Naši se opametili.....valjda

Eric Draven

Veoma poznat
Poruka
13.291
Ових дана се прича да су се Албанци с југа Србије на недавном састанку с представницима ОЕБС-а пожалили Организацији за европску безбедност и сарадњу да Министарство унутрашњих послова Србије проверама пријава пребивалишта угрожава њихова права.

Власти на југу Србије, пак, поручују да покушавају да утврде да ли људи који су формално пријављени у Бујановцу, Прешеву и Медвеђи заиста ту и живе, или су у тим општинама само пријавили пребивалиште како би остварили права у Србији, укључујући и оно на пасош за који, очекује се, ускоро неће бити потребне визе.

Редакција „Политике” обратила се овим поводом мисији ОЕБС-а у Србији и добила одговоре од амбасадора Ханса Ола Урстада.

Да ли је тачно да је такав састанак одржан?

Министарство унутрашњих послова нас је обавестило о томе да намерава да провери неке тврдње у вези са пријавама пребивалишта у јужној Србији. Мисија је посаветовала да би то требало урадити на обзиран и коректан начин. Затим су нас контактирали градоначелник и заменик градоначелника Медвеђе, господин Драшковић и господин Сахити, који су желели да нас обавесте о неким полицијским проверама које су обављене у тој општини. Два представника мисије из наше канцеларије у Бујановцу потом су отишла у Медвеђу, где су их градоначелник и заменик градоначелника обавестили о чему је реч, а састали су се и с неколико породица које је полиција посетила. Што се мене тиче, ово треба посматрати као редовну и легитимну контролу коју обавља Министарство унутрашњих послова.

Какав је договор постигнут приликом тог сусрета?

Није било никаквог договора, састали смо се како бисмо се директно и тачно обавестили.

Да ли је за ОЕБС на било који начин спорно што Србија спроводи проверу пријава пребивалишта, имајући у виду да министар унутрашњих послова Ивица Дачић тврди да су контроле обавезне по договору са Европском комисијом уочи визне либерализације?

Докле год се овакве контроле спроводе у складу са уобичајеном полицијском процедуром, обзирно и уљудно и без кршења основних људских права, мислим да их треба сматрати као потпуно легитимне.
http://www.politika.rs/rubrike/Politika/OEBS-legitimne-kontrole-na-jugu-Srbije.sr.html

Jedva cekam da cujem ishod ovog pohoda!:lol:
 

Back
Top