Nasilje u OŠ "Jožef Atila" u Novom Sadu

Jozef K.

Obećava
Poruka
51
Nasilje se dešava u mnogim školama ali u ovoj školi (ja sam roditelj jednog đaka) sve se pokušava zataškati na izuzetno perfidan način. "Dečija igra"(reči direktora) je pokušaj učenika da baci učenicu preko ograde ISPRED ZBORNICE sa sprata, "dečija šala" je guranje glave prvaka u WC šolju.."šaljivdžije" se kažnjavaju manjom ocenom iz vladanja. Setite se Aleksa iz Niša koji je izvršio samoubistvo jer nije mogao da trpi više batine i nasilje svojih školskih drugova, treba li još neko da bude Aleksa.??
Niko iz školske uprave ne prihvata odgovornost..Da li položaj ima samo prava ili sa sobom nosi i obaveze? Kuda nas ovo vodi?
RODITELJI, ĐACI- dajte svoja mišljenja, iznesite svoj stav..Nije samo ova škola ugrožena nažalost samo su slučajevi najsvežiji..

U ovoj školi(moja pretpostavka nazalost je da ona nije i jedina) ucenici dobijaju ukore i predloge za ocenu 3 iz vladanja kada se pozale svojim razrednim staresinama i direktoru na mobing od strane nekih nastavnika pozivajuci se na zvanican zakon i uputstva ministarstva prosvete, gusi se samostalno i objektivno rasudjivanje dece laznim izjavama i zastrasivanjem dok se "saljivdžije" kažnjavaju potapšavanjem po ramenu jer društvena igra guranje glave u WC šolju i letenje sa sprata ne zahteva kaznu-valjda je to isto kao i igrati monopol.....Odlični đaci se ispisuju iz škole.....Roditelji se boje "odmazde" od strane školskog osoblja i dokle tako?

I sama sam bila zrtva bullinga u skoli koje su odrasli uglavnom interpretirali kao i u vasoj prici "sale i nestasluci". Moji roditelji su bili i suvise skromni i nisu zeleli nikome da se zameraju ( roditeljima dece koja su me maltretirala) pa sam jos kao dete (iako nemam dece) zacrtala sebi da nikada necu biti takav roditelj i zatvarati oci pred nasiljem. Zahvaljujuci tom sopstvenom iskustvu okrenula sam se borbi protiv nasilja nad zivotinjama kao jos jednoj kategoriji bica koja ne mogu da se odbrane.
Mogu samo da porucim: roditelji, ne okrecite glavu,. ako nastavnike boli uvo za vasu decu i za njihovo trpljenje, uzmite pravdu u svoje ruke i idite do kraja! Pored toga sto cete pokazati da ima ko da stiti vasu decu dobicete i vise respekta od rodjene dece i zapamtice vas kao nekog ko je bio uz njih i zasitio ih, sto i jeste prvenstveno zadatak roditelja!

I sama sam bila zrtva bullinga u skoli koje su odrasli uglavnom interpretirali kao i u vasoj prici "sale i nestasluci". Moji roditelji su bili i suvise skromni i nisu zeleli nikome da se zameraju ( roditeljima dece koja su me maltretirala) pa sam jos kao dete (iako nemam dece) zacrtala sebi da nikada necu biti takav roditelj i zatvarati oci pred nasiljem. Zahvaljujuci tom sopstvenom iskustvu okrenula sam se borbi protiv nasilja nad zivotinjama kao jos jednoj kategoriji bica koja ne mogu da se odbrane.
Mogu samo da porucim: roditelji, ne okrecite glavu,. ako nastavnike boli uvo za vasu decu i za njihovo trpljenje, uzmite pravdu u svoje ruke i idite do kraja! Pored toga sto cete pokazati da ima ko da stiti vasu decu dobicete i vise respekta od rodjene dece i zapamtice vas kao nekog ko je bio uz njih i zasitio ih, sto i jeste prvenstveno zadatak roditelja!

Hvala puno sto si iznela svoje iskustvo, neznam da li je strasnije ili zalosnije sto tvoj slucaj nije usamljen. U ovoj prici roditelji se itekako bore ali klika u upravi je nazalost jaca i roditelji su primorani da ispisuju decu iz skole. Deca koja su samostalno digla svoj glas jer su naucena da slobodno misle i da se bore protiv nepravde dobijaju ukore. Apsurd je kakve zakljucke mogu da donesu tinejdžeri nakon svega..ustati ili odustati?

Aj da se javi i jedan ucenik...

Sto bas ja pitam se... Recimo da imam iskustva sa ovakvim stvarima...

Do cetvrtog razreda osnovne skole sam bio konstantno maltretiran. Zalio sam se svima, ali i direktorima, nastavnicima i samo je gore bilo. Oni kazne ucenika, ali je taj ucenik i dalje tu i tek onda zagorca ovome (u ovom slucaju meni) zivot...

Tako da od tuzakanja nema vajde. Ja sam se izborio tako sto sam se na kraju sam suprotstavio onome kome je trebalo, ali u vecini slucajeva i to ne pali, narocito ako dete maltretira neko stariji.

Naravno ti problemi su nestali odavno... Uglavnom su nasilnici i sami muceni od strane roditelja ili nekoga drugoga. Ili imaju problema pa svoju agresiju iskazuju na taj nacin. To znam iz iskustva takodje. Resenje nije izbaciti nasilnika iz skole ili ga kazniti. Tako mu se zivot zagorcava jos vise. Treba doci do srzi problema i onda naci resenje za njega. Naravno ovo ne znaci da pravdam takvo ponasanje, ali mora se roditeljima i to staviti do znanja. Taj nasilnik je meni kasnije postao prijatelj i jos se cujemo preko facebook-a iako je on u Crnoj Gori, a ja sam u Srbiji.

Takodje u svakoj skoli ima ovoga, samo sto se to ne zna jer deca ne prijavljuju roditeljima. Cak i u srednjoj toga ima na pretek. Samo sto se u srednjoj malo vise to radi na jedan potpuno drugaciji nacin, mozda i gori od fizickog maltretiranja.

Inace sada kada vidim da neko nekoga maltretira, obavezno se upetljam i cesto i nastradam zbog toga. Ali tako su i meni stariji i moji prijatelji pomagali, cak i potpuni stranci.

Sad pitanje je kako resiti problem. Jedan primer sam vec naveo, ali ako od toga nema svrhe onda bi dete koje je muceno trebalo da jednostavno ignorise nasilnika. Mozda ce morati da istrpi jos nesto, ali ce u 90% slucajeva nasilniku dosaditi. Takodje trebalo bi da se kolektivno udruze protiv tog lika. I oni sto se smeju i ne reaguju to rade samo zato sto se plase. Treba staviti deci do znanja da ako se drze zajedno retko sta moze da ih povredi.

Nzm, mozda sam i lupio nesto, ali naveo sam ono sto znam iz licnog iskustva...

A sad, ne znam sta bih ja uradio kada bi moju cerku neko obesio da visi. Ma ne cerku, nego i drugaricu. Ali verujem da bih se u datom trenutnku pogubio...

Bio je pre par godina slucaj u skoli moje mladje sestre. Naime 3 ucenice iz njenog razreda su trazile od razredne pod izgovorom da jednoj nije dobro, da je druga prati kuci, a treca je pobegla sa nastave. I sacekaju moju sestru i njenu drugaricu na Bogosloviji, gde je okretnica autobusa jer tuda prolaze. Jedna napadne drugaricu sestrinu i pocne da je samara i cupa, dok je druga mojoj sestri pretila rekavsi da ce makazama da je isece ako bilo sta proba. Posto je sestrina drugarica javila roditeljima da joj je u skoli mala pretila, majka naidje u trenutku i opali samar ovoj maloj kad je videla da joj maltretira cerku, sestrinu drugaricu. Nastane haos.
Jedna od tih malih probisveta, koja je kolovodja pravi i sad probleme, jer joj majka radi u skoli kao profesor.
Zavrsi se tako, sto razredna pozove roditelje da se sastanu, dece koja su u svemu ucestvovala jer je procedura sada za nasilje u skolama takva da mora da se pozove Ministarstvo prosvete, direktor skole, razredni staresina, pedagog i psiholog i da se sve unese u zapisnik itd.
Posto sam ja isla u tu skolu i poznajem profesore, a estrina razredna je i meni bila profesor i jako dobra zena i pedagog, ja licno nisam htela dalje od tog sastanka da pravim frku.
Vise ih nisu dirali.
Ako uprava skole i roditelji i nastavnici ne zele nista da rade po tom pitanju, moj savet Vam je da idete u policijsku stanicu i iznesete problem, jer ce oni onda morati da intervenisu.

nasilnici ne treba da se ignorisu, nikako.
Drugarici, koja je starija od mene, se desilo da je jednoj iz svog razreda davala novac da je ova ne bi maltretirala, dok se jednom zainati i ne da joj.
Ova je udari i naravno, kada je otisla kuci i rekla roditeljima, oni otisli u policiju pa u skolu i prijavili i rekli da ce biti obavestena policija svaki put kada se nesto u skoli desi i ako se desi i da ce ici sa tuzbom i skole i deteta i njegovih roditelja.
Vise nije bilo incidenata.

Drugarici, koja je starija od mene, se desilo da je jednoj iz svog razreda davala novac da je ova ne bi maltretirala, dok se jednom zainati i ne da joj.
Ova je udari i naravno, kada je otisla kuci i rekla roditeljima, oni otisli u policiju pa u skolu i prijavili i rekli da ce biti obavestena policija svaki put kada se nesto u skoli desi i ako se desi i da ce ici sa tuzbom i skole i deteta i njegovih roditelja.

Svi su ovi slucajevi prijavljeni policiji ali, nista? Ledeni breg se ne otapa a drustvo tone. Svi ti mladi nasilnici sa sobom nose uglavnom i licne probleme ali zar tu pedagozi i psiholozi ne treba da rade na PREVENCIJI? Ocigledno je i evidentno da niko nista ne radi i da svi uljuljkani sede u svojim foteljama ignorisajuci probleme da im se ne poremeti varenje užine.
Jednako treba(moje misljenje naravno) spasavati i ugnjetenjog ali i nasilnika. Koja su tu merila? Kako stoji u jednoj knjizi koja je upravo postala hit-"Koliko batina neko treba da primi da bi se s pravom i bez osude poceo braniti"?
Drago mi je sto i Vi koji se javljate kao đaci iznosite svoja iskustva i sto imate snagu mladosti da nadam se bez vecih ožiljaka nastavite dalje..Vreme je za korenite promene odavno ali kako protiv aparata koji ocigledno ne ide na ruku pravde..
Licno malog Aleksu nisam poznavala ali malo je reći da mi je žao..malo!! Uvek isto-zataskavanje odraslih i okretanje glave.

Rekoh da sam naveo iz licnog iskustva i da ne mora da bude tacno :D

@Jozef K.

Nema nikakve sramote. Treba se javiti i podeliti iskustva i samim tim oziljci ne ostaju ili e posledice bar ublazavaju.

Sto se tice malog Alekse...

Nisam znao to dete licno, video sam ga samo u prolazu posto moj brat od tetke ide u istu skolu. Naravno moj brat ga je i poznavao, ne toliko dobro, ali je dobro znao sta su mu radili. Meni je tog deteta neopisivo zao i sve bih dao da sam samo jednom naleteo na one koji su ga maltretirali. Ne bi im na pamet palo vise.

Sto se tice malog Alekse...

Nisam znao to dete licno, video sam ga samo u prolazu posto moj brat od tetke ide u istu skolu. Naravno moj brat ga je i poznavao, ne toliko dobro, ali je dobro znao sta su mu radili. Meni je tog deteta neopisivo zao i sve bih dao da sam samo jednom naleteo na one koji su ga maltretirali. Ne bi im na pamet palo vise.[/QUOTE]

Nekima je ovde u NS pala na pamet ideja cijoj cu se ideji prikljuciti kao roditelj da se osnuje organizacija koja bi se borila protiv nasilja u skolama ali i protiv neodgovornosti u istim a u znak secanja na Aleksu i u nadi da se nikad ne zaboravi.

Sad sam već "mator konj", fakultetlija, ali sam imao mojih problema u OŠ... Rešilo se kako se rešilo... Danas, i dalje smatram da svako treba makar jednom da se potuče u OŠ kako bi shvatio da i taj scenario može da se desi i da nauči da se brani, ali konstantno nasilje nad nekim nikako! I više osoba na jednu, opet nikako!

Sestrica mi je imala problem u 8. osnovne, da su počeli da je šikaniraju i tuku i prozivaju imenima i po školi i po FB-u (što je u njenim godinama podjednako destruktivno). Pošto su njeni roditelji (ujak i ujna) idioti koji ne znaju da brinu o njoj, preuzeo sam to na sebe i napravio solidan pičvajz kod direktora: nema ništa gore, nego kad im usadiš realnu, veliku pretnju ako ništa ne učine... Tad i direktor promeni priču...
Seka je sad u srednjoj školi, malo se iscimava u velikoj gužvi i viki, ima zaostalih traumica, ali je srećom živa...
Škola bez nasilja je dobar projekat, samo što, pored učenika, trebaju i roditelji da krenu na to...

Sad sam već "mator konj", fakultetlija, ali sam imao mojih problema u OŠ... Rešilo se kako se rešilo... Danas, i dalje smatram da svako treba makar jednom da se potuče u OŠ kako bi shvatio da i taj scenario može da se desi i da nauči da se brani, ali konstantno nasilje nad nekim nikako! I više osoba na jednu, opet nikako!

Sestrica mi je imala problem u 8. osnovne, da su počeli da je šikaniraju i tuku i prozivaju imenima i po školi i po FB-u (što je u njenim godinama podjednako destruktivno). Pošto su njeni roditelji (ujak i ujna) idioti koji ne znaju da brinu o njoj, preuzeo sam to na sebe i napravio solidan pičvajz kod direktora: nema ništa gore, nego kad im usadiš realnu, veliku pretnju ako ništa ne učine... Tad i direktor promeni priču...
Seka je sad u srednjoj školi, malo se iscimava u velikoj gužvi i viki, ima zaostalih traumica, ali je srećom živa...
Škola bez nasilja je dobar projekat, samo što, pored učenika, trebaju i roditelji da krenu na to...

Ovo tek nikada necu razumeti...

Da se neko okrene na devojku. Pa budi musko i nadji nekoga svoje snage. Zato i ne verujem za ovaj slucaj gde je obesio devojcicu. Sto je faca... Kako to mrzim...

@Jozef

Sto se tice te organizacije, kada bi bila neka u Nisu, odmah bi se prikljucio, ionako imam previse slobodnog vremena kojeg trosim na gluposti

Potpuno se slazem sa tvojim misljenjem da roditelji treba i moraju da se ukljuce u program zastite dece i njihovih prava i ne samo to..ali direktori su uglavnom kao kornjace sa oklopom-nedodirljivi..vlast je cudo..mada malo vike kako ti kazes sigurno leci sve..
Duboko sam povređena odavno ali ovih dana sta se desava to me je dotuklo definitivno, devojčica se ispisuje iz razreda sto je pozivala na PRAVDU I ZAKON koji nastavnici zajedno sa svima ostalima od uprave nisu poznavali i dobija isti tretman kao nasilnik!!?? Devojčica koja je zamalo prebacena preko gelendera u skoli takođe se ispisuje!! I tako se ovde stvari rešavaju, odgovorni čuvaju fotelje( i ne samo ovde) a deca? Kuda ide ovaj brod i da li mu je Titanik ime?

Ovo tek nikada necu razumeti...

Da se neko okrene na devojku. Pa budi musko i nadji nekoga svoje snage. Zato i ne verujem za ovaj slucaj gde je obesio devojcicu. Sto je faca... Kako to mrzim...

@Jozef

Sto se tice te organizacije, kada bi bila neka u Nisu, odmah bi se prikljucio, ionako imam previse slobodnog vremena kojeg trosim na gluposti

Prvi put sam na nekom forumu, nemojte mi zameriti ako neki komentar nosi isuvise emocija sa sobom..
Organizacija ce se po svoj prilici vrlo brzo osnovati i mislim da nije pitanje mesta gde se osniva, važna je podrška, Vaša naravno, ovom prilikom Vas sve pozivam da se priključite, možda ovo klupko konačno počne da se razmotava, ipak odavde sve ide, ne smemo gledati u budućnost do sutra, moramo verovati da naš glas i vera u bolje može nešto da napravi.

Ne mogu da verujem da se ovo dešava u školi koju sam i ja pohadjao.Problem je u previše blagim kaznama i do roditelja koji staju na stranu svoga deteta i kada ne bi to trebalo da čine.Na taj način opravdavaju nasilje koje je počinilo njihovo dete i stvaraju od njega još većeg nasilnika.

Ima istine i u ovome što kažeš, ali od te nekadašnje skole nije ostalo više ništa. Uprava zataškava zarad ko zna čega..

Nasilje se dešava u mnogim školama ali u ovoj školi (ja sam roditelj jednog đaka) sve se pokušava zataškati na izuzetno perfidan način. "Dečija igra"(reči direktora) je pokušaj učenika da baci učenicu preko ograde ISPRED ZBORNICE sa sprata, "dečija šala" je guranje glave prvaka u WC šolju.."šaljivdžije" se kažnjavaju manjom ocenom iz vladanja. Setite se Aleksa iz Niša koji je izvršio samoubistvo jer nije mogao da trpi više batine i nasilje svojih školskih drugova, treba li još neko da bude Aleksa.??
Niko iz školske uprave ne prihvata odgovornost..Da li položaj ima samo prava ili sa sobom nosi i obaveze? Kuda nas ovo vodi?
RODITELJI, ĐACI- dajte svoja mišljenja, iznesite svoj stav..Nije samo ova škola ugrožena nažalost samo su slučajevi najsvežiji..

Ja sam davno završila osnovnu školu ali... očito se neke stvari nisu promenile ni dan danas.
I u moje doba je bilo nasilnika, i tad je bilo slučajeva da se to karakteriše kao "šala".
Čudo jedno koliko se energije trošilo da se "pomogne" problematičnim đacima, jer eto, oni su iz rasturenih porodica, roditelji im ne rade, itd itd (razlog se uvek nađe).
A nešto se slabo obraćala pažnja na to ko će da pomogne maltretiranim đacima.

Potpuno razumem nemoć roditelja u ovakvim situacijama, jer veći deo dana decu treba da prepuste školi - instituciji - koja nije voljna, ili nije dovoljno moćna ili organizovana da adekvatno zaštiti svoje đake od nasilnika.
Ja sam ko klinka rešila problem tako što sam i sama postajala nasilnik (na batine sam uzvraćala batinama i slično :lol: ), ali to nije rešenje. Samo se ulazi u novu spiralu problema.

Setila sam se reci moje prijateljice koja je inače po struci arhitekta, a radila je kao zamena profesorke u jednoj srednjoj tehničkoj školi. Ona kaže - tu negde - sva deca u suštini žele red.
Čak i nasilnici. I da je svo to penjanje spirale nasilja uzrokovano time što se oseća da sam sistem ne valja, i nedovoljno je zainteresovanosti za pravu dobrobit đaka.

Iskreno, nekad mi je i drago što nisam roditelj. Kad pomislim na roditelja koji oseća da ne može da zaštiti svoje dete... ne bih im bila u koži.

Postoji i SOS telefon za prijavu nasilja u školama. Nekom može biti od pomoći.
Telefon je 0800 200 201 .

На позиве на СОС број 0800/200-201 одговараће стручно лице Министарства просвете и науке, које ће прослеђивати информације на одређене адресе, а хитни случајеви биће решавани одмах. Зависно од врсте проблема, онај који пријављује насиље биће упућен на одговарајуће институције .
Особе које ће одговарати на те позиве радиће сваког радног дана од 8.30 до 16.30 часова, а изван тог времена све позиве регистроваће аутоматска телефонска секретарица.

Linkovi povezani sa tom informacijom:

http://www.mpn.gov.rs/sajt/aktuelnosti.php?id=5218

http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/125/Dru%C5%A1tvo/1016096/Prijavite+nasilje+u+%C5%A1koli.html

Back