Nauka vidljivo napreduje-moral munjevito nazaduje!?

• Začetnik teme Začetnik teme Den
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Не синко... и логично је то што се дешава, јер... наука је само још једна лукава превара нечастивог путем које човек умишља себи да може да објасни све појаве у природи, а то га удаљава од Бога... Самим тим и декаденција - пад морала, расте. :wink:

MaranAta:
Не синко... и логично је то што се дешава, јер... наука је само још једна лукава превара нечастивог путем које човек умишља себи да може да објасни све појаве у природи, а то га удаљава од Бога... Самим тим и декаденција - пад морала, расте. :wink:
Reče MaraNata kucajući na svom najnovijem Pentiumu 9 umesto da skrušen sedi negde u manastiru bez struje sa brojanicama u ruci.

I ostade živ.

Den:
:D

Veoma cudna kontrast!Trebalo bi, po svim logickim pravilima, da napredak civilizacije i morala budu u harmoniji, ali vidimo da to nije tako-zasto?Sta ti mislis?

Svako dobro! :D

"...време није усавршило човечанство, већ само његова оружја; повећано знање није углачало наш морал , већ само оправдања за неморал!"

Nauka, kao i sve drugo, bi trebalo da posluzi covecanstvu, no u zavisnosti od stanja covecijeg duha, koji je ocigledno u stalnom padu, vise je zloupotrebljena nego upotrebljena... Inace nauka je i pronalazak tocka, na kome se vozio Filip dok je propovedao Jevandjelje, uskopljeniku, vlastelinu carice kandakijske... nije sve sto je naucno, zlo... niti je sve sto vezano za religiju dobro... pogledaj ovo naucno delo kako komuniciramo... fantazija... ali i ovde se pise i dobro i lose... stvar je izbora, slobode izbora...

Pozdrav

Sizif:
MaranAta:
Reče MaraNata kucajući na svom najnovijem Pentiumu 9 umesto da skrušen sedi negde u manastiru bez struje sa brojanicama u ruci.

I ostade živ.

uze mi rec iz usta... :D

mislim da napredak nauke deluje na coveka dvojako. Prvo, sve vise ga oslobadja neznanja u spoznaji o svemu sto ga okruzuje, omogucava mu brzi prenos informacija sa jednog mesta na drugo i kontakt sa velikim brojem ljudi istovremno. Omogucava mu veoma brzi transport, sto stvara veliku mogucnost neposrednog uticaja na dogadjaje koji se ticu licno njega. Medicina i uoopste nauka koja se brine o njegovom fizickom stanju omogucava muda zivotni vek prozivi relativno bezbrizno. Sve ovo zajedno stvara jedano stanje u kojem covek dolazi do razumevanja da je on centar svog zivota i privida da moze da gospodari sanjim.
Drugo, iako sve to jako lepo zvuci nauka i proizvodi koje ona stvara nisu sluge nego su gospodari. Da bi covek stekao proizvode nauke mora da se stavi u ropski polozaj upravo prema nauci. Da imao sto vise mora da robuje sto vise. Kako coveku nije svojstveno da bude rob, jer je tako stvoren, on pokusava da pronadje precicu do onoga sta misli da mu treba (kroz ovo su zmija i Eva vec prosli)pri tom ruseci sve ustaljene norme. Da bi se ipak nekako zastitio covek postavlja zakon koji stiti njegovo dobro, ali ima mali ili skoro nikava uticaj na moral u globalu. To je rupa kroz koju covek moze da dostigne svoj cilj makar delimicno. Postujuci zakon on koristi mogucnost da ne postuje moral.

I tako, sto je nauka naprednija, sto vise proizvoda izbaci na trziste, to ce robovi vise raditi. Sto je vise robova to je vise zakona, sto je vise zakona to je manje morala.

Kazanova:
maleni:
.

I tako, sto je nauka naprednija, sto vise proizvoda izbaci na trziste, to ce robovi vise raditi. Sto je vise robova to je vise zakona, sto je vise zakona to je manje morala.

Najbolja je anarhija!

Pričam ja, al' mi niko ne veruje :wink:

Pogresan zakljucak. Ne zastupam tezu za uvodjenje anarhije, naprotiv. Zakon mora da postoji i morao bi da bude jos rigorozniji po nekim pitanjima. Ono sto je problem danasnjih zakona je paradoks da zakoni ustvari uvode anarhiju upravo iz razloga sto su napustili moralne norme i presli u sistem prava,

Novi zavet kaze jednu interesantnu konstataciju a to je cinjenica da mi je sve dozvoljeno ali nije mi sve na korist. I opet drugo da moja sloboda nikako ne sme da ugorzi onog drugog. Danasnji zakoni postoje nasuprot ovih teza i u svojoj slobodoumnosti dozvoljavaju da tvoja sloboda da izaberse sve sta oces ugorzava moju slobodu koja je ogranicena onim sto mene sablaznjava.
Nema morala, samo pravo koje ne ukljucuje odgovornost.

Ima jos toga. Mozes i nesto vise o tome da procitas u dikusiji koju je pokrenuo Ljutic "Da porobamo o moralu"
Korisno je.

Back