Ne laje kera sela radi...

Titus

Aktivan član
Banovan
Poruka
1.014
Dupli interes

Izglasavanje u oba doma rumunskog parlamenta Deklaracije o sudbini srpske pokrajine Kosovo, kojom se zahteva "rešavanje budućnosti Kosova isključivo kroz pregovore", skrenulo je u Bukureštu ponovo pažnju na pitanje severozapadnog dela sopstvene teritorije - Transilvanije. U ovoj oblasti Rumunije živi većina od oko dva miliona rumunskih Mađara.
Na zajedničkoj sednici dva doma parlamenta ogromnom većinom - samo sedmoro je bilo uzdržano, a niko protiv - istaknut je zahtev za nastavljanje pregovora o statusu srpske pokrajine KiM, i potvrda njihovog ishoda odgovarajućom rezolucijom Saveta bezbednosti UN. Govornici su listom pozdravili hitno reagovanje rumunskih vlasti posle "nerešenog" ishoda sednice SB UN u Njujorku.
Posebno je, međutim, bilo simptomatično izlaganje Korneliju Vadima Tudora, lidera partije "Romanija mare". On je, naime, zamerio predlagaču rezolucije, Komitetu Senata i Predstavničkog doma za spoljnu politiku, što "tekst nije bio oštriji u odbrani nacionalnih interesa - i rumunskih i srpskih". Takav stav ne iznenađuje, kada se zna da je sedište njegove partije, usred Transilvanije, u Klužu, gde većinu čine Mađari.

Transilvanija je vekovni predmet spora Mađarske i Rumunije. Ova teritorija je bila u sastavu ugarskih kraljevina, rumunskih kneževina, a do 1918. u Austrougarskoj monarhiji. Mađari nikada nisu prežalili gubitak Transilvanije posle Prvog svetskog rata i svim sredstvima se trude da povrate ovu teritoriju.


VEČNO PITANjE
ZANIMLjIVO je da su tenzije većeg ili manjeg intenziteta zbog teritorijalnih sporova postojale i u vreme kada su Rumunija i Mađarska bile u Varšavskom ugovoru pod okriljem SSSR, a traju i danas, kada su obe države članice EU.

Vecernje Novosti
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.