Nazivi za staro stanovništvo na prostoru Crne Gore

Šta mislite, šta znači i odakle dolazi Španji, Mataruge, Žudije i slično?

Kroz istoriju postoji praksa da se, kada se želi istaći da je nešto na obroncima, udaljeno tj. dosta strano, dodeljuju u narodu nazivi kojima bi to bilo oslikano. Tako je npr. najzapadnija srpska eparhija, bez obzira na to što se nalazi u Hrvatskoj, dobila ime po Velikoj Britaniji. Čini mi se, ukoliko nisam grdno pogrešio jer se zaista ne sećam, da su u stara vremena Srbi isto tako Kipar zvali Kinom, odnosno njegove stanovnike Kinezima.

U sličnom maniru kao sa Marčom, verujem da su lokalni stanovnici, koji su možda govorili nekim dijalektom vulgarnog latinskog jezika, baš tako bili prozvani Španjima (po tamo nekoj romanskoj Španiji).

Poslednja izmena:
Разумем то, да ли можеш да наведеш аутора и наслов књиге?
Занима ме та тематика.

Mislim da je Božu inspirisala možda poruka koju sam postavio na susednoj temi.

https://forum.krstarica.com/showthr...omantičari?p=36471812&viewfull=1#post36471812

Tatomir Vukanović, Etnogeneza Južnih Slovena, Врање 1974.

Pogledaj u fusnotama knjige od 231. str. pa na dalje; Erdeljanović, Šobajić, Luburić, Tomić, Cvijić, Šuflaj, Jireček, Dedijer, Đurđev,...velika većina te literature bi trebalo da je dostupna i preko interneta, ako ne sva.

Poslednja izmena:
Zar nisu bese neki testirani Spanji imali "slovenske" haplotipove?

A kako? Predanje kaže da neke dovodi u vezu sa Španjima, uključiv i da su, navodno, neka od starijih plemena možda i potomci njihovi (što je možda i konstrukt, mada mislim da ima i kontradiktornih informacija tu) ali Španji kao Španji mislim da su *izumrli* odnosno da se ne može sa sigurnošću neka porodica danas povezati sa njima...

..ili možda grešim?

Mislim da je Božu inspirisala možda poruka koju sam postavio na susednoj temi.

https://forum.krstarica.com/showthr...omantičari?p=36471812&viewfull=1#post36471812

Tatomir Vukanović, Etnogeneza Južnih Slovena, Врање 1974.

Pogledaj u fusnotama knjige od 231. str. pa na dalje; Erdeljanović, Šobajić, Luburić, Tomić, Cvijić, Šuflaj, Jireček, Dedijer, Đurđev,...velika većina te literature bi trebalo da je dostupna i preko interneta, ako ne sva.

Right:D

Samo, mislim da smo i mi odlični istraživači, pa možemo i sami da izbacimo neke teorije koje će kasnije pronaći svoje mesto u udžbenicima.

Za Španje mislim da se radi o iskvarenom obliku naziva za "župljane" staro slavensko stanovništvo koje je živelo po župama po dolasku na Balkan. Nešto o tome sam pisao na Poreklu, pa sad, pošto sam lenj, samo kopiram na krstaricu. Valjda će biti dopušteno:D

Reč "Španji" mogla bi biti u vezi sa rečju "župljani".

U Mađarskoj se koristi sufiks -spani kao deo naziva manjih oblasti, ili oblasti uz granicu (slično germanskoj marki).
Цитат

In c. 1074, the župa is mentioned in Hungary as -spán, also as határispánságok (march, frontier county). The derivative titles were ispán, nominated by the king for not defined time, and gradually replaced by főispán in the 18-19th century;

https://en.wikipedia.org/wiki/Župa

Odatle su izvedene i različite titule koje su verovatno prešle i u hrvatski gde špan označava nižeg plemića ili upravnika imanja
Цитат

Druga, možda vjerojatnija teorija je da naziv Špansko potječe do riječi Špan. Španovi su bili upravitelji feudalnih i biskupskih imanja, često niži plemići ili kanonici. Zemljište i naselje na njemu pripadalo je Španu zagrebačkog biskupa (dok je čitavo područje pripadalo zagrebačkom Kaptolu).

http://www.zgportal.com/o-zagrebu/povijest-zagrebackih-naselja/spansko/

A pojavljuje se i u slovenačkom gde je titula špan izjednačena sa titulom seoskog kmeta ili kneza.

Ako su župljani imali zavisan status (zavisniji) u odnosu na vlahe koji su počeli pristizati u te krajeve, moguće je da je španji postao naziv za zavisno stanovništvo koje je živelo u takvim administrativnim oblastima. To bi objasnilo i raširenost naziva i genetsku neujednačenost stanovništva s tim imenom.

A kako? Predanje kaže da neke dovodi u vezu sa Španjima, uključiv i da su, navodno, neka od starijih plemena možda i potomci njihovi (što je možda i konstrukt, mada mislim da ima i kontradiktornih informacija tu) ali Španji kao Španji mislim da su *izumrli* odnosno da se ne može sa sigurnošću neka porodica danas povezati sa njima...

..ili možda grešim?

Pardon, malo sam se neprecizno izrazio, testirani Spanjovici, imali su tipicam R1a haplotip. E sad da li oni imaju neke veze sa tim nestalim plemenima, to je vec drugo pitanje. :)

Back