(NE)OBELEŽAVANJE STOGODIŠNJICE PRVOG SVETSKOG RATA

Pocetak prvog svetskog rata nagovestio je katastrofu. Katastrofu koja ce napraviti ogromnu materijalnu štetu ali i onu veću, nepopravljivu, duhovnu štetu čovečanstvu. Još u voznim kompozicijama čiji je reski zvuk sirene kroz noć najavljivao smrt ogromnih razmera, vojnici sedeći na svojim sedištima, blago opijeni alkoholom, zamišljali su kako pobadaju pobedničku zastavu preko leševa neprijatelja. Nadali su se duboko u sebi da će baš oni biti ti koji će odlučiti ishod borbe, koji će herojski poguniti ili herojski ubiti za svoju otadžbinu. Jedino pripadnici srpske vojske nisu bili u tom vagonu pijanih i opijenih vojnika.
Srpska vojska je putem Cera krenula ne da satre neprijatelja, nego da se odbrani. Da odbrani život, da odbrani svoju zemlju tako što će se vojnici vratiti svojim domovima, svojim porodicama, svojim svakodnevnim poslovima, svom imanju. U jednom izveštaju u New Zork Times-u stoji da je jedan srpski vojnik tokom golgote u Albaniji sa austrijskim zatvorenikom podelio svoje ionako malo sledovanje hleba. Proboj Solunskog fronta nije bio sa namerom da se neprijatelj uništi, nego da se nekako zaobiđe, da se preskoči i stigne na tako željeno tlo na kome će se slobodno živeti.
Obeležavanje stogodišnjice prvog svetskog rata bilo je sramno, obeležavali smo datume, sate važnih događaja, insistirali na besmislenim političkim raspravama, a zaboravili su na jednu veliku civilizacijsku vrednost koju je srpska vojska negovala - da nije važno poginuti, već herojski živeti za otadžbinu.

tako je to . nebi me uopste cudilo da su "barsunaste demokrate" u Beogradu da su nedaj Boze ostali na vlasti,u stilu sa premisom , sramno je biti Srbin, podigli spomenik Nadvojvodi, cija je osnovna ideje bila zatrti sve sto je srpsko i uci u tu fu***n EU pod svaku cenu, zaboravljajuci da je samo u Bosni izmedju Vidovdana' 1914 i 28 7. 1914 ubijeno na hiljade Srba, a domovi, biznis i ostalo popaljeni.

Trinito;bt262977:
tako je to . nebi me uopste cudilo da su "barsunaste demokrate" u Beogradu da su nedaj Boze ostali na vlasti,u stilu sa premisom , sramno je biti Srbin, podigli spomenik Nadvojvodi, cija je osnovna ideje bila zatrti sve sto je srpsko i uci u tu fu***n EU pod svaku cenu, zaboravljajuci da je samo u Bosni izmedju Vidovdana' 1914 i 28 7. 1914 ubijeno na hiljade Srba, a domovi, biznis i ostalo popaljeni.

...kako je to smešno , do besmisla , ta patriotska busanja u narodne grudi....a znaš li ti rođo , da su mi moji dedovi . koji su u pristojnom broju tad prepešačili sva tri rata( i po ocu i po majci ), govorili za te zlotvorske vojnike u plavim uniformma , da su mnogi međ njima govorili neki čudan srpski pun infinitiva : da sum mnogima bila prezimena na to čuveno "ić" ; da su poreklom bili iz te čuvene današnje vojvodine i srpske - za ostale i da ne govorim ....
...bečki arhiv još ima spiskove tih vojnika ,a i crveni krst ima popise genocida koje su počinili u šumadiji i pomoravlju....veliki bosansko hrvatski sin , dok je stolovao u beogradskom krugu dvojke , napravio je i spiskove masovnih grobnica u ovim teritorijama koje su napravljene posle II sv. rata , opet sa ljudima koji su čudno govorili taj stpski jezik ..... krvavu mu majku bem srpsku - što reče Milutin , kad mu vojvođani izbiše mučki oko , dok ih je oslobađao od plavih njihovih uniformi....
...sve to zna i Dodik , kome bratija dade srpsko državljanstvo , koliko juče...daće mu i vlast...samo neznam dal da bude više ili manje masovnih grobnica u šumasiji i pomoravlju.....
...šta tu ima da se slavi...da se slavi kad su pobednici svoje ratne neprijatelje posle velike pobede u ratu , doveli u svoju državu , rasparačali je i svojim ratnim neprijateljima dali medalje , imanja i vlast...takve gluposti ima samo u šumadiji i pomoravlju pod karađorđevićima i političkim razbojnicima svih fela !....još i bruku da slavimo --- bože sačuvaj nas benave i pokvarene od sebe samih !

...pa to je iluzija, o tim dugim životima....životni prosek bio je izuzetno nizak u tom dobu...čak i bez ratovanja...tadašnja kneževina , u tom ratu , izgubila je genetski sav potencijal.....samo je šarkt od ljudi zaobišao rat....ono što je preživelo rat kroz ratna dejstva , nije moglo da obnovi genetski potencijal ljudski - jer je ubrzo usledila sledeća velika pogibija....a gro mladih vojnika iz prvog rata , prebačeno je u francusku na posleratni oporavak i tamo ostaje , ženi se i obnavlja francuski genetski potencijal , koji je bio žestoko urnisan ( nešto manje nego moravsko - šumadijski )....

....mi smo škart potomci ....nisam ja ovo izmislio , ovo tvrdi uvažena elita , kako književna tako i akademska.....kažu zato su i crpeli ( uvozili genetski matrijal iz ostalih republika bratske jugoslavije , koji će čišćenjem škarta stvoriti sebi životni prostor i obnoviti genetski matrijal - otuda mnogobrojne masovne grobnice širom pomoravlja i šimadije ).....

...danas naš problem nije da ispravljamo greške predaka - u nekom novom krvoproliću....nit je rešenje u zaboravu.....treba da znamu da nazločinima se ne gradi ničija pa ni državna budućnost...zločini se ne slave...samo zločinci koji prežive sopstveni zločin nad drugima , slave........naš problem je što odlikujemo i veličamo sopstvene zločince ....naš problem je što mrzimo istinu , naročito istinu o zločinima koji su nam počinjeni ...naš problem je što sa istinom ne sudimo zločincima za zločine koji su počinili nad nama....i naš problem je što ne ističemo pomoć koju smo dobili sa bilo koje strane sveta , a naročito iz redova onih koji su bili namerni i koji su činili zločine na ovim teritorijama....
...za ovako nešto nisu potrebne jubilarne godine i kako to kaže naša elita : "proslave"...dovoljno je da svakog dana ističemo istinu i sudimo po njoj !

...ma izgleda je džaba priča , sabornoj pameti !

ma jok loncar, jedna umna latinska poslovica kaze ponavljanje je majka znanja, pa poguraj malo u tom smeru daj malo da se tvoje ogromno znanje prelije u glavurde nas mediokriteta, ja licno te dozivljavam kao eruditu,mozda neopravdano neshvacenog, a iskljucivo zbog tvoje nenametljive prirode. ja te licno dozivljavam u najmanju ruku kao Voltera i Didroa zajedno, Tita mi, kad ti se kunem.nego hteo bi nesto da te pitam jel bi ja ove godine mogao slaviti svoju slavu Lucindan, a da nesto ne zabrljavim?

Sit sam Prvog svetskog rata;"SOLUNACA' Drugog svetskog rata....Tjentista,Korduna,Sutjeske.,.....Svih tih proslava (proseravanja).Hajde da mislimo
sta cemo sutra.Sta cemo konacno,danas.Mi u Srbiji,stalno pricamo o proslosti.I to,iz generacije u generaciju.U medjuvremenu,zivimo strasno
tesko.Optereceni prosloscu....izgubismo buducnost.Da li mi mozemo da se dogovorimo nesto.Da konacno zaboravimo taj .ebeni kosovski boj,
i da pocnemo da radimo za nasu sadanjost,a za buducnost nasih potomaka.

...nekoliko puta napisah ovde da se u prošlost ne treba vraćati sa namerom da se ispravljaju njene pogrešnosti....prošlost treba proučavati da se ne prave iste greške... a po meni dovoljno je u prošlosti otkriti ondašnje projektovane ciljeve i karaktere onih koji ih ostvaruju kao i karaktere onih koji ih na svojim krvavim plećima realizuju ... hoću da kažem razotkrimo karakterna svojstva velikana i njihovih podanika - žrtava ; naročito je važno da upoznamo karakterna svojstva onih koji su se tiraniji suprostavili .....
...mislim da svak od nas treba u ljudskosti da prevaziđe bar malo svoje pretke , a podosta svoje a naročito njihove vladare...ovo prevazilaženje u ljudskosti svoje roditelje - naša je sveta dužnost...
...mnogi se ovde samohvalno guzičare sa evropskim mudracima...ima jedan soj ljudi , sajber ljudi , koji se ovde filosovski kantuju , a neznaju da je osnova njegove etike, da se svak u ljudskoj koži uljuđuje i prevazilazi tim uljuđenjem sve u sebi svakoga dana uvek ispočetka - da je to bazična dužnost iz koje proističu sve druge njegove dužnosti...oću reći sveta naša dužnost je u svakom trenutku sve činiti u službi sopstvenog očovečenja ...biti čovek , velika je stvar....
...zato je važno proučavati prošlost ; jer ne proučen život ( u opštem pa i konkretnom slučaju ) , nije vredan življenja ...pre je to robijanje i robovanje , nego dostojanstveno življenje ...

...mi smo imali na vlasti čoveka " vilozofa " , koji je osvajanjem vlasti predlagao stanovništvu , naročito građanstvu da ispod svega podvučemo crtu.....da seti te se čuvene doktrine , podvučimo crtu i okrenimo se budućnosti....podvlačenje crte na zatečeno stanje , nije ništa drugo no priznavanje taovog stanja...to je njegov vladajući satrap , čuveni ustavo znanac , znao i predlagao legalizaciju podvučene crte ... i tako bi ...sad svi imaju , takozvane čiste papire ; pa opljačkana država ima nepostojeće pljačkaše i razbojnike ...žrtve streljanja samopoubijale su se s'leđa.....imamo i par zvaničnih sudskih , pa i vojno sudskih izveštaja o nekim ubistvima...

...podvlačenje crte isto toliko je razbojništvo , kao i ono ispod koga je podvučena crta...a za budućnost , podvlačenje crte je njen egzekutor....

...dakle , ko god beži od prošlosti u zaborav , budućnost je svoju odveo na giljotinu i njen je egzekutor !

...a da se naša elita , naročito ova "intelektualna" elita plaši istine o prošlosti , kako državne tako i svoje , govori i ovo : organizuje se proslava tog i tog rata....verujem da samo naša duhovnost proslavlja nečiju pogibiju , nesreću i zločin nad njim...da mi veličamo i slavimo zlo...

...dok drugi obeležavaju i nastoje da istraže poreklo tuđih i svojih nesreća , makar i njihovi preci bili vinovnici tog zla - mi pak proslavljamo i veličamo , bezuslovno to zlo....zato mi i ne istražujemo i ne razotkrivamo karakterna svojstva koji su ciljeve tog zla projektovali , rukovodili realizacijom , ka nit nas zanimaju karakterna svojstva onih koji su to na plećima izneli....

...otkrimo kakvi su nam bili preci i njihovi vladari u svemu a nartočito u ljudskosti !

Back