Natural Mystic Reggae Festival od 21. do 23. jula kod Gornjeg Milanovca

Baudrillard

Zaslužan član
Moderator
Poruka
119.927
Natural Mystic Reggae festival 2022


Ovogodišnji Natural Mystic Reggae Festival održava se od 21. do 23. jula na izletničkom mestu Ždreban nadomak Gornjeg Milanovca.
Natural Mystic festival je jedan od retkih festivala u Srbiji koji su se opredelili striktno za jedan žanr. Ovaj festival je posvećen samo reggae muzici i veoma sličnim podržanrovima, što se na našim prostorima retko sreće.

Ove godine će festival trajati tri dana, od 21. do 23. jula, a ono što je specifično jeste da je ulaz besplatan. Neki od izvođača koji će nastupiti ove godine su: I Jahson & Kaya Roots Band, Ras MC Bean & Soulcraft, Killo Killo banda, Suns of Dub, Daddy Teacha, Hornsman Coyote, Don Minott, Asher Selector i mnogi drugi.

Idejni tvorci i realizatori Natural Mystic festivala su članovi muzičke grupe Jahmessenjah iz Gornjeg Milanovca, koji svojim angažovanjem i entuzijazmom popularišu Afro-Reggae muziku i kulturu širom Balkana 20 godina.

Natural Mystic festival je svojom pojavom 2014. godine predstavljao pravo osveženje na Reggae muzičkoj sceni. Za mesto festivala odabrano je izletničko mesto Ždreban nadomak Gornjeg Milanovca. Ovo izletište je prekriveno listopadnom šumom, odlikuju ga čist vazduh i raznovrsna flora i fauna.

U vreme SFRJ Ždreban je bilo mesto poznato po tradicionalnim prvomajskim okupljanjima radnika i sindikata. Na ovom mestu se nalaze temelji započete, ali nikad izgrađene bolnice, koji datiraju iz perioda između dva svetska rata. Sa Ždrebana puca nezaboravan pogled na panoramu grada. Biti deo Natural Mystic festivala na Ždrebanu znači biti u skladu sa prirodom i muzikom, okružen dobrim vibracijama.

Prvi Natural Mystic festival održan je 30. aprila 2014. godine. Trajao je jedan dan. U sklopu prvog festivala organizovana je offroad mountinbike trka. Muzički program prvog festivala sačinjavali su izvođači iz Srbije i jedan sastav iz Slovenije.
Već naredne godine, u organizaciju festivala uključene su Turistička organizacija i JKP Gornjeg Milanovca. Pre održavanja festivala, uređena je trim staza za šetnju i rekreaciju izletnika. Program festivala je obogaćen sa nekoliko inostranih izvođača.

Treća i četvrta festivalska godina predstavljale su prekretnicu u životu festivala. Organizacija je postala čvršća, a pokrovitelj festivala postala je i Opština Gornji Milanovac. Sve to je rezultiralo kvalitetnijim muzičkim programom, većim brojem posetilaca i produženjem trajanja festivala u četvrtoj godini.
Poseban zamajac festivalu u prethodnom periodu dali su Opština Gornji Milanovac, KC Gornji Milanovac, Austrijski kulturni forum uz ambasadu Austrije i Konzulat Jamajke.

Godine 2020, tokom pandemije korone, festival je ipak održan u onlajn formatu. Tom prilikom, program festivala su pratili ljudi iz 34 države sa svih kontinenata.
Festival je tokom godina izašao iz lokalnih i regionalnih okvira. Izvođači iz Jamajke, Italije, Austrije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Brazila, Engleske, Makedonije, Rumunije, Švajcarske i Srbije nastupali su pred posetiocima iz Gane, Malavija, Fancuske, Italije, Slovačke, Jamajke, Austrije, Engleske, Rumunije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije…


balkanrock.com
 
Da biste mogli da kreirate nove teme, trajno koristite svoje ime i ne pogađate stalno slike - kliknite ovde da se registrujete.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.