NBA 2020/2021

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vejdu ukazana najveća čast, njegova "trojka" u elitnom društvu

Košarkaški klub Majami povukao je prošle noći iz upotrebe dres sa brojem 3 u čast Dvejna Vejda.

Vejdu ukazana najveća čast, njegova

Foto: Beta/AP Photo/Wilfredo Lee



Ceremonija je održana u poluvremenu utakmice protiv Klivlenda, koju je Majami dobio sa 124:105.

Vejdov dres sa brojem 3 podignut je pod svodove "Amerikan Erlajns" arene gde su se već nalazili dresovi Alonza Morninga, Tima Hardaveja, Šakila O‘Nila i Krisa Boša.

"Kobi Brajant je govorio da je najvažnije inspirisati druge kako bi mogli biti sjajni u onome što odluče raditi. Nadam se da sam i ja inspirisao sve vas", rekao je Vejd u govoru.

Vejd je u dresu Majamija proveo najveći deo svoje karijere, a igrao je i za Čikago i Klivlend.

Sa Majamijem je tri puta bio šampion NBA lige (2006, 2012. i 2013), a 2006. je poneo je titulu MVP-a finala. Na Ol-star meču igrao je 13 puta.
 
Kada je teško - Lebron! Lejkersima NBA klasik u triler završnici!

Košarkaši LA Lejkersa pobedili su ekipu Boston Seltiksa rezultatom 114:112 (28:19, 28:35, 31:33, 27:25).

U ludačkoj poslednjoj četvrtini, u kojoj se bukvalno igrala "klackalica", timovi su se smenjivali u vođstvu, a onda su u samom finišu kao i uvek, stvari u svoje ruke preuzeli Lebron Džejms i Entoni Dejvis.

Lebron je pogodio za preokret - 111:110, a potom je Dejvis dva puta bio polovičan sa linije bacanja, ali to je bilo dovoljno za veliku pobedu Lejkersa.

Na drugoj strani, čudesan je bio Džejson Tejtum sa 41 poenom, uz pet skokova i dve asistencije, ali je na kraju ipak na neki način bio i tragičar, pošto je u poslednjim sekundama napravio faul u napadu i tako propustio šansu da izraste u heroja.

U prvoj četvrtini, Lejkersi su bolje otvorili meč i brzo stekli dvocifrenu prednost. Ipak, Seltikse je u igri održavao čudesni Tejtum.

On je bio nezaustavljiv, uspeo je da vrati Boston na samo dva poena zaostatka na poluvremenu.

U trećoj četvrtini, Boston je uspeo u potpunosti da preokrene stvari u svoju korist, Tejtum nastavlja da melje, pa su Lebron i Dejvis morali da uzvrate na drugoj strani.

U finišu, očekivano je bilo neizvesno, igralo se poen za poenom, ušlo se u penal završnicu, u kojoj su se bolje snašli Lejkersi.

Kao što rekosmo, Tejtum je imao napad za pobedu ili makar za pridužetak, ali je napravio faul nad Kaldvel-Poupom.

U pobedničkom timu, najbolji je bio Entoni Dejvis sa 32 poena, 13 skokova, a pratio ga je Lebron Džejms sa 29 poena, 8 skokova i 9 asistencija.

Lejkersi su ovako vezali i petu pobedu u nizu, i sada imaju skor 43-12, dok je Bostonu ovo bio 17. poraz, uz 39 pobeda.
 
Glavu gore, Alene! Posle Zajonove lekcije treba izdržati i medijski pritisak...

Preneli smo jutros, Nju Orleans Pelikansi, predvođeni novim NBA superstarom Zajonom Vilijamsonom, savladali su Golden Stejt u gostima sa 115:101, a detalj sa ove utakmice koji se sada forsira u američkim medijima je duel Vilijamson - Smailagić, koji možete da vidite u prilogu.

Tako ''FOX Sports'' u svom komentaru na Tviteru ističe da je Zajon svojom varkom "poslao Smailagića van Kalifornije".

Zanimljivo, njih dvojica su vršnjaci, Zajon je nekih mesec dana stariji od Alena, na leto će i jedan i drugi napuniti 20 godina.

Smailagić je u ovom meču odigrao nešto više od osam minuta, nije se upisao u strelce iz dva pokušaja, a upisao je dve asistencije.

Potpuno je sigurno da mu nije lako da izdrži medijski pritisak koji se sada stvara i pošalice na njegov račun posle meča, ali verujemo da će dobiti pravu podršku u evojoj ekipi i da će u narednom susretu sa strašnim Zajonom izgledati mnogo bolje.
 
Nestvarni Rubio servirao "slanu" osvetu, Embidov rekord, nije bolji samo od Jokića, najbolji je košarkaš na svetu?!

Klipersi su prekinuli lošu seriju, nakon tri poraza ceh je platio Memfis. Spustili su "Grizlije" na 14 poena u četvrtini, došli do 40:14, pa je sve brzo bilo gotovo.

Leonard je ubacio 25 poena, ali je u prvom periodu potpuno razbio ošamućenog rivala koji iskreno u tom periodu igre nije delovao kao NBA tim.

Gudurić je dobio šansu kada je sve rešeno, osam poena za sedam minuta, ubacio je dve trojke.

Jutine muke se nastavljaju. Po osvetu je stigao Riki Rubio. Španac poigravao sa "Džezerima", razneo je bivši kli+ub, ubacio je 22 poena, imao 11 asistencija, 6 skokova i čak 7 ukradenih lopti. On je dve godine proveo u Solt Lejk Sitiju, nije ni tajna da nije želeo da ode, na kraju se preselio u pustinju Arizone, ali je jedva dočekao ovaj meč. Imao je 56% šuta, uvek bio za korak ispred bivših klupskih drugova. Buker je dodao 24 poena i 10 asistencija, najviše u sezoni. Juta je izvela najviše bacanja ove godine, čak 43, ali ni to nije pomoglo, napravili su 19 grešaka. Mičel je ubacio 38 poena za domaće.

Luka Dončić je vratio, Dalas je slaboj Minesoti ubacio 139 poena, Slovenac je dao 20, imao 9 skokova i 7 asistencija. Odigrao je samo 25 minuta, za više nije bilo potrebe. Bobi Marjanović je ubacio 6 poena, za manje od 5 minuta, u ekipi Minesote ponovo D'Anđelo Rasel na parketu nakon meča pauze, nije to mnogo promenilo iako je dao 29 koševa. Mavse je bole poraz u Atlanti, iskalili su se na "Vukovima", dali su im 80 poena za poluvreme, najviše u sezoni. Sedam igrača Teksađana bilo je dvocifreno.

Očekivana pobeda Hjustona nad Niksima, Harden je brojao do 37, stigao je na utakmicu sat pre početk, on, Vestbruk i Taker su bili na Kobijevom memorijalu, da odaju Mambi poslednju počast. Do poluvremena "Brada" je ubacio 31 poen, bilo je +15 za Roketse, na Nikse ne treba trošiti reči, četvrti poraz u nizu, čekaju da se završi još jedna neuspešna sezona.

Nikola Vučević je ubacio 16 poena, imao 10 skokova i 5 asistencija, Aron Gordon dodao 27 poena, Orlando je slavio u Bruklinu. Ovo je jedna od najvažnijih pobeda u sezoni za Orlando, vratili su se na -19, dobili direktnog rivala i sada imaju pobedu i po više na sedmom mestu Istoka. Gordonova odbrana u finišu je bila ključ, u drugom poluvremenu Medžik je dao čak 74 poena.

Lider se namučio u Vašingtonu, morali su da igraju produžetak, Kris Midlton je Vizardsima ubacio 40 poena, dao poslednjih devez za svoj tim i rešio pitanje pobednika. Na drugoj strani, Bredli Bil je veče pošto je dao 53 koša rekord karijere, ubacio 55, poboljšao statistiku, ali je njegov tim izgubio meč. Janis je na kraju završio sa 22 poena i 14 skokova, nije mogao da pomogne u produžetku zbog penala je završio meč u regularnog delu. Vizardsi su se vratili sa -17, čak i poveli, ali na kraju je težim, zaobilaznim putem lider stigao do trijumfa.

Embid je sa 49 poena vodio Filadelfiju do pobede protiv Atlante. Jasno, Siksersi imaju tajni sastojak za igre kod kuće, potpuno druga ekipa, potpuno drugi naboj, nastavili su strašnu seriju pred svojim navijačima. Za Kamerunca ovo je rekord karijere, uhvatio je i 14 lopti, nije bilo Simonsa zbog povrede leđa, ali nije im bio ni potreban.

Kao i obično, Embid se raspričao posle meča, rekao da je najbolji igrač na svetu, da je to pokazao u onoj poslednjoj ozbiljnoj četvrtini Ol-Stara i da će prstenom potvrditi svoj status. No, dobro, to je deo njegovog karaktera, šteta što mu i brojevi u poređenju sa Jokićem poslednjih sezona ne idu baš u prilog.

I na kraju iznenađenje, kao i Filadelfija, Majami je domaći tim, van svog parketa mogu da im se dese stvari kao što je ova u Ohaju. Izgubili su od beznadežnih Klipersa koje je vodio Kevin Porter Džunior sa 30 poena. Dre Dramond je ubacio 13, uz skromnih 6 skokova, Lov je dodao 17, uz 14 skokova, tim iz Ohaja je okrenuo rezultat, vratili su se sa -19. Batler je porpustio drugi meč u nizu zbogt privatnih razloga.

Rezultati:

LA Klipers - Memfis 124:97
Juta - Feniks 111:131
Dalas - Minesota 139:123
Hjuston - Njujork 123:112
Bruklin - Orlando 113:115
Vašington - Milvoki 134:137 pr.
Filadelfija - Atlanzta 129:112
Klivlend - Majami 125:119 pr.
 
Detroit Pistonsi, koji su pre tri nedelje napravili senzaciju, nadoknadili 21 poen
razlike i savladali Nagetse sa 128:123 posle produžetka, sada su u Denveru pobeđeni
sa 115:98. Nikola Jokic, sa novom "linijom" (smršao je skoro 15 kilograma) je ponovo sa
lakoćom obavljao svoje zadatke, bez mnogo muka dolazio je do idealnih pozicija, a uz
16 poena (šut za dva 4/8, za tri 1/1) imao je i pet skokova, četiri asistencije, ali i čak četiri
osvojene lopte, što mu je novi ovosezonski rekord.


NBA rezultati:


Indijana (34-24) - Šarlot (19-38) 119:80
Toronto (42-16) - Milvoki (50-8) 97:108
Čikago (20-39) - Oklahoma (36-22) 122:124
Denver (40-18) - Detroit (19-41) 115:98
LA Lejkers (44-12) - Nju Orleans (25-33) 118:109
Portland (26-33) - Boston (40-17) 106:118
Golden Stejt (12-46) - Sakramento (24-33) 94:112
 
Nakon što su značajno oslabljene Golden Stejt Voriorse "kraljevi"
u decembru dobli u gostima sa 79:100, uz 25 poena Bogdana Bogdanovića,
sada su uz njegovu novu dobru februarsku partiju savldaali vicešampiona
NBA lige sa 112:94 pred svojim navijačima. Bogdanovic je trijumfu doprineo
sa 17 poena (šut za dva 4/5, za tri 2/5), uz tri asistencije, dve osvojene lopte
i jedan skok.

Sa druge strane, Bijelica je imao loše veče - promašio je sva četiri šuta
sa distance, ali i jedan jedini za dva poena, pa je meč završio sa pogođenim
slobodnim bacanjem, odnosno samo jednim poenom. Bio je najbolji asistent ekipe
zajedno sa Dearonom Foksom (po pet uspešnih proigravanja saigrača), a imao je i
tri skoka.

 
Dončić 21. za 21. stigao Kidov rekord, invazija Slovenaca na Majami!

Luka Dončić je dominirao i u derbiju Teksasa, nova fantastična partija Slovenca 26 poena, 14 asistencija, 10 skokova, niko mu neće zameriti sedam izgubljenih lopti. Važna pobeda za Dalas u državnom derbiju u San Antoniju, Porzingis je dodao 28 poena i 12 skokova.

Dončiću je ovo 12 tripl-dabl u sezoni, imao ukupno 21, izjednačio je rekord Džejsona Kida, kada su Mavsi u pitanju. Sutra puni 21 godinu, ovo deluje nestvarno. Dalasu je ovo prva pobeda u pet mečeva na gostovanju Sparsima, a sada su 13 pobeda iznad 50%, imaju najbolji skor u sezoni. Nisu paničili ni kada su postigli samo poen u prvih šest minuta poslednje četvrtine, i kada je trojkom Lajlsa, San Antonio došao do prednosti 90:89. Usledila je serija gostiju koji su rešili pitanje pobednika.

Bobi Marjanović nije igrao protiv bivšeg tima.

Kavaj Leonard je završio veći deo posla, 24 poena, 14 skokova, 5 asistencija, "Kandža" je vodio Klipse do trijumfa u pustinji. Novi igrači Redži Džekson i Markus Moris su pogodili trojke u finišu i prelomili utakmicu.

Nova sjajna partija Džejsona Tejtuma, 33 poena, 11 skokova, Boston je nastavio da pobeđuje na turneji. Timovi su loše šutirali, ali u poslednjoj četvrtini su gosti dodali gas, domaćima ni 38 poena Donovana Mičela nije bilo dovoljno da izbegnu četvrti poraz u nizu.

"Grizliji" su primili 140 poena u Hjustonu, Vestbruk im je ubacio 33, Harden 30, Roketsi su pogodili 23 trojke, odmorili ključne igrače, na drugoj strani videli smo Marka Gudurića 4 poena za 7 minuta. Inače Harden i Vestbruk su iskombinovali 46 poena do poluvremena, čitav tim Memfisa je u isto vreme postigao 47, jasno sve je bilo rešeno nakon prvog dela, kada su "Grizliji" zaleđeni na -26.

Iznenađenje večeri napravila je Minesota. Tim koji optužuju da "tankuje" gubi namerno zbog draft lutrije je pobedio Majami. Nema Taunza, ali je Rasel ubacio 27 poena, Bisli dodao 21, verovatno je Hit potcenio goste, bili su na +12 četiri minuta pre kraja, a onda su stvari krenule loše, na samom kraju je Rasel blokirao Batlera i sačuvao pobedu "Vukovima". Slovenci na tribinama su bili razočarani, mnogo njih je stiglo, par hiiljada u Majami, čekaju duel Dragića i Dončića, oko 2000 njihovih zemljaka biće na tribinama u petak.

Aron Gordon igra odlično, 25 poena, 10 skokova, Orlando je slavio u Atlanti, Vučević je sa 17 poena i 12 skokova upisao novi dabl-dabl. Ovde jednostavno greške nije smelo da bude, ovakve mečeve Medžik mora da dobija, na osmom su mestu, na poziciji za plej-of, imaju pet pobeda više od Vašingtona.

U duelu beznadežnih timova Šarlot je slavio protiv Niksa, Vašington je produžio tanušnu nadu pobedom nad Bruklinom. Posle dva meča u kojima je davao više od 50 poena, Bredli Bil je postigao 30, ruki Hačimura 21, Bertans 17. Netsi su imali samo devet igrača, grčevito će braniti ovih pet pobeda prednosti koje imaju u trci za plej ofm ali ovakvi kakvi su sada, nisu pretnja ni za koga...

Nova bruka Filadelfije van svoje kuće, jednostavno, ovaj tim na strani je prosečan. Dobio ih je Klivlend, i to bez Dramonda, Kolin Sekston je ubacio 28 poena. Embid se povredio, Simons je takođe van stroja, to se teško može uzeti kao opravdanje, imaju skor 9-21 van svoje dvorane. Peti su trenutno, inače Embid je iščašio rame, videćemo koliko će odsustvovati.

Rezultati:

Juta - Boston 103:114
Feniks - LA Klipers 92:102
San Antonio - Dalas 103:109
Hjuston - Memfis 140: 112
Majami - Minesota 126:129
Atlanta - Orlando 120:130
Šarlot - Njujork 107:101
Vašington - Bruklin 110:106
Klivlend - Filadelfija 108:94
 
Košarkaši Oklahoma Siti Tandera savladali su Sakramento Kingse sa 112:108
u potpuno ludom meču, u kome se gotovo do poslednjeg napada nije znalo ko
će odneti pobedu.

Velike zasluge za to imaju i naši košarkaši koji su tokom čitavog meča davali šmek
igri "kraljeva". Nemanja Bjelica je nanizao 18 poena (7/9 iz igre, 4/6 za tri poena),
a tome je dodoao i devet skokova i dve asistencije za 34 minuta provedena na parketu.

Nešto skromniji, ali daleko spektakularniji učinak imao je Bogdan Bogdanović. Bek
šuter je postigao 11 poena sa lošim procentima šuta (4/14 iz igre, za tri 2/9. 1/1
slobodna bacanja), a na to je upisao i četiti skoka i asistencije za nešto manje
provedenog vremena na parketu (28 minuta).

 
Vraća se Kari!

Pisali smo vam pre nekoliko nedelja da bi 1. mart mogao da bude termin povratka Stefona Karija na teren, a to bi moglo da se ispostavi kao tačno u nedelju.

Golden Stejt Voriorsi i dalje nisu doneli konačnu odluku, ali su šanse da se Kari vrati u nedelju velike.

Trener Stiv Ker će sesti sa Stefon Karijem i generalnim menadžerom Bobom Majersom noćas nakon treninga i napraviće plan za povratak Stefa Karija.

Stef je ove sezone propustio skoro sve mečeve, odigrao je samo 4 pre nego što je polomio šaku.

Svakako, ovaj povratak će uslediti prekasno za Voriorse koji su poslednji na Zapadu.
 
Trećeplasirani tim "zapada" je samleo goste iz Kolorada sa 132:130, a
Nikola Jokic je bio jedina svetla tačka u gostujućem timu: ubacio je 21 poen,
proomašio samo dva od 11 šuteva za dva, oba dalekometna pokušaja, a pored
toga što je bio najbolji košgeter Nagetsa, bio je i njihov najbolji skakač (devet),
dok je zabeležio i dve asistencije, kao i jednu osvojenu loptu - za samo 25 minuta
igre.


 
Vraća se Kari!

Pisali smo vam pre nekoliko nedelja da bi 1. mart mogao da bude termin povratka Stefona Karija na teren, a to bi moglo da se ispostavi kao tačno u nedelju.

Golden Stejt Voriorsi i dalje nisu doneli konačnu odluku, ali su šanse da se Kari vrati u nedelju velike.

Trener Stiv Ker će sesti sa Stefon Karijem i generalnim menadžerom Bobom Majersom noćas nakon treninga i napraviće plan za povratak Stefa Karija.

Stef je ove sezone propustio skoro sve mečeve, odigrao je samo 4 pre nego što je polomio šaku.

Svakako, ovaj povratak će uslediti prekasno za Voriorse koji su poslednji na Zapadu.
Bolje da im plan ne bude da umanjuju svoje šanse za prvim pikom na draftu.
Kari, Tompson, Grin, Vigins i prvi pik, opet je to ekipa da se tresu gaće od nje.
 
У побједи Сакрамента над Детроитом 106:100 наш двојац "солидан";
Немања Бјелица 7 поена (шут из игре 3-10), 7 скокова, 2 асистенције за 24 минута.
Богдан Богдановић 15 поена (шут из игре 5-12), 4 освојене лопте за 28 минута.

У побједи Денвера над Торонтом 133:118;
Никола Јокић 23 поена (шут из игре 8-11), 18 скокова и 11 асистенција за 35 минута
 
Још једна врхунска Јокићева партија. Нугетси су били шутерски расположени па му није било тешко да сервира 11 асистенција.
 
Plan je spreman - Vasa Micić uskoro u NBA ligi?

Srpski reprezentativni plejmejker u poslednje dve sezone sjajno igra u Efesu i utisak mnogih je da je došlo vreme da napravi i još jedan korak napred u karijeri već narednog leta.

I to onaj najveći korak, prelazak u NBA ligu.

Da bi to mogla da bude realnost potvrdio je večeras i menadžer Miško Ražnatović u emisiji ''U obruču''' na TV Arena Sport.

"Ne bih sada to isticao kao neku vest, ali to je plan za njega za sledeću godinu. On je najbolji evropski bek na vrhunskom nivou i ima samo 25 godina",
izjavio je Ražnatović.

Podsetimo, Micić je još 2014. godine draftovan kao 52. pik od strane Filadelfije, ali je do sada karijeru uspešno gradio u Evropi.
 
Lek za Janisa, sjajni "Bobinator", Luka Dončić ljut na sebe, jer je promašio pobedu sa svoje polovine!?

Kako smo rekli, Indijana se kompletirala biće baš opasni. Dobili su četvrti meč u nizu, izjednačili se sa Siksersima u borbi za četvrto mesto Istoka. Brogdon je ubacio 26 poena, Voren dodao 23, meč je bio pun preokreta, gosti su izgubili +15 ali na kraju stigli do trijumfa.

Bolan poraz za Sparse kombinovano sa pobedom Memfisa u Atlanti. "Grizliji" su rasturili Houkse i sada ponovo imaju tri pobede prednosti nad Portlandom, četiri više od Pelikansa i Sakramenta. Klupa "Grizlija" je dala pun doprinos, devet igrača je bilo dvocifreno, poslednju četvrtinu dobili su sa 23 razlike. Malo minuta za Gudurića, tek pet, pogodio je jedini šut, dodao skok, asistenciju i ukradenu loptu.

Juta je očekivano savladala Klivlend, Bojan Bogdanović je ubacio 28 poena, Gobert dodao 20, Džezeri su pogodili 20 trojki, ostali peti na Zapadu, Kavsima koji su na 3-4 od kada su promenili trenera nije pomogao ni Kolin Sekston sa 32 poena, ličnim rekordom. Kod domaćih nije bilo Dramonda, Garlanda i Tristana Tompsona.

Majamijeva tvrđava je izdržala, zaustavili su Janisa na 13 poena, imao je 15 skokova, ali se ispromašivao, Hit je spustio lidera na 89 poena. Batler i Krauder su dali po 18 poena, ali je Adebajo odradio veliki posao u reketu, 14 poena, 13 skokova, 5 asistencija. Zanimljivo da je Majami oba puta ove sezone dobio najbolji tim lige, igraće još jednom, ali su već dobili seriju protiv Baksa. Majamijeva klupa je ubacila devet trojki u prvom poluvremenu, ukupno 30 poenam ni na to lider nije imao odgovor.

Čikago je srušio Dalas, Kobi Vajt je dao 19 poena, Porter Džunior 18 u prvoj utakmici posle povratka na teren. Luka Dončić je šutnuo iz očaja sa sirenom, sa svoje polovine, zamalo nije pogodio, pa je pobeda ostala u gradu vetrova. Dončić je bio ljut na sebe što je promašio poslednji šut, ali je njegov tim vodio na poluvremenu, dozvolio domaćinu da okrene rezultat i ostao praznih šaka.

"Ljut sam, morao sam da dam koš, zbog toga stalno vežbam šut sa pola", kaže iznervirani Luka.


Boban Marjanović je odigrao odličan meč, dobio je priliku, 22 minuta, 14 poena, 12 skokova.

Orlandu nisu pomogla 30 poena Vučevića, doživeli su težak poraz od Portlanda kod kuće. MekKolum je brojao do 41, gosti su prekunuli seriju od tri poraza i sačuvali nadu u doigravanje. Portland je ubacio 16 trojki, imao 55% šuta, potpuno su razbili Orlando koji je primio najviše poena u sezoni.

Iznenađenje je poraz Hjustona u Njujorku, Harden je ubacio 35 poena, ali je opet dosta promašivao. Vestbruk je stao na 24, ali je napravio čak šest grešaka, loše izdanje protiv jednog od najgorih timova lige. Kod Njujorka Baret 27 poena, problem je bio u reketu za goste, niska petorka nije uspela da parira Niksima koji su imali ogromnu prednost u skoku, a postigli su i 64 poena iz reketa.

Rezultati:

San Antonio - Indijana 111:116
Čikago - Dalas 109:107
Majami - Milvoki 105:89
Atlanta - Memfis 88:127
Orlando - Portland 107:130
Njujork - Hjuston 125:123
Klivlend - Juta 113:126
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back
Top