Navala na dvojno državljanstvo

Jacob

Buduća legenda
Poruka
49.567
Više od 8.000 građana, mahom iz Vojvodine, od 1. januara podnelo je zahteve za državljanstvo Mađarske

Više od 8.000 ljudi, uglavnom iz Vojvodine, u konzulatu Mađarske u Subotici već je rezervisalo termin za predaju dokumenata za dobijanje mađarskog državljanstva i tako zauzelo termine sve do juna. Procenjuje se da će dvojno državljanstvo tražiti oko 80.000 Mađara iz Srbije. Iako je interesovanje veliko, pred konzulatom u Subotici nema gužve jer su termini unapred telefonski utanačeni.

Zakon koji omogućava Mađarima van granica matične države da dobiju dvojno državljanstvo usvojen je u parlamentu Mađarske 26. maja prošle godine, ali je počeo da se primenjuje od 1. januara ove godine.
Ištvan Pastor, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara, naglasio je da se radi o emotivnoj potrebi koju Mađari van granica Mađarske konačno mogu da zadovolje.
Dvojno državljanstvo donosi neke prednosti. Oni koji ga steknu moći će u Mađarskoj da kupuju nekretnine, vozila, da ih registruju kao punopravni državljani susedne nam države. Mladima dvojno državljanstvo Mađarske otvara vrata da se upisuju na više škole i fakultete takođe kao mađarski državljani, da se zaposle u toj ili u bilo kojoj zemlji članici EU. Ono otvara i mogućnost za dobijanje mađarskog pasoša.
Ali, dvojno državljanstvo ne znači pravo glasa, kao ni zdravstveno ni socijalno osiguranje u Mađarskoj. Prema rečima Jenea Maglaija, advokata i predsednika GO SVM-a, pravo na zdravstveno, penziono i socijalno osiguranje ne stiče se dvojnim državljanstvom već preseljenjem, dakle adresom stanovanja u Mađarskoj.
Ukidanje viza je na neki način umanjilo značaj i mađarskog pasoša, dok je ekonomska kriza smanjila šanse za posao i domicilnim Mađarima, kažu neki Subotičani, ali će mnogi od njih zatražiti ovaj status.
- U ovom momentu dobiti mađarsko državljanstvo pretežno znači osećaj pripadnosti mađarskoj naciji. Međutim, ono može biti važno mladima koji studiraju u Mađarskoj zbog stipendija, kao i mogućnosti zaposlenja - smatra Anika Kovač.


Porodica Čabe Kozma iz Čantavira kod Subotice prva je 3. januara ove godine u mađarskom konzulatu u Subotici dostavila dokumentaciju i zahtev za dvojno državljanstvo.
- Cela porodica, nas šestoro, 3. januara bili smo na razgovoru kod generalnog konzula. Sve je trajalo oko četrdesetak minuta. Uglavnom se proveravala dokumentacija i rečeno nam je da ćemo za tri, četiri meseca postati i mađarski državljani. Izuzetno smo srećni, vođeni smo emocijama, nikako nekom računicom. Ne mislimo da se selimo iz Srbije, ali nam je važno da nas je na ovaj način priznala matična država - kaže Čaba Kozma.


Njemu je put do dvojnog državljanstva prokrčio njegov deda rođen 1942. godine kao državljanin Mađarske. Supruga je morala da ide dalje u prošlost i potraži dokaze da je njen pradeda imao državljanstvo Mađarske da bi ispunila jedan od dva osnovna uslova za dobijanje dvojnog državljanstva. Prilikom podnošenja zahteva potreban je pored izvoda iz matične knjige rođenih, dokaz da je neko od predaka bio mađarski državljanin i prihvatljivo poznavanje mađarskog jezika.
U subotičkom konzulatu Mađarske dnevno se primi oko 70 zahteva za dvojno državljanstvo. I dok za većinu subotičkih Mađara ovo predstavlja priznanje Mađarske i njenu brigu o svojim sunarodnicima van granica, oni nešto mlađi očekuju da će im pasoš te države otvoriti neki novi prostor za Evropu.
- Čim dobijem državljanstvo Mađarske, podneću zahtev za pasoš. Zašto da ne koristim sve na šta imam pravo, jer nikada se ne zna može li da zatreba - kaže tridesetogodišnja Lidija Natkai.

U Arhiv po daleke pretke
Oko 60 Subotičana je od gradskog Istorijskog arhiva zatražilo potvrdu da su njihovi preci rođeni i živeli u Austrougarskoj, da bi mogli da podnesu zahtev za dobijanje mađarskog državljanstva. Potvrda u Arhivu traži se za sve pretke koji su rođeni do 1910. godine, a za rođene posle 1910. godine, podaci se nalaze kod gradskog matičara.


Sve zbog „opela"
Subotičani koji podnose zahteve za dvojno državljanstvo čine to iz raznih razloga.
- Udata sam za Mađara, ali ne govorim mađarski, pa po posebnoj proceduri moramo da u Budimpešti zatražimo dvojno državljanstvo i za mene. Jedva čekam, jer ću konačno moći da izađem iz mog „juga" subotičkih tablica i da vozim suprugovog „opela" sa mađarskim tablicama - kaže ova Subotičanka, inače Bunjevka.

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/regioni/story/147447/Navala+na+dvojno+državljanstvo.html
 

Back
Top