Немојте ову тему опет претворити у некакву причу о босанским Србима који су ето "посебни" по нечему.Нису заиста, слична проблематика, слични обичаји и култура, музика, интересовање, па чак и хумор.
Било каква драстична регионална подјела Срба је данас заиста смијешна.Сјећам се као клинац како се причало како су лале споре.Које лале?
Колико данас људи у Војводини води поријекло из БИХ, Хрватске, централне јужне Србије, проценат?Јесу ли они сада лале?
Толико дуго смо циркулисали кроз историју на све стране да Дрина никад није представљала озбиљну границу у менталитету поготово.
Међутим има једна разлика, говорим за људе који живе и раде у РС не само за избјегла лица по Србији мада су и они прошли неку своју тужну причу.Када кренеш из почетка због рата као они , твој нагон ради 150 одсто да преживиш, да дигнеш своју породицу, дјецу.Дакле ја не мислим да су људи из Босне спори како Зилот изнесе теорију, напротив гурају и нагон је доста јачи када су ван матичне државе и то није ништа чудно.Твој ради можда на 60-70 одсто њихов на 150.Јер појединци су буквално на пола живота кренули из почетка због рата и разарања, те куповали плацеве по Србији или по РС а избјегли рецимо из Федералног дијела БИХ, Хрватске.Исто се понашају и у Бања Луци, Бијељини људи који су дошли из Федералног дијела БИХ или Хрватске.Ти људи су прошли и навикли на патњу.Њима су некакви "ваши" ,"наши"просјечни проблеми заиста мали јер су они прошли кроз животну егзистенцију ону најгоре врсте.При томе не мислим да је Србији било лако јер ја одлично знам како сте прошли 90-их.Рођени брат ми живи у Србији, кум и мноштво пријатеља.Е сада не значи ако је комоција у Београду била већа тада у односу на нас, да су они лоши људи већ само да им перцепција гледања на проблем није иста и то је сасвим ок, немам ја ништа против и схватам да су свакоме његове муке највеће.Имам проблем када крене етикетирање и подјела на регионалној основи а заправо знам из искуства да смо исти, ја нисам неко ко не познаје Србију, ја сам живио и студирао у Србији, нагледао сам се и наслушао свега, у једну руку кулутурно богатство у другу некада створи анимозите који за све проблеме у животу криве некога, овај пут босанчеросе који ето отимају хљеб из уста и гласају сви махом за тамо некаквог Вучића. Није то баш тако све црно бијело, није никад ни било.БиХ је изњедрила фантастичне људе али и фукаре, а која то није уосталом?
А у политчком смислу уопште не мислим да смо спорији од Србије јер ја се одлично сјећам времена када је код нас химна била Боже правде, у Србији Хеј Словени
@ИПХ ЗИЛОТ у тебе гледам.

Ми смо већ тада знали да више дилеме нема.Рат нас је убрзао не заборави то никада пријатељу када спочитаваш у интелект браће са запада Дрине.Ми нисмо могли мијењати Србију тада а тако нам је требала тада јака и национално освјештена Србија као никада у историји можда.Док нисте на крају сами одрадили свој пут и прошли своју катарзу крајем 90-их.