NE ZABORAVITI....I NE OPROSTITI!

Miloš KS

Aktivan član
Poruka
1.950
Шест година од злочина у Гораждевцу
Парастосом и полагањем венаца на месном гробљу у Гораждевцу, обележена шеста годишњица терористичког напада албанских екстремиста, у коме су на обали Бистрице, убијена два српска дечака, док је четворо младих рањено. Истрага је и данас на почетку, а починиоци на слободи.

Шеста годишњица терористичког напада албанских екстремиста, у коме су на обали реке Бистрице, на купању убијена два српска дечака, док је четворо младих рањено, обележена је парастосом и полагањем венаца на месном гробљу у Гораждевцу. Један од тада рањених, Богдан Букумирић, каже да се са тугом сећа преминулих другова које ће заувек носити у срцу и најављује тужбу Суду у Стразбуру против међународног правосуђа на Косову и Метохији, огорчен што нема никаквог напретка у истрази.

Изјава Богдана Букумирића

Године терапија
Рањени младићи Марко Богићевић и Богдан Букумирић протекле године провели су на лечењима, контролама и терапијама, а како су породице сиромашне, у помоћ је притекла држава.

Букумирић је од Координационог центра за Косово и Метохију добио на привремено коришћење стан у Београду, а "одужио" се тако што је, уз лечење, успео да заврши средњу електротехничку школу.

Како је истакао у разговору за Танјуг, сада машта о повратку на породично имање у родни Гораждевац, а животна му је жеља да постане кувар, мада још тешко покреће леву руку.

Родитељима друге деце држава је обезбедила запослење, а породица Богићевић, која није имала сталне приходе, помоћ је примала само првих неколико месеци. Преживљавају обрађујући земљу, а трошкове медицинских снимања и контрола плаћали су сами. Марко се тешко кретао на штакама, па га је брат возио на часове у школу удаљену километар од куће.

Осим Букумирића, све жртве напада албанских екстремиста и даље живе у Гораждевцу, где је пре рата било 2.000 Срба, а сада их је 850.
У Цркви Пресвете Богородице у Гораждевцу одржан је помен српским дечацима Пантелији Дакићу (13) и Ивану Јововићу (19) који су убијени из ватреног оружја на реци Бистрици пре шест година.

Помен је служио епископ рашко-призренски Артемије који је у беседи истакао да "рана задата родитељима и њиховим сродницима пре шест година на данашњи дан није зацелила и никада неће зацелити".

"Ми никада нећемо заборавити недужне жртве нашег народа, једне од многих које су пале у последњих неколико векова", рекао је Артемије.

Епископ је истакао да "непријатељ рода нашег има мисао и жељу да нас нестане, да нас побију, заплаше, протерају или да сами одемо притиснути тугом, жалошћу и болом".

"Ми смо православни хришћани и са православном вером данас опстајемо и остајемо на Косову и Метохији и уздамо се у господа Бога да ће нам помоћи да опстанемо и останемо", казао је владика Артемије.

Владика је подсетио да су злочинци извршили своје зло дело и да су нажалост и на срамоту међународне заједнице и даље на слободи.

"Све и да су окривљени и осуђени, наш бол не би био мањи него што јесте, али некако би био задовољен осећај људске правде. Уздамо се у правду Божију и помоћ и зато истрајавамо", рекао је епископ рашко-призренски.

Ивановић: Невероватно да је убица остао непримећен

Поред родбине и пријатеља, помену, који су обезбеђивале јаке снаге КФОР-а и КПС-а, присуствовали су члан градског већа Београда Дарко Божић и државни секретар у Министарству за Косово и Метохију Оливер Ивановић.

"Шест година заредом на овом месту подсећамо међународну заједницу да нећемо заборавити тај злочин", рекао је Ивановић додајући да се злочина сећа не само једном годишње већ сваког пута када се сусретне са страним дипломатама.

Ивановић је нагласио да четири злочина - убиство деце у Гораждевцу, породице Столић у Обилићу, путника из аутобуса "Ниш експреса" код Подујева и жетелаца у Старом Грацку, морају бити решена, јер у супротном "ми никада нећемо имати поверења у међународну заједницу или оне који ту међународну заједницу и правду представљају".

Ивановић је додао да нема никакве дилеме да је злочин у Гораждевцу био етнички мотивисан. "Ни шест година после злочина, немамо никаквих информација да се ради на његовом расветљавању. Невероватно је да се инцидент догодио усред дана на обали реке Бистрице, а да је убица прошао неприметно", изјавио је Ивановић.

"За Србе се увек брзо нађу докази, а за Албанце осумњичене за тешка кривична дела по правилу нема доказа или сведоци исказе мењају у последњем тренутку", казао је државни секретар.

Након помена у цркви, окупљени су посетили гробља где су двојица дечака сахрањена.

Драгана Србљак, која је у нападу на Бистрици била рањена, изјавила је да и после шест година "не очекује да ће убице њених другова и оних који су њу покушали да убију бити пронађене".

Монструозни злочин шокирао је целу Србију и наишао на оштре осуде међународних представника, али је истрага и данас на почетку.

Тог летњег дана, 13. августа 2003. године, око 100 дечака и девојчица из српске енклаве Гораждевац у Метохији стигло је на обале оближње реке Бистрице, у потрази за освежењем и дружењем у време школског распуста. Игру деце пресекли су рафали из правца албанског села Захач.

Терористи су испалили 90 метака и на лицу места ликвидирали Ивана Јововића, док је Пантелија Дакић преминуо у Пећкој болници. Тада су тешко рањени петнаестогодишњи Богдан Букумирић и једанаестогодишњи Марко Богићевић, а лакше Драгана Србљак стара 14 година и двадесетогодишњи Ђорђе Угреновић.

Богићевић је тада пребачен у болницу на северу Косовске Митровице где је хитно оперисан.

Најтеже је рањен Букумирић који је задобио седам прострелних рана, док му је један метак окрзнуо чланак леве ноге. Кола хитне помоћи у коме је једва давао знаке живота напали су Албанци на путу до француске болнице у јужној Косовској Митровици.

Захваљујући упорности српских лекара и власти, Букумирић је пребачен на ВМА у Београд - у коми је био шест дана и преживео четири тешке операције.

Неефикасност или прикривање злочина?

Злочин у Гораждевцу осудили су шефови УНМИК-а и Кфора, представници ЕУ, САД, Француска, Русија, као и косовски званичници.

Портпарол Стејт департмента у то време Том Кејси назвао је убиство и рањавање српске деце свирепошћу и оценио да су "они који су починили злочин против невине деце, непријатељи мира" и да су "напали будућност Косова".

Представници Србије и Црне Горе затражили су одмах ванредну седницу Савета безбедности УН, а сахрани убијених дечака у Гораждевцу присуствовали су тадашњи премијер Србије Зоран Живковић и потпредседник владе Небојша Човић.

Упркос томе, албански терористи су 17. августа поново пуцали на петоро српске деце у центру Гораждевца, али, срећом, нико није страдао.

Комесар УНМИК полиције Штефан Фелер изјавио је после злочина да ће "преврнути сваки комад земље како би пронашао убице деце". Током прве истраге претресено је 100 кућа на подручју Гораждевца, а 75 особа испитано је у вези са нападом на српску децу.

Упркос томе, као и награди од милион евра, коју је расписао УНМИК за проналазак убица, оптужница још није подигнута.

Представници српских власти сматрају да су, као и у другим случајевима када се ради о злочинима почињеним над Србима, на Косову и Метохији заказали представници међународне заједнице, док се у локалној српској заједници питају да ли се ради о неефикасности или прикривању злочина.

У међувремену је формирана радна група истражитеља са задатком да преиспита све старе и прикупи нове доказе, али напретка у истрази нема.


Na www.rts.rs mozete pogledati i izjavu Bogdana Bukumirica...


Ne znam samo, sta su deca bila kriva, sta su deca lose uradila, sta su deca skrivila da bi izgubili zivot.....Kad se ovoga setim ubio bih prvog siptara na kog naidjem!!
 

Back
Top