Ne osećate se bezbedno na internetu? Evo kako da se zaštitite

acabg

Elita
Poruka
17.060
Bezbednost na internetu se sastoji od niza bezbednosnih taktika za zaštitu aktivnosti i transakcija koje se obavljaju u onlajn svetu, odnosno, putem interneta.

Ova delovanja imaju za cilj da zaštite korisnike od pretnji kao što je hakovanje računarskih sistema, imejl adrese ili veb stranica. Pored toga, bezbednost na internetu nas čuva od zlonamernih softvera koji mogu da zaraze i inherentno oštete sisteme. Čuvaju nas i od krađe identiteta, krađe informacija o bankovnom računu kao i od krađe od pinova kreditnih kartica.

U suštini i plastično objašnjeno, bezbednost na internetu je specifičan aspekt širih koncepata kao što su sajber bezbednost i računarska bezbednost, pri čemu se ove radnje fokusiraju na specifične pretnje i ranjivosti onlajn pristupa i korišćenja interneta.

U današnjem digitalnom okruženju, mnoge naše dnevne aktivnosti oslanjaju se na internet. Različiti oblici komunikacije, zabave, finansijski i poslovi vezani za posao ostvaruju se na mreži. To znači da se tone podataka i osetljivih informacija stalno dele putem interneta. Internet je uglavnom privatan i bezbedan, ali može biti i jedan od najnesigurnijih kanala za razmenu informacija.

Sa visokim rizikom od upada hakera i sajber kriminalaca, bezbednost na internetu je glavni prioritet kako za pojedince tako i za preduzeća.

Bezbednost na internetu – vrste pretnji​


Iako internet pruža korisnicima mnogo informacija i usluga, on takođe uključuje brojne rizike. Sajber napadi se samo povećavaju u sofisticiranosti i obimu, pri čemu mnogi sajber “kriminalci” koriste kombinaciju različitih vrsta napada da bi postigli jedan cilj. Iako je lista potencijalnih pretnji opsežna, evo nekih od najčešćih pretnji koje utiču na bezbednost na internetu. bezbednosti na Internetu:

Malware: U prevodu “zlonamerni softver”, ovaj malver dolazi u nekoliko oblika, uključujući računarske viruse, crve, trojance i špijunski softver. On (malware) ima za cilj da nanese štetu mrežama ili računarskim sistemima.

Computer worm: Računarski crv je softverski program koji se kopira (umnožava) sa jednog računara na drugi. Za stvaranje ovih kopija nije potrebna ljudska interakcija i mogu se brzo širiti u velikom obimu.

Spam: Neželjena pošta se odnosi na neželjene poruke u prijemnom sandučetu imejla. U nekim slučajevima, neželjena pošta iliti spam može jednostavno da uključuje neželjenu poštu koja reklamira robu ili usluge za koje niste zainteresovani. Obično se smatraju bezopasnim, ali neki mogu uključivati veze koje će instalirati zlonamerni softver (malver) na vaš računar ako se na njih klikne.

Phishing: Prevare “pecanjem” kreiraju sajber kriminalci koji pokušavaju da pribave privatne ili osetljive informacije. Mogu se predstavljati kao vaša banka ili internet usluga, kako bi vas namamili da kliknete na linkove da biste potvrdili detalje kao što su informacije o računu ili lozinke.

Botnet: Botnet je mreža privatnih računara koji su kompromitovani. Zaraženi zlonamernim softverom, ove računare kontroliše jedan korisnik i često su podstaknuti aktivnostima koje su loše, zlonamerne, kao što su slanje neželjenih poruka ili napadi uskraćivanja usluge (DoS).

Smernice za bezbednost na internetu​


Bezbednost na internetu zahteva kombinaciju nekoliko smernica, koraka i tehnologija da bi se podaci pravilno zaštitili. Važno je uzeti u obzir nekoliko tipova strategija internet bezbednosti kada preduzimate odgovarajuće mere koje će vam pomoći u tome da prvenstveno vi budete bezbedni, a zatim i vaša mreža. Ove smernice uključuju:

* Izbor pretraživača: Svaki pretraživač ima svoje mere bezbednosti, ali neki mogu imati ozbiljne nedostatke koji omogućavaju hakerima i sajber kriminalcima da iskoriste to. Uverite se da koristite bezbedan pretraživač kako biste smanjili rizik od kompromitovanja računara ili mreže.

* Višefaktorska autentifikacija (MFA): MFA je metod kontrole pristupa računaru, koji zahteva nekoliko odvojenih dokaza za mehanizam autentifikacije. Veb stranice i nalozi imejla mogu se učiniti bezbednijim zahtevajući najmanje dva faktora autentifikacije od strane korisnika.

* Bezbednost imejla: Imejl stvara talas mogućnosti za viruse, crve, trojance i druge neželjene programe. Uspostavljanje višeslojne i sveobuhvatne strategije bezbednosti imejla pomoći će da se značajno smanji izloženost novim pretnjama. Imejl poruke se takođe mogu zaštititi korišćenjem kriptografije.

* Zaštitni zidovi (Firewalls): Zaštitni zidovi deluju kao filteri koji štite uređaje tako što dozvoljavaju ili odbijaju pristup mreži. Primenom određenog skupa pravila za identifikaciju toga da li je nešto bezbedno ili štetno, zaštitni zidovi mogu sprečiti krađu osetljivih informacija i mogu sprečiti da se zlonamerni kod ugradi u mreže.

Bezbednost dece na internetu​


Na internetu možete pronaći informacije o gotovo svemu. Međutim, kada su u pitanju onlajn aktivnosti i bezbednost vaše dece na internetu, morate da se uverite da su zaštićena od kontakta sa nepoželjnim ljudima, neprikladnog ili štetnog sadržaja i zlonamernog softvera ili napada. Kako biste zaštilili dete od brojnih pošasti onlajn sveta, morate sagledat sve savete, i morate se uključiti u njihovo korišćenje interneta.

Hteli mi to ili ne, svedoci smo vremena u kojem su deca rođena u eri interneta. Ova tehnologija prožima sve što rade, od škole, kuće i igre, a stalno korišćenje interneta doprinelo je tome da deca i te kako budu podložna raznim manipulacijama od strane internet predatora. Kako biste zaštitili svoje dete, morate biti i te kako obazrivi.

Pitanje "kako da moje dete bude bezbedno na internetu” postaje zastrašujuće, jer mnogi roditelji pretpostavljaju da roditeljski nadzor zahteva opsežno tehničko znanje.

Ali zahvaljujući softveru za bezbednost na internetu koji je jednostavan za korišćenje, praktično svaki roditelj može da zaštiti decu od nepoželjnog materijala ili da ih spreči da preuzmu štetni malver.

Upravljanje i nadgledanje pristupa vaše dece Internetu​


Za roditelje je upravljanje pristupom ključno, a to ima dva široka oblika:

* Softver za roditeljsku kontrolu – često dolazi u paketu sa rešenjima za bezbednost na internetu i daje vam mogućnost da upravljate vremenom koje vaše dete provodi na mreži.

* Antivirusni softverski programi – pomažu vam da se nosite sa problemima kao što su špijunski softver i virusi sa veb lokacija koje vaša deca nesvesno posećuju.

Funkcije roditeljske kontrole vam omogućavaju da kontrolišete sve aspekte internet iskustva vašeg deteta. Ovo može uključivati bilo šta, od količine vremena koje im je dozvoljeno da provode na mreži, do aplikacija i veb lokacija koje su im dozvoljene za korišćenje. Svaki pokušaj korišćenja blokiranih programa biće zaustavljen i zabeležen u dnevniku programa za kasniji pregled.

Ako više volite naprednija podešavanja, takođe možete ograničiti prepisku sa određenim kontaktima na društvenim mrežama, možete ograničiti poruke koje sadrže lične podatke ili čak sprečiti slanje poruka sa određenim rečima ili frazama.

Visokokvalitetni program roditeljske kontrole daje vam moć zajedno sa transparentnošću, što olakšava postavljanje ograničenja za svakog korisnika. Međutim, to znači da morate biti marljivi i pažljivi kada je odjavljivanje sa sopstvenog profila u pitanju. U suprotnom ćete sabotirati sopstvene napore.

Antivirusna zaštita je jednako kritična za bezbednost vaše porodice na internetu. Veb stranice koje izgledaju legitimno mogu da sadrže zlonamerni kod. Alternativno, mogu da preusmere vaše dete na lažni sajt koji izgleda isto, ali zapravo sadrži kompjuterski virus.

Da biste bili sigurni da se lični podaci vašeg deteta ne prikupljaju bez vašeg znanja, postavite redovan raspored za automatske provere virusa, a takođe pokrenite duboko skeniranje sistema svakog meseca kako biste bili sigurni da nemate neželjene posetioce na vašem hard disku.

Kako odabrati najbolji sigurnosni softver za vaše domaćinstvo​


Kada procenjujete softver za roditeljsku kontrolu, od presudnog je značaja da obezbedite sveobuhvatnu zaštitu od internet pretnji.

Roditeljska kontrola je samo jedan deo zaštite vaše porodice od opasnosti interneta.

Bezbednost na mreži za decu znači:

* Zaštitite svoju decu od nepoželjnog materijala.
* Zaštita vaših uređaja od virusa ili malvera, neželjene pošte i mobilnih pretnji.

Vaš sigurnosni paket treba da pokrije svaku od ovih baza za snažnu sigurnosnu mrežu.

Tržište je prepuno bezbednosnog softvera, tako da izbor pravog može izgledati kao ogroman proces. Na sreću, proizvode možete testirati korišćenjem besplatne probne verzije softvera za bezbednost na internetu. Koristeći probnu verziju, možete steći kompletan utisak o tome da li je ona za vas ili nije.

Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu​


Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, pri Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, uspostavljen je 27. febuara 2017. godine, na osnovu Uredbe o bezbednosti i zaštiti dece prilikom korišćenja informaciono-komunikacionih tehnologija.

Centar je prvi, i za sada jedini, institucionalni mehanizam u regionu koji se bavi prevencijom i reagovanjem na ugrožavanje dece u digitalnom okruženju, pružajući mogućnost građanima da se besplatno obrate na broj telefona 19833 ili putem onlajn platforme Pametno i bezbedno.

Formirani su predmeti težih slučajeva onlajn ugrožavanja maloletnika, kao što su: sajberbuling, vrbovanje, pornografija, zloupotreba profila na društvenim mrežama, ucene i pretnje, opasne i lažne igre i zavisnost od novih tehnologija.

Radi adekvatnog odgovora na ovakve prijave Centar sarađuje sa Tužilaštvom za visokotehnološki kriminal, MUP-om, Ministarstvom prosvete, Centrima za socijalni rad i domovima zdravlja.

Centar takođe pruža savete građanima o pravilnom korišćenju interneta, bezbednom postavljanju sadržaja i mogućnostima onlajn zaštite, kao i pripremljene brošure iz ove oblasti u Digitalnoj biblioteci.

Pored prijema prijava onlajn ugrožavanja dece i telefonskog i onlajn informisanja i savetovanja, Centar sprovodi edukaciju širom Srbije.

https://www.b92.net/tehnopolis/inte...na-internetu-evo-kako-da-se-zastitite-2307296
 

DarkMoon

Elita
Poruka
24.394
Ako zelite da se zastitite na internetu preporucujem Linux operativni sistem, takodje koristiti VPN ali ne stalno, vec je poznato da aplikacije koje su free rade na principu da prodaju vase informacije, za primer uzecemo da ste kucali o nekim patikama na google i sledece jutro ce vam izlaziti reklame o tim patikama na raznim aplikacijama.
Ne moze da izlazi ako se koristi dobar blokator reklama.
 

DaRkGuitaRist88

Ističe se
Poruka
2.227
Ja sam nedavno bio hakovan jer mi se Sony Vegas nesto zabagovao i kao godinama unazad kad se to desi ponekad instaliramImao sam drugu verziju sa neta i prilikom instalacije kliknem na key gen regulator i komp posasaveo, uzbune na sve strane, block block delete i restartujem iskljucim i net i pokrenem sistem ono za nekih pola sata skida novac sa mog racuna!!!Imao sam windows 10 Malwarebytes i jos neke programe kao zastitu i sve probilo.

Vrsile se neke transakcije preko PayPal naloga, preko toga mi upali na moju bankovnu karticu.Na svakih 10min 50 eura manje!!!
Odpovezem karticu sa PayPal i opet!Sta cu gde cu odjurim biciklom u pola 12 nocu na papucama i sve podignem sto imam u banci.
Skinuli mi 500€ sa racuna.Vratim se kuci upalim Pc i vidim fajlovi enkriptovani, sve otislo u djavola, traze pare na lepe oci za kod da ih povratim.

Preko PayPal naloga sam pratio te 9 transakcije linkove i sajtove i dva dana nisam spavao vec pisao mejlove, poruke, tikete, pricao na customer support chats da sam hakovan i da su transakcije van mog odobrenja i da se otkazu sto pre dok novac nije otiso u nepovrat!!!

Srecom znam engleski odlicno i nekako sam uspeo da vratim novac u dinar.

Izmenjao sam sifre po 3 puta razlicite na osetljivim vaznim nalozima pa onda na sve sto imam ostalo slojevi zastite svi moguci.
Vratio Pc na fabricka podesavanja sve izbrisao formatirao diskove.

Blokirao sam karticu i zatrazio novu.
Hteo sam i br ziro racuna da menjam ali od toga sam odustao.
Sad razmisljam i ip adresu da menjam sifre wf itd posle skoro mesec dana.
Jos uvek nesto pokusava da udje na nekim nalozima levim tipa discord, steam, i nekim prastarim sajtovima gde sam bio registrovan pod starim siframa pre 15 godina nebitnim ali ne moze jer trazi verifikaciju.Zadnjih 15dana nema nista vise od upozorenja.

Izgubio sam 60% fajlova i sad kupio externi hard disk samo za cuvanje.
Ne znam sta da radim sa PayPal nalogom da li da ga ugasim nisam siguran.Nisu mi izasli u susret niti prstom mrdnuli, kao nista oni tu ne mogu i toliko

Sad koristim Kaspersky antivirus ali ide mu rok i bice trajal a i avast bio trajal pa upali!
 

Marko_smt

Aktivan član
Poruka
1.083
Mislim da pre svega pokretanje krekovanih programa nije pametno...
Meni lično se ne bacaju pare za na primer Office kad neki dokument ili prezentaciju otvorim jednom mesečno.
Zato i koristim krekovan i nikad nisam imao problem.
I još mnoštvo programa.
Prvi računar sam dobio početkom 2000-ih kad je po mom mišljenju bila ekspanzija krekovanih programa i igrica i od tad mi je ostala navika.
Kad mi zatreba neki program koji se kupuje odmah posežem za torrentom.
Koje su realne posledice ne znam, bar ja nisam imao loša iskustva, ne računajući krešovanje programa i slično.
Ali moram priznati da mi koncept "plati pa se klati" sad zvuči privlačno, najviše zbog manjka vremena i volje.
 

doppler

Poznat
Moderator
Poruka
7.585
Ja sam nedavno bio hakovan jer mi se Sony Vegas nesto zabagovao i kao godinama unazad kad se to desi ponekad instaliramImao sam drugu verziju sa neta i prilikom instalacije kliknem na key gen regulator i komp posasaveo, uzbune na sve strane, block block delete i restartujem iskljucim i net i pokrenem sistem ono za nekih pola sata skida novac sa mog racuna!!!Imao sam windows 10 Malwarebytes i jos neke programe kao zastitu i sve probilo.

Vrsile se neke transakcije preko PayPal naloga, preko toga mi upali na moju bankovnu karticu.Na svakih 10min 50 eura manje!!!
Odpovezem karticu sa PayPal i opet!Sta cu gde cu odjurim biciklom u pola 12 nocu na papucama i sve podignem sto imam u banci.
Skinuli mi 500€ sa racuna.Vratim se kuci upalim Pc i vidim fajlovi enkriptovani, sve otislo u djavola, traze pare na lepe oci za kod da ih povratim.

Preko PayPal naloga sam pratio te 9 transakcije linkove i sajtove i dva dana nisam spavao vec pisao mejlove, poruke, tikete, pricao na customer support chats da sam hakovan i da su transakcije van mog odobrenja i da se otkazu sto pre dok novac nije otiso u nepovrat!!!

Srecom znam engleski odlicno i nekako sam uspeo da vratim novac u dinar.

Izmenjao sam sifre po 3 puta razlicite na osetljivim vaznim nalozima pa onda na sve sto imam ostalo slojevi zastite svi moguci.
Vratio Pc na fabricka podesavanja sve izbrisao formatirao diskove.

Blokirao sam karticu i zatrazio novu.
Hteo sam i br ziro racuna da menjam ali od toga sam odustao.
Sad razmisljam i ip adresu da menjam sifre wf itd posle skoro mesec dana.
Jos uvek nesto pokusava da udje na nekim nalozima levim tipa discord, steam, i nekim prastarim sajtovima gde sam bio registrovan pod starim siframa pre 15 godina nebitnim ali ne moze jer trazi verifikaciju.Zadnjih 15dana nema nista vise od upozorenja.

Izgubio sam 60% fajlova i sad kupio externi hard disk samo za cuvanje.
Ne znam sta da radim sa PayPal nalogom da li da ga ugasim nisam siguran.Nisu mi izasli u susret niti prstom mrdnuli, kao nista oni tu ne mogu i toliko

Sad koristim Kaspersky antivirus ali ide mu rok i bice trajal a i avast bio trajal pa upali!
Strašno.
Jeftinije ti je bilo da si kupio Sony vegas.:ok:
 

DarkMoon

Elita
Poruka
24.394
Ja sam nedavno bio hakovan jer mi se Sony Vegas nesto zabagovao i kao godinama unazad kad se to desi ponekad instaliramImao sam drugu verziju sa neta i prilikom instalacije kliknem na key gen regulator i komp posasaveo, uzbune na sve strane, block block delete i restartujem iskljucim i net i pokrenem sistem ono za nekih pola sata skida novac sa mog racuna!!!Imao sam windows 10 Malwarebytes i jos neke programe kao zastitu i sve probilo.

Vrsile se neke transakcije preko PayPal naloga, preko toga mi upali na moju bankovnu karticu.Na svakih 10min 50 eura manje!!!
Odpovezem karticu sa PayPal i opet!Sta cu gde cu odjurim biciklom u pola 12 nocu na papucama i sve podignem sto imam u banci.
Skinuli mi 500€ sa racuna.Vratim se kuci upalim Pc i vidim fajlovi enkriptovani, sve otislo u djavola, traze pare na lepe oci za kod da ih povratim.

Preko PayPal naloga sam pratio te 9 transakcije linkove i sajtove i dva dana nisam spavao vec pisao mejlove, poruke, tikete, pricao na customer support chats da sam hakovan i da su transakcije van mog odobrenja i da se otkazu sto pre dok novac nije otiso u nepovrat!!!

Srecom znam engleski odlicno i nekako sam uspeo da vratim novac u dinar.

Izmenjao sam sifre po 3 puta razlicite na osetljivim vaznim nalozima pa onda na sve sto imam ostalo slojevi zastite svi moguci.
Vratio Pc na fabricka podesavanja sve izbrisao formatirao diskove.

Blokirao sam karticu i zatrazio novu.
Hteo sam i br ziro racuna da menjam ali od toga sam odustao.
Sad razmisljam i ip adresu da menjam sifre wf itd posle skoro mesec dana.
Jos uvek nesto pokusava da udje na nekim nalozima levim tipa discord, steam, i nekim prastarim sajtovima gde sam bio registrovan pod starim siframa pre 15 godina nebitnim ali ne moze jer trazi verifikaciju.Zadnjih 15dana nema nista vise od upozorenja.

Izgubio sam 60% fajlova i sad kupio externi hard disk samo za cuvanje.
Ne znam sta da radim sa PayPal nalogom da li da ga ugasim nisam siguran.Nisu mi izasli u susret niti prstom mrdnuli, kao nista oni tu ne mogu i toliko

Sad koristim Kaspersky antivirus ali ide mu rok i bice trajal a i avast bio trajal pa upali!
Sto koristis budjavi windows i jos preko toga transakcije?
 

Dr.Jackson

Domaćin
Moderator
Poruka
4.604
Sto koristis budjavi windows i jos preko toga transakcije?

Као што можеш да прочиташ, ако кренеш пажљиво са текстом, није био проблем у "буђавом видовсу" него у пиратском софтверу преко кога је наувукао Ransomware. Avast чак и у FREE верзији нуди заштиту против Ramsoware-а.
 

bmaxa

Buduća legenda
Poruka
49.434
Као што можеш да прочиташ, ако кренеш пажљиво са текстом, није био проблем у "буђавом видовсу" него у пиратском софтверу преко кога је наувукао Ransomware. Avast чак и у FREE верзији нуди заштиту против Ramsoware-а.
Zar na Windows-u nemas neki AV uvek?
 

DarkMoon

Elita
Poruka
24.394
Као што можеш да прочиташ, ако кренеш пажљиво са текстом, није био проблем у "буђавом видовсу" него у пиратском софтверу преко кога је наувукао Ransomware. Avast чак и у FREE верзији нуди заштиту против Ramsoware-а.
Da je dobar ne bi dopustio tako nesto, zastita mu je nula.
 

DarkMoon

Elita
Poruka
24.394
Naravno, svaki put kad хоћеш да покренеш неки крек пошаљеш на сајт за проверу који има најбоље АВ ЧП
Тако сам радио кад сам користио Виндоус Чп
U svakom slucaju windows nije bas bezbedan za transakcije.
Ja sam pecao neke adware koliko se secam ali ga je MSE detektovao i onda sam ga stavio u karantinu i cekao par dana da ga izbrisem i nece ovi majmuni iz Microsofta da ga obrisu dok im nisam dosadio, vole mnogo da spijuniraju korisnike :hahaha:
 

Top