nasleđivanje Rh faktora

• Začetnik teme Začetnik teme d-mol
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

d-mol

Zainteresovan član
Poruka
291
Molim stručna objašnjenja.
Ako su oba roditelja Rh negativna da li dete može da bude pozitivno i obrnuto.
Ako je jedan roditelj pozitivan, drugi negativan kakve sve kombinacije postoje.
Takođe ako nije problem sve to isto za nasleđivanje krvne grupe.
Hvala

d-mol:
Hvala

Uf...duga pricha....ukratko: ako su oba roditelja Rh negativna i dete ce biti negativno, oba pozitivna i dete ce biti pozitivno, jeda jedno a drugi drugo, dete ce biti pozitivno ili negativno;
ako su oba roditelja A grupa i dete ce biti, ako su oba roditelja B, AB, ili O, i dete ce biti isto; ako je jedan roditelj A a drugi B, dete ce biti AB, ako su rotidelji jedno A ili B, a drugo O, dete ce biti A ili B.

Dr, proveri da nesto nisam lupila u brzini, ali mislim da je ovako, je l' da?

Za nasleđivanje rh faktora ne znam, ali za krvne grupe, nisi u pravu. O grupa je recesivna, a grupe A i B dominantne te se tako i ponasaju.

Znam za primer gde su roditelji bili jedno grupe A, a drugo grupe B, imali su 4 dece, svo 4 razlicitih krvnih grupa. Genomska struktura ovih roditelja je bila Ao i Bo. Ukoliko su oba roditelja O krvne grupe i deca ce biti, jer jedino genom "oo" moze dati O krvnu grupu. Genotipske kombinacije:
Ao=A
AA=A
Bo=B
BB=B
AB=AB
oo=O
Posledicno, ako oba roditelja poseduju kombinaciju Ao, deca mogu biti krvne grupe A ili O. Ako jedan roditelj nosi kombinaciju Ao, a drugi AA, deca mogu biti samo A krvne grupe. Da ne kucam dalje, princip primeniti i za ostale krvne grupe.

WithdrawnWater:
d-mol:
Hvala

Uf...duga pricha....ukratko: ako su oba roditelja Rh negativna i dete ce biti negativno, oba pozitivna i dete ce biti pozitivno, jeda jedno a drugi drugo, dete ce biti pozitivno ili negativno;
ako su oba roditelja A grupa i dete ce biti, ako su oba roditelja B, AB, ili O, i dete ce biti isto; ako je jedan roditelj A a drugi B, dete ce biti AB, ako su rotidelji jedno A ili B, a drugo O, dete ce biti A ili B.

Dr, proveri da nesto nisam lupila u brzini, ali mislim da je ovako, je l' da?
Malcice si omasila...nista strasno. :D
Salim se, poenta price je prvo da li su roditelji homo ili heterozigoti, tako da i pozitivan rh faktor kod roditelja moze dati negativan faktor kod dece, ukoliko su u pitanju heterozigoti, ista situacija je i sa grupama, roditelji A krvne grupe mogu imati i dete O krvne grupe opet ukoliko su heterozigoti.
Postoji vec tema na forumu, ajde nek malo radi pretrazivac.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back