Не убиј

robivek

Iskusan
Poruka
5.208
pravo hrišćsnstvo je starozavetno, molili su se u hramu u jerusalemu, poštovali subotu kao dan božji, obrezivali se, uzdržavali od zabranjenih jela...
Hriscanstvo kao koncept verovanja jeste kontinuitet SZ-ne vere u Boga s tim sto se konkretno ta formulacija prvi put uvodi od strane pagana iz Antiohije a zatim je postala opsta praksa da tako nazivaju Hristove ucenike...

aeternum

Elita
Banovan
Poruka
17.440
То је само празна прича оних који покушавају да се представљају као жртве, а никад се нису суочили са свим страхотама прогона и погрома од стране непријатеља који има за циљ да затре постојање, непријатеља који не штеди ни дјецу. Који нормалан родитељ се не би супротставио томе и заштитио своју дјецу оружјем, ако има могућности?
Isus je rekao:"

Ko se mača lati, od mača će poginuti

Poruka
4.556
Hriscanstvo kao koncept verovanja jeste kontinuitet SZ-ne vere u Boga s tim sto se konkretno ta formulacija prvi put uvodi od strane pagana iz Antiohije a zatim je postala opsta praksa da tako nazivaju Hristove ucenike...
nije to starozavetni koncept jer odbacuje neka osnovna načela starozavetnog verovanja:
poštovanje subote kao božjeg dana kada se ništa ne radi
obrezivanje
ne pravljenje slika ni kipova ni onog što je na zemlji ni onog na nebu i klanjanje njima

robivek

Iskusan
Poruka
5.208
nije to starozavetni koncept jer odbacuje neka osnovna načela starozavetnog verovanja:
poštovanje subote kao božjeg dana kada se ništa ne radi
obrezivanje
ne pravljenje slika ni kipova ni onog što je na zemlji ni onog na nebu i klanjanje njima
U redu to je Vase licno misljenje sa kojim se ne slazem ali razloge zasto ne bih ovde iznosio da ne bi spamovali temu. .
...inace,adekvatni Biblijski dokazi koji potvrdjuju moje navode su vec puno puta izneseni stoga je dobro da potrazite teme gde smo sve to diskutirali (o suboti i ostalim zapovesrima zapisane na kamenim plocama,o cistom/necistom mesu za jelo,o Hristu kao ocekivanog Mesiju,o stanju mrtvih i t.d.) ..

Kažu "strani plaćenik"

Poznat
Banovan
Poruka
8.046
Поново спамери нападају са својим небулозама, не могу да издрже да не смарају друге, а као прави лицемери о својим грешкама мудро ћуте и праве се блесави. Изем ти и такву веру и такво глуматање верника.

aeternum

Elita
Banovan
Poruka
17.440
То је само празна прича оних који покушавају да се представљају као жртве, а никад се нису суочили са свим страхотама прогона и погрома од стране непријатеља који има за циљ да затре постојање, непријатеља који не штеди ни дјецу. Који нормалан родитељ се не би супротставио томе и заштитио своју дјецу оружјем, ако има могућности?
Losa ti percepcija

.Gogilli.

Veoma poznat
Poruka
14.137
Pravi vernici ne krse Bozje zapovesti pa ni tu.
Shvataju da nema opravdanja za ubijanje ni pod kakvim okolnostima.
Bog ne kaze ne ubij ali ako ... onda mozes...
Samo je Ne ubij.

Jehovini Svedoci su to shvatili posto zastupaju izvorno hriscanstvo
i bave ze izucavanjem Biblije
i drze se toga zato ne ucestvuju u ratovima niti uzimaju
oruzje u ruke.
Niti pribegavaju bilo kom obliku nasilja...

Mnogi im se dive zbog toga a kada bi svi tako postupali ne bi bilo ratova...
Svaku temu koristis da izreklamiras JS i to u stilu\svaka reklama pa cak i ona losa je dobra reklama
Kakva si da neko krene da ti ubija narod ti bi rekla samo izvolte, necu ja mrdnuti malim prstom jer je veca moja zelja za ulazak u 144 000 nego spasiti neciji zivot.
Sve vreme se pitam da nije to zackoljica?
Sta ako na kraju vecu Boziju milost dobije onaj koji je polozio svoju dusu zarad npr. odbrane nejake dece cak ako to podrazumeva i da si morao ubiti ako je taj neko krenuo da ubije tu decu, od onog koji je mirno sedeo i gledao kako neko ubija a mogao ga spreciti ali zarad sebicnog cilja, da ostvari sebi mesto medju tih 144 00 nije mrdnuo prstom?

Jasna

Legenda
Moderator
Poruka
73.671
Svaku temu koristis da izreklamiras JS i to u stilu\svaka reklama pa cak i ona losa je dobra reklama
Kakva si da neko krene da ti ubija narod ti bi rekla samo izvolte, necu ja mrdnuti malim prstom jer je veca moja zelja za ulazak u 144 000 nego spasiti neciji zivot.
Sve vreme se pitam da nije to zackoljica?
Sta ako na kraju vecu Boziju milost dobije onaj koji je polozio svoju dusu zarad npr. odbrane nejake dece cak ako to podrazumeva i da si morao ubiti ako je taj neko krenuo da ubije tu decu, od onog koji je mirno sedeo i gledao kako neko ubija a mogao ga spreciti ali zarad sebicnog cilja, da ostvari sebi mesto medju tih 144 00 nije mrdnuo prstom?
Jel se sudi samo za ono što smo uradili ili i za ono što nismo uradili
a trebali smo?

Сале

Legenda
Poruka
65.013
Kao sto se jasno vidi,Isus je doprecizirao znacaj te zapovesti
a šta je ovde doprecizirao :D

38. Чули сте да је казано: Око за око, и зуб за зуб.

39. А ја вам кажем да се не браните ода зла, него ако те ко удари по десном твом образу, обрни му и други;

.Gogilli.

Veoma poznat
Poruka
14.137
Jel se sudi samo za ono što smo uradili ili i za ono što nismo uradili
a trebali smo?
neka bude dauvek sudi za ono sto si uradio
u ovom slucaju sudi sto si uradio tako da sedis i gledas ubistva ne mrdnuvsi malim prstom da to sprecis
ocekujemo sve od Boga a nista sami da sprecimo
ni glad u svetu
ni u ovom npr. slucaju ubistvo nejake dece a mogli smo
kako sudi niko od nas ne zna zato ja sudim svojoj savesti a bogu ostavljam bozji sud

robivek

Iskusan
Poruka
5.208
a šta je ovde doprecizirao :D
Vec sam pojasnio,ako treba dodatna pitanja u vezi onog sto sam izneo slobodno pitaj.
38. Чули сте да је казано: Око за око, и зуб за зуб.

39. А ја вам кажем да се не браните ода зла, него ако те ко удари по десном твом образу, обрни му и други;
Ovo su takodje interesantni tekstovi vredni paznje ali su trenutno off-topic pa se bojim da ne kuckam badava jer bi komentar mozda bio "kratkog roka trajanja"na ovoj temi ...

Poslednja izmena:

Сале

Legenda
Poruka
65.013
Vec sam pojasnio,ako treba dodatna pitanja u vezi onog sto sam izneo slobodno pitaj.

Ovo su takodje interesantni tekstovi vredni paznje ali su trenutno off-topic pa se bojim da ne kuckam badava jer bi komentar mozda bio "kratkog roka trajanja"na termi ...
ne brigaj oko za oko podrazumeva i ubistvo.
dakle šta je to hrist doprecizirao :D

robivek

Iskusan
Poruka
5.208
ne brigaj oko za oko podrazumeva i ubistvo.
Hmmm,cini mi se da si malo pobrko loncice - oko je oko i kad se oko izgubi zivot ide dalje dok u slucaju ubistva zivot se nepovratno gasi i covek umire...To je i sam Isus pojasnio stoga te savetujem da lepo procitas i ostatak sadrzine od koje si nesto citirao...
dakle šta je ti hrist doprecizirao :D
Pa meni licno recimo to da se namerno ubistvo ne desava odjednom nego je to stanje koje "se kuva"u srcu coveka a kad prokljuca onda je sam cin ubistva samo "logican nastavak"otpocelog scenarija.
Dakle ne trebam se "udarati u grudi" s tim sto ne ubijam dok ujedno mozda duboko u srcu nekog mrzim toliko da bi mu pozeleo smrt jer Bog Nebeski cita ljudska srca i vec po tom osnovu nosim krivicu pred Njega.
Evo, ovo je ono sam ja shvatio od tog dopreciziranja, a ti ???

Ateista5

Ističe se
Poruka
2.879

Не убиј​

Lepo zvuci.
Nego sto to neko ne rece bogu. Em nagovarao (naredjivao) ljudima da ubijaju em sam nekoliko genocida.......
Da se braca (i sestre) hriscani ne osecaju "prozvanim", svi bogovi su manje vise isti.