Ne vređaj svoju ženu

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
60.705

Psihologinja tvrdi: “Muškarac može sve izgubiti, ako vrijeđa i ponižava svoju ženu”​


Ako muškarac ponizi i uvrijedi svoju ženu, s vremenom može izgubiti sve. I u tome nema nikakve “mističnosti”. Obična psihologija i životna filozofija.
Akademik Landau bio je briljantan znanstvenik. Ali, nažalost, započeo je afere s damama i odveo ih kući pred očima svoje žene. Car Aleksandar II učinio je mnogo za Otadžbinu. Ali i ovdje je svoju ljubavnicu s djecom smjestio točno u palaču, iznad poda, iznad odaja svoje žene. Puškin je volio, nakon što je došao iz “kuće zabave”, podijeliti svoje dojmove sa svojom ženom i ispričati s kim je i kako provodio vrijeme tamo.

Akademika je tada udario auto i ostao je bespomoćni invalid. O njemu se, naravno, brinula supruga. Tko drugi? Aleksandra II ubili su teroristi, noge mu je otkinula bomba, pa nije nazvao ni ljubavnicu da se oprosti kad je umirao. Puškin je također umro na rukama svoje žene nakon smrtonosnog dvoboja… I takvih primjera može se navesti mnogo.
Ovi velikani su svojim ponašanjem vrijeđali svoje žene i nanosili im patnju. Ali njihove su ih žene voljele svim srcem! Ne, nije zla kob, niti više sile kaznile ove ljude. Poanta je da su ponizili svoje žene. Spušten na najnižu razinu. Žena je prestala biti prijatelj, vjeran partner, drug i podrška. Postala je Izaurina robinja, nešto poput vjernog psa kojeg vlasnik može maziti. A možda i piće. I u svakom slučaju, nije sramežljiva; Ne smijete se sramiti robova!

Žena je prestala biti prijateljica, postala je sluškinja. Biće nižeg reda, kako se govorilo. I čovjek se osudio na usamljenost, ponižavajući najbližu osobu. Uostalom, nije više imao pravog prijatelja, osobu s kojom bi mogao podijeliti ono najskrivenije, osobu koja bi mu mogla pružiti jednaku podršku, dati savjet, zaštititi, raspravljati, odvratiti, natjerati ga da odustane od krivog koraka… Bilo je prijatelj – postao je rob. Bio je drug – postao je kućni ljubimac. A u takvoj vezi čovjek sebi uskraćuje ono najvažnije – podršku. Jer onaj koga se ne poštuje je tolika podrška. Samo vjerni rob, a ne prijatelj.
Čini se da je muškarac oženjen ili u vezi – a zapravo je usamljen. Sam znači ranjiv. To znači da može biti napadnut ili prevaren, oštećen. Bori se jedan na jedan s neprijateljima. I mogao bih imati pravog prijatelja! Ništa ne može zamijeniti pravu žensku podršku, lukavost, intuiciju, sposobnost da vide znakove i osjećaju ljude.
Zato pravi uspješni ljudi njeguju i poštuju svoju ženu. Ovo je njihov pravi prijatelj, a ne samo žena ili ljubavnik. Ponižavajući drugoga, ponižavate sebe i slabite, na radost svojih neprijatelja. I postajete usamljeni, bespomoćni i slabi. Poštovanje žene je ključ uspjeha i dugog života. I lako je uvrijediti nekoga koga voliš. Lako je zanemariti. Tek tada možete izgubiti sve…
Anna Kiryanova


Izvor: odmorimozak.com
 
Uvreda se slizala sa slengom, i to je veliki problem. Uvreda je na svakom koraku i toleriše se kao neki prljavi rečnik, s vremena na vreme prihvatana kao "cool", a previđa se zla namera.
Vređaju nas sve i sa "malih i velikih ekrana" kako stignu.
Moja sestričina (manje od 3 godine) me je posetila sa nekim novim rečima poslednji put i gledala/upijala moju reakciju. Neke reči su bile vulgarne.
Iskreno, nisam znala da li je moja taktika bila najbolja odmah, ali devojčica je prestala da koristi te reči, i dok smo bile zajedno više nijednu nije izgovorila.
To mi se dešavalo oduvek i sa vršnjacima. Neki su psovali sočno, ali kako smo se družili, oni bi počeli da izbegavaju vulgarnosti kada razgovaraju sa mnom, iako bi na drugim mestima imali otvorena vrata da psuju kao kočijaši.
Poenta priče:
Mi znamo sve to ružno, ali u svoj dom ne želimo da ga unosimo. Dom je gde smo svi na zadatku da napravimo stvari najboljim mogućim.
Ružna reč-pa zašto???
Dom, porodica... tu definitivno ne želiš da budeš loš primer, loša karika.
 

Back
Top