NDB i SDS ne ulaze u Ujedinjenu opoziciju Srbije

Mr.Infinity

Elita
Poruka
24.000
Sagovornici Danasa sa opozicione scene o novom ujedinjavanju koje je objavio SZS

NDB i SDS ne ulaze u Ujedinjenu opoziciju Srbije

Članice Građanskog fronta, lokalnih udruženja i pokreta u kojima je i Ne davimo Beograd, kao i Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića zasad neće pristupiti Ujedinjenoj opoziciji Srbije.

0Piše: Snežana Čongradin - P. D.06. avgusta 2020. 08.00
Istinomer
NDB i SDS ne ulaze u Ujedinjenu opoziciju Srbije 1Tako glase odgovori njihovih predstavnika na pitanje Danasa da li će ta organizacija biti deo UOS-a, koju su inicirale članice Saveza za Srbiju. SZS je pre dva dana pozvao sve stranke, pokrete i organizacije, koje su bojkotovale izbore 21. juna, da se priključe ovoj novom savezu. Najavljeno je i da će narednih dana biti predstavljene članice UOS-a.

– Građanski front je okrenut udruživanju autentičnih lokalnih političkih pokreta i inicijativa koje su i do sada bile brana sistemskoj korupciji vlasti i politikama koje siromašne građane, a javne resurse i dobra rasprodaju ekipi bliskoj političarima na vlasti. Za Građanski front je prioritet da se zaustavi sadašnji kriminalni režim. Više puta smo bili u pravu kada smo ukazivali da je to moguće jedino tako što će novi ljudi ponuditi novu političku alternativu. Zato ne učestvujemo u tzv. ujedinjenoj opoziciji – kaže za Danas Robert Kozma, generalni sekretar Građanskog fronta.

Prema rečima sagovornika Danasa, Građanski front daleko više može da doprinese smeni postojećeg nedemokratskog i kriminalnog režima programskim udruživanjem i delanjem sa autentičnim pokretima koji, kako ističe, mogu da od Srbije naprave mesto u kojem se dostojanstveno živi od svog rada, u kojem „imamo državni sistem podrške i solidarnosti među građanima, a javno i kvalitetno zdravstvo, školstvo i socijalna zaštita su omogućeni svim građanima“.

– Nemamo nikakve informacije o tom udruživanju, osim onoga što smo imali prilike da vidimo u medijima. Nejasni su nam i članovi novog udruživanja, kao i motiv i to po čemu se ovo udruživanje razlikuje od svih prethodnih. Jedino što se objavljuje u medijima je ko u tome ne učestvuje, ali nikada nije objavljeno ko učestvuje – kaže za Danas Konstantin Samofalov iz Socijaldemokratske stranke.

NDB i SDS ne ulaze u Ujedinjenu opoziciju Srbije 2

Takođe, dodaje on, nejasno je da li se radi o udruživanju oko politike, vrednosne i strateške orijentacije i zajedničkog cilja ili oko ideje bojkota izbora koji su završeni.

– Drugim rečima, da li je ovo ujedinjenje usmereno na sledeće izbore ili je usmereno na izbore koji su prošli, odnosno da li se nastavlja sa kriterijumima koji dodatno razjedinjuju opoziciju ili koji je stvarno okupljaju oko jasnog cilja. U ovom trenutku javnosti čak nisu poznati ni aktuelni članovi SZS i da li taj savez više uopšte i postoji. SDS do sada nije dobila poziv, a da li bismo ga prihvatili zavisi od odgovora na sva ova do sada nerazjašnjena pitanja – zaključuje Samofalov.

Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd kaže za Danas da je zajednički cilj rušenje ove vlasti, ali i da insistiranje na jednoj koloni ne vodi sinergiji, već građane gura u apstinente.

– Istraživanja pokazuju da je broj građana koji očigledno traže nove ljude i drugačije politike ogroman. Inicijativa Ne davimo Beograd ima plan da se obrati upravo njima, okupi ih i ponudi alternativu i naprednjačkom kriminalnom režimu i tradicionalnim opozicionim partijama koje su izgubile poverenje građana. Već na sledećim izborima u gradu Beogradu imamo veliku šansu da promena počne iz našeg grada, a po napadima koje ovih dana trpi inicijativa Ne davimo Beograd, od Gorana Vesića i režimskih medija, rekao bih da je i njima jasno da je mogućnost da im vidimo leđa velika. Saradnja na rušenju vlasti nakon izbora se ne dovodi u pitanje – kaže Lazović za naš list.

Iako u saveze i predizborne koalicije neće ulaziti, napominje sagovornik Danasa, Ne davimo Beograd će sa svim političkim organizacijama sarađivati na polju borbe za slobodne medije, fer izbore i u suprotstavljanju nasilju protiv političkih neistomišljenika.

Podsetimo, Građanski front čine Ne davimo Beograd, Lokalni front, Kritična masa Kula, Građanski front Vlasotince, Bez straha Apatin, Lokalni front Valjevo (grupa pod tim imenom izašla na lokalne izbore), Udruženi pokret slobodnih stanara Niš i Inicijativa za Požegu. SDS je bojkotovala republičke, a izašla na izbore na Vračaru. Savez za Srbiju je bojkotovao izbore na svim nivoima

https://www.danas.rs/politika/ndb-i-sds-ne-ulaze-u-ujedinjenu-opoziciju-srbije

Da komšija crkne od muke zato što sam mu oteo temu ispred nosa, inače baš me briga za ove paćenike
 

bmaxa

Elita
Poruka
23.259
Ko to ima vise clanova od njih?
Mislim ne znam zasto se Tadic bavi politikom, da on udje ja sigurno ne bih bio za "Ujedinjenu opoziciju", posto ne mogu da shvatim
zasto glumi Nikolu SImica u Davitelj protiv Davitelja. Drugo "ne davimo beograd" je promasena investicija koja ima vise hype-a
nego sto privlace nekog da glasa za njih ili ucestvuje u besmislenim protestima....
 

Droid

Buduća legenda
Poruka
46.837
Mislim ne znam zasto se Tadic bavi politikom, da on udje ja sigurno ne bih bio za "Ujedinjenu opoziciju", posto ne mogu da shvatim
zasto glumi Nikolu SImica u Davitelj protiv Davitelja. Drugo "ne davimo beograd" je promasena investicija koja ima vise hype-a
nego sto privlace nekog da glasa za njih ili ucestvuje u besmislenim protestima....
A koja to opoziciona organizacija nije promasena investicija?
 
stanje
Ova tema je zatvorena zbog neaktivnosti. Molim objavite novu temu i pridružite se diskusiji.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.