoping mol" - kaže Stevanović koji je objasnio i na koji način funkcioniše ovaj sistem.

Naime, nakon što državni organ odluči da nešto kupi, mora da popuni potrebne elektronske formulare u kojima preciziraju šta tačno traže i definišu kriterijume za izbor. Istog trenutka, sve firme koje su nekada izrazile zainteresovanost da prodaju državi taj proizvod dobijaju i-mejl (i/ili SMS) da je raspisan tender i da mogu da daju ponudu. Uloguju se na sistem (potrebno je samo jednom da se registruju), pogledaju uslove i daju ponudu. Svako može u svakom trenutku (dakle, i javnost, mediji, ko god želi) da vidi kako napreduje koji tender - šta država traži, ko je dao kakvu ponudu i slično. Nakon što istekne rok, tender se zatvara, a sistem automatski dodeljuje posao firmi koja je dala najbolju ponudu. Firma i-mejlom dobija link na stranu na kojoj se nalazi elektronski ugovor, klikom na jedno dugme se elektronski "potpisuje" ugovor koji postaje pravno valjan i to je to. Druga stvar je "šoping mol", koji liči na bilo koju šoping stranu, a služi da državni organi mogu da kupe manje količine nekih tipičnih proizvoda.

- KONEPS je povezan sa 77 državnih organa, tako da može, recimo, da proveri sa Poreskom upravom da li firma koja dostavlja ponudu redovno plaća porez - kaže Stevanović.

Koliko zarađuju funkcioneri

Funkcija Plata Predsednik republike 141.890 Šef kabineta predsednika Skupštine 128.392 Premijer 116.00 Pomoćnici ministra 110.00 Predsednik Skupštine 105.888

Potpredsednici Vlade 101.000 Državni sekretari u ministarstvima 100.000

Ministri 98.000 Savetnici ministara 90.000 Poslanici 75.886

Irena Radisavljević
 
Dakle, agencije su od samog postanka tajni put politickih namestaljki i funkcionerskih muljazha. Ubedjena sam da i ova agencija koja se kobajagi bavi pitanjem korupcije, ne resava nijedan slucaj na visim nivoima vlasti i ovakvim medijskim senzacijama kao sto je uvodni tekst, samo zabasuruju konkretne slucajeve uopstavajuci ih i ne navodeci konkretne podatke osim u slucajevima kad se mora obracunati sa ''poslovnim'' saradnicima kojima su nezadovoljni ovi na vlasti.
 
Poslednja izmena:
images
 

Back
Top