Naučnici razvili staklo koje je skoro nemoguće razbiti

Nina

Srebrna tastatura
Supermoderator
Poruka
262.523
Razbijeni ekrani na pametnim telefonima mogli bi da postanu stvar prošlosti

Naučnici sa kineskog Univerziteta Jilin pohvalili su se kako su razvili staklo koje je toliko čvrsto da ga gotovo ništa ne može razbiti.
Kako tvrde sami naučnici, novo ultračvrsto staklo, koje bolje provodi toplotu od bilo kojeg stakla dostupnog na tržištu, čvršće je i od prirodnog dijamanta.

Naučnici su do nove vrste stakla došli stavljajući posebnu vrstu ugljenika u presu i izlažući je ekstremnim temperaturama i pritisku. Rezultat je staklo koje ima čvrstinu od 102 GPa, a najčvršća stvar je nedavno sintetizovan AM-III ugljenik sa 113 GPa.

Objasnili su kako su upotrebili ugljenik sastavljen od 60 atoma posloženih u šuplju strukturu koja podseća na fudbalsku loptu.
Tokom procesa obrade, šuplja struktura raspada i stvara strukturu koja podseća na onu unutar dijamanta. Iako su naučnici uspeli da naprave komadiće velike tek jedan milimetar, oni su bili dovoljno veliki za dodatno proučavanje.

Stvaranje stakla s takvim superiornim mogućnostima otvara vrata celom nizu novih aplikacija, istakao je autor studije, geohemičar Yingwei Fei sa Carnegie instituta za nauku u Vašingtonu.

Pojasnio je da je njegov tim, za razliku od prethodnih pokušaja, uspeo da napravi staklo na relativno niskim temperaturama, što omogućuje masovnu proizvodnju (a time i upotrebu) takvog ekstremno čvrstog stakla.

https://www.b92.net/zivot/nauka.php?yyyy=2021&mm=11&dd=28&nav_id=2064177
 

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.