“Ne možete veličanjem mračnog diktatora Tita ući u EU”, kaže bugarska ministarka. A da li ste znali da čak i Tito povlači fondove EU?

Q. in perpetuum hibernum

Stara legenda
Poruka
88.084
profimedia-0147362833-696x514.jpg



Ne možete da želite da uđete Evropsku uniju i da demokratizujete svoje društvo, a da sa druge strane veličate jednog od najmračnijih diktatora, Tita.

Ovo je izjavila bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva. Meta njene izjave je Makedonija, od skoro Severna Makedonija, koja od svojih suseda nailazi na ozbiljne prepreke u procesu evropskih integracija.

Bugarska, naime, preti vetom na usvajanje pregovaračkog okvira sa Severnom Makedonijom i održavanje prve međuvladine konferencije na kojoj bi se otvorila prva pregovaračka poglavlja.


Logično, ova izjava je izazvala burne reakcije među Makedoncima. Ne samo kod njih. Zagrebački Večernji list ističe i reakciju Florijana Bibera koji je tvdrnju Zaharijeve nazvao apsurdnom, pa je pitao kako su to Slovenija i Hrvatska uspele da uđu u EU.

Veličanje Tita u bivšim jugoslovenskim republikama je svakako priča za sebe, i u svakoj republici je to tema za ozbiljnu polemiku i daleko od toga da se može govoriti o nekom prevladavajućem stavu. Mada, u Makedoniji, od skoro Severnoj Makedoniji, možda Tito izaziva i najmanje podela.

Ipak, Večernji podseća da je u Sloveniji čak i jedan spomenik sastavljen od mozaika kamenčića u obliku slova Tito, uspeo da privuče novac iz Evropskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, tako da se “može reći da u toj državi Tito čak i povlači novac iz fondova EU”.

Ono što Bugarima, konkretno Zaharijevoj smeta kod Tita je to što ga krive za nametanje novog identiteta Makedoncima, jer njih smatraju narodom koji se pre izjašnjavao kao Bugari, kao i da su im Srbi pre Tita pokušali da nametnu identitet “južnih Srba”.

Bugarska diplomatija je poslala jedan “memorandum pojašnjenja” svim državama članicama EU u kom se navodi da je Josip Broz Tito to – misli se na izmišljanje makedonskog identiteta – činio inspiriran odlukom Kominterne iz 1934. o kreiranju novih nacija Makedonaca, Tračana i Dobruđana.

“Ako nastavimo zatvarati oči pred činjenicom da se ta zemlja nastavlja razvijati na način na koji su to zamislili Tito i Staljin, onda obavljamo posao Moskve”, rekla je Zaharijeva, bugarska ministarka i zamenica premijera za televiziju BTV.

https://www.nedeljnik.rs/ne-mozete-...i-ste-znali-da-cak-i-tito-povlaci-fondove-eu/

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

@комшија
 
Bugarima se jednostavno ne sviđa postojanje Makedonije, smatraju je svojim delom i smisliće bilo šta da bi je spotakli gde god mogu.
Glorifikacije masovnog ubice i nije bilo šta.
 
Logično, ova izjava je izazvala burne reakcije među Makedoncima. Ne samo kod njih. Zagrebački Večernji list ističe i reakciju Florijana Bibera koji je tvdrnju Zaharijeve nazvao apsurdnom, pa je pitao kako su to Slovenija i Hrvatska uspele da uđu u EU.

To se i mi pitamo, ne samo zbog veličanja kanonika Broza već i zbog mnogo čega drugog.

Još manje je jasno kako Biberu do danas nije jasno da je sve što je EU uradila na Balkanu ono najapsurdnije u fabuli.

Osim toga bugarska ministarka je u pravu, oni koji veličaju Broza ne mogu se smatrati civilizovanim.
 
Bugarima se jednostavno ne sviđa postojanje Makedonije, smatraju je svojim delom i smisliće bilo šta da bi je spotakli gde god mogu.
Македонци су и настали (од Старо Србијанаца) својим отпором бугарашењу, а које је било узело маха на простору Маћедоније односно Старе Србије, највише деловањем Бугарске егзархије која је, гле чуда, у томе имала отворену подршку Русије. А заправо, све до Софије је шоплук, све Старо Србијански топоними.
 
Poslednja izmena:

Back
Top