loš đak Boža
Ističe se
- Poruka
- 2.144
Šta mislite, šta znači i odakle dolazi Španji, Mataruge, Žudije i slično?
Donji video pokazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Mataruge ima slovensku osnovu, Spanje naziv doslovenskih stanovnika, Zudije verovatno isto to.
Šta mislite, šta znači i odakle dolazi Španji, Mataruge, Žudije i slično?
По чијим изворима?
Za prva dva iz literature, zadnji moje misljenje.
Разумем то, да ли можеш да наведеш аутора и наслов књиге?
Занима ме та тематика.
Zar nisu bese neki testirani Spanji imali "slovenske" haplotipove?
Mislim da je Božu inspirisala možda poruka koju sam postavio na susednoj temi.
https://forum.krstarica.com/showthr...omantičari?p=36471812&viewfull=1#post36471812
Tatomir Vukanović, Etnogeneza Južnih Slovena, Врање 1974.
Pogledaj u fusnotama knjige od 231. str. pa na dalje; Erdeljanović, Šobajić, Luburić, Tomić, Cvijić, Šuflaj, Jireček, Dedijer, Đurđev,...velika većina te literature bi trebalo da je dostupna i preko interneta, ako ne sva.
Reč "Španji" mogla bi biti u vezi sa rečju "župljani".
U Mađarskoj se koristi sufiks -spani kao deo naziva manjih oblasti, ili oblasti uz granicu (slično germanskoj marki).
Цитат
In c. 1074, the župa is mentioned in Hungary as -spán, also as határispánságok (march, frontier county). The derivative titles were ispán, nominated by the king for not defined time, and gradually replaced by főispán in the 18-19th century;
https://en.wikipedia.org/wiki/Župa
Odatle su izvedene i različite titule koje su verovatno prešle i u hrvatski gde špan označava nižeg plemića ili upravnika imanja
Цитат
Druga, možda vjerojatnija teorija je da naziv Špansko potječe do riječi Špan. Španovi su bili upravitelji feudalnih i biskupskih imanja, često niži plemići ili kanonici. Zemljište i naselje na njemu pripadalo je Španu zagrebačkog biskupa (dok je čitavo područje pripadalo zagrebačkom Kaptolu).
http://www.zgportal.com/o-zagrebu/povijest-zagrebackih-naselja/spansko/
A pojavljuje se i u slovenačkom gde je titula špan izjednačena sa titulom seoskog kmeta ili kneza.
Ako su župljani imali zavisan status (zavisniji) u odnosu na vlahe koji su počeli pristizati u te krajeve, moguće je da je španji postao naziv za zavisno stanovništvo koje je živelo u takvim administrativnim oblastima. To bi objasnilo i raširenost naziva i genetsku neujednačenost stanovništva s tim imenom.
A kako? Predanje kaže da neke dovodi u vezu sa Španjima, uključiv i da su, navodno, neka od starijih plemena možda i potomci njihovi (što je možda i konstrukt, mada mislim da ima i kontradiktornih informacija tu) ali Španji kao Španji mislim da su *izumrli* odnosno da se ne može sa sigurnošću neka porodica danas povezati sa njima...
..ili možda grešim?
Pardon, malo sam se neprecizno izrazio, testirani Spanjovici, imali su tipicam R1a haplotip. E sad da li oni imaju neke veze sa tim nestalim plemenima, to je vec drugo pitanje.
Da nije možda Španjević?