Naučnici na tragu eliksiru koji će zaustaviti starenje

Vintroset

Ističe se
Poruka
2.471
Naučnici na tragu eliksiru koji će zaustaviti starenje

Naučni tim američkih istraživača sa Univerziteta Harvard, predvođen kancerologom Ronaldom de Pinjom, izveo je upečatljiv eksperiment, koji možda utire put oduvek traženom „eliksiru večite mladosti”...

Ovim naučnicima je, naime, pošlo za rukom da u eksperimentu na miševima ostvare nešto nalik zbivanjima iz filma „Neobičan slučaj Bendžamina Batona”, u kome glavni lik stari unazad, odnosno da prvi put u istoriji preokrenu prirodni proces starenja.

VEČNOST - Rezultati eksperimenta, koji su objavljeni u prestižnom naučnom časopisu „Nejčer”, pred čovečanstvom otvaraju perspektivu u kojoj bi život bio duži i zdraviji, pošteđen boljki kao što su Alchajmerova bolest i oboljenja srca i krvotoka, uz mladalački izgled tela, kože i kose i sačuvanu reproduktivnu sposobnost sve do poodmaklog doba.
Pored dobrobiti koju bi ovo donelo pojedincu, produžena vitalnost bi značajno smanjila i društvene troškove zdravstvene nege i rasteretila bi porodice brige o onemoćalim starijim članovima.
U okviru eksperimenta koji je izveo tim sa Harvarda, prevremeno ostarelim miševima čiji su mozak, koža, creva i drugi organi bili u stanju koje odgovara onom kod ljudi od oko 80 godina, tokom samo dva meseca je davan lek koji aktivira enzim telomerazu. Zahvaljujući njemu, eksperimentalne životinje razvile su toliko novih ćelija da su se skoro potpuno podmladile, a muški miševi koji su usled posledica starenja bili neplodni nakon ovog tretmana su uspeli da začnu nova legla.
Preneseno na ljude, ovo je kao da se osoba koja ima 40 godina, a izgleda kao da joj je 80, podmladila tako da su efekti starenja poništeni do nivoa pedesetogodišnjaka”, objašnjava De Pinjo.
Suštinsku tačku proboja u tom pogledu predstavljale su strukture poznate kao telomeri, majušni biološki časovnici koji se kao poklopci nalaze na vrhovima hromozoma i štite ih od oštećenja.
Enzim po imenu telomeraza u stanju je da obnovi „kapice” telomera, ali proizvodnja ovog enzima se u normalnim uslovima u određenom trenutku obustavlja
.
Dr De Pinju je, međutim, pošlo za rukom da kod miševa, prerano ostarelih na način koji oponaša proces starenja kod ljudi, svojevrsnim šokom telomerazu ponovo aktivira. Očekivao je da će ova tehnika zaustaviti ili usporiti proces starenja, i bio je zaprepašćen kada je ustanovio da ga je zapravo gotovo potpuno poništila, odnosno preokrenula. Nakon uspeha ovog eksperimenta, dr De Pinjo veruje da bi bilo moguće proizvesti i tabletu koja bi imala isto dejstvo kod ljudi.

sma mislite vi, dalji razcoji toga,, ostalo,.... ????

izvinjavam se ako tema vec postoji ili ako joj mozda nije ovde mesto, radite sta mislite da treba...

Amerika & Co uvek kasne za Rusima...:rotf:

petak, 17. sep 2010, 07:16 -> 08:08

Antioksidans - eliksir mladosti

Posle četiri decenije istraživanja, ruski biohemičar Vladimir Skulačov uspeo je da usavrši antioksidans koji usporava starenje! Laboratorijski testovi potvrdili su efikasnost supstance, a već za dve godine „lek protiv starenja“ mogao bi da bude u apotekama.

Ruski naučnik Vladimir Skulačov, profesor Instituta za fizičko-hemijsku biologiju Univerziteta „Lomonosov" usavršio je antioksidans koji usporava starenje.

Dalje na: http://www.rts.rs/page/magazine/sr/story/491/Zdravlje/766090/Antioksidans+-+eliksir+mladosti.html

Poslednja izmena:
Amerika & Co uvek kasne za Rusima...:rotf:

Đaba se raduješ. Aleksandar Skulačov em što rradi sa timom naučnika među kojima ima dosta zapadnjaka, em svoje radove plasira upravo u zapadnim naučnim glasilima, em što nije stigao ovoliko daleko. Ako te zanima, imaš na prirodnim naukama i temu, i radove prof. Skulačova, kao i linkove ka časopisu koji se bavi procesom starenja.

Ma o'kle tebi da se radujem? Ja Ruse ne mogu da smislim, organski...:D

Deco moja, to i ako se otkrije, nama ima da bude dostupno na svetoga Živka..;)

Verovatno da je tako. Mad generalno, trebalo bi ti potpuno novo ljudsko društvo gde bi to imalo smisla. Drugi problem su nervne ćelije u mozgu. One odumiru i to je to. Svaki dan se probudiš sa manje nego što si imao. Možeš veštački da udeš mlad koliko hoćeš kad ti nervi propadaju.....

Verovatno da je tako. Mad generalno, trebalo bi ti potpuno novo ljudsko društvo gde bi to imalo smisla. Drugi problem su nervne ćelije u mozgu. One odumiru i to je to. Svaki dan se probudiš sa manje nego što si imao. Možeš veštački da udeš mlad koliko hoćeš kad ti nervi propadaju.....
Secam se da je pre dve, tri godine, dokazana regeneracija nervnih celija. Znaci, moguce je. Samo treba naci efektivan nacin.

Secam se da je pre dve, tri godine, dokazana regeneracija nervnih celija. Znaci, moguce je. Samo treba naci efektivan nacin.

Šta regeneracija? Misliš da mogu da se razviju nove ili da se starim porati funkcionalnost? Ovo drugo, verovatno - Zašto da ne. Prvo - gotovo nemoguće.

Nervve ćelijese ne dele ćelijskom deobom. A odumiru. I kad odumru, ništa ih više ne može nadoknaditi.

Inače video sam nešto što bi navodno moglo da pomogne - radi se o forsiranju razvoa novih nervnih ćelija iz matičnih ćelija jedinke. Moguće je, ali je pod znakom pitanja korisnost istog. Teško da se može forsirati pravilno vezivanje tih novih nerava za već postojeće. Odnosno šteta može lako biti daleko veća od koristi.

Šta regeneracija? Misliš da mogu da se razviju nove ili da se starim porati funkcionalnost? Ovo drugo, verovatno - Zašto da ne. Prvo - gotovo nemoguće.

Nervve ćelijese ne dele ćelijskom deobom. A odumiru. I kad odumru, ništa ih više ne može nadoknaditi.

Inače video sam nešto što bi navodno moglo da pomogne - radi se o forsiranju razvoa novih nervnih ćelija iz matičnih ćelija jedinke. Moguće je, ali je pod znakom pitanja korisnost istog. Teško da se može forsirati pravilno vezivanje tih novih nerava za već postojeće. Odnosno šteta može lako biti daleko veća od koristi.
Koliko sam citao, moguce su obe varijante. Dokazano je, in vitro, da tzv "Neuroblast" celije, koje se normalno dele, mogu razviti u neurone i glijalne celije. Koliko sam shvatio to je vrsta stem celija.

mene samo zanima postoje li neki konkretni dokazi o tome da ta osoba koja bude koristila eliksir osim sto ce da izgleda mnogo mladje i zdravstveno ima tako da se oseca...
Pre ce biti obrnuto. Nece izgledati puno mladje, ali ce se puno bolje osecati i bice podlozni mnogo manje bolesti, i nece dobijati bolesti vezane za staro doba.

Poslednja izmena:
Ко не може да ужива 70 година у чарима живота, томе је и 300 година мало. Узалуд му еликсир.
Ovo se radi za sada uglavnom da ljudi ne bi oboljevali od bolesti starosti, kao sto su alchajmerova, artritis, razne bolesti srca, itd, itd, ... Potom i da se podmlade kosti i misici, a kasnije i nervno tkivo. Produzetak zivotnog veka je bonus na tome, jer duze zivis zdrav. A kako Ray Kurtzwell kaze docicemo do te tacke da cemo se na jednu godinu koju starimo, podmladjivati vise od jedne godine. Inace mi danas zivimo duplo duze od ljudi sa pocetka dvadesetog veka, kada je prosecan zivotni vek bio od 35-40 godina. Akcija, posledica, i efekat modernog drustva.

Poslednja izmena:
Protiv sam eliksira mladosti.Jednostavno, sebicno je teziti ka besmrtnosti, ako me razumete sta hocu da kazem.'Ajde sad svi da budemo besmrtni, gde su tu buduce generacije?
Elem, samo mi se dopada sto oboleli od alchajmera imaju sansu.

Ja bas i nisam nesto protiv ovog,ali mislim da te razumem.
Mada,zar ti ovo barem malo ne zagolica mastu? ziveti do kraja vecnosti.
Tj.....tj ne umreti od starosti,ti dotle mozes da pogines ili da te ubiju milion i vise puta.

A i kad bi se ovo ikada usavrsilo i uspelo na coveku,ne bi bilo dostupno sirokoj masi i ko zna sta bi sve moglo da izadje od toga.

Болест је последица греха. Еликсир треба тражити од Бога.. молитвом, праштањем и постом. Несмирење рађа многе болести.

Ajde,de... kako naivan pogled.

Reci mi,kako objasnjavas bolest retardiranosti?
Znaci,dete se rodi hendikepirano,mentalno zaostalo do kraja zivota. Pitanje : cime je ta beba zasluzila takvu sudbinu,kada uopste nije ni mogla da zgresi?

Ajde,de... kako naivan pogled.

Reci mi,kako objasnjavas bolest retardiranosti?
Питај његове родитеље што су Богу згрешили. 300 хиљада абортуса годишње у Србији, 300 хиљада убистава. Земљотрес у Краљеву је само вихор пред ураган. Држ`се Миле..

Ja bas i nisam nesto protiv ovog,ali mislim da te razumem.
Mada,zar ti ovo barem malo ne zagolica mastu? ziveti do kraja vecnosti.
Tj.....tj ne umreti od starosti,ti dotle mozes da pogines ili da te ubiju milion i vise puta.

A i kad bi se ovo ikada usavrsilo i uspelo na coveku,ne bi bilo dostupno sirokoj masi i ko zna sta bi sve moglo da izadje od toga.

Болест је последица греха. Еликсир треба тражити од Бога.. молитвом, праштањем и постом. Несмирење рађа многе болести.

Питај његове родитеље што су Богу згрешили. 300 хиљада абортуса годишње у Србији, 300 хиљада убистава. Земљотрес у Краљеву је само вихор пред ураган. Држ`се Миле..

Kao sto je drinjaca rekao, a ja cu malo da parafraziram - Ko ne ume da pije iz case, tome je i bure malo.Ko ne ume da prozivi 70 godina, nece umeti ni da prozivi tih 300, 500, 1000.Nije poenta ziveti vecno, poenta je uzivati trenutno.Ziveti za one male trenutke koji ispunjavaju nas zivot.Moze neko da zivi 300 godina, a da opet bude nesrecan. jer ustvari ne ume da zivi, nego je samo pi*ka koja se plasi smrti.

A ponajvise sam protiv tog eliksira, zbog zadnjenavedenog.Dostupno samo odredjenima.Samo onima koji to mogu da plate ili onima koji su to otkrili i kome oni odluce da daju taj eliksir.I sad, neko ko moze da plati taj eliksir ce ziveti 300 godina, a neko ko je vredniji, a ne moze da priusti taj eliksir ce umreti?Sranje u boji.Sto se mene tice, taj eliksir bi trebao biti dostupan svetskim velikanima, ljudima koji su ucinili dobro svetu.Njima treba produziti zivotni vek, kako bi jos i vise mogli da doprinose boljitku sveta.

E sad da vidimo sto cemo sa Miletom...Mile, polak' s ti grehovi i sa abortusi.Bolest mentalne zaostalosti, nije sigurno data od Boga, vec je verovatnije posledica genetske degradacije ili malfunkcije nekih DNK.Dalje, nikakvom molitvom necemo dobiti eliksir mladosti, jer sam prilicno siguran da obicnom molitvom od Boga necemo dobiti formulu za eliksir mladosti, right?Ostavimo po strani asketizam.Dalje, kazes da je to dete kaznjeno zbog necijeg abortusa?Zasto?Zasto nije kaznjen taj, ili ta, koji su izvrsili abortus, nego to dete?Zasto ispastati zbog tudjeg greha?

Sto se mene tice, pridrzavam se denikenistickog stava da su nas stvorili vanzemaljci, i verujem da je njima takodje bio poznat ovaj ili slican eliksir mladosti.Ali takodje verujem da su oni imali uma da taj eliksir ispravno koriste.Da su ga koristili kako bi pomagali svetu oko sebe, ne radi sticanja nekog licnog dobra.Dakle, tu lezi moj kont o ovom eliksiru.Neka ga, ali neka bude ispravno iskoriscen, dostupan onima koji ga zasluze, ne onima koji ga kupe.Tek kada um prevlada nad materijom, mozemo pricati o eliksiru mladosti.

Овако: Одбацићемо све проблеме типа производња, доступност еликсира вечне младости, последице као пренасељеност верска или економска проблематика итд... Дакле само једно питање: Узети или не узети? Мој једини и апсолутни одговор је ДА.И тврдим да би само занемарљив број одбио...

Овако: Одбацићемо све проблеме типа производња, доступност еликсира вечне младости, последице као пренасељеност верска или економска проблематика итд... Дакле само једно питање: Узети или не узети? Мој једини и апсолутни одговор је ДА.И тврдим да би само занемарљив број одбио...

I upravo u tome lezi problematika...Sta kada svi imao po 300+ godina?Sad da se okrenem malo naseljavanju planeta.Jer, morali bismo da kolonizujemo druge planete kako bi imalo mesta za nase potomke, jer bi Zemlja donekle izdrzala sve te dugozivce, i onda bi moralo da se krene sa kolonizacijom planeta kako bi se stvorilo mesta za nase potomke.Mogu i da se slozim sa tim eliksirom, ali tek kada kolonizovanje plaeta bude normalna stvar.

Back