Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb strane. Trebalo bi da ga nadogradite ili koristite alternativni pregledač.
Molim vas za pomoc oko maturskog. Trebaju mi neki podaci o naslednim bolestima, o dominantnom nasledjivanju. Da li neko moze da mi napise nesto o tome ili da mi da neki sajt, ili preporuci knjigu? Unapred hvala
A zasto mora bas o dominantnom nasledjivanju? Pogledaj u Biologiji koje se bolesti javljaju pa ukucaj neke kombinacije na Googl-u mozda ti izbaci nesto zanimljivo....
Hm, to je ono sa X i Y? Poznajem samo matematiku toga, ali mi se cini da dobar deo tvog rada treba da ima bas tu pricu sa uparivanjem alela.
U krajnjem slucaju, google je tvoj najbolji drug.
Molim vas za pomoc oko maturskog. Trebaju mi neki podaci o naslednim bolestima, o dominantnom nasledjivanju. Da li neko moze da mi napise nesto o tome ili da mi da neki sajt, ili preporuci knjigu? Unapred hvala
Trazi pod genetics ili dominant/recessive disorders. Samo pazi to je ogromna tema, mnogo moze da se pise. Retko koji profesor ce razumeti to sta napises.
Nadji nesto za hemofiliju, bolest koju mogu da naslede samo muskarci. Neki oblici astme takodje mogu da budu nasledni. Mozas da ubacis i to da ako se u naredne tri generacije ne pojavi nasledno oboljenje onda je jako mala verovatnoca da ce se tu bolest naslediti cetvrto,peto,...koleno.
Lepa ideja, ali ako sam ja dobro razumela Ani treba nesto o autozomno dominantnom nasledjivanju, a hemofilija se nasledjuje preko polnog hromozoma......
Ana ostavi mail pa cu ti poslati nesto sto moze da ti bude od koristi, da ne lutas mnogo po internetu.... a mozda ti i ja mogu reci nesto interesantno, uspesno sam polozila genetiku! :wink: