Quantcast

NATO: Dokument dovoljan za NATO put BiH

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

комшија

Legenda
Poruka
67.229
https://www.rtvbn.com/3976209/nato-dokument-dovoljan-za-nato-put-bih

NATO: Dokument dovoljan za NATO put BiH

NATO saveznici su dobili Program reformi koji je dostavila Bosna i Hercegovina u decembru 2019. godine. O njemu je razgovarano na tehničkom nivou i smatra se dobrom osnovom za nastavak saradnje između NATO-a i Bosne i Hercegovine, rečeno je za N1 iz NATO Štaba u Sarajevu.

1579874311700.png


"NATO se raduje pružanju podrške Bosni i Hercegovini kako vlasti počnu provoditi reforme sadržane u Programu i Pregledu odbrane iz 2016. U tom svjetlu, NATO Štab Sarajevo stoji na raspolaganju vlastima BiH u nastavku podrške reformi odbrambenog i sigurnosnog sektora u BiH. NATO veoma cijeni politički dijalog sa Bosnom i Hercegovinom, a Saveznici će sa zadovoljstvom pozdraviti zvaničnike BiH u sjedištu NATO-a radi razgovora o saradnji između NATO-a i BiH i regionalnoj sigurnosti", kazali su za N1 iz NATO Šataba u Sarajevu.


Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, u junu 2009. usvojilo je zaključak o upućivanju zahtjeva u NATO za Akcioni plan za članstvo.

Godine 2010. je stigao pozitivan odgovor sa samita NATO-a održanog u Talinu.


Početkom decembra 2018. ministri spoljnih poslova zemalja članica NATO-a na sastanku u Briselu, donijeli su odluku da se Bosni i Hercegovini odobri podnošenje prvog ANP-a.


Godišnji nacionalni program, odnosno ANP, koji se šalje NATO-u, priprema svaka zemlja, koja želi postati članica i riječ je o sveobuhvatnom dokumentu koji se odnosi na postignuća i planirane reforme u više oblasti između ostalog političkih, bezbjednosnih, pravnih i odbrambenih.


U tom dokumentu takođe, svaka zemlja članica navodi u kojim oblastima i predviđenim reformama joj je potrebna pomoć, kako bi one bile ispunjene.


(N1)ПРИТАЈЕНА *******ИЈО БОСАНСКА - ДОДИГОВИ БОТОВИ, САМО ДА ЗНАТЕ ДА СТЕ ПРОВАЉЕНИ КАО ПРЕВАРАНТИ!
1579874470100.png:zcepanje::lol::cepanje::hahaha1::hahaha::rotf:
 

комшија

Legenda
Poruka
67.229
https://www.rtvbn.com/3976143/sacuvali-smo-nato-put-bih-nastavlja-nato-putem

"Sačuvali smo NATO put, BiH nastavlja NATO putem"

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović potvrdio je da je NATO prihvatio program reformi BiH i da BiH nastavlja putem NATO.

Sačuvali smo NATO put, BiH nastavlja NATO putem23.01.2020 | 09:09

On je gostujući sinoć u programu N1 rekao da su znali da će Nato prihtvatiti taj dokument jer je i rađen sa njima.

"Vidjeli smo da je javnost poprilično zagrijana da se tumači na ovaj ili na onaj način. Mi smo htjeli da uradimo posao i uradili smo posao. Usvojili smo dokument koji smo onaj dan kad je dogovoren Savjet ministara BiH poslali u NATO savez. NATO je prihvatio. Znali smo da će biti prihvaćeno i radili smo sa NATO-om. To je sada odnos između BiH i NATO-a na kojeg se BiH obavezala. BiH je službeno prihvatila šta će da uradi kada je u pitanju odnos sa NATO-om, koje su to reforme. Dakle, institucija Predsjedništva BiH je to prihvatila", kazao je Džaferović.

Govoreći o izradi Programa reformi, on je rekao da je "pomagala međunarodna zajednica, pomagala Kvinta, naši kabineti su radili sa predstavnicama ambasada Kvinte i izrađen je ovaj dokument koji se zove Program reformi BiH.

"Mi smo sačuvali svoj NATO put, BiH nastavlja svojim NATO putem", kazao je on.

Što se tiče imenovanja Mlađana Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice, on je rekao da je stav SDA da je to stvar za razgovor između stranaka, to je pitanje međustranačkog dogovora.

"Mislim da predlagači Božovića nisu ispoštovali međustranački dogovor. Bio je dogovor da bude iz reda ostalih, iz Republike Srpske i da bude neko oko koga će se okupiti i dati saglasnost svi, to nije ispoštovano kao i ranije kod nekih dogovora", kazao je on.

Kazao je da zatezanje oko imenovanja Božovića nije međustranačka trgovina kako se insinuira.

"Božović je predložen bez konsultacija sa SDA, nevezano za gospodina Božovića insistirat ćemo da se Bratić vrati na mjesto na koje je bio izabran", kazao je Džaferović u izjavi N1.


(BN)
 

комшија

Legenda
Poruka
67.229
https://www.rtvbn.com/3975681/amerika-dala-podrsku-nato-putu-bih

Amerika dala podršku NATO putu BiH

Ministar odbrane SAD Mark Esper uputio je podršku ministru odbrane BiH Sifetu Podžiću na planu modernizacije i reformskim aktivnostima u oblasti odbrane u BiH


Amerika dala podršku NATO putu BiH16.01.2020 | 14:33

"Ministarstvo odbrane SAD aktivno radi na pomoći našim NATO partnerima u reformi njihovih odbrambenih ciljeva i uzajamnom djelovanju.

Radujemo se radu s nedavno imenovanim ministrom odbrane BiH Sifetom Podžićem na modernizaciji i reformskim aktivnostima", poručio je američki ministar odbrane Mark Esper.


(Oslobođenje)
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.