Naučnici otkrili zamenu za litijum koja može da revolucioniše EV baterije: "efikasna do 99, 7% posle preko 400 sati upotrebe"

Sensei

Master
Moderator
Poruka
55.225
Tim naučnika u školskom Centru za inovacije materijala otkrio je da rakovi poput kraba i jastoga sadrže hemikaliju u svojim školjkama zvanu hitin, koja se može koristiti za napajanje baterija u kombinaciji sa cinkom.

Ljuske rakova prepune ove hemikalije obično masovno bacuju restorani koji nemaju nikakvu drugu upotrebu. Ali istraživači veruju da bi ovaj otpad mogao poslužiti kao moćan resurs u potrazi za održivijim baterijama.

Litijum-jonske baterije, uobičajene vrste koje se nalaze u većini naših mobilnih telefona i laptopova, mogu trajati stotinama hiljada godina dok se ne razlože – da ne pominjemo razorni uticaj litijuma na životnu sredinu na našu planetu.

Ali ove baterije od školjke su biorazgradive i mogu se razgraditi u tlu nakon samo pet meseci, ostavljajući za sobom cink, koji se može reciklirati.

izvor: The Cool Down

AA12Livc.img
 
Подржавам све живо осим литијума. Нека то остане за мање справе (телефони, лаптопови и слично), а аутомобили нека буду са нечим другим. Чуо сам и за друге ствари. Технологија ће напредовати, биће добрих решења.
 

Back
Top