Ne razumem priču o Lotu (Sodoma i Gomora)

Sensei

Master
Moderator
Poruka
48.616
Uvod u priču je da je Bog obišo Abrahama i u ćaskanju mu napomenuo da će da satre Sodomu i Gomoru jer mu je stiglo previše prijava. Abraham se zabrinuo da će i nevini da stradaju pa se u cenjkanju sa Bogom dogovore ako ima bar 10 poštenih, Bog će da poštedi sve. - Knjiga Postanka 18

Priča o Lotu (Sodoma i Gomora) - Knjiga Postanka 19

Pošalje Bog dva andjela, lepa mladića, da provere situaciju i na ulazu u grad i presretne Lot i namoli da svrate kod njega da ih ugosti i prespavaju. Lokalni razvratnici (homoseksualci, i staro i mlado) to vide i hoće da im Lot preda dva mladića da ih ovi siluju.

Lot im ponudi svoje dve maloletne nevine ćerke u zamenu ali rulja ni da čuje. Tu se andjeli naljute i oslepe rulju da ih neutrališu, te rekoše Lotu da skupi prnje i sa ženom i decom beži iz grada jer će ujutru da ga satru do temelja. Ponude mu da pozove verenike svojih ćerki da i njih spase ali oni to odbiju uz smeh.

Lot se uzmuvao po kući i nikako da krene te ga andjeli uzmu za ruku i bukvalno izbace. Još ga upozore da se ni za živu glavu ne okreće bez obzira šta video i čuo.

Lot krene sa ženom i ćerkama i taman kad su malo zamakli od grada, započne huka i buka. Lot poslušan se ne okrenu ali zato njegova žena, ljubopitljiva, se okrenu i bi pretvorena u kamen (stup soli) u istom trenu.

Lot i ćerke se skrase u nekoj pećini a ćerke, plašeći se da se Lotovo seme ne zatre, odluče da obe spavaju sa njim. Tako i bi i svaka rodi po sina. Od ta dva sina nastadoše veliki narodi.
....................

Ne razumem zašto mi priča da treba da žrtvujem sve milo i drago, uključujući i ćerke i zašto mi kaže da je incest u redu?

Glasnik.

Buduća legenda
Poruka
34.495
Uvod u priču je da je Bog obišo Abrahama i u ćaskanju mu napomenuo da će da satre Sodomu i Gomoru jer mu je stiglo previše prijava. Abraham se zabrinuo da će i nevini da stradaju pa se u cenjkanju sa Bogom dogovore ako ima bar 10 poštenih, Bog će da poštedi sve. - Knjiga Postanka 18

Pošalje Bog dva andjela, lepa mladića, da provere situaciju i na ulazu u grad i presretne Lot i namoli da svrate kod njega da ih ugosti i prespavaju. Lokalni razvratnici (homoseksualci, i staro i mlado) to vide i hoće da im Lot preda dva mladića da ih ovi siluju.

Lot im ponudi svoje dve maloletne nevine ćerke u zamenu ali rulja ni da čuje. Tu se andjeli naljute i oslepe rulju da ih neutrališu, te rekoše Lotu da skupi prnje i sa ženom i decom beži iz grada jer će ujutru da ga satru do temelja. Ponude mu da pozove verenike svojih ćerki da i njih spase ali oni to odbiju uz smeh.

Lot se uzmuvao po kući i nikako da krene te ga andjeli uzmu za ruku i bukvalno izbace. Još ga upozore da se ni za živu glavu ne okreće bez obzira šta video i čuo.

Lot krene sa ženom i ćerkama i taman kad su malo zamakli od grada, započne huka i buka. Lot poslušan se ne okrenu ali zato njegova žena, ljubopitljiva, se okrenu i bi pretvorena u kamen (stup soli) u istom trenu.

Lot i ćerke se skrase u nekoj pećini a ćerke, plašeći se da se Lotovo seme ne zatre, odluče da obe spavaju sa njim. Tako i bi i svaka rodi po sina. Od ta dva sina nastadoše veliki narodi.
....................

Ne razumem zašto mi priča da treba da žrtvujem sve milo i drago, uključujući i ćerke i zašto mi kaže da je incest u redu?
Bog zbog vernih trpi jos ovu zemlji.
Dok god na zemlji bude onih koji se vracaju Bogu dotle ce Bog jos trpeti.
Kada vise ne bude onda se istorija zemlje zavrsava.
A sve manje i manje ih je koji se kaju.

Glasnik.

Buduća legenda
Poruka
34.495
ništa ja tebe nisam razumeo (u kontekstu mog pitanja vezanog za priču o Lotu)
Zasto nisi?

Zbog vernih trpi jos ovu zemlji.
Dok god na zemlji bude onih koji se vracaju Bogu, postaju verni, dotle ce Bog jos trpeti ovu zemlju.
Kada vise ne bude onih koji postaju verni, onda se istorija zemlje zavrsava.

Na kraju istorije ove zemlje ce mo imati samo 2 grupe ljudi.
Sada imamo tri..

Sensei

Master
Moderator
Poruka
48.616
Zasto nisi?

Zbog vernih trpi jos ovu zemlji.
Dok god na zemlji bude onih koji se vracaju Bogu, postaju verni, dotle ce Bog jos trpeti ovu zemlju.
Kada vise ne bude onih koji postaju verni, onda se istorija zemlje zavrsava.

Na kraju istorije ove zemlje ce mo imati samo 2 grupe ljudi.
Sada imamo tri..
Shvatam smisao toga što si napisao ali ne shvatam u kontekstu mog pitanja

Sensei

Master
Moderator
Poruka
48.616
ne mogu sad da tražim
uglavnom kad je silazio sa sinaja, narod pohrlio ka njemu, gospod kaže sad ću da ih satrem, mojsije kaže ma opušteno ja ću ti da sredim.
bilo je zabranjeno bilo ko sem njega da se penje na sinaj.
Dobro, to znam.
Nije baš da ga je slušao. Mojsije nije rekao da će on da sredi situaciju nego je kukumavčio da im Bog da još jednu šansu. Tu ih je Bog testirao tako što im je tražio da svako ubije nekog najdražeg, otac sina, sin oca i tako to. I to je trajalo satima dok nije izginulo, čini mi se, preko četri hiljade ljudi i tek onda je Bog bio zadovoljan da će da ga bezpogovorno slušaju od tad pa na dalje.

sasasta

Buduća legenda
Poruka
32.062

....................

da napisem sta mislim vernici ce da se tesko naljute

zato necu