Naučnici bi da blokiraju sunce

Manga Hilux

Legenda
Moderator
Poruka
71.359

Научници желе блокирати Сунце?​

GS
20240207143846_507440.jpg
Foto: Twitter
Научници истражују прилично луду идеју како да спријече прегријавање наше планете.

Наиме, они желе да пошаљу "сунцобран" у свемир како би блокирали путеве сунчевог загријавања.
Како пише "Њујорк Тајмс", тим предвођен професором физике са Ашер Спејс Рисерч Института и директором Технион-Израел Институт оф Технолоџи Јорамом Розеном тврди да је спреман за израду прототипа.
Али постоји један велики проблем: штит се мора простирати на површини од отприлике милион квадратних миља, или отприлике величине Аргентине.

Будући да је то превелика структура за лансирање у свемир једном ракетом, Розен и његов тим предлажу шему у којој се "рој" мањих штитова лансира у свемир и горе се вежу и раде радити заједно.
"Можемо показати свијету, 'погледајте, постоји рјешење, узмите га, повећајте га на потребну величину'", рекао је Розен за поменути медиј.
Идеја технички постоји већ деценијама. Умјесто потпуног блокирања Сунца великим сунцобраном, истраживачи су сугерисали да требамо блокирати само један до два одсто зрачења наше звијезде како бисмо ублажили учинке глобалног загријавања.
Прошле је године тим научника с Харварда и Универзитета у Јути истраживао идеју постављања прашине на "Лагрангеову тачку" између Сунца и Земље како би се превладале климатске промјене.

Други тим предложио је кориштење стварног "сунцобрана" привезаног за астероид како би се постигао исти ефекат.
Међутим, сунцобран би био само један дио рјешења јер би Земљина атмосфера и даље задржавала топлоту у облику емисије стакленичких гасова.
Не слажу се сви с том идејом. Критичари су за "Њујорк Тајмс" рекли да би сунцобран био невјероватно скуп и нереалан, с обзиром на брзину којом се глобално загријавање убрзава.
То не спомиње ударце које би такво сјенило могло издржати док је изложено у свемиру.
Заговорници, са друге стране, тврде да не бисмо требали оставити камен непреврнут у проналажењу рјешења за климатске промјене.
Розен и његов тим сада желе осигурати између 10 и 20 милиона долара за изградњу свог прототипа.
"Ми у Техниону нећемо спасити планету. Али ћемо показати да се то може", рекао је он.
 

Back
Top