Nasledstvo 3/4 porodične kuće,molim pomoć!

zabrinutamm

Početnik
Poruka
4
Nadam se da nisam pogrešila gde da postavim pitanje i da ovo nećete zatvoriti pošto mi je potrebna pomoć i razgovor sa ljudima koji su bili u sličnoj situaciji.Nakon smrti majke i dede,ugovorom o doživotnom izdržavanju sam vlasnik 3/4 porodične kuće,a vlasnik druge 1/4 je ujak, mamin rođeni brat koji u kući ne živi več skoro 40 godina.Sa ujakom sam se usmeno dogovorila o otkupu njegove 1/4 i u početku nije pravio problema,ali pošto je stalno u dugovima i materijalnim problemima počeo je stalno da menja mišljenje,krši i sklapa nove dogovre i non-stop traži novac za ovo ili za ono na ime mog duga njemu za tu 1/4 i to me prilično dovodi do ludila jer iako smo u dobrim odnosima,suviše smo različiti kao ličnosti i stvarno me jako psihički iscrpljuje.Ja sam razvedena i trenutno niam u mogućnosti da podignem kredit,međutim ujakovu 1/4 ću moći da otplatim sigurno u narednih 5-6 godina.

Ali stvar je u tome što on stalno menja mišljenje.Prvo se složi,pa onda odustane,preti obaranjem ugovora i ljuti se na mene što nije vlasnik 1/2 nego 1/4.U jednom momentu traži pare odmah i preti izlaskom na sud i prodavanjem kuće "na doboš" da se isplati njegov deo,jer je on u dugovima i "nema drugog izlaza",u drugom momentu odbija da uopšte proda,nego želi da od par soba namesti zaseban dvorišni stan,u trećem momentu mi dovodi neke ljude za "postanare",naravno zahtevajući da cela kirija ide njemu,a da se ne računa u otplatu.Takođe,odbija da bude isplaćivan "na parče" nego traži sve pare odjednom ili u dva dela,a ja to trenutno ne mogu da mu obezbedim.Takođe ne želim da kuću delim niti da njega useljavam jer zaista fizički ne mogu da živim sa njim,veomaje negativna osoba,za sve je "najpametniji" a za sve neuspehe u životu krivi moju majku i babu i dedu,ali razlozi nisu bitni,radije bih onda prodala kuću iako sam za nju vezana,pa da se tako obračunamo.

Želela bih da mi neko pomogne oko toga koja su njegova prava i da li on zaista sa svojom 1/4 ima pravo tako da se ponaša?Da li ima pravo da odbije da mi proda svoj deo iako kuća nije deljiva i da me ucenjuje svojim useljavanjem ili izdavanjem u kiriju?Da li može da me prinudi na prodaju,iako ja to ne želim i u kuću sam ulagala?Da li će zaista kuća "otići na doboš" ako trenutno nemam damu isplatim sav novac,a on odbija u delovima ili ratama?Stvarno me ovo psihički totalno ubija uz ostale probleme,bila bih mnogo zahvalna ako ovde postoji neko ko je upućen u ove stvari i da mi odgovori.Kod advokata nisam bila,sve se nadam da ću se sa njim lepo dogovoriti,ali uvek se tako "lepo" dogovorimo neformalno,pa on onda odjednom menja mišljenje i traži rešenje odmah,istog momenta.Hvala puno svim dobrim ljudima na informacijama i odgovorima. I.
 
slučajno znam da će da ti Ugovor o doživotnom izdržavanju, obori možda kad nastupi novo ledeno doba!
A možda ni tad!
Angažuj advokata. Savet je džabe, a ako ćeš nešto raditi, nije skupo u odnosu na dobitak i odstranjivanje "ujaka" iz života.
Mnogo mi je žao, što ste različite ličnosti. :(
 
Znam za to za ugovor o dož.izdržavanju i oko toga nisam uopšte nespokojna.Zanima me samo pitanje iz prakse ako neko slučajno zna,kolika su mu prava nad celokupnom kućom ako sam ja vlasnica 3/4 i time da li će se prodavati,deliti,da li će se neko useljavati i da li mogu da stvari uredim kako sam planirala,a to je da otkupim ujakov deo.Ja stvarno želim njega da isplatim i stvarno mi je žao što je u takvoj situaciji i uvek ću mu pomoći,ali stvar je u tome što trenutno ne mogu da podignem kredit,a do pre dva meseca dana nisam imala posao nekoliko nedelja.Ja samo ne mogu da ga isplatim odmah i ne mogu da mu garantujem sto posto da li će to biti sledeće godine ili za dve.Na primer,on je sad "namerio" da izdaje dve sobe ali ne tako da od kirije 3/4 pripada meni i da mu ja to dajem za otplatu,nego da je cela kirija njegova jer dve sobe predstavljaju 1/4 iako nigde ne piše da je podeljeno po sobama,nego celokupna kuća sa garažom.

Hvala u svakom slučaju na odgovoru puno!Otići ću i na razgovor kod advokata,ali ja bih da izbegnem sud po svaku cenu jer ne želim sa ujakom da se sudim i stvarno hoću da to sredimo notmalno,ali ne mogu više ni da podležem ucenama i njegovim stalnim planovima.Zato sam se i obratila ovde,videla sam sličnu temu samo nije bila o pravima većinskog i manjinskog vlasnika kuće,nego o ugovoru o dož.izdržavanju i mnogo pametnih stvari je napisano na temi.Bil abih mnogo srećna ako bi se isti ljudi javili i ovde i napisali po neku reč.
 
Look Of Expectany,za ovo znam odgovor iz prakse.Nema pravo da traži prodaju cele kuće ako mu drugi suvlasnici nude da otkupe njegov deo.Jedini ako mu oni nude manje novca nego što on misli da bi mogao da dobije ako bi se prodala cela kuća,pa novac podelio na tri dela,tad može da bude spora.Samo oko cene i ako misli da bi prodajom kuće dobio više novca,onda mora da se menja dogovr ili ide na sud.Bar sam ja tako razumela,ne drži me za reč.I isto tako nema pravo da npr. proda svoju 1/3 nekom drugom,ako mu neko od suvlasnika nudi isto toliko novca za njegov deo,jer suvlasnik ima tada prvenstvo.

A mene zanima suprotno,da li vlasnik manjinskog dela kuće koja je nedeljiva ima pravo da odbije ponudu za otkup njegovog dela,čak i veću ponudu nego što vredi,nego insistira da se useli?
 
Nemam odgovor na tvoje pitanje ali me zanima nesto slicno. Ako se kuca koja je fizicki nedeljiva podeli na po 1/3 naslednicima, da li naslednik koji ima 1/3 ima pravo da trazi prodaju kuce ako druga dva naslednika nisu za to i insistiraju da tom nasledniku daju pare u vrenosti 1/3 kuce?

NE ... bes saglasnosti i overenog potpisa ... niko nikog nemoze da natera na prodaju .
 
A mene zanima suprotno,da li vlasnik manjinskog dela kuće koja je nedeljiva ima pravo da odbije ponudu za otkup njegovog dela,čak i veću ponudu nego što vredi,nego insistira da se useli?

Sto se prodaje tice DA , medjutim useljenje je opet prica za sebe ... sta ako oni nezele ? svoj deo kuce mozes da koristis bez daljnjeg ,,, ukoliko ti je to dovoljno , a sto se njihovog dela tice to je pod znakom pitanja ... ni njih niko nemoze naterati da iznajme svoj deo kuce . Pa sad sagledaj situaciju ...
 
Na žalost, upoznata sam sa situacijom (jer je u mojoj porodici bilo "slučajeva" :roll:).
Prvo i najvažnije: ne brini.
Kao što i sama znaš, ugovor o doživotnom izdržavanju ne može niko da obori, dakle, odnos vlasništva nad kućom ostaje takav kakav jeste.
Drugo, nemoj ni slučajno da mu nudiš više novca od onoga koliko mu realno pripada, jer si kao većinski vlasnik u mnogo povoljnijem položeju kako god da okreneš.
Ukoliko suvlasnici ne mogu da se dogovore o korišćenju kuće, odnosno ako ne postoji način da se kuća fizički podeli na integralne celine srazmerno vlesništvu i sve stigne do suda - jedini način je da se kuća sudskim putem proda.
Do istog raspleta će doći i ukoliko suvlasnici ne mogu da se dogovore oko cene ili ko će koga isplatiti.
U slučaju da dođe do sudske prodaje kuće, prvo (proveravali moji prijatelji advokati kako to, najčešće ide u praksi ;)) procena vrednosti koju daje sud obično je nešto niža od realne tržišne vrednosti. Ako se kuća nakon prvog oglašavanja ne proda, cena se skida za 1/3. Prednost pri kupovini uvek i svakako imaju vlasnici delova nekretnine, što će reći da u svakoj varijanti, ti sa 3/4 vlasništva imaš prednost pri kupovini one 1/4, odnosno, svoju kuću, tj. ujakov deo te kuće možeš otkupiti po izlicitiranoj ceni. Pretpostavka je da je to cena niža od tržišne i uvek ti možeš lakše otkupiti ujakov (manji) deo, nego on tvoj.
Otidi slobodno do advokata, bolje će ti to objasniti, ali suština je da ne pristaješ ni na kakve ucene - situacija je mnogo povoljnija za tebe nego za ujaka i ne postoji ni jedan razlog da plaćaš više od toga koliko kuća vredi.
računaj da bi i svaki sudski proces trajao godinama, te bi imala dovoljno vremena da skupiš potreban novac ;)
 
Hvala vam puno na odgovoru doktor Pavel i naročito Smeh!Teško je to objasniti,sa ujakom nikako o tome nisam uspela da naiđem na razumevanje,a za prijatelje me je često strah da mi ne drže stranu samo zato što smo u dobrim odnosima.Za ujaka je to običan kapital,nasledstvo i on bi taj svoj deo što pre da unovči ili prisvoji bez obzira na sve i čudi se što i ja tako ne radim,dobijala sam i kritike kako sam pohlepna,sebična,kako tražim "hleba preko pogače",ali to stvarno nije tako,nego je ovo za mene porodična kuća,rodna kuća i možda je malo čudno ali često se ponašam kao da i nije moja nego kao da su mama i deda još uvek živi,a da sam ja tu da to održim i očuvam.Prodavanje nasledstva za neki luksuzan život ili upadanje u totalno nepotrebne troškove,pa prodavati nešto što je neko drugi umesto tebe stvarao i gradio da bi se to namirilo je nešto što smatram za veoma pogrešno.

O tome sam i ja razmišljala,da i ako dođe do suda,to može da traje godinama i da zbog toga ne treba da brinem,ali nekako nisam dugo u tom pravcu razmišljala.Ovde sam rekla dosta negativnih stvari o ujaku i idalje mislim to sve,ali nisam rekla da ja njega volim i da mi je do njega stalo i da me veoma boli što smo do takvih razgovora došli i što vidim da zaista jeste u problemima,ali kada ga njegova lična muka pritisne,kao da se pretvori u stranca.
 
Na žalost, upoznata sam sa situacijom (jer je u mojoj porodici bilo "slučajeva" :roll:).
Prvo i najvažnije: ne brini.
Kao što i sama znaš, ugovor o doživotnom izdržavanju ne može niko da obori, dakle, odnos vlasništva nad kućom ostaje takav kakav jeste.
Drugo, nemoj ni slučajno da mu nudiš više novca od onoga koliko mu realno pripada, jer si kao većinski vlasnik u mnogo povoljnijem položeju kako god da okreneš.
Ukoliko suvlasnici ne mogu da se dogovore o korišćenju kuće, odnosno ako ne postoji način da se kuća fizički podeli na integralne celine srazmerno vlesništvu i sve stigne do suda - jedini način je da se kuća sudskim putem proda.
Do istog raspleta će doći i ukoliko suvlasnici ne mogu da se dogovore oko cene ili ko će koga isplatiti.
U slučaju da dođe do sudske prodaje kuće, prvo (proveravali moji prijatelji advokati kako to, najčešće ide u praksi ;)) procena vrednosti koju daje sud obično je nešto niža od realne tržišne vrednosti. Ako se kuća nakon prvog oglašavanja ne proda, cena se skida za 1/3. Prednost pri kupovini uvek i svakako imaju vlasnici delova nekretnine, što će reći da u svakoj varijanti, ti sa 3/4 vlasništva imaš prednost pri kupovini one 1/4, odnosno, svoju kuću, tj. ujakov deo te kuće možeš otkupiti po izlicitiranoj ceni. Pretpostavka je da je to cena niža od tržišne i uvek ti možeš lakše otkupiti ujakov (manji) deo, nego on tvoj.
Otidi slobodno do advokata, bolje će ti to objasniti, ali suština je da ne pristaješ ni na kakve ucene - situacija je mnogo povoljnija za tebe nego za ujaka i ne postoji ni jedan razlog da plaćaš više od toga koliko kuća vredi.
računaj da bi i svaki sudski proces trajao godinama, te bi imala dovoljno vremena da skupiš potreban novac ;)

Čitam ovo i razmišljam šta će moj muž sa svoje 2/5 porodične kuće, jer ga je brat lepo odradio posle smrti roditelja i uzeo 3/5. Treba li da napomenem da mi je jetrva pravnik a mi naivne budale. Naime, mi smo živeli u drugom gradu dok ih je moj dever, koji nije radio niti radi, lečio o njihovom trošku, hranio se o njihovom trošku i kad se uselio kod njih s porodicom, moj svekar je naprosto precrkao (svekrva je umrla pre). Oni već 10 godina koriste celu kuću, stvari su naravno već upropašćene, kuća se uopšte ne popravlja, valjda da bi joj se što više umanjila vrednost, i po svemu sudeći, mi je nikada nećemo ni koristiti jer je nedeljiva, ima tri sobe, a oni su zauzeli sve. Usput, imaju stan koji izdaju i kuću koju im gradi tast. Mi mu ovde dođemo ujak.
 
Čitam ovo i razmišljam šta će moj muž sa svoje 2/5 porodične kuće, jer ga je brat lepo odradio posle smrti roditelja i uzeo 3/5. Treba li da napomenem da mi je jetrva pravnik a mi naivne budale. Naime, mi smo živeli u drugom gradu dok ih je moj dever, koji nije radio niti radi, lečio o njihovom trošku, hranio se o njihovom trošku i kad se uselio kod njih s porodicom, moj svekar je naprosto precrkao (svekrva je umrla pre). Oni već 10 godina koriste celu kuću, stvari su naravno već upropašćene, kuća se uopšte ne popravlja, valjda da bi joj se što više umanjila vrednost, i po svemu sudeći, mi je nikada nećemo ni koristiti jer je nedeljiva, ima tri sobe, a oni su zauzeli sve. Usput, imaju stan koji izdaju i kuću koju im gradi tast. Mi mu ovde dođemo ujak.
Na žalost, stvarno ste u lošoj poziciji.
Osim da tražite svoj deo ili da se nagodite.
 

Back
Top