Nasledne bolesti i usvajanje dece - imperativ ili ne?

Schrodinger

Veoma poznat
Poruka
14.738
Da li postoji drustveni imperativ da se to radi i ako ne postoji, zasto ne postoji :think:
Generalno je stav prema usvajanju odbojan bez ikakvih racionalnih razloga, neko hoce da prenese gene po svaku cenu iako ne valjajju i samo stvori problem buducem narastaju. U takvom slucaju treba pribeci usvajanju gde se moze birati recimo i horoskopski znak koji je daleko bitniji od gena za to kako ce porodica kasnije da se slaze.

Vase misljenje?

Poslednja izmena od moderatora:
Da li postoji drustveni imperativ da se to radi i ako ne postoji, zasto ne postoji :think:
Generalno je stav prema usvajanju odbojan bez ikakvih racionalnih razloga, neko hoce da prenese gene po svaku cenu iako ne valjajju i samo stvori problem buducem narastaju. U takvom slucaju treba pribeci usvajanju gde se moze birati recimo i horoskopski znak koji je daleko bitniji od gena za to kako ce porodica kasnije da se slaze.

Vase misljenje?

Jako sam konzervativan po nekim pitanjima.
Da u nekom slucaju nemam svog "poroda" sigurno ne bih usvajao decu.
Moj stav je da ja nisam nihova KRV koliko god da se trudio nikada ne bih mogao da predjem preko toga da nisam bioloski spojen sa tim detetom.
Postujem sve koji mogu i koji su usvojili decu ali ja, da nisam ostvaren kao roditelj, otac, ne bih se nikada upustio u proces usvajanja.

Ne plase me nasledne osobine plasim se sebe i svog vaspitanja da ne povredi necije neduzno dete koje je prepusteno sudbini ne svojom krivicom.

Jako sam konzervativan po nekim pitanjima.
Da u nekom slucaju nemam svog "poroda" sigurno ne bih usvajao decu.
Moj stav je da ja nisam nihova KRV koliko god da se trudio nikada ne bih mogao da predjem preko toga da nisam bioloski spojen sa tim detetom.
Postujem sve koji mogu i koji su usvojili decu ali ja, da nisam ostvaren kao roditelj, otac, ne bih se nikada upustio u proces usvajanja.

Ne plase me nasledne osobine plasim se sebe i svog vaspitanja da ne povredi necije neduzno dete koje je prepusteno sudbini ne svojom krivicom.
Lako je to reći kad imaš potomstvo.

Lako je to reći kad imaš potomstvo.
Нема то везе, човек је само искрено рекао шта о томе мисли.
Пре много година и ја сам тако нешто написала овде, само што ме нису рашчеречили.
Ти знаш колико смо дуго ми чекали дете, ни близу помисли нисмо били да усвојимо.
Ја се не бих усудила.
Колико год се ми опирали, неке ствари су дубоко записане у нашем генетском коду и не можемо да побегнемо од њих.
Усвајање детета о чијим родитељима не знаш ништа је јако племенит и ризичан чин.
Неко је на то спреман, неко не.

Нема то везе, човек је само искрено рекао шта о томе мисли.
Пре много година и ја сам тако нешто написала овде, само што ме нису рашчеречили.
Ти знаш колико смо дуго ми чекали дете, ни близу помисли нисмо били да усвојимо.
Ја се не бих усудила.
Колико год се ми опирали, неке ствари су дубоко записане у нашем генетском коду и не можемо да побегнемо од њих.
Усвајање детета о чијим родитељима не знаш ништа је јако племенит и ризичан чин.
Mislim da ni ja ne bih mogla,ali imam djecu pa ne mogu biti sigurna u to.

Mislim da ni ja ne bih mogla,ali imam djecu pa ne mogu biti sigurna u to.
Да, али некако испаде политички некоректно да се усудиш да тако нешто кажеш.
Што си ти посебна па твој генетски материјал мора да се пренесе, то је једна од реченица које су ми упућене.
Нико не чита шта стварно пишеш.

Да, али некако испаде политички некоректно да се усудиш да тако нешто кажеш.
Што си ти посебна па твој генетски материјал мора да се пренесе, то је једна од реченица које су ми упућене.
Нико не чита шта стварно пишеш.
Pisala sam već negdje ovde o tome. Imam u porodici loše iskustvo sa usvajanjem djeteta,95% da ja to ne bih ali opet ostaje tih 5% za možda. Generalno me ne zanima ta vrsta korektnosti.

Nije, rizicnije je roditi jer u tom slucaju bolest je moguca i bez nasledjivanja... na primer autizam isl... i sta posle bude sa takvom porodicom - opsta propast...
Ovde ne govorimo o uobicajenoj situaciji nego ako su ti geni stetni, tj. predstavljaju direktan atak na potomstvo

Poslednja izmena od moderatora:
Nije, rizicnije je roditi jer u tom slucaju bolest je moguca i bez nasledjivanja... na primer autizam isl... i sta posle bude sa takvom porodicom - opsta propast...

Ovde ne govorimo o uobicajenoj situaciji nego ako su ti geni stetni, tj. predstavljaju direktan atak na potomstvo
Схватила сам шта ти пишеш, само сам се осврнула на нечији пост о усвајању деце.

Постоји ризик и кад усвојиш, како знаш које гене и болести носи то дете?
Имаш и потпуно здраве људе чија се деца разболе.
Знам пар глувонемих људи чија су деца здрава.
У комшилуку имам пар хромих људи од рођења, њихова деца и унуци су потпуно здрави, високи, лепи.
Али, постоје психичке болести које су у великом проценту наследне, могу да се појаве и не морају.
Ово је толико етички комплексно питање...

Mene geni ne zanimaju. Usvojila bi dijete jer ih volim puno. Tako su mali, slatki i uplašeni u ovom surovom svijetu.
Imam par prijatelja čiji su roditelji odrasli u domu za dijecu nakon rata 45-te. To su strašne priče i sudbine.
Poznajem ženu koja je usvojila dijete sa posebnim potrebama i isključivo tražila takvo dijete. E to je žena i ljudina kojoj nisam ni do pete kao čovijek.

Back