NBA 2020/2021

• Začetnik teme Začetnik teme Banci
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

:dash::dash::dash::dash::dash:

Zahvaljujuci Rej Alenu, Krisu Bosu i Gregu Popovicu, ili ti "fer pleju" tj tzv taktici "pusti protivnika da te pobedi zbog publike iako mozes to da sprecis", mi smo sada osudjeni da godinama slusamo mitove o Lebronu koji se u najvaznijoj sestoj utakmici toliko pogubio da nije znao kuda udara. Ova poredjenja mogu da prodaju svojoj mekdonalds publici, i nezrelim Lisa Ann pubertetlijama.

- - - - - - - - - -

p.s. Nemam nista protiv Lize Ann :lol:

Što je najgore mladi tupaći u Americi, a ima ih i ovde, ozbiljno misle da je dotinčni najbolji. Dotični nikada neće biti bolji ni od Brajanta, a kamo li...

:dash::dash::dash::dash::dash:

Zahvaljujuci Rej Alenu, Krisu Bosu i Gregu Popovicu, ili ti "fer pleju" tj tzv taktici "pusti protivnika da te pobedi zbog publike iako mozes to da sprecis", mi smo sada osudjeni da godinama slusamo mitove o Lebronu koji se u najvaznijoj sestoj utakmici toliko pogubio da nije znao kuda udara. Ova poredjenja mogu da prodaju svojoj mekdonalds publici, i nezrelim Lisa Ann pubertetlijama.

Sve je napravljeno za US trziste. A mi sto se palimo, pa kao navijamo i razvijamo taktike ko ce da pobedi i kako...je*e se njima za nas!!!
Da li je ovde neko kupio onaj League Pass ili otisao u Mek videvsi reklamu za nesto novo u tajm autima??? Naravno da smo svi naseli na te propagandne fore ;)
Takodje, razlika je u standardu... Njima 20-30$ godisnje je kao nama 200 din. Tako da - sta NBA ligu zabole sto smo mi popizdeli zbog kosarke, jer je njihov marketinski poduhvat doziveo uspeh.

Sada ako sastave Hauarda i Pola, sledeca godina ce opet bit 'BIG', jer ce kralj morati da se svrgne, a imace novog rivala... Ova godina je propala zbog Lejkersa, koje su svi ocekivali bez problema u finalu i epskl duel Kobi-LBJ . Lejkersi zasrali, pa su polufinalne serije na zapadu (OKC-Mem i SA-GS) zajedno imale nekoliko puta manju gledanost od proslogodisnje serije polufinala Lejkersa i OKC.

Ne volim mnogo da teoretisem o stvarima o kojima ne znam mnogo. Ali, ocigledno je da je marketing No1 u NBA. Dosta logicnih stvari sam procitao u poslednjih nekoliko stranica od svih vas zajedno, bio ja saglasan sa njima, ili ne... U ovoj raspravi primecujem da ima dosta tvrdoglavosti, pa nece da popusti, ali stvarno, kada se uzmu sve stvari i fakti izneseni za i protiv i lebronovske i antilebronovske struje ove teme, samo ovo gore boldirano je sigurno ;)
90-ih jeste guran Dzordan. Zracio je na terenu... E onda udri - Dzordanke, filmovi, i razne gluposti da se napravi brend. Sada se isto pokusava od LBJ i voleli ga ili mrzeli, shvatite da je to tako i nece se promeniti, jer bi NBA morala da pojede svoje go*no, i to VEEEEEliko (iliti sto oni kazu 'BIG')

A evo vam jos jedan detalj o tome kolika je industrija NBA:
http://www.ebay.com/itm/09-10-LEBRO...32853896?pt=US_Basketball&hash=item43bcf30c88
http://www.ebay.com/itm/1986-Fleer-...00754327?pt=US_Basketball&hash=item20d44cc497
http://www.ebay.com/itm/1996-97-Fla...30693441?pt=US_Basketball&hash=item3cd2900c41

Hiljade dolara se daju za JEDNU karticu!!! A postoje sigurno stotine hiljada 'obicnih' kartica koje kostaju po dolar. E sada - koliko Panini i ostale kompanije placaju prava na koriscenje likova, logoa i uopste svega vezanog za NBA??!!?! Znam da bi kolekcionari nasli vec nesto da daju pare za to, ali Dzordan je brend, kakav postaje i LBJ...a to je od njih napravio - ko???

Hvala za vreme odvojeno za citanje ovog poduzeg izlaganja.

@Dakaridis

Potpisujem sve sto si rekao. Evo stavljam i pecat :lol:

pecat.jpg

Pa mislim, nije marketing najbitniji nego profit, marketing je samo sredstvo da bi profit bio veci. Sto je i logicno, u pitanju je profesionalni sport. Svaki put kada neko pocne da kuka kako je lose sto su u danasnjem sportu pare najbitnije, neka se seti da i on sam radi za pare, a ne iz altruizma. I ti ljudi koji su u industriji profesionalnog sporta, to rade zbog pare. Isto kao sto lekari i profesori to sto rade, pre svega rade zbog para. Ne samo zbog para, naravno, ali to je najveca poenta (da ostavimo po strani neke socioloske motive tipa status u drustvu). To samo kod ovih koji parazitiraju na racun drzave, poput, u ovom slucaju, necionalnih i medjunarodne kosarkaske organizacije, profit moze da bude nesto lose, jer oni ne moraju da se bore na trzistu, oni sve dobijaju na tacni. Ovi ljudi ucestvuju na trzistu, i logicno je da im je zelja da sto vise pobojsaju svoje poslovanje i svoj profit. Plus, i hiljade ljudi ciji poslovi direktno zavise od NBA lige, to ne vide kao nesto lose. Kada radis u nacionalnom savezu, pare dobijas na tacni na lepe oci, pa mozda i mozes da se foliras kako je eto strasno i sramno sto su pare najbitnije, i da treba da se vratimo starim vrednostima gde ce igraci igrati besplatno, a matori paraziti iz kancelarija ce dobijati pare od drzave da organizuju ta besplatna takmicenja. To su, iskreno, levicarska foliranja. Danasnje drzave nemaju para da finansiraju profesionalni sport, iz hiljadu razloga, i uvek je dobro kada tamo negde postoje privatnici koji organizuju tu sferu drustva, umesto da se svaki cas vuce za rukav drzava.

Sto se tice samog kvaliteta, ako neko misli da kvalitet igre pada u sportovima gde je fizicka predispozicija najbitnija, onda je to besmisleno. Sto je sport fizickiji, noviji igraci su bolji. Sto se tice lepote- pa mislim, u tome je i poenta. Potrosaci, kao najbitniji, sami biraju sta ce da gledaju u zavisnosti od toga sta im je najlepse. Ne svidja vam se neki sport-pa gledajte neki drugi. Niko vas ne tera. Meni se npr. ne svidja fudbal, pa ga uopste i ne gledam, prestao sam da ga gledam cak i kada se kladim na neku utakmicu (a ranije sam gledao samo one utakmice na koje sam se kladio).

Poslednja izmena:
Sada ako sastave Hauarda i Pola, sledeca godina ce opet bit 'BIG', jer ce kralj morati da se svrgne, a imace novog rivala... Ova godina je propala zbog Lejkersa, koje su svi ocekivali bez problema u finalu i epskl duel Kobi-LBJ . Lejkersi zasrali, pa su polufinalne serije na zapadu (OKC-Mem i SA-GS) zajedno imale nekoliko puta manju gledanost od proslogodisnje serije polufinala Lejkersa i OKC.
Bas to,finale 2007 god. izmedju Clevelanda i Spursa je ako se ne varam imalo najslabiju gledanost.Zatim pogledajte godinu dana kasnije ko se sastao u finalu. Oziveli su najvece rivalstvo u kosarci...Celtics vs Lakers

Da li je to slucajnost? :think:

Ne možete sport porediti sa klasičnim poslom, to je ipak strast i nadmetanje. Niko kao mali ne sanja o tome da bude računovođa i uradi završni račun o kome će se pričati :)

Problem u sportu je upravo ta jurnjava za profitom i pokušavanje da se parama osigura uspeh, da polufinale LŠ uvek igraju Real, Barsa i ManU a finale NBA konferencija Lejkersi, NY i Majami. To ubija i interesovanje na duže staze, ja sve manje i manje pratim ta takmičenja.

Kapital zahteva ukrupnjavanje, zato danas imate milionske transfere, ogromne razlike u platama igrača i budžetima klubova i najbitnije sve veću PREDVIDLJIVOST. Poješće sami sebe uskoro.

Ne možete sport porediti sa klasičnim poslom, to je ipak strast i nadmetanje. Niko kao mali ne sanja o tome da bude računovođa i uradi završni račun o kome će se pričati :)

Problem u sportu je upravo ta jurnjava za profitom i pokušavanje da se parama osigura uspeh, da polufinale LŠ uvek igraju Real, Barsa i ManU a finale NBA konferencija Lejkersi, NY i Majami. To ubija i interesovanje na duže staze, ja sve manje i manje pratim ta takmičenja.

Kapital zahteva ukrupnjavanje, zato danas imate milionske transfere, ogromne razlike u platama igrača i budžetima klubova i najbitnije sve veću PREDVIDLJIVOST. Poješće sami sebe uskoro.

Pa strast i nadmetanje je i na poslu, samo ne u fizickom smislu. Profesionalni sport je posao kao i svaki drugi. Mislim, u sustini. Svetla pozornice ga cine drugacijim, i to primalno fizicko nadmetanje, ali pos'o je pos'o.

Problem u sportu je foliranje, kao i uvek u zivotu. Meni je normalno da se juri profit, ono sto mi nije normalno je da imas masu parazitskih klubova po Evropi koji trose drustvene pare da bi dobili tamo neke trofeje. Toga je Evropa prepuna. U Americi je najveci sportski problem NCAA i njihove bolestije. Profesionalne lige u Americi su ideal za profesionalni sport. To su lige postavljenje na racionalnim osnovama. Amaterski sport je druga prica. A ako neko zahteva da sport treba da bude samo amaterski, to je onda i treca prica.

Treba iskoristiti dobre stvari iz američkih liga - salary cap i draft, i udariti jak porez iz kog bi se finansirali klubovi i lige koji čine osnovu za igrače, kao i omladinski sport. Ko probija salary cap koji bi bio prosek plata predhodne sezone finansira najslabije u ligi. Mislim da bi takav sistem bio najpravedniji, ali koliko se može primeniti u Evropi je upitno.

Poslednja izmena:
Vidite da smo svi saglasni oko ovoga.
@kami - marketing, profit, usko povezani... Marketing deo plana, profit - cilj plana/postojanja...
@Muad - Salari kep je super stvar. Draft - i ne bas... U USA imas samo jednu profi ligu u svim sportovima... kod nas su fudbaleri placeni do 5-6 lige (Profi i poluprofi, ali i 50 evra mesecno je plata)... Drugim recima, ko ne uspe da udje mlad (do 22-23god) u profi sport, moze do kraja zivota da bude rekreativac.

Ljudi, jel vi shvatate da profi sportisti nemaju zivot? Vrhunski (prve lige svih sportova) mozda nesto malo, ali ovi sto zaradjuju milione - uopste. Mislite da je Djokovicu lako? Pa verujem da covek ne zna u kom hotelu i gradu se budi! Svake nedelje na drugom kontinentu!!! A u NBA, sa 82+ tekme godisnje, samo koliko se putuje, a da ne pricam o 7-8 sati treninga!!!
E pa kada toliko treniras, tj radis, to znaci:
1) da moras da znas za sta se zrtvujes i uzmes velike pare... a iz toga proizilazi
2) da u tom poslu IMA dosta para koje ti treba da uzmes bez stida i srama, jer si ih zasluzio!!!!

Ljudi su u starom Rimu voleli da gledaju gladijatore kako se bore i umiru. To je po meni osnova i preteca danasnjeg sporta... Tada si se borio za zivot, sada za pare i bolji zivot (a ne mislim na Gigu Moravca :D ) A publika je bila tu da gleda i jede gov*a (bas kao mi sada), da li je ovo dobra tehnika ili ono i da li je trebao da ga udari buzdovanom ili zadavi rukama!
Rimljani su te gladijatore papreno placali, vise od ostalih robova - jer su im oni donosili pare (gledaoce koji su placali ulaz da gledaju krvoprolica, a i od kladjenja), a i zbog statusa vlasnika najboljih gladijatora (trenera)!!! E sad, da li sam ja malo zastranio, ali mene danasnji sport neodoljivo podseca na to...

Ko voli da uziva u cistom sportu, gleda nize lige, gde mnoge stvari jos uvek nisu iskvarene novcem... A verujte mi, i klupski budzet od 200 e zna da poremeti odnose i potegne takve ljudske negativne strane da je za neverovati...

Meni je draže da pređem ulicu odem na jednu utakmicu Konstantina nego da odgledam ceo NBA plejof. Ali vidim da mnogi klinci 'vatreno navijaju' za Mančester, to mi nikad neće biti jasno. Ja u stranim ligama mogu da navijam samo za neku generaciju - Orlando 95, NY 99, Sac 02, Minesotu prošle godine, ali nema tu neke emocije.

Meni je draže da pređem ulicu odem na jednu utakmicu Konstantina nego da odgledam ceo NBA plejof. Ali vidim da mnogi klinci 'vatreno navijaju' za Mančester, to mi nikad neće biti jasno. Ja u stranim ligama mogu da navijam samo za neku generaciju - Orlando 95, NY 99, Sac 02, Minesotu prošle godine, ali nema tu neke emocije.

Nadam se da si punoletan pa cu ti postaviti pitanje:

Na koga si se ti ložio sa 7-8-10-13 godina? ;) U tom mom periodu, postojali su samo derbiji, italijanski kalco i NBA...

Kad sam imao 12 Partizan je osvojio Evroligu, pogađaj na koga sam se ložio? Na Pamelu i Silvi Žerar, naravno :)

Pre toga i nisam mnogo pratio sport, pomalo tenis. Ali govorim o klincima od 17-18-19 godina, ne o deci. U tim godinama imao sam na koga da se ugledam u NBA.

Nemaju Ameri samo jednu profesionalnu ligu, samo mi znamo i gledamo ove nacionalne gigante poput NBA i NFL-a, jer su oni jedini na nacionalnom nivou.

Inace, selari kep ne postoji u bejzbolu npr., budzeti bejzbola za plate su astronomski medju pojedinim klubovima :mrgreen: Ali oni u bejzbolu imaju nesto drugo, imaju sistem nizih liga po celom kontinentu gde ovi klubovi iz MLB-a imaju po nekoliko timova, i da bi usao u MLB moras da prodjes ceo taj sistem nizih liga. Nesto slicno kao NBA D-liga, samo mnogo vise liga, plus, neke lige koje kontrolisu su im za samo latinoamericko trziste.

Dzordan je npr. igrao u jednoj takvoj ligi kada se ono prvi put povukao iz kosarke.

Poslednja izmena:
odgledao sam WNBA utakmicu malopre, prvu u zivotu... minesota-tulsa.... da muskarci onako igraju, tj gube lopte i sutiraju ko one zene, to bi bio nevidjen cirkus...da ne pominjem koje frljoke pogadjaju a ciste suteve promasuju....nesto ko igor rakocevic....

Ima li šta o draftu pametno da se kaže?
Kami?

Jedan od gorih draftova. Mene samo zanima gde ce da zavrsi Trej Burk i CJ Leslie. Onaj tim koji uzme Noela ce se zesce igrati vatrom. A za vas, posto znam da to volite, i TIm Herdevejev klinac ce da bude zanimljiv; plus, on je tip igraca koji bi se mnogo vise svideo Srbima nego njegov cale. Na vasu zalost, jedan igrac koji bi bio skroz po vasem ukusu, MekDermot iz Greightona, ce da odigra jos jednu godinu na koledzu, ali obratite paznju sledece godine na njega. Naravno, covek je po meni ocaj, ali za vas ce to da bude vrh igrac.

Poslednja izmena:
Jedan od gorih draftova. Mene samo zanima gde ce da zavrsi Trej Burk i CJ Leslie. Onaj tim koji uzme Noela ce se zesce igrati vatrom. A za vas, posto znam da to volite, i TIm Herdevejev klinac ce da bude zanimljiv; plus, on je tip igraca koji bi se mnogo vise svideo Srbima nego njegov cale. Na vasu zalost, jedan igrac koji bi bio skroz po vasem ukusu, MekDermot iz Greightona, ce da odigra jos jednu godinu na koledzu, ali obratite paznju sledece godine na njega. Naravno, covek je po meni ocaj, ali za vas ce to da bude vrh igrac.

Ako je po mom ukusu, onda forsira ulazak u reket i ima dobar pregled igre. Je li to taj tip igrača o kojem govoriš?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back