Quantcast

Naučnici uspeli da uzgaje praorganizam iz koga je nastao život na Zemlji

Luda Srpska Druzina

Veoma poznat
Moderator
Poruka
10.641
Grupa naučnika uspela je da razreši dugogodišnju misteriju i u laboratoriji uspešno uzgaji drevni oblik života, što nas približava otkrivanju praorganizma iz kojeg je nastao život na Zemlji.
Način funkcionisanja ovih praorganizama pruža mnogo podataka o tome kako se razvio život na Zemlji, a istraživače su zadivile osobine i sposobnosti koje ovi organizmi imaju.
Arheje, poznate i kao arhebakterije ili prabakterije pronađene su na dnu Arktičkog okeana 2010. godine i nazvane su po hidrotermalnim izvorima pored kojih su pronađene – Lokiarchaeota. Naučnici su odmah uočili neke neobične osobine koje su zahtevale detaljnije proučavanje.
Posebna specifičnost u vezi sa ovim pronalaskom jeste to što su ove arheje imale osobine drugačijeg oblika života karakterističnog za eukariote. Ćelije arheja i inače imaju jedinstvene osobine koje ih odvajaju od druga dva domena živih bića, bakterija i eukariota, a ljudi i sve životinje i biljke koje su ikada postojale su eukarioti.
Jedno vreme, naučnici su sumnjali da je ovo možda posledica zagađenja, ali kada su japanski naučnici uspeli da izoluju Lokiarchaeot-u i uzgaje je u laboratoriji, otklonjene su sve sumnje.
Da bi ovo postigli, istraživači su 2006. godine skupili talog s dna mora, na dubini od 2.533 metra u blizini obala Japana. Uzorci su posle toga smešteni u staklene cevi, a onda su im obezbeđene hranljive materije kako bi se ustanovilo da li će početi da se razvijaju.Tek posle godinu dana pojavile su se naznake da je Lokiarchaeota počela da se razvija.
Zahvaljujući naučničkom strpljenju i istrajnosti, nekoliko godina kasnije istraživači su uspeli da razviju zdravu populaciju ovih neobičnih organizama. Nazvali su ga kultivisani mikroorganizam Prometheoarchaeum syntrophicum, po Prometeju, koji je, prema grčkoj mitologiji, stvorio čoveka od gline.
Dodatna istraživanja dovela su ih do zaključka da su se ovi organizmi razvijali samo u vezi s jednim ili dva druga mikroorganizma i da imaju duge pipke koji se pružaju iz njihovih tela, ispod kojih su se gnezdili drugi mikroorganizmi.
Naučnici koji su se bavili proučavanjem neobičnog mikroorganizma izneli su pretpostavku da je ovaj prilagodljivi organizam preobratio svoje partnere u bakterije koje su koristile kiseonik kao važan element. Ovaj ključni potez povećao je njihove šanse za preživljavanje i najvjerovatnije je utabao put životu koji poznajemo.
Kako je još mnogo pitanja otvoreno, potrebno je detaljnije istraživanje ovog mikroorganizma, ali, po svemu sudeći, na dobrom smo putu da otkrijemo kako su funkcionisali naši prapreci i kako je iz njih nastalo toliko različitih organizama, nadaju se naučnici čiji je rad objavljen u časopisu Nejčer.

Naučnici uspeli da uzgaje praorganizam iz koga je nastao život na Zemlji
 

Born To Be Wild

Aktivan član
Poruka
1.549
Meni je tema lepa , ali ako je iz jednog nazovi praorganizma nastali ostali onda se postavlja pitanje
da li sadrzi gene svih drugih organizama .Ali kad bi sadrzao gene svih drugih onda bi taj pra organizam
vec bio i po funkciji i obliku skup svih buducih organizama .
.......................................................................................................................................................................
Ovo mi je vec komplikovano vraticu se na koku i jaje .
 
Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.