Ne smirujte dečji bes i dosadu tako što ćete ih staviti pred ekran

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
388.420
deca telefon, pixabay.jpg

Davanje mobilnog telefona deci, kako bi im se odvratila pažnja, kada su besna ili im je dosadno, može da poremeti emocionalni razvoj deteta. Stručnjaci apeluju na roditelje da izbegavaju ovu naviku. Produženo vreme provedeno ispred ekrana moglo bi da izazove više problema u pogledu emocionalnih reakcija deteta

Svetska zdravstvena organizacija savetuje roditelje da ne izlažu decu mlađu od jedne godine ekranima.

Za decu uzrasta od jedne do dve godine, vreme provedeno ispred ekrana (kao što je gledanje televizije ili video-zapisa, igranje kompjuterskih igrica) nije preporučljivo. Za decu uzrasta od dve do četiri godine, vreme ispred ekrana ne bi trebalo da bude duže od jednog sata“, preporuke su SZO. Roditelji i vaspitači se podstiču da umesto toga deci čitaju i pričaju priče.

link

Kada vidim kod rodjaka, prijatelja, komšija, decu od dve i više godine sa mobilnbim ili tabletom u rukama meni ne bude dobro
Isto tako deci u osnovnoj skoli ne treba roditrelji da kupuju mob.telefone
Ali kapirm da je tako neodgovornim roditeljima lakše a deci naravno sve sto nema veze sa školom ili obavezama odgovara..

Pogledajte prilog 1271731

Svetska zdravstvena organizacija savetuje roditelje da ne izlažu decu mlađu od jedne godine ekranima.

link
vecina savjete SZO su FINANSISKI MOTIVOSANI, svi to znaju vec

moje iskustvo je nesto drugacije,
televizija i interenet ako se pravilno koristi ima nezamenjlive rezultate,
poznajem puno porodica cija su deca naucila tecno engleski sa 3-4g gledajuci crtice na engleskom

cekic moze da sluzi kao alat majstorima, ali snjim mozes i razbit glavu nekom, zavisno kako se koristi hehe

Moja sestričina me nikada nije našla sa telefonom u rukama, i bez obzira što mi taj telefon uvek stoji negde u vidnom polju, nije ga nikad ni pipnula jer radimo nešto interaktivno, zajedno. Prebacila sam neke crtaće i pesme na TV putem USB-a, i kad gledamo, oko nas mogu drugi da rade šta hoće, a mi imamo svoj svet i ćaskamo o onome što gledamo, igramo, vežbamo, oponašamo jedna drugu...

Uočavam koliko joj to više prija nego kad joj daju neki ekran da zevzeči uz minimalan nadzor.
Tačno je da neka deca imaju više dara da sama sebi nađu zabavu i da dugo budu zbrinuta u zanimaciji, ali problem je što ta vrsta tehnologije do njih dolazi praktično onog trenutka kad ugledaju svet.
Npr., ta moja dvogodišnja klinceza već stvara naviku da skroluje sadržaje na IG-u pred spavanje.
Nekoliko noći se trza iz sna jer je nailazila na neke morbidne reels-e, ali u čemu je stvar? Primetili su da kad naiđe na nešto glupo, vraća ko zna koliko puta da gleda.
Sve je to mnogo teško za dečiju psihu.

Back