Naučnici su upravo izmislili potpuno nov način za hlađenje stvari

Sensei

Master
Moderator
Poruka
49.195
Nova metoda koju su razvili istraživači iz Nacionalne laboratorije Lorens Berkli i Univerziteta Kalifornije, Berkli, u SAD, koristi prednost načina na koji se energija skladišti ili oslobađa kada materijal promeni fazu, kao kada se čvrsti led pretvara u tečnu vodu, za primer.

Podignite temperaturu na bloku leda, on će se istopiti. Ono što možda ne vidimo tako lako je da otapanje apsorbuje toplotu iz okoline, efikasno je hladeći.

Jedan od načina da se led topi bez potrebe za pojačavanjem toplote je dodavanje nekoliko naelektrisanih čestica ili jona. Posipanje soli na puteve kako bi se sprečilo stvaranje leda je uobičajen primer ovoga na delu. Jonokalorični ciklus takođe koristi so da promeni fazu tečnosti i ohladi njenu okolinu.

Istraživači su modelirali teoriju jonokaloričnog ciklusa kako bi pokazali kako ona potencijalno može da se takmiči sa, ili čak da poboljša, efikasnost rashladnih sredstava koja se danas koriste. Struja koja prolazi kroz sistem bi pomerila jone u njemu, pomerajući tačku topljenja materijala da promeni temperaturu.

IonocaloricCooling.gif
 

Top